Bateria znika w oczach

• 27 Odpowiedzi
  • 5640 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bateria znika w oczach
« dnia: Czerwiec 15, 2009, 10:24:13 »
Przez dosc dlugi czas uzywalem romu Dutty 3.6b i oryginalny od HTC 2.03 (ten z radiem ktory byl razem z romem). Telefon za szybki nie byl, ale bateria trzymala ponad 2 dni, jak telefon byl malo uzywany i spokojnie wystarczala na dzien, gdy przez godzine korzystalem z Opery i poczty. Ale zachcialo mi sie zmian i najpierw wgralem aFast, potem inny rom z xda-developers a potem jeden z romow z tej strony. I sie zaczelo.

Telefon przyspieszyl, zwlaszcza Opera chodzila znacznie szybciej, ale poziom baterii znikal w oczach. Przy malym uzywaniu telefonu doba to juz bylo za duzo dla baterii, a jak chcialem skorzystac z internetu i poczty (kikadziesiat minut) to bateria padala po 10 godzinach.

Wrocilem do romu HTC 2.03 (i radia jakie w nim bylo) ale to nic nie dalo. Telefon dalej szybciej dzialal, ale kosztem baterii.
Troche mnie to dziwi. Jakby tylko bateria slabo trzymala to rozumiem, ze cos z bateria (ale kupilem nowa) albo jakis uklad szlag trafil w telefonie i zre prad jak szalony. Ale skad sie wziela ta szybkosc?

Obecnie uzywam Nataly 2.5 z radiem 1.11.25.01. I bez zmian.  Hard reset i wszystko inne robilem tak jak trzeba.

Moze jako wskazowke podam, ze aFast uzywal sprzetowej akceleracji i moze te sterownik gdzies tam zostaly i ciagna tyle pradu.
A w watku o tym romie na xda-developers od poczatku kwietnia nie ma zadnych nowych odpowiedzi. Samego romu aFast uzywalem tylko dzien, bo nie moglem skonfigurowac poczty i nic nie moge powiedziec o zuzyciu baterii.

*

Offline bieski

• 656
Odp: Bateria znika w oczach
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2009, 11:24:16 »
Sciagnij ta aplikacje i zobacz ile ci pradu zre. Mozesz tez powylaczac niektore urzadzenia. Byc moze ktores z urzadzen ma taki wplyw na baterie.

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=520499

*

Offline mireek

• 26
  • Sprzęt: 3gs 16gb
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 15, 2009, 14:24:04 »
Witam ja też przetestowałem już masę romów i radioromów na moim mda IV i najlepiej trzyma mi batria na orginalnym romie ery i radiu kture wgrywa się razem z romem ,około 2,5 doby przy małym używaniu,ale to jest tylko moje zdanie, a u innych może być całkiem inaczej diamond diamondowi nierówny

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 15, 2009, 20:15:39 »
Witam ja też przetestowałem już masę romów i radioromów na moim mda IV i najlepiej trzyma mi batria na orginalnym romie ery i radiu kture wgrywa się razem z romem

Szkoda tylko, że obydwa są guzik warte poza tym przyzwoitym trzymaniem baterii....

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2009, 21:51:29 »
Program zainstalowalem, wylaczylem GPS i Main Camera, zostaly Backlight(1), Keylight, USB i Audio. Zuzycie waha sie miedzy 70 a 160 mA, przy czym o wiele czesciej przy tej wyzszej wartosci. Zobaczymy, co to da.

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 16, 2009, 00:40:35 »
to calkiem normalnie

Prawdopodobnie jakis program ci zzera baterie.

*

Offline kmaro

• 366
  • Używaj GOOGLE rece nie bedą bolały:P
  • Sprzęt: przejściowo SE W705
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 16, 2009, 13:02:57 »
Tez tak miałem mój diamond dojił baterie równo, jedyne co pomogło to zmiana romu na inny, spróbuj romów billego albo 6.5 mike (ten trzyma mi spokojnie 2.5 dnia).

