Bateria a romy

• 19 Odpowiedzi
  • 2894 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bateria a romy
« dnia: Marzec 23, 2009, 22:26:20 »
Witam serdecznie,

Kupiłem mojej dziewczynie Touch Diamonda w zeszłym tygodniu w orange, wysztko jest fajnie oprócz jednej rzeczy mianowicie przy naprawdę normalnym użytkowaniu typu 5-6 telefonów max 5 minutowych dziennie i jakiś 20 minutach grzebanie w telefonie bateria po całonocnym ładowaniu ledwo wytrzymuje do wieczora. Wyłączyłem HSDPA trochę pomogło ale bez cudów.

Nie za bardzo wiem co mam zrobić, najchętniej chciałbym spróbować przesiadki na inny rom najlepiej na orginalny HTC wypuszczony dla polski najnowszy jaki się da. Problem w tym że na stronie HTC nic dla tego telefonu nie mogę znaleźć podobnie jak tutaj na forum. Nie chcę grzebać i wgrywać coś co by łamało warunki gwarancji bo może to jest np kwestia baterii i wtedy serwis by się przydał. Swoją drogą nie podoba mi się rom orange z całym syfem jaki wnosi i np jeśli ktoś mi tutaj pomoże znaleźć orginalny htc to będzie szansa wrócic do orango'wskiego ? Pytam bo wszędzie widze instrukcje jak wgrać nowy rom a nigdzie nie ma info jak zrobić backup starego.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.

PS.
Wersja pamięci: 1.93.69.3 PLK
Radio: 1.00.25.05 - czytałem że jest ok więc chyba nie ma sensu zmieniać

*

Offline czeczek

• 319
  • Sprzęt: cztery es
Odp: Bateria a romy
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 23, 2009, 22:31:55 »
Nie ma oryginalnych HTC wypuszczonych na polski jak piszesz, są tylko spolszczane nakładką lub gotowane z MUI dla polski.

Odpowiedzią na problem jest instalacja ROMu w wersji lite.

Możesz wrócić do Orange, czytaj podpięte.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 23, 2009, 22:49:37 »
Czyli np Diamentowy ROM v 4.0 wersja ERA - LITE ? bo to jedyny jaki znalazłem z dopiskiem Lite na tym forum.

*

Offline czeczek

• 319
  • Sprzęt: cztery es
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 23, 2009, 22:59:04 »
Czyli np Diamentowy ROM v 4.0 wersja ERA - LITE ? bo to jedyny jaki znalazłem z dopiskiem Lite na tym forum.

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=122918.0

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 23, 2009, 23:03:57 »
Kup sobie większą baterię, najlepiej oryginalną, 1340mah

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 23, 2009, 23:28:38 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=122111.0 tu też masz ROM lite ale nowe bulidy są bardzij pamięciożerne niż to co masz. Bez zmiany baterii (na 1340mAh)nie licz więc na cuda. Radio masz ok, sprawdź jeszcze w task menager'ze czy nie masz cały czas odpalonej w tle jakiejś aplikacji.  Standartowa bateria dawana przez HTC to jakiś żart i w dodatku mało smaczny - to wiadome i pewne jak w kościele krzyże.
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2009, 23:30:46 wysłana przez forestowy »
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline kotopies

• 422
  • Sprzęt: Xperia T
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 24, 2009, 14:13:45 »
bateria w telefonie musi się uformować. to że na początku działa do wieczora, to nie znaczy że zawsze tak będzie.

rom, radio - to indywidualne sprawy, zależne od operatora, miejsca zamieszkania (odległości od komórki sieci) itp. każdemu inaczej będzie działać poszczególne radio czy rom; są radia co lepiej znoszą gps, są takie co mniej żrą na rozmowach, są takie co stawiają na gry czy sms (podświetlanie ekranu) - warto więc powgrywać parę i ocenić rezultaty.

warto też zainstalować advanced config i te wszystkie tweaki oszczędnościowe. sporo to daje.

PS. wyłączyłeś tylko HSDPA? czy ogólnie 3G? bo to znaczna różnica!

