[02-11-2008] Diamentowy ROM PL v 4.0 ERA Lite !!!

• 1029 Odpowiedzi
  • 294078 Wyświetleń

*

Offline dziadek7

• 745
  • Sprzęt: Mot. V3 , Mio p550 , HTC Diamond , Omnia2
Odp: [17-09-2008] Diamentowy ROM PL v 3.2a wersja FullWypas i Lite !!!
« Odpowiedź #810 dnia: Październik 28, 2008, 08:48:30 »
Moje ROMy mają być dla wszystkich tych, którzy potrzebują polskiego interfejsu. Jeżeli, ktoś woli inny ROM , jego sprawa, nikogo na siłę nie zmuszam, natomiast staram się nie krytykować pracy innych (bo i Dutty'emu zdarzały się wpadki  :E ) Zawsze wypuszczam dwie wersję - jeżeli komuś nie podoba się "waga ciężka" czyli FullWypas to może załadować Lite i dograć programy według uznania.

Moderatorze a możesz gdzieś udostępnić "czysty" OS.NB  bez jakichkolwiek tweaków i OEMPacków ................... tak aby można było samemu ugotować  ROM-PL z takimi dodatkami jakie komu pasują  .... b a r d z o   Proszę ..........nie tylko w swoim imieniu

.
"Wnuczku jak się nazywa ten Niemiec
który mi ciągle coś chowa ?
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #811 dnia: Październik 28, 2008, 08:59:01 »
Czyli sam "goły" system bez dodatków? Pod koniec tygodnia wrzucę taką wersję opartą o ROM 1.93 z Ery

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #812 dnia: Październik 28, 2008, 10:06:20 »
Hi.

Nawiązując do ostrej krytyki DIAMENTOWEGO, muszę wziąć w obronę QSQA. I mnie się wydawało przez chwile, podczas częstych zmian ROM na początku użytkowania Diamonda, że Diamentowy nie należy do najlepszych. Teraz widzę to całkiem inaczej. Użytkowałem oryginalny ROM, dwie wersje Dutty, Diamentowy FULL, a teraz od dłuższego czasu korzystam z Diamentowy LITE i jestem bardzo zadowolony. Spełnia wszystkie moje oczekiwania (a nadmieniam że urządzenie wykorzystuję praktycznie wyłącznie w celach biznesowych). Dla mnie to szybki ROM (mnie wystarcza w zupełności), bardzo stabilny, wszystkie aplikacje działają bez żadnych problemów. W połączeniu z RADIO 07 urządzenie spokojnie wytrzymuje 2 dni (normalne użytkowanie biznesowe). I, co bardzo ważne, jest po polsku (co prawda wersja angielska nie stanowi dla mnie problemu, ale jednak wolę nasz język). Na Dutty'm niestety mocno się zawiodłem. Jak dla mnie wcale nie był taki szybki i energooszczędny, a przy tym miał sporo bugow i  niedociągnięć, które bardzo mnie drażniły.

Zgadzam się z tym, że najlepiej jeśli ktoś sobie sam ROM ugotuje taki, jak mu odpowiada. I ja się do tego zaczynam przymierzać, więc czekam na najnowszą wersję czystego ROM do kuchenki.

Jeszcze raz wyrazy szacunku i uznania za Twój wyśmienity ROM Qsqa.

Dudus
Napisane: Październik 28, 2008, 10:01:34
PS.

QSQA. A może, nie bacząc na krytyków, zgotował byś dla szerokiego jak myślę grona twoich fanów jakiś nowy ROM? Tak tylko sobie pomyślałem  :proud:

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #813 dnia: Październik 28, 2008, 10:22:30 »
Czyli sam "goły" system bez dodatków? Pod koniec tygodnia wrzucę taką wersję opartą o ROM 1.93 z Ery

OK Szefie ....będę czekał  :ok:  :ok:

Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #814 dnia: Październik 28, 2008, 12:29:09 »
Hi.

