Cos dziwnego z wyswietlaczem... wilgoc? Zobaczcie sami

• 56 Odpowiedzi
  • 30263 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline najman

• 488
Odp: Cos dziwnego z wyswietlaczem... wilgoc? Zobaczcie sami
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 02, 2009, 16:56:23 »
Tak myslalem ze tak powiedza ale naprawili! Okazalo sie ze wdalo sie troche brudu pomiedzy obudowe a oryginalna folie wyswietlacza. Gosc powiedzial ze wtedy troche szybka na kantach sie podnosi nie styka i nie dziala wyswietlacz. Trzeba to czyscic jakas szczoteczka. W niecaly tydzien czasu to zrobili wiec elegancko. Niestety chmurka dalej jest widoczna prawie na calej wielkosci wysweitlacza. A tak przy okazji wie ktos gdzie znajde skrot do kalkulatora w windowsie lub gdzies indziej? Gdzies mi zniknal i nie moge znalesc...

*

Offline pegaz666

• *
  • 85
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 02, 2009, 20:59:42 »
Mi to wyglada na uszkodzenie Digitizera/warstwy dotykowej. Ta w diamondzie dziala tak : sklada sie z dwoch warstw jednej twardej tej zaraz nad wyswietlaczem (wyswietlacz to zupelnie inna bajka) oraz tej zewnetrznej po ktorej jezdzimy rysikiem te obie warstwy sa od siebie oddzielone musza byc bo gdy sie zwieraja to oznacza wyznaczenie punktu i dotyk.Byc moze ze pomiedzy nimi cos jest zeby sie nie skeilo tak czy tak wezcie rysik nacisnijcie w "zdrowym"miejscu pod swiatlo i tez widac ze w momencie nacisku te dwie warstwy sie zwieraja i powstaje taka minimalna plamka jak tu prezentujecie (tylko ze u was w ogromnych rozmiarach). Mi to wyglada na uszkodzenie ktore moze byc zwiazane ze sciaganiem folii klejowej podczas ktorej obie warstwy zostaly zbyt mocno rozwarstwione byc moze te mikro - nazwijmy to "podpory" rozmieszczone po calej powierzchni i oddzielajace od siebie 2 warstwy porozdzieraly sie. to tlumaczy gorsza reakcje na dotyk w tym miejscu.Osobiscie mnie by szlag trafil gdybym cos takiego mial na wyswietlaczu ;>

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 03, 2009, 10:18:58 »
Mnie tez szlag trafia jak to widze;] poczekam az staniaja czesci i sobie chyba wymienie na wlasny koszt. Chyba ze mi sie zepsuje to wczesniej to bede walczyl z tym komisem...

« Odpowiedź #33 dnia: Luty 03, 2009, 17:34:59 »
mialem identyczną wade telefonu Mda Compact IV . wrażenie było jakby warstwa zewnętrzna dotykała za blisko ekranu lub dostała sie woda ale ten defekt na okoł 2x3cm nie przesuwał się pod dotykiem palca. nie wiem czemu ale widoczne to było bardziej wieczorami przy wygaszony ekranie. pozatym ciążko mi było sterować  bocznym pionowym  suwakiem  ekranowym . dalem telefon do reklamacji wraz z innymi wadami telefonu pozbyłem się tej. W CrC wymienili mi 80H00706-01 Fru Sub Assy, tft-lcd modulena, tmeu, w/ERA ( Górna obudowa bez przycisków chyba razem z wyświetlaczem) i 99HFF016-04 M/B w/o Navi Board ,tmeu, polish,Pol,Rea, Mda compact IV, Era w/SIM (płyta głowna)

Puki co mija 2 godzina posiadania telefonu i mam wrażenie jakby ekran był bardziej miękki , przedtem stukałem bardziej po szkle. Chyba trafiłem na solidnego Serwisanta bo narazie wszystko działa. (do przetestowanie jeszcze wifi i gps.)

drobna uwaga na zmiane romu już nie znalazł czasu zostawili wersje 1.37.118.3 plk
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 17:44:23 wysłana przez sspike »

*

Offline garekpl

• *
  • 93
  • Sprzęt: XDA IIi, i780
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 03, 2009, 21:29:46 »
ja to samo mam w swojej Alpinie ale w ogóle mi to nie przeszkadza. Teraz akurat tej plamy nie ma wcale ale czasem jak długo trzymam w kieszeni to  wyłazi na pół ekranu (pewnie od wilgoci). Nie wpływa to negatywnie na czułość dotyku no i przyzwyczaiłem się do tego.

« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 03, 2009, 15:23:06 »
Witam po 2 wymianach płyty i ekranu wraz z górną obudową w regnersis nie mam problemu z reakcją ekranu na dotyk ale pojawił się nowy defekt. Zauważyłem, że często w normalnym użytkowaniu miga ( jak w monitorach crt przy niskim odświeżaniu) dolna belka w głównym menu          ( Telefon     Programy itp) a w trakcie robienia zdjęć na niektórych tłach   widoczna jest belka z poprzedniego ekranu. zmieniłem soft na nowszy ery ale nie dało to zamierzonego rezultatu. Drażni mnie to ale jest ciężkie do udokumentowania. Miał ktoś podobny efekt w diamondzie lub Mda Civ

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 04, 2009, 10:15:21 »
Migającą dolną belkę miałem na, którymś z ROMów ... dziwne. A oleista substancja też u mnie pojawiła się :(

*

Offline Kamill

• 357
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 04, 2009, 10:53:32 »
To, że w kamerze czy w Action Menu zostaje lekko widoczna dolna belka z poprzedniego ekranu to normalka, miałem to praktycznie na każdym romie.

*

Offline wwwojciech

• *
  • 83
  • Love Regenersis !!!
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 04, 2009, 11:09:17 »
Z czasem ta tajemnicza plama (wilgoci) może spowodować brak reakcji na dotyk. Producent na chwilę obecną nie informuje o problemie dlatego też takie "uszkodzenie" obsługiwane jest IW - gwarancyjnie. Wcześniej padały przypuszczenia o wilgoci która dostała się pomiedzy dwie warstwy panelu dotykowego - true. Nieszczelność powstaje pewnie pomiędzy ramką obudowy a warstwami touch panelu.

*

Offline cinek1987cinek

• **
  • 184
  • Sprzęt: hTC Magic [32A]
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 04, 2009, 19:35:43 »
...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2010, 17:56:39 wysłana przez cinek1987cinek »

*

Offline Air.

• *
  • 72
  • Sprzęt: HTC HD2, MDA Compact IV
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 05, 2009, 00:00:25 »
na allegro znalazłem cooś takiego :)
http://allegro.pl/item682794516_wyswietlacz_lcd_htc_diamond_touch_pro_p3700.html
+koszta wymiany, więc pewnie trochę wyjdzie heh
Polecam tą firmę. Wymieniałem u nich digitizer i wszystko odbyło się bez większych problemów.

« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 05, 2009, 00:08:25 »
Pytanie czy wystarczy wymiana samego digitizera czy lepiej wymienić go wraz z LCD. Skoro rozszczelniły się warstwy to chyba wymiana samego digitezera nic nie da i po pewnym czasie "olejista substancja" wróci.

*

Offline pavvel2

• 31
    • TK Telekom
  • Sprzęt: HTC HD
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpień 05, 2009, 10:05:32 »
Czy serwis naprawi tą usterkę w ramach naprawy gwarancyjnej?

« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 05, 2009, 11:48:39 »
Z tego co czytałem na xda to różnie bywa. Jedni klasyfikują to jako uszkodzenie mechaniczne z winy użytkownika. Inni wymieniają bez problemu. Dzisiaj lecę na urlop, zobaczę może niska wilgotność i wysoka temperatura pomoże odparować nagromadzonej się między warstwami wilgoci. A jeśli nie to będę działał na własną rękę. W miejscu gdzie jest "plamka" widać dystanse, które pomagają zachować odstęp między warstwami dlatego pukając rysikiem w miejscu plamki mamy wrażenie pustego pukania bezpośrednio o LCD a nie o warstwę dotykową. Jednak tu kłania się zaleta ekranów dotykowych pojemnościowych nad rezystancjami, w których takie rzeczy się zdarzają.
Czy na rynku jest jakaś słuchawka oprócz iPhone z ekranem pojemnościowym?

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 05, 2009, 16:29:44 »
g1 po zrootowaniu ma taką opcję
end of fear
yo is here

*

Offline cinek1987cinek

• **
  • 184
  • Sprzęt: hTC Magic [32A]
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 05, 2009, 21:08:15 »
...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2010, 17:57:45 wysłana przez cinek1987cinek »

*

Offline vipczesioo

• *
  • 51
  • Sprzęt: Samsung Spica LK2.08 MultiTouch
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 05, 2009, 21:28:25 »
Niestety ja również zaobserwowałem ten problem, również mam taką plamę na wyświetlaczu. Z tym że nie odklejałem foli. Plama powstała jak sądzę poprzez wilgoć i ciepło kiedy telefon miałem w kieszeni spodni i troszkę się przebiegłem co za tym idzie spociłem :-) z kolei mój kolega który również ma diamonda ma tą plamę po wizycie w górach gdzie wchodząc na górę diamond był poddany dużej różnicy temperatur. Jak dotąd nie ma na to sposobu chyba tylko serwis. Wie ktoś może na ile czasu jest gwarancja na diamonda??

*

Offline majsel

• **
  • 133
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpień 07, 2009, 21:19:24 »
odebrałem dziś swojego hebla z serwisu regenersis poprzez erę.
no i poznać chłopaka nie mogę :P

płytę przepięli do nowej obudowy :) szkoda tylko, że nie dali folii ochronnej...

na razie działa  :mrgreen: zobaczy ile....
pozbyłem się diamonda. pozbyłem się wielu problemów z nim związanych.
kupiłem nokię e71 i teraz jestem szczęśliwym człowiekiem. mogę teraz głośno powiedzieć: htc diamond to gówno.

« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 10, 2010, 09:42:42 »
Mam pytanie, ponieważ niby moj Diamond jest na gwarancji, ale sie zastanawiam czy bedzie ona obowiazywac jak zmienilem rom, a co za tym idzie wgralem HardSPL...wiec czy moge oddac go do serwisu czy musze zmienic rom na oryginalny z orange..czy tylko na wlasna reke mi zostaje naprawa..problem jak wyzej.."wylany" wyswietacz ;/

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 10, 2010, 10:11:30 »
Mam pytanie, ponieważ niby moj Diamond jest na gwarancji, ale sie zastanawiam czy bedzie ona obowiazywac jak zmienilem rom, a co za tym idzie wgralem HardSPL...wiec czy moge oddac go do serwisu czy musze zmienic rom na oryginalny z orange..czy tylko na wlasna reke mi zostaje naprawa..problem jak wyzej.."wylany" wyswietacz ;/

Musisz przywrocic telefon do stanu z ORANGE ... inaczej NA PEWNO anuluja gwarancje.

*

Offline remolinek69

• 32
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 11, 2010, 20:45:51 »
Witam.Jakby co to posiadam nowy wyswietlacz wraz z gorna obudowa kompletny z warswtwa dotykowa.Moje gg 5679400

« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 14, 2010, 15:21:09 »
Witam
Nie jest to wina temperatury ani innych czynników atmosferycznych. Podobny problem wystąpił mi około 4 razy. Reset telefonu i wszystko było w normie. To jest defekt wyświetlacza jakby ci to wytłumaczyć... masz kare graficzna w kompie 128bitów;-) a komputer czyta ci tylko 16bit... coś w podobie rom się sypie i takie jaja są. Mi się zaczeło pojawiać po zmianie romu itp z Orange na Org HTC ...

« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 29, 2010, 14:21:13 »
A gdzie moge znalezc rom do Orange??

*

Offline majsel

• **
  • 133
« Odpowiedź #53 dnia: Maj 14, 2010, 09:08:11 »
po raz trzeci mój telefon "zarobił" taką samą wadę jak wszyscy tu opisujący.
i po raz trzeci ekran się rozwarstwił i nie działa.
po raz trzeci zaniosłem go do salonu ery i żądałem reklamacji. 2 pierwsze zostały uznane i naprawione.
tylko, że tym razem pan z uśmiechem mi powiedział, że gwarancja w polsce na tamte modele htc była 12 miesięcy i mogę się pocałować w D.
tak więc sprzedaję tego hebla na allegro. http://allegro.pl/item1029959519.html
mam już dosyć firmy htc. mam już dosyć ciągłych problemów z diamondem. przez półtora roku znakomicie mi obrzydzili swoje produkty.
kupiłem nokię e71 i mam wszystko teraz w pocałowanej D.
pozbyłem się diamonda. pozbyłem się wielu problemów z nim związanych.
kupiłem nokię e71 i teraz jestem szczęśliwym człowiekiem. mogę teraz głośno powiedzieć: htc diamond to gówno.

« Odpowiedź #54 dnia: Maj 14, 2010, 10:06:04 »
Kolego mój Diamond lądował 5 krotnie z usterką wyświetlacza -tą samą -w serwisie.Za 5 razem zrobiłem awanturę w salonie i dostałem nowy telefon-pisałem o tym w wątku http://pdaclub.pl/forum/serwisowanie/serwis-htc-crc-regenersis-warsaw-musze-sie-wyzalic/360/.Polecam lekturę wątku i nie ma co się szczypać tylko ostra jazda i telefon wymienią.Powodzenia i cierpliwości życzę! :mrgreen:
Doświadczenie spływa po ludziach ani ich nie oświecając, ani nie poprawiając.
Napoleon Bonaparte

« Odpowiedź #55 dnia: Lipiec 18, 2010, 14:25:59 »
W skrócie: Miałem to samo i bez gadania wymiana na gwarancji. Pani przyjmująca powiedziała, że mieli sporo takich przypadków.

*

Offline sebgato

• 41
  • Sprzęt: HTC DIAMOND
« Odpowiedź #56 dnia: Lipiec 25, 2010, 20:20:52 »
ja miałem taką plame przez parę miesięcy, czasem znikała lecz po ostatnich upałach jak telefon był w kieszeni  przestał działać całkowicie dotyk. Mając wizje kupienia nowego telefonu poszedłem na całość i od górnej części wyświetlacza odkleiłem digitizer na odległości ok 1.5 - 2 cm. po chwili przykleiłem go spowrotem , plama zniknęła i dotyk zaczął działać spowrotem
 :ok: