Wersja Clean to w sumie sam system i sterowniki, których używa Diamond. Pozwala ona na swobodne dopasowanie urządzenia do swoich potrzeb. Do takiej wersji można zastosować UCPack, który po wgraniu ROMu instaluje automatycznie listę wybranych przez nas programów.
Wadą tego rozwiązania jest to, że programy z listy instalowane są w pamięci telefonu, dlatego powinny się na niej znaleźć jedynie programy wspierające system.
W Rewolution zainstalowana jest Opera z której np. ja nie korzystam, bo wole SkyFire gdzie filmiki You tube czy inne tego rodzaju są wyświetlane bezpośrednio w przeglądarce. W ROM "wgotowana" jest także np. klawiatura z której nigdy nie będę korzystał bo jak dla mnie najlepsza jest PCM 0.14 z polskimi znakami. Osobiście jestem zwolennikiem SPB3, gdzie mam pełną swobodę konfigurowania ekranów, więc Tytanium i TF jedynie zajmują niepotrzebnie miejsce.
W clean powinny się znaleźć programy do obsługi GPS, czujnika światła, Aparatu, Sensora ruchu bo służą one do wykorzystywania modułów Diamonda.
To co napisałem nie jest czepianiem się, lecz jedynie rozważaniem nad propozycją jaka padła na temat wersji Clean

...