[02-11-2008] Diamentowy ROM PL v 4.0 ERA Lite !!!

• 1029 Odpowiedzi
  • 294042 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Andi60

• **
  • 135
Odp: [02-11-2008] Diamentowy ROM PL v 4.0 ERA Lite !!!
« Odpowiedź #840 dnia: Listopad 02, 2008, 19:49:48 »
Ja tez się przyłączam do życzeń

Pozdrawiam,
Andrzej.

*

Offline Maarcin

• 297
  • Sprzęt: LG G2
« Odpowiedź #841 dnia: Listopad 02, 2008, 20:11:29 »
Rozumiem,rozumuję  :D  (tępawy trochę jestem) , iż ten ROM , jest zupełnie "goły" , bez żadnych dodatków Ery ? Jednak TF3D , posiada ? :worried:

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #842 dnia: Listopad 02, 2008, 20:33:52 »
Rozumiem,rozumuję  :D  (tępawy trochę jestem) , iż ten ROM , jest zupełnie "goły" , bez żadnych dodatków Ery ? Jednak TF3D , posiada ? :worried:

.....
- TouchFlo3D zmieniony na wersję HTC
.....
Umiejętność czytania zanika ?
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline PopaY

• 1373
  • Abstynent głupoty ;)
  • Sprzęt: Wystarczający by zadowolić każdą kobietę ;D
« Odpowiedź #843 dnia: Listopad 02, 2008, 20:38:20 »
No, widzę kolejny romik w wersji lajtowej (czyt. najlepszej) ;) Nie omieszkam sobie zapodać w wolnej chwili :]
What we do in life echoes in eternity...

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #844 dnia: Listopad 02, 2008, 20:56:36 »
Może ktoś podpowie jak rozłoyc ten rom ERY przykotowany jako bazę przez qsqa, krok po kroku .... bo nie widze jakoś tej literki "e" na początkowym ekranie. 

Pozdawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2008, 20:58:16 wysłana przez Bysio »
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #845 dnia: Listopad 02, 2008, 21:03:35 »
Może ktoś podpowie jak rozłoyc ten rom ERY przykotowany jako bazę przez qsqa, krok po kroku .... bo nie widze jakoś tej literki "e" na początkowym ekranie. 

Pozdawiam
Ja to robię tak

Rozkładanie romu na OEM i SYS
1. NBHExtract ruu.signed.nbh  -> powstanie plik 00_OS.nb
2. nbsplit -kaiser 00_OS.nb  -> powstanie 00_OS.nb.extra i 00_OS.nb.payload
3. ImgfsFromNb.exe 00_OS.nb.payload imgfs.bin   -> powstanie plik imgfs.bin
4. ImgfsToDump.exe imgfs.bin  -> powstanie katalog dump i w nim zawartość romu
5. pkgtool.exe   ->Należy wskazać gdzie znajduje się dump romu i nacisnąć Build Packages -> zawartośc romu się uporządkuje i utworzą się w tym katalogu katalogi OEM i SYS 

*

Offline Bysio

• 3655
« Odpowiedź #846 dnia: Listopad 02, 2008, 21:14:17 »
Dziękuję bardzo xcoom

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #847 dnia: Listopad 02, 2008, 21:15:09 »

Pozdawiam
Ja to robię tak

5. pkgtool.exe   ->Należy wskazać gdzie znajduje się dump romu i nacisnąć Build Packages -> zawartośc romu się uporządkuje i utworzą się w tym katalogu katalogi OEM i SYS 

Albo można skorzystać z Kuchni 3.5 - wrzucasz plik RUU_signed.nbh do katalogu BaseROM, kasujesz katalogi (o ile istnieją) SYS, ROM i OEM i uruchamiasz plik !BEGIN.cmd wybierasz 1 i po paru minutach masz ROM automatycznie rozłożony na czynniki pierwsze  :ok:

*

Offline Bysio

• 3655
« Odpowiedź #848 dnia: Listopad 02, 2008, 23:05:41 »

Pozdawiam
Ja to robię tak

Po utworzeniu tych katalogów OEM i SYS należy je podmienić w kuchni, a co z katalogiem ROM i plikam OS.nb oraz katalogiem XIP ? Skopiwać nowy plik OS.nb ???

