[02-11-2008] Diamentowy ROM PL v 4.0 ERA Lite !!!

• 1029 Odpowiedzi
  • 294149 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fabrykanet

• 286
  • Sprzęt: HTC ONE X
Odp: [17-09-2008] Diamentowy ROM PL v 3.2a wersja FullWypas i Lite !!!
« Odpowiedź #660 dnia: Wrzesień 24, 2008, 17:50:58 »
wyslesz reklamacje i...
HTC ONE X <- NOTE LG3D SGS+ MOZART ARC DHD N900 N8 i4G DESIRE Z SGS MM 3GS HD2 OMNIA2 XPERIA1 G1 i780 E71 OMNIA1 E90 DIAMOND N95_8GB N95 ARTEMIS i2G P910i P900i WIZARD MDA_COMPACT ASUS_TYPHON e650 Motorola_a920 XDAII Nokia_6600 i inne...

*

Offline lechu1777

• **
  • 149
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #661 dnia: Wrzesień 24, 2008, 18:37:01 »
Dudus
Ja Ci tylko zadałem proste pytanie wymagające prostej odpowiedzi. Co mnie interesuje w jakim wieku jesteś, uważasz, że proporcjonalnie z wiekiem rośną umiejętności i doświadczenie? Jeżeli masz 45lat to nie wiem czemu się w ogóle dziwisz, takie jest życie i reklamować sobie możesz, zdziałasz co najwyżej nic.

Do rzeczy: mam problem, nie mogę połapać się w 3.2 full w muzyce z TouchFlo, tzn. okładki są i albumy pogrupowane zawierają odpowiednie mp3. Ale jak te utwory dodaje się na listę odtwarzania? I jak zmieniać listę, bo raz jest tak, że mam po kolei piosenki z każdego albumu, a raz tak, że leci mi lista (zakładam albumy o nazwie 1,2,3) w ten sposób: 1a,2a,3a,1b,2b,3b,1c,2c,3c (a,b,c to trzy różne utwory z konkretnych albumów 1,2,3). Jak to ogarnąć? :>
contrast is not a sin...

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #662 dnia: Wrzesień 24, 2008, 19:40:08 »
Dudus
Ja Ci tylko zadałem proste pytanie wymagające prostej odpowiedzi. Co mnie interesuje w jakim wieku jesteś, uważasz, że proporcjonalnie z wiekiem rośną umiejętności i doświadczenie? Jeżeli masz 45lat to nie wiem czemu się w ogóle dziwisz, takie jest życie i reklamować sobie możesz, zdziałasz co najwyżej nic.

Do rzeczy: mam problem, nie mogę połapać się w 3.2 full w muzyce z TouchFlo, tzn. okładki są i albumy pogrupowane zawierają odpowiednie mp3. Ale jak te utwory dodaje się na listę odtwarzania? I jak zmieniać listę, bo raz jest tak, że mam po kolei piosenki z każdego albumu, a raz tak, że leci mi lista (zakładam albumy o nazwie 1,2,3) w ten sposób: 1a,2a,3a,1b,2b,3b,1c,2c,3c (a,b,c to trzy różne utwory z konkretnych albumów 1,2,3). Jak to ogarnąć? :>

Hi.

Dokładnie tak jest. Z wiekiem rośnie doświadczenie a zatem (zazwyczaj) i umiejętności. Ciężko temu zaprzeczyć. I nie lubię jak mnie ktoś protekcjonalnie traktuje. Ja zadałem proste pytania. Ty częściowo na nie odpowiedziałeś. A uszczypliwe (nawet powiedział bym trochę niegrzeczne) uwagi były absolutnie niepotrzebne. Zwrot "Co mnie interesuje w jakim wieku jesteś..." powyżej też zresztą nie był grzeczny. No ale nie mnie klubowiczów wychowywać. Aż się boje co napiszesz do mnie w następnym poście. :worried:

Poza tym chciałem również otrzymać opinie innych użytkowników, w jakim tempie spada im bateria. Bo może moja jest walnięta, albo coś jest nie tak z ROM, Softem Radiem I widzisz! K-MIL napisał że jemu bateria przez noc spada 1%. I to jest konkretna informacja. Proszę innych użytkowników o podobne dane. Dzięki temu ja, a może i inni klubowicze, będę miał jasną sytuację. Moja bateria to norma, albo jest uwalona.

