Rilphone to (w moim odczuciu) plik zarządzający radiem. Dysponując odpowiednim rilphone i radiem dedykowanym pod ten rilphone, diamond może lepiej zarządzać wszystkim czym zajmuje się samo radio. Przynajmniej ja tak to sobie tłumaczę.
Np. mając byle jaki rilphone i byle jakie radio, zasięg mamy na 5 kresek a diamond czerpie baterię bardzo intensywnie, sugerując się brakiem zasięgu i ze trzeba go zwiększyć. Moc zasięgu trzymana jest na maksimum. Mając odpowiedni rilphone i radio pod niego, załóżmy że mamy 2 kreski na zasięgu GSM. Diamond chłepcze baterię zwiększając moc zasięgu ile się da. Ale gdy mamy full zasięg GSM, diamond nie ładuje tyle mocy w moduł GSM bo to nie potrzebne.
Podobnych sytuacji może być wiele.
To tylko moja teoria - niczym nie potwierdzona. Nie wiem czy to prawda, ale na rozsądek biorąc tak to może wyglądać

Apropo, na ROMie DI2 by Krzysiecw miałem radio 1.13 i rilphone pod niego z modyfikacją rejestru. Nie odczulem żadnych różnic.
Bateria na WR6.4 z radiem 1.15 i bez modyfikacji rilphone trzyma mi bardzo ładnie 2 do 3 dni. Jeszcze na żadnym ROMie tyle nie wytrzymała mi bateria.
P.S. Mike, co z tymi ikonkami? Da się to jakoś zrobić? Bo często mam słaby zasięg i kolorowe ikonki taskbara nie są dobrze widoczne (właśnie szczególnie zasięg). Miło byłoby wrócić do standardowych białych