*

Offline BartyL

• *
  • 79
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 24, 2009, 19:31:38 »
Witam!
Od pewnego czasu moj Diamond bez zadnego uzywania chodzi na baterii ok.pół dnia.
Radio 1.15... rom Dark Innovation 2
czy ktos wie dlaczego tak nagle przestal trzymac 1,5 dnia i bez dzwonienia siada po 0,5 dnia?

Pozdrawiam
Batery Guard zainstalowalem ale za bardzo nie wiem jak sie po tym poruszac, wiec wole nie dotykac:/

*

Offline Kamill

• 357
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 24, 2009, 20:18:51 »
Zmień radio, DI2 v7 najlepiej pracuje z 1.13

*

tomwil

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 24, 2009, 21:08:52 »
BartyL-na tym romie bez ruszania pda od 7:00 do 19:00 spodło mi 6%...jednak godzina internetu po WiFi i zjechało 30% w sumie i tak nie źle.
aha radyjko mam polecane przez autora romu.
Nie wiem co jest ale pda na WM mam od 2002 roku. Przez te lata miałem ich dziesiat różnych. W każdym ludziska pisali ze bateria trzyma tyle dni a tyle dni. Jedyny przypadek, że bateria wytrzymywała 3 dni to Omnia. W każdym innym doładowuje co noc. Różne rzeczy na różnych PDA kombinowałem, a baterie nigdy nie trzymały tyle co ludziska pisali czy piszą. Dzisiaj np od 7:30 do tej pory zostało mi 18% z tego 30 minut rozmów i z godzina internetu po WiFi (co godzina poczta, i rano 20 minut na wiadomości w Operze), z godzina pracy na excelu. I powiem Ci, ze w moim przypadku to dobry wynik (bateria 900). Ostatnio 2 godziny mi GPS trzymał zanim zawołał o prąd :) i jak poczytasz to na Diamondzie to raczej standard.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2009, 22:17:43 wysłana przez tomwil »

*

Offline kotopies

• 422
  • Sprzęt: Xperia T
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 25, 2009, 12:24:32 »
Ostatnio 2 godziny mi GPS trzymał zanim zawołał o prąd :) i jak poczytasz to na Diamondzie to raczej standard.

nawet niezły wynik, rzekłbym. wifi i GPS najbardziej zżerają baterię, wiec nie ma sie co dziwić że innym trzyma dłużej.
Omnia owszem, bateria świetna, do tego dodałbym jeszcze lepszą w samsungu i780. tzn sama bateria podobna, ale wyświetlacz mniejszy.

*

Offline wawrzekpl

• *
  • 61
  • Sprzęt: htc tytn, diamond, fs loox t830, mio p550
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 25, 2009, 13:25:11 »
Witam!
Od pewnego czasu moj Diamond bez zadnego uzywania chodzi na baterii ok.pół dnia.
Radio 1.15... rom Dark Innovation 2
czy ktos wie dlaczego tak nagle przestal trzymac 1,5 dnia i bez dzwonienia siada po 0,5 dnia?

Pozdrawiam
Batery Guard zainstalowalem ale za bardzo nie wiem jak sie po tym poruszac, wiec wole nie dotykac:/

U mnie najczęstszą przyczyna było samoczynne wyłączanie się automatycznej regulacji podświetlenia, nie wiem czym to spowodowane jest.

*

Offline BartyL

• *
  • 79
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 25, 2009, 22:13:37 »
Witam!
Wydaje mi sie problem sie rozwiązał.
Zainstalowalem ten program ktory polecacie Battery Guard - ale co ciekawe nic w nim nie ustawialem, po prostu wlaczylem i wylaczylem.
Bateria trzyma juz 2 dzien przy czestym uzywaniu! Myslicie ze ten program dziala automatycznie nawet jak sie tam nic nie pozmienia?
A moze ktos potrafi wytlumaczyc jego obsluge aby jeszcze bardziej zoptymalizowac jego dzialania i wydluzyc baterie, bo ta instrukcja na oficjalnej stronie nie przemawia do mnie...:/

Pozdrawiam!

