Wypowiedziałem się w kwestii tego ROMu zaraz po jego wgraniu - byłem wtedy mega zadowolony głównie z wyglądu. To teraz wypowiem się po ok. 2-3 tyg. użytkowania...
Na plus:
+ bardzo ładny wygląd
+ ogólna szybkość działania - poruszanie po zakładkach, uruchamianie programów
+ duży pakiet programów na starcie i możliwość konfiguracji niektórych opcji - Advanced Config
Niestety to wszystko co dostrzegłem na plus w tym ROMie. Po dłuższym użytkowaniu lista minusów jest niestety dużo dłuższa...
Na minus:
- fatalnie wolne wybieranie połączenia i rozłanczanie połączenia głosowego. Podsumowanie po rozmowie potrafi wisieć kilka sekund
- wkurzająca obsługa kółka wg przycisku enter, przy wybieraniu rozmówcy i chęci naciśnięcia zielonej słuchawki, często przeskakuje na inną osobę z listy niż tą do której chcemy zadzwonić
- brak klawiatury w czasie rozmowy. Jak naciśniesz klawisz KLAWIATURA to zamiast klawiatury wyskakuje główne okno TF3D... i jak skorzystać z wybierania głosowego? Nie da się.
- chcąc skorzystać z listy kontaktów w czasie rozmowy (żeby komuś np. podać nr do kogoś), nr telefonów przy nazwiskach są tak małe że aż ciężko czytelne, w dodatku jeżeli wyszukiwany przez nas kontakt będzie akurat ostatni na liście wyszukiwania to jego nr jest kompletnie nie do odczytania, bo jest zasłonięty przez menu ekranu
- pisanie SMS-a: wpisując nazwisko w polu DO znajduje tylko ok. 5 pierwszych osób z listy, np. wpisujemy KRZYSIEK… to znajdzie tylko pierwszych 5-cu, pozostałych brak… trzeba dać dodaj odbiorcę, to nie problem, ale tutaj nie działa klawiatura telefonu, tzn. wybiera ale tylko po nr telefonu, a nie po nazwisku. Trzeba przełączyć się na klawiaturę QWERTY, ale to wymaga wyciągania rysika.
- obsługa budzika i powiadomień pozostawia wiele do życzenia. Często zdarza się że zastosowane drzemki (odłóż) kończy się tym że telefon już więcej nam nie zadzwoni. Jak np. po półgodzinie sprawdzimy stan telefonu to zobaczymy komunikat np. BUDZIK i wiesz że miałeś wstać półgodziny temu
- tak samo jest z SMSami. Czasami telefon nie dzwnoni przy przyjściu SMSa, a jak go odblokujesz to puści sygnał przyjścia SMSa, który przyszedł już dawno temu.
Lista błędów jest niestety dłuższa, ale pozostałe nie mają aż takiego znaczenia na użytkowanie telefonu.
Wg mnie jest to ROM dla gadżeciarzy, którzy mało rozmawiają a chcą błysnąć ładnie wyglądającym telefonem. Dla osób które rozmawiają ok. godziny dziennie jak ja, ten ROM to istna udręka.
Nie żebym go odradzał, ale jeżeli ktoś używa telefonu jako telefon, a nie wodotrysk, to raczej niech sobie daruje eksperymenty z tym ROMem. Chociaż za wygląd należy się bardzo duży plus, ale za wszystkie błędy niestety minus.
Wracam do XCOMMa który wygląda dużo gorzej, ale działa o wiele lepiej