Hi.
No 30% spadek dzienny przy normalnym użytkowaniu to było by całkiem nieźle. U mnie niestety spada mocno szybciej. A może to kwestia formowania baterii? Ja jej nie formowałem, gdyż na wszystkich forach piszą, że tego typu baterii nie trzeba, a wręcz nie należy formować! Ale może powinienem? Jak sądzicie?
A teraz moje bolączki z softem Diamonda (głównie TF3D). Może koledzy podpowiedzą, czy istnieją rozwiązania niżej opisanych problemów. Oczywiście mogę grzebać po internecie godzinami w celu odnalezienia odpowiedzi. Ale szkoda czasu. Zapewne koledzy beda dobrze wiedzieli czy i co się da zrobić.
1. Aplikacja TELEFON. Na kaiserze mogłem wejść w notatkę, SMS itd, zaznaczyć w tekście numer telefonu i skopiować do clipboard. Następnie chcąc zadzwonić na ten numer w aplikacji tel. z menu wystarczyło wybrać Wklej, i już można było zadzwonić. Niestety, w Diamondzie nie ma w menu Wklej! Używam aplikacji tel. HTC
2. Aplikacja TEL. W menu/widok mogę wybrać: Połączenia i kontakty, Wszystkie połączenia, Szybkie wybieranie numerów. A ja potrzebuję widzieć tylko kontakty! Czy jest taka mozliwość?
3. Aplikacja TEL. W Kaiserze miałem przycisk dostępu do Szybkie Wybieranie Numerów na ekranie. Na Diamondzie brak zarówno przycisku jak i punktu w menu! Żeby się tam dostać trzeba zmienić widok. Najchętniej widział bym przycisk na ekranie w aplikacji TEL.
4. TF3D. Zakładka Dzisiaj. Czy da się umieścić tam jakoś dodatkowe przyciski? Chodzi o to, żeby mieć szybki dostęp do włączenia i wyłączenia BT i WiFi. Nie chcę ich podstawiać pod Soft Keys, bo pod nimi mam Kalendarz i Kontakty, czyli to z czego najczęściej korzystam. Oczywiście mogę sobie te przyciski ustawić w zakładce programy, ale w sumie wolał bym mniejszy wyświetlacz godziny i dwa dodatkowe przyciski obok (tak jak w SPB można ustawić).
5. TF3D Zakładka Kontakty. No to już całkowita porażka jest! Przesuwanie paluchem żeby się dostać do kontaktu jest nie do przyjęcia! Poza tym jak dojdziemy do + i przesuniemy paluchem, to się automatycznie otwiera książka w celu dodania nowego wpisu (bez sensu, działanie niestandardowe i cały czas trzeba patrzyć na ekran żeby tego uniknąć). Jak dojdziemy na drugi koniec i przesuniemy paluchem, to z kolei otwiera się karta ostatniego kontaktu (tez bez sensu i niestandardowe zachowanie). Ja najchętniej bym widział tą zakładkę jak na kaiserze lub SPB. Czyli 9 ikon szybkiego dostępu do kontaktów i basta!
6. TF3D Zakładka Programy. No to już jest dla mnie całkowita tajemnica. Po przejściu na tą zakładkę przesuwając palcem obok ikon w górę nie dzieje się nic. Natomiast przesuwając palcem w dół (cały cza obok ikon) odsłaniają się dolne ikony! Działanie jakby przeciwwaga. No i gdzie tu logika? Nie chce przesuwać palcem w miejscu ikon, bo często zdarza mi się że zostaje uruchomiona aplikacja zamiast przesunięcia ekranu. Po pierwszym przesunięciu ikon zazwyczaj zresztą przestaje reagować na palec obok ikon.
7. Na Kaiserze pod klawisz zamykający okno podpiąłem sobie HButton tak, że naciśnięcie było zamknięciem okna a długie naciśnięcie zabiciem aplikacji. I tak było super. Wiem kiedy chcę zamknąć tylko okno a kiedy ubić. Poza tym następne przyciśnięcie pokazywało listę aktywnych programów. No i tak było super wygodznie. Niestty, na Diamondzie najwyraźniej nie jestem w stanie tego osiągnąć, gdzyż nie można przemapować prawego górnego hard key (a przynajmniej kiedy aktywny jast TF3D)
No. To na początek. Oczywiście, zaraz ktoś napisze żebym sobie SPB zainstalował. Niestety, ten program też ma funkcjonalności które mi nie odpowiadają. Na przykład to, że można go zamknąć. Trzeba ponownie uruchomić Soft klawiszem. A ja muszę mieć pod Soft Key Kalendarz i Kontakty. Poza tym niektóre elementy TF3D są zdecydowanie fajniej rozwiązane niż w SPB. No i (to nie tylko moja opinia) TF3D działa szybciej na Diamondzie niż SPB. A może jest gdzieś do ściągnięcia HTC HOME takie jak na Kaiserze działające na Diamondzie (oczywiście jako wtyczjka Today). No to by było super!
Pozdrowienia: DUDUS