qsqa to moja w zasadzie pierwsza wypowiedź dotycząca ROMów do Diamonda. Gdyż jak to u mnie, najpierw sporo czytam, potem sprawdzam, a na końcu piszę wnioski.
Sprawdziłem kilka ROMów, Twój diamentowy 3.2a lite, BETA2_udK_Syrius_HD-R0_20757, Ruu_Signed_Duttys_Diamond_5.2.20921.1.5.0_V2.7_RC2_Lite + kilka innych i muszę przyznać, że Diamentowy nie jest wcale wolnym ROMem.
Język nie robi mi róznicy żadnej, natomiast szybkość tak. Wszystko co znalazłem na tym forum to tylko subiektywne opisy w stylu: ten jest szybki, ten wolny tamten szybki i bateria krótko trzyma. Natomiast nigdzie nie znalazłem poparcia tych wniosków testami i wyników liczbowych. A takie pisanie, ze jeden jest szybki, drugi nie, jakoś mnie nie przekonuje.
Proponuję zrobić porządne testy ROMów z wykazem różnych operacji i wtedy pisać o szybkości działania. Jak również poboru prądu w stanie czuwania, najpierw mierzymy - najlepiej amperomierzem i potem wyniki.
A z przykładów na prędkość odczytu plików w katalogu WINDOWS:
Diamentowy 3.2a light: czas = 4s, w AS = 3.5s
a podobno najszybszy (z opisów na forach) BETA2_udK_Syrius_HD-R0_20757 ma czas aż 5.5s, a w AS dochodzi do 10s.
Więc coś mi tu już nie pasuje, człowiek gotujący ROMy (Dutty) podaje że w jego romie najnowszym ma prędkość odczytu wynoszącą 1.66 tyś plików na sekundę - po wrzuceniu jego ROMu - wychodzą wartości 2.5 x większe. Zafałszowanie testu? Ciekawe po co.
To był tylko jedne z przykładów na test odczytu plików. Można takich testów wymyślić wiele i nie trzeba koniecznie bazować na SPB benchmarku.
Co do podawania czasu czuwania - tutaj bezwzględnie trzeba podawać jaki radiomoduł był testowany z jakim romem i najlepiej testowac różne romy z tym samym radiem. Potem zmienić radio i po kolei zmieniać romy i tak, aż wyjdą wyniki - żeby było w miarę porównywalnie to trzeba przeczekać jakieś 3 cykle ładowania/rozładowania.
To taka propozycja, gdyż w chwili obecnej nie ma żadnych, całkowicie żadnych konkretnych porównań na tym forum, a te, które są nieprawdziwe.
A dodatkowo kilka uwag, jakbyś robił kolejną wersję diamentowego:
1. Układ ikon, może warto wrócić do mniejszego zagęszczenia ich na ekranie, w rzędzie 3 zamiast 4rech + pogrubione czcionki w podpisach ikon.
2. Czcionki występujące w zainstalowancyh programach jako czcionki menu, nie tego z paska windowsa, tylko takie jak choćby w TC na dole o nazwie PLIK i WIDOK - są bardzo powiększone i widać tylko dwie litery zamiast całego napisu. Trochęto nieestetyczne, w romie uDk są małe i ładne.
3. Wywalona Opera - fakt można odinstalowac - super, tylko po co od razu, jak i tak w międzyczasie wychodzą nowe buildy.
4. Zamiast adobe readera proponuję Foxit readera - sam exe, szybsze uruchamianie, bardziej funkcjonalny.
5. Za ten punkt pewnie co poniektórzy mnie zlinczują

proponuję wyrzucenie całego Tflo3D - nie ma gorszego programu do zarządzania telefonem. To, że jest zupełnie niefunkcjonalny i nieprzydatny to wiadomo - w ciągu pierwszych kilku minut cieszy oko i nic więcej, do normalnej pracy nie nadaje się zupełnie. Fakt, że można to wyłączyć i zapomnieć, z windows wykasować pliki ale można to mieć od razu. To taka moja prośba. Myślę, że znajdzie się więcej osób, którzy to od razu wyłączają (HS++ jest zdecydowanie lepszy

).
To tyle uwag i jeszcze raz podkreślam, Diamentowy jest OK również pod względem prędkości - zróbmy pomiary
qsqa jak zaprzestaniesz jego produkcji, przez uwagi userów takich jak !novy to zniszczysz porządny i szybki ROM. Powodzenia w gotowaniu kolejnych wersji.