[Problem] Diamond się restartuje losowo.

• 14 Odpowiedzi
  • 1884 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[Problem] Diamond się restartuje losowo.
« dnia: Kwiecień 28, 2009, 09:46:31 »
Witam

Posiadam Diamonda dla ERY czyli MDA Compact IV.

Mam go od 2 miesięcy. Zaraz po zakupie zdjąłem mu simlocka, wgrałem hardspla, radio roma i jakiś soft z xda dev.

Od tego czasu zaczęły się moje problemy. Telefon restartuje się różnie, ale średnio 2-3 razy dziennie. Czasem rano jak sobie śpię to słyszę dźwięk uruchomienia WM.
Czasem jak telefon leży nie używany i zaczynam z niego korzystać następuje restart. Restarty pojawiają się zupełnie różnie. Zmieniałem romy:
- Nataly 1.0 - 2.1.1
- Topazy R0-R6 od udk
- i jakiś jeszcze inny ale długo nie zabawił.

Próbowałem z radio romami coś 3 i nadal to samo.

Testowałem też hard-sple:
- 1.43
- 1.93

i nadal NIC.

Jeśli ktoś wie jaka może być przyczyna to bardzo bym prosił o pomoc.

Pozdrawiam

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
Odp: [Problem] Diamond się restartuje losowo.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 28, 2009, 09:49:52 »
Jeśli telefon wariuje pomimo HR, zmiany ROMów, radia i HardSPL to bardzo możliwe, że przyczyna tkwi w sprzęcie a nie oprogramowaniu. Dla pewności wgraj taki oto zestaw, który jest bardzo stabilny:

HardSPL: 1.43
Radio: 1.11.25.1
ROM: ROM_2.03.540.6_Standard by billyj80 lub wersję z Manilą 2 by krzysiecw (http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=122111.msg971258#msg971258)

Gdy pojawi się ekran kalibracji zrób HR. Jeśli nadal będą problemy oddaj telefon do serwisu.

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 28, 2009, 09:54:41 »
U mnie restary nastuja na oryginalnym ROmie Ery tym 1.93. Wystepuja LOSOWA I JAK ZOSTAWIAM DO LADOWANIA TO PRZYCHODZI I MAM WPISZ pin, wzglednie sam wyswietlacz sie tylko wylaczy

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 28, 2009, 12:11:35 »
U mnie restary nastuja na oryginalnym ROmie Ery tym 1.93. Wystepuja LOSOWA I JAK ZOSTAWIAM DO LADOWANIA TO PRZYCHODZI I MAM WPISZ pin, wzglednie sam wyswietlacz sie tylko wylaczy

No to u mnie dokładnie tak samo, telefon podłączony do ładowarki i też się restartuje.

Jak mniemam masz również MDA, ściągałeś simlocka ?

Czy moglibyście mi podać co muszę zrobić i co wgrać przed wysłaniem telefonu do serwisu bo bodajże mam jeszcze gwarancję na niego.

1. http://download.era.pl/portal/RUU_Victor_TMO_PL_1.93.118.3_Radio_Signed_Diamond_52.29a.25.13_1.00.25.16_Ship.exe <-- ROM + RADIO ROM ERY
2. SPL ERY ? Skąd mogę go pobrać ?
3. coś jeszcze czy tel już gotowy do serwisu ?

Sprawdzę przed wysłaniem telefon na erowskim zestawie ROM+ RROM + SPL czy też się restartuje, jeśli tak to odsyłam półki mogę.

Pozdrawiam

*

Offline mike100

• 596
  • Sprzęt: BB 9780, BB Playbook
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 29, 2009, 12:41:44 »
miałem to samo, ale od nowości.
skończyło się nqa wizycie w regenersis. za pierwszym razem twierdzili, że usterka nie występuje, a za drugim wymienili płytę główną.
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790
Dell Vostro 3300, BB Playbook w drodze :)

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 01, 2009, 12:58:10 »
Czy mógłby ktoś powiedzieć co muszę wgrać żeby z czystym sumieniem wysłać telefon do serwisu ?

1. soft + radio rom już mam
2. skąd mogę pobrać SPL ery ?
3. coś jeszcze ?

