[MTTY] Sposób na dziwne zachowania Diamonda

• 208 Odpowiedzi
  • 167804 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: [MTTY] Sposób na dziwne zachowania Diamonda
« Odpowiedź #150 dnia: Marzec 11, 2010, 22:47:45 »
czy trzeba mieć co najmniej 50% baterii do tej operacji ??  :grin:

« Odpowiedź #151 dnia: Marzec 13, 2010, 18:14:01 »
Witam , mam taki problem. Posiadam Viste 32 postępowałem według instrukcji kilka razy i za każdym razem w MTTY nie mam możliwości zmian na USB. Wgrywałem kilka razy sterowniki po resecie za każdym razem nawet wciskałem F8 i zaznaczałem aby nie podpisywał sterowników ale to nic nie dało. Nie wiem już co z tym zrobić , Może macie jakieś sugestie i porady lub jezeli ktos też miał taki problem i sobie z nim poradził by dokładnie opisał co robić po kolei.
Za pomoc będę wdzięczny.

« Odpowiedź #152 dnia: Marzec 15, 2010, 00:43:34 »
mam problem. Zrobilem wszystko z instrukcja system sie postawil, ale podczas uruchamiania nie moge przejsc wyrównania ekranu. Próbowałem juz ze 100 razy nawet nie dotykalem tam gdzie trzeba i cały czas ten ekran powraca. Co mam zrobić?
Zrobiłem plik welcome.not wrzuciłem do głównego folderu pamięci ale niestety nie pomogło.

*

Offline czaderxx

• *
  • 63
  • Sprzęt: XDA EXEC + Nokia LD-1W, Nokia E71,HTC Diamond Touc
« Odpowiedź #153 dnia: Marzec 15, 2010, 15:05:57 »
witam, mam win7 wczoraj wgralem nowy rom wg instrukcji i poszlo bez problemu. ale teraz mam problem by htc polaczyl sie z Windows Mobile Device Center. czy znow trzeba wszystko pozmieniac w PC? czy tez jest inny sposob na to. po podlaczeniu kabla USB normalnie sie laduje ale nie moge sie skomunikowac .

Połączone: Marzec 15, 2010, 16:16:07
hmm dzwina sprawa, soft reset htc +  reset kompa i wszytsko sie widzi...czasem rzeczy oczywiste sa najlepszym rozwiazaniem
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2010, 16:16:07 wysłana przez czaderxx »

*

Offline mirogster

• 30
  • Sprzęt: iPhone 3Gs    R.I.P: HTC Touch Diamond, Eten M700
« Odpowiedź #154 dnia: Marzec 31, 2010, 23:46:27 »
Byc moze ktos zamiescil to juz wczesniej - wiec sory za zdublowanie posta...
Dla wszystkich posiadajacych Win7 ale w wersji 32bity. Tak jak wam po instalacji sterownikow, wywalalo mi blad (Kod 10) - polecam po prostu odlaczyc Diamenta i po chwili podpiac z nowu. Sterowniki zadzialaja, oraz pojawi sie opcja USB w mtty.

*

Offline TD74

• **
  • 169
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #155 dnia: Kwiecień 01, 2010, 13:20:56 »
Czy zamiast tej dłubaniny jest na Diamonda coś w stylu Task 29 ?
Czyli automatyczne czyszczenie śmieciuchów ?

*

Offline KubaZ667

• 49
« Odpowiedź #156 dnia: Kwiecień 04, 2010, 08:33:04 »
Total Bad Block in CE: 1 Co to oznacza ta opcja. W moim urządzeniu było 1 a standardowo jest 0

« Odpowiedź #157 dnia: Kwiecień 27, 2010, 18:54:09 »
Wie ktoś może jaka jest różnica między task 28 55 aa, a task 29?

« Odpowiedź #158 dnia: Maj 03, 2010, 14:04:50 »
Dobra znalazłem odpowiedź:

Originally Posted by MysticGenius 
Hi all,

Just a quick note, i have revised the instructions.

After a few questions about task 28 and task 29 i decided to get to the bottom of this mystery which I did and ill try and explain:

Firstly when using task 28 the output is:

Cmd>task 28
Format start
Fill RSVD information for block 288 to 321
Storage start sector=0xD5C0, total sector=0xD140
Storage start block=888, total block=837
Total Bad Block in CE: 0

Erase physical block from 1178 to 1997

formatstorage Bad block found: 1625
si backup: Erase physical block from 2032 to 2048

Format end

and when using task 29 the output is:

Cmd>task 29
Format BINFS start
CE start sector=0x14, total sector of CE and TFAT=0x14
CE start start block=321, total block=1727
ERASE block 1337 FAIL !!!
Write 0xFF start page=0x5040, total page=0x1AFC0
Format BINFS end

If you look at the blocks formatted by both tasks you can see that task 28 targets a specific set of blocks, while task 29 covers a much greater range, i.e. a full format.