Miłego wieczoru dla wszystkich: Dudus

*

Offline lechu1777

• **
  • 149
« Odpowiedź #663 dnia: Wrzesień 24, 2008, 20:11:37 »
Dudus

Hi.

Dokładnie tak jest. Z wiekiem rośnie doświadczenie a zatem (zazwyczaj) i umiejętności. Ciężko temu zaprzeczyć. I nie lubię jak mnie ktoś protekcjonalnie traktuje. Ja zadałem proste pytania. Ty częściowo na nie odpowiedziałeś. A uszczypliwe (nawet powiedział bym trochę niegrzeczne) uwagi były absolutnie niepotrzebne. Zwrot "Co mnie interesuje w jakim wieku jesteś..." powyżej też zresztą nie był grzeczny. No ale nie mnie klubowiczów wychowywać. Aż się boje co napiszesz do mnie w następnym poście. :worried:

Poza tym chciałem również otrzymać opinie innych użytkowników, w jakim tempie spada im bateria. Bo może moja jest walnięta, albo coś jest nie tak z ROM, Softem Radiem I widzisz! K-MIL napisał że jemu bateria przez noc spada 1%. I to jest konkretna informacja. Proszę innych użytkowników o podobne dane. Dzięki temu ja, a może i inni klubowicze, będę miał jasną sytuację. Moja bateria to norma, albo jest uwalona.

Miłego wieczoru dla wszystkich: Dudus
Dziwny masz światopogląd jak na taki wiek, naprawdę :) Nie jestem protekcjonalny, ja dopiero raczkuje w Windows Mobile, bo to mój pierwszy tego typu sprzęt, mam jednak zainteresowania natury informatycznej, a także wszelakiego rodzaju nowe technologie, elektronika itp., dużo już robiłem, ale nie z WM. Dlatego stwierdzam, że mnie nie interesuje wiek, bo on nie jest wyznacznikiem umiejętności, zainteresowania rozwija się indywidualnie i np. to co ja wiem teraz, ktoś inny nie będzie wiedział za 20 lat, bo to powiedzmy nie jego fach. Spędzałem mnóstwo czasu dla takich zainteresowań za czasów podstawówki/gimnazjum, ponieważ nie miałem potrzeby uczyć się by mieć dobre wyniki. Tak więc wyszło na to, że powiedzmy spędziłem 5-6h dziennie na nauce w tym kierunku (rzecz jasna przez praktykę), gdy np. ktoś inny nie ma takiego zapału i uczy się 3-4h dziennie, prosty rachunek - biorąc pod uwagę czysto teoretyczny aspekt nauczy się tego co ja w 2dni, podczas gdy ja w 1. Ok nie róbmy offtopica

Do Twojego pytania: przez noc nie patrzyłem ile spada, ale np. korzystając od wczoraj wieczór gdzieś do 17-18 miałem 66% baterii (SToday tak wskazywał), teraz siedzi podpięta pod ładowarkę, co chwilę dodaje muzykę itp. polecam rozwiązanie takie, aby kabelek podłączony od komputera zawsze był gdzieś pod ręką, ponieważ jak już telefonik leży to żadnym, ale to żadnym problemem nie jest wetknięcie go do komputera, co wiadomo skutkuje ładowaniem akumulatora. Dzisiaj specjalnie zerknę ile mam % i zobaczę jak będzie rano, możesz liczyć na jutrzejszy post na ten temat.

Radio ROM - 05
ROM - 3.2 full qsqa, w tle tylko SToday

Często się czyta, że słaby zasięg tępi baterię do bólu. Jak jest u Ciebie?
contrast is not a sin...

*

Offline fabrykanet

• 286
« Odpowiedź #664 dnia: Wrzesień 25, 2008, 08:01:09 »
Niski zasięg GPS strasznie targa baterią - potwierdzam. Podpowiedź dla kolegi Dudus'a. (mam zaledwie 35 lat) Zaakceptowałem Diamonda takiego jaki jest z jego zaletami i bateryjną wadą. On wesoło mruga, a ja obiecałem mu plecy 2mm większe z piękną bateryjką. I tak właśnie będziemy żyć razem długo i szczęśliwie....