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 24, 2009, 17:05:31 »
Hej dziękuję za odpowiedzi. Narazie poczekam niech się bateria "uformuje" swoją drogą ile to może trwać ? Jak nie to pewnie zdecyduję się na nową baterię zwłaszcza że z tego co widziałem ta 1300 mhA kosztuje około 130 złotych. Wyłączyłem tylko HSDPA, z romami narazie dam sobie siana zobaczymy co wyniknie z tego, narazie ten advanced config i tweaki o których napisałeś tylko że muszę poszukać gdzie co i jak chyba że ktoś by dał jakiegoś linka dla wstyd przyznać leniwca albo tak naprawdę zalatanego człowieka :)

Pozdrawiam

*

Offline majsterek

• **
  • 129
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 24, 2009, 17:37:07 »
Moja metoda może nie jest oryginalna ale... Odkąd bawię się urządzeniami PDA, zmieniłem podejście do pojęcia baterii. PDA muszą i będą pobierały prąd. Nic tego nie zmieni. Można tylko ograniczyć pobór w jakimś stopniu. Problem ładowania osobiście rozwiązałem dopasowywując go codziennego życia. Dużo jeżdżę samochodem - mam ładowarkę w aucie i zawsze podpinam diamonda. W pracy przy kompie - elegancka podstawka też z ładowaniem. W ogóle zapomniałem co to "specjalne" ładowanie. Myślę że zmiana podejścia do tematu jest wskazana. A formowanie baterii itp. Dzisiejsze ogniwa nie mają już efektu pamięci. Można się w to bawić ale czy efekt jest wymierny? Według uznania. Pozdrawiam

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 24, 2009, 18:00:10 »
Nie no ja wszystko rozumiem, wcześniej sam miałem Sony Ericssona w810i i bateria trzymała mi prawie 5-6 dni, przesiadłem się w grudniu na Omnie i w tej chwili komórka trzyma 2-3 dni przy czym bardzo dużo rozmawiam i minimum około 1h dziennie coś na nim robie do tego dochodzi wifi bluetooth itd. Rozumiem że PDA to pamięciożerne urządzenie i musi prąd "żreć" ale bez jaj, ładowanie np co drugi dzień przez noc jest jak najbardziej akceptowalne ale codziennie to już jest upierdliwość zwłaszcza że jak widać da się. Poza tym nie wszyscy są wstanie doładowywać telefon co chwila tak jak Ty to robisz np, moja dziewucha nie ma samochodu porusza się głównie komunikacją miejską do tego jest lekarzem i z tym telefonem wciąż gania więc o jakiś stacjonarnych ładowarkach nie ma mowy. W tej sytuacji mówienie że wszystko jest ok to jak by Ci ktoś wbił gwoździa w środek d... a Ty byś udawał że wszystko jest cacy i tak Ci odpowiada :)

*

Offline majsterek

• **
  • 129
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 24, 2009, 18:17:22 »
Nie no ja wszystko rozumiem, wcześniej sam miałem Sony Ericssona w810i i bateria trzymała mi prawie 5-6 dni, przesiadłem się w grudniu na Omnie i w tej chwili komórka trzyma 2-3 dni przy czym bardzo dużo rozmawiam i minimum około 1h dziennie coś na nim robie do tego dochodzi wifi bluetooth itd. Rozumiem że PDA to pamięciożerne urządzenie i musi prąd "żreć" ale bez jaj, ładowanie np co drugi dzień przez noc jest jak najbardziej akceptowalne ale codziennie to już jest upierdliwość zwłaszcza że jak widać da się. Poza tym nie wszyscy są wstanie doładowywać telefon co chwila tak jak Ty to robisz np, moja dziewucha nie ma samochodu porusza się głównie komunikacją miejską do tego jest lekarzem i z tym telefonem wciąż gania więc o jakiś stacjonarnych ładowarkach nie ma mowy. W tej sytuacji mówienie że wszystko jest ok to jak by Ci ktoś wbił gwoździa w środek d... a Ty byś udawał że wszystko jest cacy i tak Ci odpowiada :)

Nie twierdzę że wszystko jest ok. Zresztą każdy ma te swoje minimum. Pierwsze PDA które miałem nie wytrzymywało 6 godzinnej podróży pociągiem na uczelnię. Dlatego wróciłem do Nokii. Ale obecne HTC na romie xcooma jest już do przyjęcia. W mojej wypowiedzi chodziło mi o to że przesiadając się na pda do pewnych rzeczy trzeba się przyzwyczaić lub wręcz z nich zrezygnować (np. ciągłe słuchanie muzyki). Za te braki masz inne możliwości których nie ma zwykły telefon. Bolejąc nad tym faktem pokupowałem do niego akcesoria. I tyle  :proud:

ps. polecam rom PL kolegi xcoom w wersji 8.4.1 lite lub full. Osobiście jestem bardzo z niego zadowolony. Co do trzymania baterii to Ci nic nie podpowiem sam wiesz dlaczego ( moje ładowarki) :smile:
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 18:20:06 wysłana przez majsterek »