I have changed the instructions to use task 29 as this removes the need to hard-reset after using mtty, since the Binary File System has been totally erased!

Please REVIEW the instructions from Post 2 & 3 from 6c onwards as they have both been re-written.

Hope that helps

MG

W skrócie:
Task 28 55aa - czyści tylko obszar w którym jest ROM służący do wgrania, następnie za pomocą HR wgrywamy pusty (czysty sformatowany obszar) by wyczyścić miejsce gdzie znajduje się aktualnie używany ROM
Task 29 - czyści cały obszar zajmowany przez ROM (ten z którego go wgrywamy (wcześniej czyściliśmy go task 28 55aa) + ten który działa w telefonie (czyszczony był HR zaraz po task 28 55aa)
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2010, 16:53:30 wysłana przez Eradorius »

*

Offline sparco2

• *
  • 53
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #159 dnia: Maj 08, 2010, 13:17:21 »
Więc jeżeli Task 29 czyści wszystko to wyczyści całkowity obszar na którym znajduje się rom i radio, tak, że będzie czysty dysk?
Czy zostawia rom i radio?

« Odpowiedź #160 dnia: Maj 10, 2010, 16:49:05 »
Nie kasuje tylko i wyłącznie cały obszar w którym jesk składowany ROM (radio zostaje), na xda jest pełna instrukcja.

*

Offline Kimar

• *
  • 60
« Odpowiedź #161 dnia: Maj 14, 2010, 07:03:26 »
Witam, przy instalacji niektórych romów z forum nam moim Diamond według instrukcji przy użyciu mtty1.42.exe/ bez mtty1.42.exe/ z mtty1.42.exe z IS/ z mtty1.42.exe z PC,  zawsze mam ten sam problem, a mianowicie po instalacji jest problem z odtwarzaniem plików mp3, g-alarm wyświetla błąd gdy budzik ma się włączyć(włącza się tylko wibracja). Co może być powodem takiego zachowania?
Dodam że po mtty1.42.exe, wgrywałem rom z IS, potem Vol UP+kółko+Reset. Czy coś źle robię?

« Odpowiedź #162 dnia: Maj 15, 2010, 10:44:33 »
w ostnaim kroku procedury, niewazne czy odlacze od razu czy poczekam nie pojawia sie Cmd>

---------------------
MTTY OUTPUT:
---------------------
Cmd>task 8

Cmd>
---------------------

Czy to normlane? Czyli mam na ekranie wylacznie: Cmd>task 8

Generlanie robie ta procedure bo mi sie Diamond wiesza np. przy odczytywaniu 2-3 maili w Outlook mobile . :(

A co jest podane na pierwszej stronie? :evil: Cytuję: "Wpisz (używając klawiatury komputera, opcja kopiuj-wklej nie zadziała) (...)".

Zamiast ctrl+c i ctrl+v po prostu wpisz te polecenia na klawiaturze :E

ja wpisuję z klawiatury, robi się reset, a cmd> się nie pojawia po komendzie. Ma to jakiś wpływ??

*

Offline foxik33

• 30
    • Gsm Service
  • Sprzęt: zmiennie ;)
« Odpowiedź #163 dnia: Maj 16, 2010, 17:05:47 »
Witam!

Z racji tego że miałem problemy z poprawną instalacją sterownika pod Win 7 x64 zacząłem kombinować, i udało się! :) A już miałem XPka stawiać na HDD.

Oto opis procedury, proponuję podkleić do pierwszego postu!

Pamiętaj że musisz mieć wgrany HardSPL !!
Nie zapomnij przed użyciem MTTY wgrać na Internal Storage pliku ROM z nazwą diamimg.nbh

1. Restart komputera i w trakcie uruchamiania wciskamy F8, a następnie wybieramy " Wyłącz wymuszanie podpisów sterowników "
2. Wyłącz komunikację USB w Centrum obsługi urządzeń z systemem Windows Mobile
3. Wprowadź urządzenie w tryb Bootloader (przyciszanie + reset)
4. Teraz wykonujemy aktualizację sterownika!
Komputer / Właściwości Systemu / Menedżer Urządzeń / Urządzenia przenośne / HTC USB Sync / PPM ->  Aktualizuj oprogramowanie sterownika -> Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu sterownika -> Pozwól mi wybrać z listy sterowników urządzeń na moim komputerze -> wybieramy wceusbshx64 z folderu x64 AS Drivers Win 7 Tested & Working
Aktualizujemy sterownik, może wystąpić błąd. Nie szkodzi. Klikamy OK
Teraz w menedżerze urządzeń widać że HTC USB Sync ma jakiś problem, sprawdzamy czy data sterownika to 2003.09.01, jeśli tak, to odłączamy urządzenie na chwile i podłączamy ponownie! Gotowe! Teraz HTC USB Sync działa sprawnie i możemy użyć MTTY.