Nawiązując do ostrej krytyki DIAMENTOWEGO, muszę wziąć w obronę QSQA. I mnie się wydawało przez chwile, podczas częstych zmian ROM na początku użytkowania Diamonda, że Diamentowy nie należy do najlepszych. Teraz widzę to całkiem inaczej. Użytkowałem oryginalny ROM, dwie wersje Dutty, Diamentowy FULL, a teraz od dłuższego czasu korzystam z Diamentowy LITE i jestem bardzo zadowolony. Spełnia wszystkie moje oczekiwania (a nadmieniam że urządzenie wykorzystuję praktycznie wyłącznie w celach biznesowych). Dla mnie to szybki ROM (mnie wystarcza w zupełności), bardzo stabilny, wszystkie aplikacje działają bez żadnych problemów. W połączeniu z RADIO 07 urządzenie spokojnie wytrzymuje 2 dni (normalne użytkowanie biznesowe). I, co bardzo ważne, jest po polsku (co prawda wersja angielska nie stanowi dla mnie problemu, ale jednak wolę nasz język). Na Dutty'm niestety mocno się zawiodłem. Jak dla mnie wcale nie był taki szybki i energooszczędny, a przy tym miał sporo bugow i  niedociągnięć, które bardzo mnie drażniły.

Zgadzam się z tym, że najlepiej jeśli ktoś sobie sam ROM ugotuje taki, jak mu odpowiada. I ja się do tego zaczynam przymierzać, więc czekam na najnowszą wersję czystego ROM do kuchenki.

Jeszcze raz wyrazy szacunku i uznania za Twój wyśmienity ROM Qsqa.

Chciałem coś podobnego napisać, ale wypowiedź woma1 wyczerpuje moją opinię nt. oceny Diamentowego i podpisuję się po nią.
Dodam tylko, że mając onegdaj Kaisera używałem wyłącznie romów Duttego, więc miał umnie fory.

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #815 dnia: Październik 28, 2008, 12:31:18 »

QSQA. A może, nie bacząc na krytyków, zgotował byś dla szerokiego jak myślę grona twoich fanów jakiś nowy ROM? Tak tylko sobie pomyślałem  :proud:

No właśnie tu jest pies pogrzebany ... obecnie mam na tapecie najnowszy build dla TP i ROM z Ery dla Diamonda i na dodatek brak wolnego czasu bo w mojej pracy koniec roku jest najgorszy.

« Odpowiedź #816 dnia: Październik 28, 2008, 12:34:14 »
helo, uzywalem przez dobre pare miesiecy Diamentowy ROM PL v 3.2a wersja FullWypas i wczoraj przesiadlem sie na Duttys:
- niby jest szybszy ale sie zawiesza w tf3d
- niby bardziej oszczedny ale znikomo
- niby lzejszy ale nie ma nawet polowy tych programow, co polski rom
- radio u duttiego nie dziala lepiej
dla mnie: chcialbym miec taki rom jak zrobil qsqska tylko po ang...
dla mnie jest naprawde super.
pozdrowienia, macgro

*

Offline dziadek7

• 745
« Odpowiedź #817 dnia: Październik 28, 2008, 12:42:23 »
Myślę ze jak 'qsqa' zrobi ten "czysty" OS.NB na bazie Ery to wtedy każdy będzie mógł sobie wrzucić do niego to co mu pasuje i jak nie ma wielkich wymagań to będzie miał demona szybkości i to po Polsku   B)

Ale proponuję Moderatorze poczytać wcześniej ten temat "Nowy rom od ery w przyszlym tygodniu - JUŻ JEST !!!!  " bo ludzie piszą tam o kilku już bugach w tym ROMie
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 12:51:16 wysłana przez dziadek7 »
Alzheimer dziadku ;-)  "

*

Offline micho

• 33
« Odpowiedź #818 dnia: Październik 28, 2008, 19:16:43 »
witam
czy moje pytanie jest az tak glupie..?? bo poki co nikt nie odpowiedzial/nie zauwazyl moze :)
ponawiam wiec:
nie moge sie doszukac quick gps po wgraniu 3.2a Full wypas
czy ja mam cos z oczami..?? czy po prostu to gdzies siedzi a ja nie wiem gdzie

ok juz znalazlem...bylo w menu..trzeba bylo tylko dodac
dziwne ze nie bylo tego w programach
ale jak widac czlowiek uczy sie cale zycie

w ustawieniach jest zeby laczyl sie i pobieral ustawienia jak jest polaczony przez activesync
i to jest super

mam pytanie czy mozna zrobic tak w ustawienaich pogody zeby laczylo sie tylko wtedy gdy jest podlaczone przez activesync ew za pomoca wlanu
z gory dziekuje za odpowiedz i przepraszam za glupie pytania :)
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 21:10:33 wysłana przez micho »

*

Offline Maarcin

• 297
  • Sprzęt: LG G2
« Odpowiedź #819 dnia: Październik 28, 2008, 20:29:45 »

No właśnie tu jest pies pogrzebany ... obecnie mam na tapecie najnowszy build dla TP i ROM z Ery dla Diamonda i na dodatek brak wolnego czasu bo w mojej pracy koniec roku jest najgorszy.
...no ja Cię , Szacowny Qsqa , rozumiem !!!  :(  ... u mnie , to samo  :evil:

Pozdrawiam i także czekam , na ten ROM . ( Z pełnym zrozumieniem !)

