Co mnie irytuje w Diamondzie

• 28 Odpowiedzi
  • 5631 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline papcio

• *
  • 97
  • HTC Leo HTC Magic HTC Diamond
Co mnie irytuje w Diamondzie
« dnia: Lipiec 24, 2008, 12:57:56 »
Witam,

Palmtopy, smartphony używam od około 10 lat i zrobiłem sie dość wybredny. Co kupie nowe urządzenie, za każdym razem mimo iż jest nowsze, posiada więcej przydatnych funkcji jestem zawiedziony. Na Diamonda przesiadłem się z SE p990i (symbian), ale od 3 lat używam tez HP hx4700. Zastanawiam sie do kogo jest adresowany Diamond, klasa Business, czy klasa technofanów?

Wady według mnie:

Brak profili dzwonka
Brak możliwości przypisania dzwonka do konkretnej osoby
Koszmarny odbiór MMSów
Brak filtrowania rozmów
Znów cichy dzwonek
Brak wskaźnika podłączenia słuchawki BT  (dopiero na ekranie modułu telefonicznego)
Skype nie działa

Praktycznie wszystkie te niedociągnięcia rozwiązałem za pomocą softu firm trzecich (oprócz wskaźnika podłączenia słuchawki BT), wymaga to jednak pozostania przy ekranie Today - TouchFlo nie daje mi możliwości zarządzania filtrami i profilami w prosty sposób.

I tu nasuwa się pytanie, czy osoba potrzebująca mobilnego biura bez zacięcia komputerowego jest w stanie być zadowolona z takiego urządzenia - śmiem wątpić. Mimo iż jest to sprzęt o bardzo dużych możliwościach, to aby z nich korzystać to trzeba mieć wiedzę, doświadczenie i dużą ilość czasu na xda-...
--

Papcio
SG Note II, HTC Leo NAND,  HTC Magic, HTC Diamond, HX 4700, p990i, p910i, Palm m500 itd...

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
Odp: Co mnie irytuje w Diamondzie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2008, 13:25:43 »
Czy uaktualniajac sobie lub zmieiajac rom nie trace gwarancji, bo z tego co wiem to chyba sie traci.

*

Offline gszech

• *
  • 59
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2008, 13:29:16 »
Koszmarny odbiór MMSów
tu sie zgodze ciekawe to nie jest
Brak filtrowania rozmów
ocb? jak chcesz fitrowac rozmowy - z szumow ? :O
Znów cichy dzwonek
no glosny to on nie jest, ale za to wibre masz glosna  :mrgreen:
Brak wskaźnika podłączenia słuchawki BT  (dopiero na ekranie modułu telefonicznego)
  kup bluetooth z ekranem i bedziesz wiedzial czy sie podlaczyl :).
Skype nie działa
  Dziala Dziala i to calkiem niezle.

Praktycznie wszystkie te niedociągnięcia rozwiązałem za pomocą softu firm trzecich

Jak kupujesz Windows XP to tez nic na min nie masz wgranego i musisz wgrac wszystko za pomocą softu firm trzecich. I chyba ludzie sa do tego przyzwyczajeni.

I tu nasuwa się pytanie, czy osoba potrzebująca mobilnego biura bez zacięcia komputerowego jest w stanie być zadowolona z takiego urządzenia. Mimo iż jest to sprzęt o bardzo dużych możliwościach, to aby z nich korzystać to trzeba mieć wiedzę, doświadczenie i dużą ilość czasu

Wiedzy nie posiadalem. Jest to moj pierwszy fon z WM (wczesniej mialem pare tyg SE P1i z symbianem - to to byla porazka). Jak narazie jestem bardzo zadowolony z telefonu. Aczkolwiek tez wymienie kilka swoich wad:

• HTC Support - jak narazie wyslalem 2 maile z prosba o pomoc w sciagnieciu nowego romu z ich strony (poprostu nie mam tej opcji) i do dzis odpowiedzi nie dostalem
  • Tel sie grzeje podczas dlugiej rozmowy, co za tym idzie, poci mi sie ucho i po rozmowie tel jest lekko mokry  :O~
  • Slaba bateria, ale o tym wiedzialem kupujac Diamonda. No i sa ladowarki do aut itp

W sumie tyle.
Z tel ktore mialem (a sporo ich bylo) jak narazie Diamondjest najlepszy.