*

Offline tiwek

• *
  • 60
  • Sprzęt: HTC Wizard, HTC Diamond
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 31, 2009, 11:51:03 »
Witam!
Wydaje mi sie problem sie rozwiązał.
Zainstalowalem ten program ktory polecacie Battery Guard - ale co ciekawe nic w nim nie ustawialem, po prostu wlaczylem i wylaczylem.
Bateria trzyma juz 2 dzien przy czestym uzywaniu! Myslicie ze ten program dziala automatycznie nawet jak sie tam nic nie pozmienia?
A moze ktos potrafi wytlumaczyc jego obsluge aby jeszcze bardziej zoptymalizowac jego dzialania i wydluzyc baterie, bo ta instrukcja na oficjalnej stronie nie przemawia do mnie...:/

Pozdrawiam!

Jakies 2 tygodnie temu zrobilo mi sie dokładnie to samo. Zrobiłem HR i poinstalowalem wszystko i to nic nie dało.
Pomogło, trochę odinstalowanie S2U2.
To trochę dziwne. Normalnie bateria trzymała 2,5 dnia około a tu nagle 5h.
Wczoraj odinstalowalem S2U2 i wytrzymał do dzis rano więc jest jakiś sukces. Zobaczymy jak będzie dalej.

przez noc zjadło mi bezz S2U2 10% baterii, czyli jest ok.
czy inni uzytkownicy S2U2 2.04 tez tak maja ??
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2009, 11:23:00 wysłana przez tiwek »

*

Offline Hornet15re1

• 421
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 01, 2009, 23:17:43 »
przez noc zjadło mi bezz S2U2 10% baterii, czyli jest ok.
czy inni uzytkownicy S2U2 2.04 tez tak maja ??

ja używam S2U2 i nie zauważyłem zwiększonego poboru prądu i przez noc jak telefon nieużywany mam spadek baterii 1 do 5% Max
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2009, 09:59:36 wysłana przez Hornet15re1 »
Nokia 3210-Nokia 3330-Nokia 6610-Nokia 6822a -Nokia N70 - HTC DIAMOND - HTC TOUCH PRO-SAMSUNG SPICA - HTC DESIRE Z

W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...

*

tomwil

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 02, 2009, 09:45:08 »
4% z budzikiem (G-Alarm) dzwoniącym 2 razy i dodam, ze mieszkam na granicy zasięgu sieci.

właśnie wsadziłem 1340mA i powiem Wam, ze różnica kolosalna.....5 rozmów po 2-3 minuty, 4 SR (instalowałem Yote), 2X po WiFi aktualizowałem pogode i sprawdzałem poczte i od 7:45 do tej poty spadło mi 8%...na 900 miałbym już ok 70kilku. Rom DI
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2009, 12:11:20 wysłana przez tomwil »

*

Offline jajacek100

• 19
  • Sprzęt: HTC POLARIS
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 03, 2009, 23:41:08 »
Miałem tak samo w Polarisie , zżerało baterię w 20 godzin , SR nic nie dawał , zmiana romu też , dopiero po instalacji Battery Guard bez żadnych zmian w ustawieniach zaczął trzymać baterię , po odinstalowaniu Battery Guarda też jest dobrze , bateria trzyma sześć dni .

*

Offline kilabdg

• *
  • 72
  • elektronik
    • Społeczność Touch Diamond
  • Sprzęt: HTC Diamond Touch
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 15, 2009, 12:08:58 »
ja mam pobór cały czas 100 ~ 150mAh czyli przy standardowej baterii 900mAh padnie mi telefon po ok 9h :/ zainstalowanie Battery Guarda nie pomaga... może mam wyjechaną już baterię. Nie wiem  :-?

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 15, 2009, 12:26:33 »
a moze masz lipne radio? U mnie przy wlaczonym wyswietlaczu jak nic nie robie to ok 70 mAh

*

Offline kilabdg

• *
  • 72
  • elektronik
    • Społeczność Touch Diamond
  • Sprzęt: HTC Diamond Touch
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 15, 2009, 14:56:39 »
po zmianie radia pobór wzrósł do 200mAh... ROM Windows Revolution Manila 1.3.1 + RadioRom 1.15.25.14

*

Offline szkic

• 1013
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 15, 2009, 16:02:14 »
po zmianie radia? To tylko 2 radia sa? Poprobuj roznych wersji. Sprawdz czy wylaczyles 3g i czy ci jakis program baterii nie zre

« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 15, 2009, 16:37:20 »
Mam ten sam problem. Bateria trzyma mi maks 0,5 dnia na baterii 900mAh, przy 30min gry, 1,5 godz słuchania muzyki. 3g i Hsdpa wyłączone, zainstalowałem Battery Guard, ale nic się nie zmieniło. Testował parę radioromów, lecz nie zauważyłem żadnej różnicy. Pobór prądy to około 160 mA.

*

Offline szkic

• 1013
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 15, 2009, 17:31:02 »
to zmien rom i radio :P
ja na fireromie i radiu 1.09.25.23 bez zadnego battery guard mam ok 70 mAh

o prosze
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2009, 17:39:04 wysłana przez szkic »

*

tomwil

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 15, 2009, 18:34:06 »
szkic
tyle masz jak nic z Diamondem nie robisz. A wystarczy gprsa włączyć i zobaczyć jak leci...
ja mam 71 mA, w uśpieniu nawet do 13 mA spada, ale jak zaczynam coś robić...to...

Smoke08
30min gry, 1,5 godz słuchania muzyki  i na co Ty liczysz?? to tak jakbyś chcial z 5 godzin GPSa mieć uruchomionego.Nic z tego tyle będzie. Jedne tak mają inne ciutkę lepiej. Mam obecnie 2 szt. Każda inna (jeden od HTC holandia, 2-Orangutan UK) i każdy się podobnie zachowuje (te same radia, te same romy). Ten typ tak ma. Jeśli bedziesz tylko dzwonił, smsy słał to Ci z 1,5 dnia wytrzyma  :mrgreen:

ps: bateria 1340 mA przedłuza znacznie życie.

*

Offline szkic

• 1013
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 15, 2009, 18:44:38 »
no przeciez napisalem ze tyle mam jak nic nie robie, a ze wiecej zre jak cos robisz to jest chyba logiczne. Z kolei jesli ktos nic nie robi i ma 100-150 to sorry bardzo

*

tomwil

« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 15, 2009, 18:52:28 »
z tego co zauważyłem Diamond ma specyficzną gospodarkę prądową... w żadnym innym PPC tego nie spotkałem. W Omni np automatyczne wygaszanie LCD znacznie poprawia oszczędność prądu a w Diamondzie odwrotnie. W chwili wybudzenia LCD wali po oczach i prąd ciagnie jak qre..ka małego  :E (143 do 176 mA). Spada dopiero po kilkudziesieciu sekundach. Jednak ustawienie "nie automat" na male podświetlanie daje mizerne skutki szczególnie w dzień. Tak samo przy włączeniu Batery Guard widać uruchomiony GPS ... po co??? Ogólnie rzecz biorąc bateria (900) to największy babol Diamonda i HTC. Za bardzo chcieli ładniutki PDA zrobić...

*

Offline Hornet15re1

• 421
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 15, 2009, 20:41:56 »
Niedawno przesiadłem sie z Diamonda o bateri 900mA na Touch Pro 1450mA... i teraz dopiero wiem że mam telefon...diamonda musiałem naprawde oszczedzać żeby wytrzymał do wieczora...a Tauch Pro z wieksza bateryjka spokojnie wytrzymuje napietą dniówę :grin: A jak sie go oszczedza to i dwa dni pociągnie :ok:
Już bateryjka nie opada za każdym właczeniem wyświetlacza :mrgreen:
Nokia 3210-Nokia 3330-Nokia 6610-Nokia 6822a -Nokia N70 - HTC DIAMOND - HTC TOUCH PRO-SAMSUNG SPICA - HTC DESIRE Z

W 1968 wystarczyło kilka Mhz żeby posłać rakiete na księżyc, teraz potrzeba pentium 4 3.0 Ghz żeby odpalić Viste...

*

tomwil

« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 15, 2009, 21:39:47 »
hehe ja sobie 2 kupiłem...

spojrzałem na sygnaturkę gadowsk-iego, wgrałem DI 6 i radio 1.9.25.23 i szok 5 godzin (sprawdzanie poczty, pogody co 30 min po WiFi) i 3% jak na razie spadło !!!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2009, 20:40:34 wysłana przez tomwil »