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #820 dnia: Październik 28, 2008, 22:37:48 »
mam pytanie czy mozna zrobic tak w ustawienaich pogody zeby laczylo sie tylko wtedy gdy jest podlaczone przez activesync ew za pomoca wlanu
z gory dziekuje za odpowiedz i przepraszam za glupie pytania :)

Niestety nie da się - ale zawsze możesz zablokować połączenia GPRS/UMTS

*

Offline !Novy

• 774
  • Sprzęt: HTC Diamond      ROM Dutty V3-Oh yeah!
« Odpowiedź #821 dnia: Październik 28, 2008, 22:44:03 »
Zablokować możesz tym programem NOData http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=110506.0  :wink:
Złodziejstwo jest wybaczalne – głupota nie.Napoleon Bonaparte

Mam bana na to forum :(

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #822 dnia: Październik 28, 2008, 22:55:51 »
Lub po prostu wyłączyć automatyczne aktualizacje pogody i aktualizować ją ręcznie dopiero po odłączeniu przez AS lub przy korzystaniu z WiFi ;)
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

« Odpowiedź #823 dnia: Październik 29, 2008, 13:09:55 »
Szanowni koledzy,
szukam i szukam i nie moge znalezc miejsca w ktorym moge wylaczyc ten poziomy (kolorowy) wskaznik zuzycia baterii umiejscowiony na samej gorze ekranu. bede wdzieczny za wskazowke

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #824 dnia: Październik 29, 2008, 13:13:40 »
Szanowni koledzy,
szukam i szukam i nie moge znalezc miejsca w ktorym moge wylaczyc ten poziomy (kolorowy) wskaznik zuzycia baterii umiejscowiony na samej gorze ekranu. bede wdzieczny za wskazowke

Wejdź do \windows\autostart i usuń skrót do programu Batti potem zresetuj Diamonda i paska już nie będziesz mieć.
FXP208 - CM10

« Odpowiedź #825 dnia: Październik 31, 2008, 17:00:08 »
helo, uzywalem przez dobre pare miesiecy Diamentowy ROM PL v 3.2a wersja FullWypas i wczoraj przesiadlem sie na Duttys:
pozdrowienia, macgro

wlasnie sie wkurzylem na rom duttiego na calego i go wywalam, qska welcome again.
uptime na nim mialem prawie 5 dni...

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #826 dnia: Październik 31, 2008, 17:44:23 »
pozdrowienia, macgro

wlasnie sie wkurzylem na rom duttiego na calego i go wywalam, qska welcome again.
uptime na nim mialem prawie 5 dni...

Hi.

A nie pisałem kilka dni temu, że Diamentowy QSQA jest naprawdę dobry !? Trzeba było czytać wątek Kolego  :proud: Ja już też przeszedłem przez kilka ROM'ow, i wróciłem grzecznie do 3.2a LITE. Jest OK.

DUDUS

*

Offline fraseba

• **
  • 144
« Odpowiedź #827 dnia: Październik 31, 2008, 18:01:32 »
potwierdzam !!!!
romy od qsqa są naprawdę dobre, tez przemaglowałem sporo innych romów i wróciłem do 3.2Lite

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #828 dnia: Październik 31, 2008, 18:08:16 »
potwierdzam !!!!
romy od qsqa są naprawdę dobre, tez przemaglowałem sporo innych romów i wróciłem do 3.2Lite

Hi.

QSQA. My Ci tu tak podchlebiamy też nie bez kozery  :proud: Może byś tak jakiś nowy ROMIK nam ugotował w wolnej chwili? No ja tylko tak ...... Z dobrego serca  :proud:

W każdym razie to co zrobiłeś jest moim zdaniem naprawdę SUPER.

DUDUS

*

Offline permanent27

• 36
  • Sprzęt: HTC HD2 Android 4.0.3 Nexus HD2, Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #829 dnia: Listopad 01, 2008, 15:22:44 »
moje wrażenia po wgraniu romu 3.2a. zrobiłem wszystko krok po kroku jak jest w instrukcji. i jakie wrazenia. super panowie.nareszcie bateria trzyma tak jak powinna.jestem pod wrazeniem.naprawdę super. tylko czekać znowu na coś nowego.