*

Offline dav000

• **
  • 243
  • Sprzęt: htc TP2
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 25, 2009, 16:15:42 »
Moja metoda może nie jest oryginalna ale... Odkąd bawię się urządzeniami PDA, zmieniłem podejście do pojęcia baterii. PDA muszą i będą pobierały prąd. Nic tego nie zmieni. Można tylko ograniczyć pobór w jakimś stopniu. Problem ładowania osobiście rozwiązałem dopasowywując go codziennego życia. Dużo jeżdżę samochodem - mam ładowarkę w aucie i zawsze podpinam diamonda. W pracy przy kompie - elegancka podstawka też z ładowaniem. W ogóle zapomniałem co to "specjalne" ładowanie. Myślę że zmiana podejścia do tematu jest wskazana. A formowanie baterii itp. Dzisiejsze ogniwa nie mają już efektu pamięci. Można się w to bawić ale czy efekt jest wymierny? Według uznania. Pozdrawiam

Zgadzam sie w pełni z Majsterek, dziś inaczej powinno sie rozumowac pojęcie "trzymania baterii" . Ja tez jak i wy miałem nokię 6210 która trzymała mi tydzień .  I co z tego, dzis mogę podjechac pod dany sklep na nawigacji, całkiem dużego pda mogę mieć w kieszeni a rozmawiać na słuchawce bluetooth, mając obie ręce na kierownicy. Dla mojej dziewczyny stary mda compact był troszkę za duży, co z kolei odzwierciedlało sie w trzydniowym trzymaniu baterii.
Diamond jest masakrycznie mały, nie mam pojęcia jak oni to wszystko upakowali. Moim zdaniem jest tyle informacji w internecie na temat krótkiego trzymania diamonda że nie powinno sie go w ogóle kupowac jeśli nie jest sie w stanie codziennie go ładować.
Dla założyciela tematu , raczej jego dziewczyny mam do torebeczki mały gadźet. To batery pack od philipsa, bardzo fajnie w sytuacjach awaryjnych potrafi dostarczyć porcji energii
http://sklep.vobis.pl/oferta/akcesoria_do_telefonow_i_smartphone/zasilanie/890344_philips_sce4430_akumulator.aspx
pozdrawiam

*

Offline maciek20038

• *
  • 52
  • Sprzęt: SPV M 3100 Htc Diamond
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 25, 2009, 16:40:35 »
Hmm.. Powiem tak po posiadaniu juz wszelkiej maści PDA skonczylem na Diamond, dlaczego?? poniewaz jego wymiary sa idealne nie nosze juz cegly w kieszeni  a co do baterii no cóz sa ładowarki sieciowe, do autka wiec w czym problem . Cos kosztem czegos  to tak jak z autem jesli chcesz szybko jezdzic lejesz i placisz . ALbo mam propozycje , zakup Noki odemnie 6310i trzyma 2 tygodnie:).. Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow HTC diamond

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 26, 2009, 09:18:57 »
Tak jak koledzy wyzej napisali zmiana ROM nie przyniesie wielkich efektow.
Najlepiej bedzie zaopatrzyc sie w wieksza baterie, nie jest to duzy wydatek, a i Diamond wymiarowo, az tak sie nie zwiekszy, za to czas uzytkowania conajmniej podwoi.
Pisze o baterii 1340 mAh.
Jesli jednak chcialbys na standardowej cos poprawic to jak ktos juz napisal poprze ACT mozesz ustawic power managment pda, karty itp.
Poza tym wylacz 3G i ustaw na 2G, w ACT jest tez opcja w Data Connetions, GPRS auto attach trzeba to wylaczyc, byl zreszta o tym watek na forum. Kolejna sprawa zmniejszenie podswietlenia na 1 kreske i ustawienie krotszych czasow podswietlenia ekranu.
To wszystko powinno przedluzyc zywot baterii.