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #849 dnia: Listopad 02, 2008, 23:11:04 »

Pozdawiam
Ja to robię tak

Po utworzeniu tych katalogów OEM i SYS należy je podmienić w kuchni, a co z katalogiem ROM i plikam OS.nb oraz katalogiem XIP ? Skopiwać nowy plik OS.nb ???

Można to robić dalej na piechotę ale tak jak napisał qsqa szybciej to zrobić przez kuchnie.

« Odpowiedź #850 dnia: Listopad 02, 2008, 23:47:43 »
Mam pytanie do uzytkownikow tego ROM-u i qsqa - jak zrobic aby ikony znajdujące sie w TF3D mozna było "płynnie" przesuwac palcem w prawo i w lewo? Nie jak dotychczas tylko o 1 ikonę. Obecnie uzywam Romu 3.2a. Wczesniej uzywalem Romi Duttys-a i tam w standardzie mozna bylo płynnie przesuwac ikonami.
dzieki za wskazanie rozwiazania

*

Offline mitek

• *
  • 76
  • ;-)
    • Mikrotech
  • Sprzęt: TV SAT telewizja satelitarna
« Odpowiedź #851 dnia: Listopad 03, 2008, 00:07:16 »
czy bez problemu otwiera wam sie archiwum z diamentowym 4 ery? umnie jakies problemy dziwne a sciagalem juz kilku krotnie i to samo ;-/

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #852 dnia: Listopad 03, 2008, 01:29:45 »
czy bez problemu otwiera wam sie archiwum z diamentowym 4 ery? umnie jakies problemy dziwne a sciagalem juz kilku krotnie i to samo ;-/

Otwiera się bez problemu, instaluje również. Pobór prądu na czuwaniu minimalny schodzi do 8mA (najnowszy 2.8 Dutty - identycznie, chociaż z mniejszym wypełnieniem więc średnio o 1 do 2mA mniej).

5 godzin testów i nie zawiesił się ani razu. Testowana AM 5.2, IGO 8, TC 2.51

*

Offline Andi60

• **
  • 135
« Odpowiedź #853 dnia: Listopad 03, 2008, 07:52:25 »
Witam,

1. Czy jest możliwość wrzucenia zrzutów tego ROM-u, bo nie wiem czy instalować go.
2. Czy jest na głównym ekranie przycisk do SToday?
3. Jakie programy wchodzą w zestaw tweak'ów

Pozdrawiam,
Andrzej.
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 08:02:21 wysłana przez Andi60 »

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #854 dnia: Listopad 03, 2008, 09:05:28 »
Witam,

1. Czy jest możliwość wrzucenia zrzutów tego ROM-u, bo nie wiem czy instalować go.
2. Czy jest na głównym ekranie przycisk do SToday?
3. Jakie programy wchodzą w zestaw tweak'ów

Pozdrawiam,
Andrzej.

Ad.2 Nie ma to jest praktycznie czysty ROM (zmiany są opisane w pierwszym poście)

*

Offline Andi60

• **
  • 135
« Odpowiedź #855 dnia: Listopad 03, 2008, 09:09:59 »
Dzieki za odpowiedz,

Czy można go dodać i jak się to robi.

Pozdrawiam,
Andrzej

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #856 dnia: Listopad 03, 2008, 09:54:45 »
Dzieki za odpowiedz,

Pozdrawiam,
Andrzej

Można go dodać na dwa sposoby
- zainstalować http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=401907&highlight=stoday
- dodać do kuchni i ugotować sobie swój rom http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=104924.0

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #857 dnia: Listopad 03, 2008, 09:55:36 »
Dzieki za odpowiedz,

Pozdrawiam,
Andrzej

Rozumiem, że chodzi o SToday - musisz pobrać CABa ze strony autora i zainstalować - po tym bedziesz miał skrót do SToday na prawym klawiszu programowym

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #858 dnia: Listopad 03, 2008, 10:47:03 »

Pozdawiam
Ja to robię tak

Albo można skorzystać z Kuchni 3.5 - wrzucasz plik RUU_signed.nbh do katalogu BaseROM, kasujesz katalogi (o ile istnieją) SYS, ROM i OEM i uruchamiasz plik !BEGIN.cmd wybierasz 1 i po paru minutach masz ROM automatycznie rozłożony na czynniki pierwsze  :ok:

Hi.

No i ja zabrałem się do przygotowania własnego ROM. Mam nadzieje że coś z tego wyjdzie. Mam jednak problem.