« Odpowiedź #830 dnia: Listopad 01, 2008, 16:22:24 »
Witam.
Mam pytanie, otóż po wgraniu v 3.2a ROM. Na samej górze ekranu, pojawił się cienki pasek pół milimetrowy. Od lewej strony barwa paska jest czerwona i stopniowo do prawej rozjaśnia się do zielonej. Sądzę że jest to stan baterii. Moje pytanie jest następujące, czy da się ten pasek wyłączyć ? W aplikacjach paska nie ma.

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #831 dnia: Listopad 01, 2008, 16:40:50 »
Witam.
Mam pytanie, otóż po wgraniu v 3.2a ROM. Na samej górze ekranu, pojawił się cienki pasek pół milimetrowy. Od lewej strony barwa paska jest czerwona i stopniowo do prawej rozjaśnia się do zielonej. Sądzę że jest to stan baterii. Moje pytanie jest następujące, czy da się ten pasek wyłączyć ? W aplikacjach paska nie ma.
Dżizys  :S Wystarczy szukać, nawet na tej stronie, kilka postów wyżej jest o tym napisane.
FXP208 - CM10

« Odpowiedź #832 dnia: Listopad 01, 2008, 16:44:47 »
O faktycznie przepraszam  :S
« Ostatnia zmiana: Listopad 01, 2008, 18:14:11 wysłana przez nemes21 »

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #833 dnia: Listopad 01, 2008, 23:15:49 »
Zgodnie z sugestiami kolegi !Novy to właściwie powinienem zaprzestać udzielania się w tym dziale, ale że zawsze działam na przekór - nowa wersja na bazie ROMu z Ery (przetestowana przez naprawdę wymagającego użytkownika) wleci tutaj już jutro :-)

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #834 dnia: Listopad 02, 2008, 09:17:13 »
qsqa to moja w zasadzie pierwsza wypowiedź dotycząca ROMów do Diamonda. Gdyż jak to u mnie, najpierw sporo czytam, potem sprawdzam, a na końcu piszę wnioski.

Sprawdziłem kilka ROMów, Twój diamentowy 3.2a lite, BETA2_udK_Syrius_HD-R0_20757, Ruu_Signed_Duttys_Diamond_5.2.20921.1.5.0_V2.7_RC2_Lite + kilka innych i muszę przyznać, że Diamentowy nie jest wcale wolnym ROMem.

Język nie robi mi róznicy żadnej, natomiast szybkość tak. Wszystko co znalazłem na tym forum to tylko subiektywne opisy w stylu: ten jest szybki, ten wolny tamten szybki i bateria krótko trzyma. Natomiast nigdzie nie znalazłem poparcia tych wniosków testami i wyników liczbowych. A takie pisanie, ze jeden jest szybki, drugi nie, jakoś mnie nie przekonuje.

Proponuję zrobić porządne testy ROMów z wykazem różnych operacji i wtedy pisać o szybkości działania. Jak również poboru prądu w stanie czuwania, najpierw mierzymy - najlepiej amperomierzem i potem wyniki.

A z przykładów na prędkość odczytu plików w katalogu WINDOWS:

Diamentowy 3.2a light: czas = 4s, w AS = 3.5s

a podobno najszybszy (z opisów na forach) BETA2_udK_Syrius_HD-R0_20757 ma czas aż 5.5s, a w AS dochodzi do 10s.

Więc coś mi tu już nie pasuje, człowiek gotujący ROMy (Dutty) podaje że w jego romie najnowszym ma prędkość odczytu wynoszącą 1.66 tyś plików na sekundę - po wrzuceniu jego ROMu - wychodzą wartości 2.5 x większe. Zafałszowanie testu? Ciekawe po co.

To był tylko jedne z przykładów na test odczytu plików. Można takich testów wymyślić wiele i nie trzeba koniecznie bazować na SPB benchmarku.

Co do podawania czasu czuwania - tutaj bezwzględnie trzeba podawać jaki radiomoduł był testowany z jakim romem i najlepiej testowac różne romy z tym samym radiem. Potem zmienić radio i po kolei zmieniać romy i tak, aż wyjdą wyniki - żeby było w miarę porównywalnie to trzeba przeczekać jakieś 3 cykle ładowania/rozładowania.

To taka propozycja, gdyż w chwili obecnej nie ma żadnych, całkowicie żadnych konkretnych porównań na tym forum, a te, które są nieprawdziwe.

