Wgrałem sobie wczoraj ROM :
1) 2.09.560.1 BS, zaznaczę że wcześniej miałem
2 Diamentowy_ROM_v_4.0_ERA_LITE (1) w obydwu przypadkach używałem Radia 1.00.25.05 (czyli standardowe orangutańskie radio).
Może zainteresują kogoś informację na temat moich spostrzeżeń, a więc tak: -rom
1 działa o wiele wiele wolniej, dziś rano podpiąłem tel do kompa by zrzucić kilka plików na telefon, sprawdzając pamięć mam 70% zajętości (ROMek jest czysty tzn nie wgrywałem żadnych innych dodatkowych programów, AutoMapy itp.) - spowolnienie te widać również przy otwieraniu programów (same otwieranie okien trwa dłużej); telefon dość często się zawiesza podczas wchodzenia w różne foldery czy ustawienia (wczoraj ROMka tego zainstalowałem go ok godz 20 i miałem trzy przywiechy, aaa no i robiłem rzecz jasna HardReset po instalacji); nie od razu pojawia się ikonka w której mogę sobie sprawdzić zajętość procka (pojawia się dopiero po tym jak włączę jakiś program); przez tel nie dzwoniłem jeszcze i nie używałem GPS w związku z tym na ten temat się nie wypowiadam.
plusy to: przydatny soft, miła "aparycja interfejsu", porządekw "programy", ROM bardziej funkcjonalny a może pasowało by tu powiedzieć intuicyjny.
-rom
2 niestety skłoniłem się na zmianę na ROMka Billyiego ponieważ po jakimś czasie tel miał jakieś dziwne jazdy objawiające się tym że np klawisz zwykle służący do blokowania ekranu po naciśnięciu otwierał mi Manillową zakładkę "Ludzie" (nawet po kilku próbach); w ROMku
2 była wgrana AutoMapa jednak podczas aktualizacji AutoMapy na nową, stara się nie nadpisała i tak miałem dwie AutoMapy (starej nie dało rady odinstalować poprzez "usuń programy"); podczas tygodniowego użytkowania nie miałem żadnej zawiechy choć instalowałem programy itp; telefon świrował podczas manualnej zmiany położenia - poziom, pion - a obiawiało się tym że automatycznie nie chciał tego robić więc jak chciałem sobie włączyć "poziom" ręcznie to opera się zamykała i dupa..(!), automapa też miała z tym problem; po kolejnym uruchomieniu AutoMapy nie widziałem tych samych ustawień tego programu które ustawiłem otwierając AutoMapę wcześniej; no i gdy chciałem włączyć ekran to telefon czasem sam się odblokowywał, czasem przez to sobie przez jakiś moment sam dzwonił ...
wiem że obydwa ROMki mają swoje "lata" i teraz są na fali te z WM 6,5 ale ludzie początkujący (tacy jak ja) instalują sobie właśnie takie lajtowe wersję na początku swojej przygody z Diamondem, i może twórcy Romów wezmą pod uwagę jeszcze jedną aktualizację swoich już przetestowanych ROMków

byłoby fajnie !
ps
a tak poza tematem może ktoś mi powiedzieć jak włączyć to aby automatycznie ekran przełączał się na poziom, pion??? w samochodzie mam uchwyt w poziomie, a w telefonie .. pion, czuje się jak dziecko we mgle patrząc na te prezentacje na YouTube pokazujące jak ekran sam się przekręca... czary! hehe
dzięki!
pozdr,