*

Offline experience2007

• **
  • 135
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2008, 13:30:46 »
Witam,

Palmtopy, smartphony używam od około 10 lat i zrobiłem sie dość wybredny. Co kupie nowe urządzenie, za każdym razem mimo iż jest nowsze, posiada więcej przydatnych funkcji jestem zawiedziony. Na Diamonda przesiadłem się z SE p990i (symbian), ale od 3 lat używam tez HP hx4700. Zastanawiam sie do kogo jest adresowany Diamond, klasa Business, czy klasa technofanów?

Wady według mnie:

Brak profili dzwonka
Brak możliwości przypisania dzwonka do konkretnej osoby
Koszmarny odbiór MMSów
Brak filtrowania rozmów
Znów cichy dzwonek
Skype nie działa

Praktycznie wszystkie te niedociągnięcia rozwiązałem za pomocą softu firm trzecich (oprócz wskaźnika podłączenia słuchawki BT), wymaga to jednak pozostania przy ekranie Today - TouchFlo nie daje mi możliwości zarządzania filtrami i profilami w prosty sposób.
.

Witam odpisze tak:
1. profile dzwonka - owszem - ale te co sa zdefiniowane mi np wystarczaja
2. dzwonek do osoby - Jest taka mozliwosc defaultowo - poszukaj ja korzystam i dziala
3. filtrowanie tylko takie jak nieodebrane wychodzace itd jest inne niestety ale da sie zyc
4.  kwestia gustu
5. ale jak podlaczam sluchawke to jestem siadom ze jest nie potrzxebuje indykatora na ekranie wiec to kwestia dowolnego upodobania - nie sadze by na zakupie zawazyl brak tego
6. dziala

Diamond mysle ze jest adresowany na pewno dla kogos kto ma pojecie o WM, nie wierze ze jakas Pani po 50 ktora miala cale zycie nokie zdecyduje sie na wymiane aparatu na taki.
menadzerowie korporacji wybieraja i tak BlackBerry bo takie sa stardady. To telefon dla kogos kto na pewno ma w sobie troche natury gadzeciaza ale tez dla ludzi ktorzy oczekuja ze beda mogli cos nagrzebac w teleofnie jak w PC. Nie kupi go ktos dla kogo menu w nowym SE jest za trudne.
Tutaj rynek jest dobrze i scisle okreslony przynajmniej tak mi sie wydaje.

Pozdro
Adam
---------------------------------------------------
HW:        HTC Touch HD
SW:        HTC ROM Tester:P
Obecnie: 6.5

*

Offline Piti81

• **
  • 138
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 24, 2008, 13:51:43 »
Z tym filtrowaniem rozmów to podejrzewam, że chodziło w pierwszym poście o coś zupełnie innego... Myślę, że chodzi o tworzenie listy na przykład osób zablokowanych lub dozwolonych.
Miałem coś takiego w jakimś SE. Po wprowadzeniu numeru telefonu do listy zablokowanych osoba ta nie mogła się do mnie dodzwonić. Telefon ją "odfiltrowywał" i właśnie takie działanie myślę miał na myśli użytkownik. Pozdr.