Autor: foxik33
  :ok:
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2010, 17:08:52 wysłana przez foxik33 »

« Odpowiedź #164 dnia: Maj 21, 2010, 12:03:54 »
Witam,

Mam taki problem. Posiadam MDA Compact IV i ostatnio gdy instaluje aplikacje z poziomu PC przez ActivSynca oraz wykonując po instalacji kopie zapasową w programie Sprite Backup i przywracając ją wszystkie aplikacje doinstalowane na CE przestają działać. Przy niektórych wyskakuje błąd, który wskazuje na zły certyfikat, a niektóre w ogóle się nie włączają.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #165 dnia: Czerwiec 04, 2010, 23:01:30 »
czesc wszystkim :)
ja jak zwykle leże na pocztaku. moja vista nie kmini polecienia f8 -.- co teraz;>

*

Offline damkol

• 837
  • Tajne przez poufne.
« Odpowiedź #166 dnia: Czerwiec 06, 2010, 13:22:05 »
MS Windows Vista "kmini" F8, więc pewnie wciskasz za późno lub za wcześnie ;)
Lost in universe.

*

Offline toso

• *
  • 51
  • Sprzęt: Samsung Galaxy ACE
« Odpowiedź #167 dnia: Czerwiec 06, 2010, 13:25:54 »
MS Windows Vista "kmini" F8, więc pewnie wciskasz za późno lub za wcześnie ;)
albo masz klawiaturę na usb i w trakcie uruchamiania system jeszcze jej nie widzi

« Odpowiedź #168 dnia: Czerwiec 06, 2010, 21:08:01 »
nie mam latopa, pozatym reaguje na f9 ktore wcisnelam przez przypadek, teraz to juz sama nie wiem co robi

« Odpowiedź #169 dnia: Czerwiec 17, 2010, 19:18:42 »
nie da sie f8 zastąpić jakimś innym przyciskiem?

« Odpowiedź #170 dnia: Czerwiec 20, 2010, 07:49:35 »
Byc moze ktos zamiescil to juz wczesniej - wiec sory za zdublowanie posta...
Dla wszystkich posiadajacych Win7 ale w wersji 32bity. Tak jak wam po instalacji sterownikow, wywalalo mi blad (Kod 10) - polecam po prostu odlaczyc Diamenta i po chwili podpiac z nowu. Sterowniki zadzialaja, oraz pojawi sie opcja USB w mtty.

potwierdzam mnie ta metoda pomogła win7 32  htc touch hd
Zabrania się: w podpisach (bez zgody administracji) umieszczenie grafik lub tekstów - większych, niż dwukrotność popularnych userbarów - czyli odpowiednio: 700x20px (w poziomie)
BS_Cloudy _2.4 WWE  Radio_1.17.25.09
Test-  Android 2.2 (FroYo)

*

Offline Duath

• 35
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwiec 26, 2010, 22:55:57 »
Panowie koledzy, jaka jest szansa na to, że po zastosowaniu MTTY przestanę mieć problemy ze stałym połączeniem TP do PC? Problem jest opisany w wątku: http://pdaclub.pl/forum/raphael/problem-z-synchronizacjapolaczeniem-do-pc/

Byłoby super jakby udało mi się to jakoś naprawić. Na razie wgrałem ROM od sunnysoftu, ale zauważyłem, że nie pomogło na ciągłe przerwania połączenia z PC.

« Odpowiedź #172 dnia: Lipiec 29, 2010, 12:35:32 »
Istnieje możliwość wyczyszczenie pamięci bez używania przycisku reset, bo niestety poprzedni właściciel mojego diamonda w jakiś sposób go usunął i nie mam możliwości użycia MTTY

« Odpowiedź #173 dnia: Lipiec 29, 2010, 16:39:29 »
Może mi ktoś powiedzieć czemu MttY nie reaguje na komendy typu task 28?.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2010, 17:06:52 wysłana przez Rademx »

« Odpowiedź #174 dnia: Sierpień 30, 2010, 20:37:50 »
Witam Wszystkich!

