Witam,
Posiadam Diamonda od miesiąca i muszę przyznać, że początkowe zadowolnie nie znikło chociaż pojawiło się parę błędów i niedogodności. Przez ten miesiąc uczyłem się obsługi i odkrywałem funkcję ponieważ jest to mój pierwszy prywatny pocket. Starałem się śledzić forum (pdaclub/xda) i nie zadawać na początku 100 banalnych pytań... większość odpowiedzi była na forach w FAQ:)
Ponieważ uwielbiam dłubać w sofcie, modować i wyciskać 120% z urządzenia to po zakupie od razu wrzuciłem soft od qsqa FULL wypas + radio 07

) (swoją drogą SZACUNEK - świetna robota !! niewielu ludzi robi dziś coś porządnie i udostępnia innym za free). Ogólnie nie odnotowałem większych problemów z tym softem poza kilkoma małymi bugami o czym
niżej...
Proszę o wyrozumiałość - pracuję po 14h dziennie(!!!) więc na forum zaglądam tylko w weekendy gdyż w tygodniu po prostu nie mam na to czasu. Ostatni weekend miałem zajęty więc jestem obecnie trochę w plecy:P proszę o link do rozwiązania jeśli powtórzę pytanie.
Pierwsze na pewno powtórzę (sorry) bo gdzieś o tym czytałem kiedyś ale nie mam pojęcia gdzie...
1. Co daje integrowanie programów z ROMem?? Obecnie nowe wersje programów wychodzą bardzo szybko i np. żeby zaktualizować sobie jakiś program trzeba gotować od nowa ROM... trochę to uciążliwe i zawsze jest ryzyko przy flashu.
Poza tym zintegrowane programy jak np. TCPMP nie wyświetlają się w innych programach (np. Diamond TV) jako dostępny odtwarzacz. Dopiero doinstalowany do romu soft będący w rejestrze programów jest dostępny w innych programach do wyboru.
2. Czy da się zrobić tak, żeby alert o otrzymanej wiadomości SMS wyglądał tak: "Masz wiadomość od [nick]". Obecnie wyświetla się treść co mi bardzo przeszkadza ponieważ dostaję kilka wiadomości z poufnymi danymi i ktoś kto patrzy w danej chwili na mój ekran jest w stanie odczytać poufne dane:P a tak np. było by: "Wiadomość z banku" i info na ikonce w TF3D. Jeszcze jakby wiadomości od wybranych nadawców dało się szyfrować to już w ogóle byłby wypas:)
3. Używam aplikacji S2U i funkcji S2A... niestety ma 1 minus:P da się tym tylko odebrać połączenie:P na odrzucenie mam patent (guzik off) ale nie da się np. wyciszyć dzwonka:P czy ktoś wie jak zrobić żeby były 2 paski... slide 2 unclock i slide 2 answer ?? Albo najlepiej
"slide 2 mute" 
)
4. Znalazłem program, który wywala zielone podświetlenie... można jakoś w rejestrze ustawić własny kolor?? Wiem, że są jakieś Toole do edycji wyglądu ale po prostu nienawidzę takich aplikacji:P lubię proste rozwiązania a gdzieś informacja o kolorze musi być przechowywana
5. Ktoś kiedyś napisał, że można przyśpieszyć TF3D za pomocą aplikacji ACT zmieniając domyślną wartość casche size i system filter casche na większą. Jest tam też coś takiego jak
Glyph casche size (?). Jest ustawione na 8KB a wartość zalecana to 32KB:P zmieniłem na taką ale coś się zwaliło z grafiką więc wróciłem do 8KB. Do czego to jest ?
6. Jak zmienić config AutoMapy, zeby się wyświetlała zawsze w trybie Landscape ?
7. Szukam aplikacji PocketPiano ale wszystkie, które pobrałem są beznadziejne:P chodzi mi o prościutką aplikację, która przede wszystkim działa bez lagów na VGA i wyświetla klawisze na cały ekran (
http://www.2dayblog.com/images/2008/february/iano.jpg) to jest aplikacja do iPhone:P podobno jest też Pocket Guitar:) jeśli ktoś ma namiar to również poproszę:) może są też inne... Pocket Drums byłby całkiem ciekawy:)))
8. Czy ma ktoś skrypt generujący bazę danych na Query Analayzera:)? Kilka tabel wypełnionych danymi... Najlepiej standardowe EMP, DEPT itd.
Uwagi do Romu QSQA FULL WYPAS:1. Dziwnie działa lepsza wersja budzika wgotowana w ROM. Ustawiłem na 6:30 z powtarzaniem od PN do PT i w PN zadzwonił a we wtorek już nie.. tzn. zadzwonił ale o jakiejś 9:30

poza tym wolę proste aplikacje tego typu i używam tego wbudowanego w zegar tyle, że tam trzeba się przeklikać nieźle do "drzemki" jeśli się używa S2U:P
2. Często wariują okna w których można wybierać ścieżkę do folderu na urządzeniu, np. w eksploratorze plików klikam w tą mała czarną strzałkę i mam np. Moje urządzenie, niżej Integral Storage, itd.... kliknę 2, 3 razy i menu już sie nie rozwija tylko pojawia się całe drzewo katalogów w urządzeniu:P denerwujące... czasem też się zacina opcja "więcej" w kontaktach:P
3. Dosyć spore opóźnienie w dzwonieniu telefonu w stosunku do sygnału wybierania na drugiej słuchawce... wiem, że normą jest lekkie opóźnienie ale mam wrażenie, że dzwonek w mp3 opóźnia dodatkowo ten proces:P
Tyle, póki co:) ciekawe czy ktoś przeczyta do końca... trochę naskrobałem:P sorry:)
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi
Pozdrawiam