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 01, 2009, 13:02:54 »
FAQ porada nr 11:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105474.0
Tam masz też SPL do ściągnięcia ale zalecam ściągnąć cały ROM ze strony ERY jak w poradzie bo robisz wtedy wszystko za jednym zamachem.
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline xeo00

• 34
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 04, 2009, 11:18:20 »
Miałem tak samo, po zainstalowaniu Romu udK R7. Kilka osób z xda też miało takie objawy po niektórych romach. Pomaga zainstalowanie oryginalnego romu (oczywiście z  hard resetem), i potem znowu zainstaluj to co chcesz. U mnie pomogło.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 04, 2009, 12:17:06 »
Miałem tak samo, po zainstalowaniu Romu udK R7. Kilka osób z xda też miało takie objawy po niektórych romach. Pomaga zainstalowanie oryginalnego romu (oczywiście z  hard resetem), i potem znowu zainstaluj to co chcesz. U mnie pomogło.

Jakiego HARD SPLa używasz ?

*

Offline xeo00

• 34
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 05, 2009, 00:39:30 »
1.40

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 11, 2009, 08:50:14 »
Oddałem telefon na gwarancję (trzeba korzystać półki jest a na firmę tylko roczek :/ ).

Z Ery wybrałem sobie MDA Compact 2 jako zastępczy i też się cholerka restartuje.
Podejrzenie padło na kartę sim. Mam abonament w play, moja dziewczyna również ma abonament w play ale podpisany miesiąc wcześniej.
Gdy wsadziłem jej kartę sim do Compacta 2 to się nie restartował a na mojej sim od razu.

Poszedłem do play i wymieniłem TRZY razy kartę sim i na każdej w ciągu 5 minut C2 miało restart. Karty wybierałem z różnymi stykami.

Jakieś pomysły ?

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 11, 2009, 13:07:12 »
Witam!
Też mam problem z resetem tego PDA, z tym, że ja nic mu nie zmieniałem. Diamond resetuje się po wciśnięciu przycisku POWER (krótkie naciśnięcie, które powinno wyłączyć tylko wyświetlacz), a właściwie to zawsze gdy powinien się wyłączyć tylko wyświetlacz następuje restart.... Wie ktoś może czy da się coś z tym zrobić czy wysyłać go na gwarancję? Robiłem HR ale nie pomogło. Z góry dzięki za wszelką pomoc.

*

Offline mike100

• 596
  • Sprzęt: BB 9780, BB Playbook
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 11, 2009, 13:15:29 »
Witam!
Też mam problem z resetem tego PDA, z tym, że ja nic mu nie zmieniałem. Diamond resetuje się po wciśnięciu przycisku POWER (krótkie naciśnięcie, które powinno wyłączyć tylko wyświetlacz), a właściwie to zawsze gdy powinien się wyłączyć tylko wyświetlacz następuje restart.... Wie ktoś może czy da się coś z tym zrobić czy wysyłać go na gwarancję? Robiłem HR ale nie pomogło. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
jedynie serwis....
High Tech Crap
BB 9780, Clarion Map790
Dell Vostro 3300, BB Playbook w drodze :)

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 14, 2009, 13:48:28 »
Mój MDA wrócił w środę z serwisu i w środę do niech pojechał ZNOWU !

Kazałem miłej Pani zaznaczyć, że zmiana oprogramowania na najnowsze i wykonanie Hard Resetu nie pomaga i wczoraj jak przeczytałem kartkę co zrobili to krew mnie wartkim potokiem zalała: "Wgrano nowe oprogramowanie i wykonano hard reset".

Wróciłem do domu z myślą, dam mu szanse. Długo nie czekałem około 40 minut na 1 restart. Dobra nie poddaje się. Wyciągam kartę sim z przekonaniem, że może ona coś wadzi i co ?? restart.

Parodia

*

Offline ncc74656

• 261
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 14, 2009, 21:10:18 »
Ja miałem tak że sie telefon wieszał kilka razy dziennie, bez restaru. Działo sie tak po wgraniu jakiegoś romu dutty, nie pamiętam dokładnie co to było. Najpierw wgrałem hard spl taki jak był rekomendowany następnie rom. Okazało się że ten rom u wszystkich fajnie śmigał a u mnie mulił i sie wieszał. Wymieniłem hard spla na jakąś wcześniejszą wersje i teraz nie mam już żadnych problemów.
Never underestimate the power of stupid people in large groups