Witam,
tym razem mam takie pytanie - czy ktoś jeszcze zwrócił uwagę na brak prawidłowego zapisywania położenia aparatu w zdjęciach?
Normalnie podczas robienia zdjęć aparat zapisuje sobie w danych exif różne informacje techniczne dotyczące robionych fotek, np. rodzaj iso, czy został użyty flesz (którego niestety w Diamondzie nie mamy), szybkość przysłony czy w końcu orientacja zdjęcia. Ostatnio robiłem sobie trochę fotek z geotagami, i zauważyłem że ani telefon nie zapisuje poprawnie (albo wcale) orientacji zdjęcia. Swego czasu wszystko działało, i zarówno na kompie, jak i w telefonie zdjęcia były poprawnie wyświetlane, tj. zgodnie z tagiem orientacji.
Po co jest ten tag i czemu tak jego brak mnie gryzie? To oznakowanie zdjęcia pozwala później zorientować się, jak był ułożony aparat w trakcie robienia zdjęcia, tj. czy był normalnie trzymany, czy był obrócony do góry nogami, lub jeszcze inaczej. Dzięki tej informacji program na komputerze (przeglądarka z manili też!) może wyświetlić zdjęcie tak, jak powinno ono wyglądać, bez żadnych dodatkowych operacji związanych z obróceniem zdjęcia.
Tyle mojego wywodu, z niecierpliwością czekam na nową wersję WR z manilą

Pozdrawiam