1. Postąpiłem zgodnie z ostatnia instrukcją w celu rozłożenia Diamentowy 4.0 na "czynniki pierwsze" korzystając z Kuchni 3.5. Wszystko poszło gładko. Powstały katalogi SYS,OEM,ROM ze stosowną zawartością. Otwieram Kuchnię poprzez !COOK, wskazuję prawidłowy katalog i lista Packages jest pusta. Jak nacisnę ShowEditor to pojawia sie lista .rgu. Niestety, lista "Packages to insert in ROM" cały czas jest pusta. Zorientowałem się, żę w katalogach OEM oraz SYS brakuje pliku option.xml zawierającego listę Packages. Co zatem należy zrobić aby prawidłowo wyprodukować taką listę dla rozłożonego ROM?

2. Nawet jak się uda wyprodukować pliki option.xml, to chciałbym dołożyć nowe Packages do kompilacji. Wkopiuję je sobie do katalogu OEM oczywiście. Ale jak zrobić aby się pojawiły na liście dostępnych Packages (czyli znalazły się w w odpowiednim pliku option.xml)?

W przypadku OEM i SYS dostarczonych wraz z Kuchnią problemu nie ma, gdyż znajdujemy tam odpowiednie pliki option.xml. Ja jednak chcę skorzystać z najnowszego ROM Diamentowy 4.0

DUDUS

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
« Odpowiedź #859 dnia: Listopad 03, 2008, 10:58:26 »
Moderatorze ...........mam to samo co Kol. 'woma1 ' ...............m wysłałem Ci Email ze screenami ........odpisz  :wink:
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline tomaug

• **
  • 133
« Odpowiedź #860 dnia: Listopad 03, 2008, 11:02:16 »
Witam

A jak predkosc tego romu ?? Czy jest szybki ? Woma1 ty już sporo romów przetestowałeś, jak tego oceniasz, lub ktos kto ma porównanie do innych.

Pozdro

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
« Odpowiedź #861 dnia: Listopad 03, 2008, 11:07:55 »
Czy mógłby ktoś kto zna dobrze angielski podrzucić do przetestowania Diamentowy 4.0 LITE gościowi z tego wątku http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=406640 . Zobaczylibyśmy jak wypada 4.0 na tle WWE - tak zachwalanych. Może wyniki nas samych by zadziwiły :)

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #862 dnia: Listopad 03, 2008, 11:14:40 »
Witam

A jak predkosc tego romu ?? Czy jest szybki ? Woma1 ty już sporo romów przetestowałeś, jak tego oceniasz, lub ktos kto ma porównanie do innych.

Pozdro

Hi.

Jeszcze go nie załadowałem na Diamondzika, bo pojawił się wczoraj dopiero wieczorkiem. Myślę że nie będę go ładował jak leci, tylko zgotuję swój ROM na jego bazie. Do tego potrzebuje jednak pomocy w związku z pytaniem 2 posty wyżej. Dam znać oczywiście jak już sobie z tym wszystkim poradzę i zmienię ROM. Biorąc jednak pod uwagę to co dotychczas robił QSQA jestem pewien, że ROM będzie bardzo dobry :smile:

DUDUS
Napisane: Listopad 03, 2008, 11:08:59
Czy mógłby ktoś kto zna dobrze angielski podrzucić do przetestowania Diamentowy 4.0 LITE gościowi z tego wątku http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=406640 . Zobaczylibyśmy jak wypada 4.0 na tle WWE - tak zachwalanych. Może wyniki nas samych by zadziwiły :)

Hi.

No sam jestem ciekaw jak wypadnie w porównaniu z innym w profesjonalnych testach. Idę o zakład że będzie w czołówce. Jednak zwracam wszystkim uwagę na fakt, że nie tylko o prędkość ROM chodzi. Nie mniej ważna, a dla mnie nawet ważniejsza jest jego stabilność. Co z tego że jakiś ROM to "Roger Odrzutowiec", jak co chwilę się zwiesza! A w przypadku Diamentowego jeszcze nigdy nie przytrafiła mi się zwiecha (w Dutty'm tak!!!).

DUDUS

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #863 dnia: Listopad 03, 2008, 11:42:00 »

Hi.

No i ja zabrałem się do przygotowania własnego ROM. Mam nadzieje że coś z tego wyjdzie. Mam jednak problem.

