Znalazłem źródło problemu w tym romie, dotyczące kłopotów z wybieraniem kontaktów na klawiaturze numerycznej (czyli po kliknięciu "zielonej" słuchawki.
Ja zawsze miałem kontakty zapisane na karcie sim, nigdy na telefonie.
To był problem w moim przypadku bo mogłem odnajdywać tylko kontakty o literkach nie bedących pod tym samym klawiszem, np. mama, tata itd.
Nie mogłem znaleźć np .klato (na klawiaturze 552)
Problem rozwiązałem kopiując wszystkie kontakty z sima na telefon (w sumie ten sposób jest przy pierwszym uruchomieniu polecany i można to polecenie "zaznaczyć", czego ja nie zrobiłem bo mam kontakty na karcie sim

)
Kolejną rzeczą była zmiana wyświetlania kontaktów TYLKO z telefonu, nie z sim.
W ten sposób uzyskałem możliwośc odnajdywania kontaktów szybko klawiaturą numeryczną, do której na prawdę jestem przyzwyczajony, a swoją drogą to chyba najłatwiejszy i najprostszy sposób odnajdywania kontaktów nie palcując zbytnio fonika...

Co do reszty to jestem pod wrażeniem "działania" tego romu. Krzysiecw na prawdę dobra robota. Czekam jeszcze na możliwość prowadzenia videorozmów i zostanę "na stałe"

Druga sprawa. Ostatnio po zmianie radia na tym romie zdarzyła się fajna sprawa. Po wgraniu i restarcie telefonu miałem biały pasek z ikonami u góry i na dole, a po zmianie na "HTC Black" w ustawieniach zniknął mi kolorek niebieski (bo tą wersję mam) i pojawił się zielony. Było to opisywane i wiem że rejestr poprzestawiał się nieźle. Kopia zapasowa i HR szybko przywróciły stan obecny do dnia dzisiejszego.