*

Offline andree

• **
  • 104
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 24, 2008, 14:54:50 »
Słuchawka BT wyświetla sie także na głównym ekranie. Wszystko zależy od przypisanego trybu pracy słuchawki. Jeśli ma być tylko jako "urządzenie głośnomówiące" to wyświetla sie tylko w zakładce telefonu ale działa także tylko wtedy, gdzy uruchamiamy telefon (dzwonimy lub odbieramy połączenie) Inne dźwięki nie są kierowane do słuchawki. Gdy zaznaczymy dodatkowo opcję "stereofoniczne słuchawki BT" to na głównym ekranie jest znaczek słuchawek i wszystkie dźwięki kierowane są do słuchawki (przynajmniej tak mam z Jabrą 8040)

*

Offline papcio

• *
  • 97
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 24, 2008, 16:47:55 »
Filtrowanie rozmów to możliwość zdefiniowania numerów, które mogą / nie mogą się dodzwonić.

Przy okazji chyba "uwaliłem" GPS. Programy mapowe go nie widzą, GPStool od HTC też... Ma ktoś jakąś sugestię
--

Papcio
SG Note II, HTC Leo NAND,  HTC Magic, HTC Diamond, HX 4700, p990i, p910i, Palm m500 itd...

*

Offline gszech

• *
  • 59
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 24, 2008, 16:53:47 »
Przy okazji chyba "uwaliłem" GPS. Programy mapowe go nie widzą, GPStool od HTC też... Ma ktoś jakąś sugestię

Herd Reset lub wyjsc na dwor i zobaczyc czy dziala :)

*

Offline papcio

• *
  • 97
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 24, 2008, 16:54:59 »
na dworze już byłem...
--

Papcio

*

Offline DS.

• **
  • 227
  • Sprzęt: Diamond + Rikaline6033[SPARE PART]
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 24, 2008, 17:00:16 »
w ustawieniach zmień COMa i inne ustawienia. Nie da się uwalić GPSa wewnetrznego bez mechanicznej ingerencji  :grin:

*

Offline papcio

• *
  • 97
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 24, 2008, 19:17:02 »
Skończyło się na HR, ale może i warto było, chodzi jakby lepiej.
--

Papcio

*

Offline ncc74656

• 261
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 24, 2008, 19:41:39 »
Moim zdaniem procesor jest jedyną porażką, fatalna wydajność. Porównuje tu do mojego starego ipaqa hx2490.
Never underestimate the power of stupid people in large groups

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 24, 2008, 19:48:13 »
Na forum miałeś już temat związany z GPSem w Diamondzie. Są tylo 3 strony w dziale Diamond więc się nie naszukasz.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline redi

• 636
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 24, 2008, 22:07:50 »
ale procek jest 524 MHz, moze kod zle zoptymalizowany, dlatego te 3d tak dziala

*

Offline papcio

• *
  • 97
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 25, 2008, 11:57:55 »
Na forum miałeś już temat związany z GPSem w Diamondzie. Są tylo 3 strony w dziale Diamond więc się nie naszukasz.

To było zdecydowanie coś innego. Takie drobiazgi sprawdzam. Najgorsze jest to, że znam przyczyny.

Po zwiększeniu PagePool do 8 MB śmiga aż miło ;)
--

Papcio

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 25, 2008, 12:14:13 »
A jak zmieniasz PP ? Na żywym organiźmie czy na ROMie ?
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline papcio

• *
  • 97
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 25, 2008, 12:26:02 »
A jak zmieniasz PP ? Na żywym organiźmie czy na ROMie ?

Na żywym - Advanced Configuration Tool
--

Papcio

*

Offline papcio

• *
  • 97
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 25, 2008, 15:40:12 »
Przy okazji widziałem gdzieś na forum myk, który pozwalał zmienić w potwierdzeniu otrzymania SMSa numer na nazwę z książki i nie mogę tego teraz odszukac.
--

Papcio

*

Offline slicck

• *
  • 52
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC TyTn II + 6GB, Samsung U600
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 25, 2008, 16:43:07 »
Przy okazji widziałem gdzieś na forum myk, który pozwalał zmienić w potwierdzeniu otrzymania SMSa numer na nazwę z książki i nie mogę tego teraz odszukac.