1. Postąpiłem zgodnie z ostatnia instrukcją w celu rozłożenia Diamentowy 4.0 na "czynniki pierwsze" korzystając z Kuchni 3.5. Wszystko poszło gładko. Powstały katalogi SYS,OEM,ROM ze stosowną zawartością. Otwieram Kuchnię poprzez !COOK, wskazuję prawidłowy katalog i lista Packages jest pusta. Jak nacisnę ShowEditor to pojawia sie lista .rgu. Niestety, lista "Packages to insert in ROM" cały czas jest pusta. Zorientowałem się, żę w katalogach OEM oraz SYS brakuje pliku option.xml zawierającego listę Packages. Co zatem należy zrobić aby prawidłowo wyprodukować taką listę dla rozłożonego ROM?

2. Nawet jak się uda wyprodukować pliki option.xml, to chciałbym dołożyć nowe Packages do kompilacji. Wkopiuję je sobie do katalogu OEM oczywiście. Ale jak zrobić aby się pojawiły na liście dostępnych Packages (czyli znalazły się w w odpowiednim pliku option.xml)?

W przypadku OEM i SYS dostarczonych wraz z Kuchnią problemu nie ma, gdyż znajdujemy tam odpowiednie pliki option.xml. Ja jednak chcę skorzystać z najnowszego ROM Diamentowy 4.0

DUDUS

Dokładnie jest tak jak piszesz - po rozłożeniu ROMu masz "czyste" katalogi SYS (Windows) i OEM (sterowniki i programy dodane przez HTC) jeżeli chcesz dołożyć jakiś nowy pakiet z np Kuchni 3.5 to musisz przekopiować katalog z interesującym cię pakietem do nowej kuchni do katalogu OEM, wtedy na pewno pojawi się na liście Packages.

Natomiast jeżeli chcesz usunąć jakiś pakiet z katalogu SYS lub OEM, który występuje w postaci np. dwóch (lub więcej) katalogów (jak np. OneNote wystepuje jako dwa katalogi: OneNote i OneNote_lang_0415) to musisz w katalogu SYS lub OEM utworzyć plik option.xml, który będzie definował, które pakiety będzie można dodać/usunąć z gotowanego ROMu. W załączniku macie przykładowe pliki dla katalogu SYS i OEM używane przeze mnie przy Diamentowym 4.0 (musicie tylko zmienić nazwy: z optionSYS.xml na option.xml i przekopiować do SYS oraz optionOEM.xml na option.xml i przekopiować do OEM)

Pliki option.xml można edytować w np Notatniku Windows i dodawać/usuwać składniki
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 11:47:15 wysłana przez qsqa »

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
« Odpowiedź #864 dnia: Listopad 03, 2008, 11:51:58 »
qsqa lub ktoś kto już zainstalował ten ROM mógłby napisać jaka jest po soft resecie ilość wolnego Storage/Programs ?

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #865 dnia: Listopad 03, 2008, 12:20:31 »
qsqa lub ktoś kto już zainstalował ten ROM mógłby napisać jaka jest po soft resecie ilość wolnego Storage/Programs ?

Niestety nie mam już Diamonda :-(

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #866 dnia: Listopad 03, 2008, 13:33:31 »
PO SR jest bez uruchomionego TF3D po Tweakowaniu w Diamond Tweaks około 70MB RAM, wolnego ROMa, po usunięciu Opery TF3D i innych pierdół mam jakieś 100MB.

Nie sprawdzę już na czystym ROMie bo mi sięnie chce HR robić, wszystko pięknie śmiga i jest dobrze.

Oprócz czcionek, o których pisałem :P hehe.

« Odpowiedź #867 dnia: Listopad 03, 2008, 13:40:16 »
Czy do najnowszego romu 4.0 potrzebny jest HardSPL, gdy posiada się Erowego Compacta 4?

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #868 dnia: Listopad 03, 2008, 13:46:50 »

Po ugotowaniu swojego romu na bazie Diamentowego4  (pare rzeczy wywaliłem, pare dodałem w tym nowszą manilę) mam:
Storage: Razem 115,05MB, zajęte 15,38MB, wolne 99,67MB
Program: razem 115,03MB, zajęte 58,93MB, wolne 56,10MB

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #869 dnia: Listopad 03, 2008, 14:36:37 »
Czy do najnowszego romu 4.0 potrzebny jest HardSPL, gdy posiada się Erowego Compacta 4?

TAK

Oprócz czcionek, o których pisałem :P hehe.

A o co kaman z tymi czcionkami?