Jako początkujący forumowicz i oddany użytkownik HTC'ków od kilku lat zgubiła mnie moja rutyna :/!
Chciałem wgrać nowszy rom wg opisów zamieszczonych na xda. Jako, że nie odrobiłem lekcji do końca zrobiłem wszystko ale nie użyłem HARD-SPL na samym początku (o jaki ja głupi!!!!)
Poleciałem dalej z tematem, teraz już znam na pamięć całą procedurę instalacji poprze RUU oraz MTTY (wcześniej nie wiedziałem, chciałem za szybko mieć nowy bajer).
Kiedy doszedłem do opisu jak wykonać wszystko poprzez MTTY zaczął się koszmar po pierwszym uruchomieniu diamencika :[
MTTY wykasowałem pamięć bez wgrania HARD SPL komendami z opisu, a później po restarcie fona zrobiłem hard reset i nic, więc w strachu i panice zrobiłem to drugi raz i wybrałem opcję 2 kasującą pamięć storage gdzie był plik z obrazem romu:(.
Teraz mam telefon na którym mogę uruchomić tylko BL, a telefon po włączeniu pokazuje tylko pierwsze logo Orange bez info o rom i radiu itp w prawym dolnym rogu i wszystko stoi.
Mam kontakt z telefonem poprzez MTTY i kabel USB w windowsie 7 64bit.
Pomóżcie mi proszę czy w tym momencie w jakiś sposób mogę wgrać jeszcze hard spl albo w ogóle zreanimować mojego diamencika???
Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.

*

Offline damkol

• 837
  • Tajne przez poufne.
« Odpowiedź #175 dnia: Sierpień 31, 2010, 20:16:12 »
Coś pokręciłeś.
Bootloader to cztery kolorowe paski a nie żadne logo, uruchamia się go poprzez wciśnięcie VolDown i włączenie telefonu.
Po drugie - wgrywanie gotowanego romu bez hardspla powoduje bricka.
Lost in universe.

*

Offline Duvel

• 29
« Odpowiedź #176 dnia: Wrzesień 24, 2010, 09:45:15 »
Format start
Storage start sector=0xE400, total sector=0xC300
Storage start block=945, total block=780

Erase physical block from 1235 to 2048

Format end

Czy to znaczy, że miałem 780 bad blocków ?
Ładnie ...

Dzięki za poradnik.

*

Offline fala77

• 717
  • Sprzęt: HTC One V
« Odpowiedź #177 dnia: Wrzesień 27, 2010, 20:57:17 »
wkleje link tutaj bo zainteresowanie na Topazie niewielkie a temat jest szerszy niż tylko na te maszynki
http://pdaclub.pl/forum/topaz/rozwiazanie-problemow-z-topazem-zwisy-resety-itp/msg1381034/#msg1381034
HTC One V

« Odpowiedź #178 dnia: Październik 14, 2010, 16:01:12 »
Cmd>set 14 0
HTCST   ÚČŇHTCE
Cmd>task 28 55aa
Format start
Storage start sector=0xD540, total sector=0xD180
Storage start block=886, total block=838

Erase physical block from 1176 to 2048

formatstorage Bad block found: 1285
formatstorage Bad block found: 1896
Format end

Cmd>task 8
to ile ja tych bad bloków mam ?

a swoją drogą to krok 7 to jakieś hokus pokus... normalnie magia albo ja czegoś nie rozumiem...
w każdym razie nie udało mi sie i te HR, R i VL+strzałka za pierwszym razem i dopiero po kilku próbach odpaliłem ta instalację z IS...

i jeszcze tak z innej beczki...
szukam ROMu gołego, najlepiej takiego w którym jest tylko WM i sterowniki bo mam zamiar używać Diamenta tylko jako Automapy może mi ktoś polecić takiego golca ?

*

Offline OleXy17

• 20
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
Problem z Włączeniem Telefonu po MTTY !
« Odpowiedź #179 dnia: Grudzień 03, 2010, 11:07:26 »
Witam mam duży problem z włączeniem telefonu HTC TOUCH DIAMOND . Kiedy robilem MTTY zgodnie z punktami w poradniku kiedy już wszysko zrobilem to telefon sie zrestartowal tak jak bylo napisane (ze nastapi restart) teraz cały czas jest napis TOUCH DIAMOND i tak jest caly czas . Prosze o Pomoc   :( .

Poradnik : How To use MTTY
Wersja MTTY : 1.42

Połączone: Grudzień 04, 2010, 10:57:27
Hej ja mam taki problem . Mianowicie Zrobiłem MTTY zgodnie z poradnikiem i już pod koniec kiedy telefon się zrestartował to został (telefon się nie włącza) tylko ten początkowy napis touch diamond i teraz jest tak cały czas można tylko wejść do tego programu bootloader (ten z 3 kolorami VOL DOWN + Reset). mógł by mi ktoś pomóc . Proszę o Pomoc

WERSJA MTTY : 1.42
PORADNIK JAK ZROBIĆ MTTY : How To use MTTY
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2010, 10:57:27 wysłana przez OleXy17 »