Proszę
SMS Delivery Receipt Fix
http://www.saman-cz.com/ppc/index.html?drfovrw.html

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 25, 2008, 16:45:13 »
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2008, 16:53:19 wysłana przez koziarz »

*

Offline papcio

• *
  • 97
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 25, 2008, 16:50:11 »
Dzięki o to mi chodziło. teraz tylko musze przestawić w książce telefonicznej wyświetlanie na Imie i Nazwisko, a nie odwrotnie i będzie OK. Zawsze używam PI i tam jest dobrze, ale na liście ostatnio uzywanych niestety jest Nazwisko i Imie.
--

Papcio

*

Offline papcio

• *
  • 97
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 26, 2008, 00:38:55 »
SMS Delivery Receipt Fix

I niestey nie działa ;(  Dalej mam tylko numer.
--

Papcio

*

Offline slicck

• *
  • 52
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 26, 2008, 17:33:40 »
SMS Delivery Receipt Fix

I niestey nie działa ;(  Dalej mam tylko numer.

U mnie (ROM 1.93.831.1 WWE) działa, właśnie sprawdziłem.
A wszedłeś w ustawiania i zrobiłeś Soft Reset po instalacji aplikacji ??

Dzięki o to mi chodziło. teraz tylko musze przestawić w książce telefonicznej wyświetlanie na Imie i Nazwisko, a nie odwrotnie i będzie OK. Zawsze używam PI i tam jest dobrze, ale na liście ostatnio uzywanych niestety jest Nazwisko i Imie.

W ustawieniach aplikacji możesz wybrać co ma się wyświetlać jaki pierwsze imię czy nazwisko.

« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 26, 2008, 22:32:55 »
Czy jest mozliwosc aby raporty doreczen sms/mms pojawialy sie jako okienko (pop-up) tak jak w symbianie a nie jako nowa wiadomosc?

i drugie pytanko

Kiedy telefonik jest uspiony to nie odbiera mms'ow . Dopiero sciaga jak go wybudze. Istnieje mozliwosc wlaczenia tej opcji?

*

Offline papcio

• *
  • 97
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 27, 2008, 12:32:59 »
Nie działa, ale może to być z powodu zainstalowania FlexMaila, powiadomienia mają menu w j angielskim. A co do kolejności Imie i nazwisko w kontaktach, to takiej opcji nie znalazłem. Zawsze używałem PI, teraz też i tam nie ma kłopotów, ale jak wchodzę do aplikacji telefon i tam szykam osoby, to niestety jest to standardowa aplikacja kontaktów.
--

Papcio

*

Offline slicck

• *
  • 52
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 27, 2008, 22:23:43 »
Nie działa, ale może to być z powodu zainstalowania FlexMaila, powiadomienia mają menu w j angielskim. A co do kolejności Imie i nazwisko w kontaktach, to takiej opcji nie znalazłem. Zawsze używałem PI, teraz też i tam nie ma kłopotów, ale jak wchodzę do aplikacji telefon i tam szykam osoby, to niestety jest to standardowa aplikacja kontaktów.

Fakt w kontaktach nie ma, zasugerowałem się tymi powiadomieniami, bo tam to można skonfigurować  :)

*

Offline redi

• 636
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 06, 2008, 00:16:09 »
A macie sposob by poglosnic dzwiek w trybie glosnomowiacym. Dla mnie ten dzwiek jest tragiczny. Nie dosc, ze bardzo cichy to taki metaliczny. Jadac samochodem nie da sie korzystac. Co dziwne nawigacja gada glosno i wyrazienie. W dodatku wylacza sie ekran podczaas rozmowy. Da sie to jakos wylaczyc, bo jak mam w zestawie to lubie widziec ile gadam.

*

Offline xMark

• 25
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 06, 2008, 19:11:29 »
a da sie pogłośnić dzwięk w słuchawce podczas zwykłej rozmowy?

*

Offline redi

• 636
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 06, 2008, 22:06:02 »
Jest na maxa a glosnomowicy ledno slychac za to navi ok