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 26, 2009, 23:01:24 »
A ja w przeciwieństwie do większości jestem z baterii Diamonda nawet zadowolony.
Poprzedni PDA Prophet wytrzymywał 2-3 dni mojego użytkowania - tj 10-20min rozmowy , chwila wifi, kilka notatek, budzik.
Po zakupie Diamonda dużo się "bawiłem" by go poznać więc ładowałem go codziennie
Wczoraj wieczorem około 23odłączyłem go od ładowarki- rano budzik (jakieś 3 drzemki) potem kilka minut rozmowy, 4 notatki, kilka razy spr. godzinę. jest godzina 23 i wskaźnik baterii pokazuje 92%
uważam że to ok

*

Offline kleczew

• 43
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 27, 2009, 00:21:28 »
A ja w przeciwieństwie do większości jestem z baterii Diamonda nawet zadowolony.
Poprzedni PDA Prophet wytrzymywał 2-3 dni mojego użytkowania - tj 10-20min rozmowy , chwila wifi, kilka notatek, budzik.
Po zakupie Diamonda dużo się "bawiłem" by go poznać więc ładowałem go codziennie
Wczoraj wieczorem około 23odłączyłem go od ładowarki- rano budzik (jakieś 3 drzemki) potem kilka minut rozmowy, 4 notatki, kilka razy spr. godzinę. jest godzina 23 i wskaźnik baterii pokazuje 92%
uważam że to ok

No krzysno to wydaję się troche niemożliwie długo jak na Diamonda... Skoro wytrzymał Ci prawie dobę na 8 % baterii ?
Napisz jakiego ROMu używasz i RadioROMu, i jaką masz baterię, na oryginalnej tyle wyciągnąłeś bo aż mi się nie chce wierzyć. Jeśli by bateria Ci schodziła w takim tempie to Diamond wytrzymałby Ci z 10 dni, a w to jakoś trudno uwierzyć.

Mi bateria schodzi o wiele szybciej niż Tobie, przy nic nie robieniu i całkowitym "odpoczynku" Diamonda.

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 27, 2009, 20:26:47 »
uważam że to ok

No krzysno to wydaję się troche niemożliwie długo jak na Diamonda... Skoro wytrzymał Ci prawie dobę na 8 % baterii ?
Napisz jakiego ROMu używasz i RadioROMu, i jaką masz baterię, na oryginalnej tyle wyciągnąłeś bo aż mi się nie chce wierzyć. Jeśli by bateria Ci schodziła w takim tempie to Diamond wytrzymałby Ci z 10 dni, a w to jakoś trudno uwierzyć.

Mi bateria schodzi o wiele szybciej niż Tobie, przy nic nie robieniu i całkowitym "odpoczynku" Diamonda.

Takie rzeczy to tylko w Erze - podobno, proponuję poczytać moje posty na pewno jakieś wnioski mniej lub bardziej pozytywne są do wyciągnięcia - pozdrawiam i zapraszam do lekturki !!!
Z góry zaznaczam, że opisy są jak najbardziej obiektywne i osobiście przetestowane prze ze mnie w 100%.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=127740.msg927014#msg927014
Tutaj co prawda troszkę starszy Rom ale osiągi mam teraz bardzo podobne:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=122918.msg910481#msg910481
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 20:29:37 wysłana przez bax87 »

*

Offline alek_d

• 27
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 29, 2009, 14:38:45 »
Jeśli wyłączysz "pdp context" to zyskasz do 20% baterii w ciągu dnia. Aby to zrobić musisz mieć zainstalowany programik Advanced Config i w zakładce Data Connections dać GPRS  auto attach: Disabled.

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 29, 2009, 21:17:22 »
uważam że to ok

Hmm.... Nie mam powodu, by pisać nieprawdę
mam rom Ery 1,37,118,3 PLK
Radio 1,20
Diamond nie wytrzyma mi 10 dni- w tej chwili mija 4 doba od ładowania- stan baterii 19% podłączam do ładowarki
w tym czasie
Tylko 16 min rozmowy
6 sms
kilka minut oglądania filmu
około 15 zdjęć
trochę "zabawy"
kilka minut używania słownika (java)
To wszystko
jestem naprawdę zadowolony

acha no i oczywiście codziennie budzik, który żre troszkę baterii (Pocket WakeUp)
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2009, 21:20:04 wysłana przez krzysno »

*

Offline kleczew

• 43
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 30, 2009, 11:41:50 »
Radio 1,20 ? Sprawdź dokładnie   :)

Rozumiem że te 16 min rozmowy w sumie ? Czyli 4 min. dziennie ?