A dodatkowo kilka uwag, jakbyś robił kolejną wersję diamentowego:

1. Układ ikon, może warto wrócić do mniejszego zagęszczenia ich na ekranie, w rzędzie 3 zamiast 4rech + pogrubione czcionki w podpisach ikon.

2. Czcionki występujące w zainstalowancyh programach jako czcionki menu, nie tego z paska windowsa, tylko takie jak choćby w TC na dole o nazwie PLIK i WIDOK - są bardzo powiększone i widać tylko dwie litery zamiast całego napisu. Trochęto nieestetyczne, w romie uDk są małe i ładne.

3. Wywalona Opera - fakt można odinstalowac - super, tylko po co od razu, jak i tak w międzyczasie wychodzą nowe buildy.

4. Zamiast adobe readera proponuję Foxit readera - sam exe, szybsze uruchamianie, bardziej funkcjonalny.

5. Za ten punkt pewnie co poniektórzy mnie zlinczują :) proponuję wyrzucenie całego Tflo3D - nie ma gorszego programu do zarządzania telefonem. To, że jest zupełnie niefunkcjonalny i nieprzydatny to wiadomo - w ciągu pierwszych kilku minut cieszy oko i nic więcej, do normalnej pracy nie nadaje się zupełnie. Fakt, że można to wyłączyć i zapomnieć, z windows wykasować pliki ale można to mieć od razu. To taka moja prośba. Myślę, że znajdzie się więcej osób, którzy to od razu wyłączają (HS++ jest zdecydowanie lepszy :) ).

To tyle uwag i jeszcze raz podkreślam, Diamentowy jest OK również pod względem prędkości - zróbmy pomiary :)

qsqa jak zaprzestaniesz jego produkcji, przez uwagi userów takich jak !novy to zniszczysz porządny i szybki ROM. Powodzenia w gotowaniu kolejnych wersji.

« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2008, 09:40:09 wysłana przez sp4ubw »

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #835 dnia: Listopad 02, 2008, 11:41:29 »
Hi.

QSQA. !Novy zanim zacznie Cię dalej krytykować niech zgotuje jakiś ROM i udostępni go dla szerokiego grona Klubowiczów. Ciekaw jestem czy opinie użytkowników będą takie super? Nie przejmuj się upierdliwcami w rodzaju !Novy. Masz szerokie grono "wielbicieli" Diamentowego (do którego od pewnego czasu i ja się zaliczam). I z niecierpliwością czekamy na zapowiedziany przez Ciebie wczoraj nowy ROM oparty na Erze. Jestem pewien że będzie jeszcze lepszy. Chociaż mówią że lepsze jest wrogiem dobrego :smile:

Miłej pracy QSQA i jeszcze raz dzięki za wszystko co dla nas zrobiłeś, robisz i (mam nadzieję) będziesz robił.

DUDUS
Napisane: Listopad 02, 2008, 11:30:01
PS

QSQA. Podaj jakieś konto bankowe, bo chciałem Ci przelać parę groszy, a z karty płatniczej do transakcji via internet nie korzystam ze względów bezpieczeństwa.

*

Offline Andi60

• **
  • 135
« Odpowiedź #836 dnia: Listopad 02, 2008, 17:44:25 »
Witam,

Mam prośbę, jak w wersji  Lite  przypisać do ekranu głównego SToday w zamian  za "Programy"tak jak to jest w wersji full?.

Andrzej

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #837 dnia: Listopad 02, 2008, 17:53:15 »

OK Szefie ....będę czekał  :ok:  :ok:

Wersja Lite na podstawie ROMu z Ery już jest w pierwszej wiadomości - jako baza do Kuchni powinna być OK  :D

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
Odp: [02-11-2008] Diamentowy ROM PL v 4.0 ERA Lite !!!
« Odpowiedź #838 dnia: Listopad 02, 2008, 18:42:20 »
Wyrazy szacunku dla twojej osoby i pracy jaką wykonujesz ;) Trzeba założyć konto na PayPal'u i wysłać coś od siebie ;)
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

*

Offline Maarcin

• 297
  • Sprzęt: LG G2
Odp: [02-11-2008] Diamentowy ROM PL v 4.0 ERA Lite !!!
« Odpowiedź #839 dnia: Listopad 02, 2008, 19:41:26 »
Dzięki Wieeeelkie ! Doczekaliśmy się  :D .
Qasqa , dzięki za wszystko !  :ok:

Pozdrawiam Marcin.