PYTNIE ZUPEŁNIE NIE OT:

Po co w romie zainstalowany GSEN - SKORO NIE DZIAŁA? Ja chce żeby działał. Ja chce pisać na poziomej klawiaturze.
HTC ONE X <- NOTE LG3D SGS+ MOZART ARC DHD N900 N8 i4G DESIRE Z SGS MM 3GS HD2 OMNIA2 XPERIA1 G1 i780 E71 OMNIA1 E90 DIAMOND N95_8GB N95 ARTEMIS i2G P910i P900i WIZARD MDA_COMPACT ASUS_TYPHON e650 Motorola_a920 XDAII Nokia_6600 i inne...

*

Offline tomaug

• **
  • 133
« Odpowiedź #665 dnia: Wrzesień 25, 2008, 08:22:58 »
Lechu, jak masz ochote opieprzac ludzi i masz zły dzień to lepiej w ogóle nic nie pisz, po to jest forum aby na nim rozmawiać jeśli ktoś ma jakiś problem to staramy się pomóc. Niezależnie czy ma 15 czy 45 lat.

Pytanie: Który z RadioRom uważacie za najlepszy, wydaje mi się że ten 08 nie jest do końca taki dobry

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #666 dnia: Wrzesień 25, 2008, 09:23:56 »
Spokój bo Moderator wjedzie z sekatorem  :D

A na poważnie - jeszcze jak miałem Diamonda to najlepsze jak dla mnie było radio .07. Fakt, że miałem wyłączony UMTS ale i tak bateria schodziła w zastraszającym tempie, szczególnie w domu gdzie mam zasięg na 1-2 kreski.

GSEN nie działa tak jak powinien ale to nie jest wina autora programu lecz niestety HTC. Ale już niedługo ma wyjść nowa wersja GSEN, która powinna być OK

*

Offline tomaug

• **
  • 133
« Odpowiedź #667 dnia: Wrzesień 25, 2008, 09:47:10 »
qsqa:

A masz porównanie Radioromu .07 do .05 i .08 ?? Bo ten 08 to chyba nowy jest i nie wiem czy go też testowałeś.

« Odpowiedź #668 dnia: Wrzesień 25, 2008, 12:30:13 »
Koledzy, moze to bedzie głupie pytanie ale jak wy sprawdzacie Baterie w procentach? Ja widze tylko ubywające kreseczki:) Jest jaki programik ktory pokazuje zuzycie baterii w %?

pozdro:)

*

Offline tomaug

• **
  • 133
« Odpowiedź #669 dnia: Wrzesień 25, 2008, 14:17:30 »
zainstaluj program Batti-2.3 po czym na górze ekreanu będzie biał kolorowy pasek który wskazuje poziom baterii. Jak klikniesz na niego na środku ekranu pojawi się pasek w procentach

« Odpowiedź #670 dnia: Wrzesień 25, 2008, 14:32:31 »
dzieki wielkie:)

*

Offline lechu1777

• **
  • 149
« Odpowiedź #671 dnia: Wrzesień 25, 2008, 17:26:18 »
Niski zasięg GPS strasznie targa baterią - potwierdzam. Podpowiedź dla kolegi Dudus'a. (mam zaledwie 35 lat) Zaakceptowałem Diamonda takiego jaki jest z jego zaletami i bateryjną wadą. On wesoło mruga, a ja obiecałem mu plecy 2mm większe z piękną bateryjką. I tak właśnie będziemy żyć razem długo i szczęśliwie....

PYTNIE ZUPEŁNIE NIE OT:

Po co w romie zainstalowany GSEN - SKORO NIE DZIAŁA? Ja chce żeby działał. Ja chce pisać na poziomej klawiaturze.
Chodzi Ci o zasięg GSM/UMTS, czy o GPS? Ja słyszałem tylko o spadku baterii w przypadku tego pierwszego.
Lechu, jak masz ochote opieprzac ludzi i masz zły dzień to lepiej w ogóle nic nie pisz, po to jest forum aby na nim rozmawiać jeśli ktoś ma jakiś problem to staramy się pomóc. Niezależnie czy ma 15 czy 45 lat.

Pytanie: Który z RadioRom uważacie za najlepszy, wydaje mi się że ten 08 nie jest do końca taki dobry
Tylko kulturalnie dyskutujemy, prawda? Nikogo nie obraziłem chyba... O tym wlaśnie mówię, wiek nie ma znaczenia w wiedzy/niewiedzy.

Ja używam 05 i nie mam problemów, ale nie używałem nawet innego, ponieważ na XDA większość pisze, że 05 jest naprawdę dobry i chyba nie warto się na razie nad tym rozdrabniać, może jakieś nowe będą wnosiły coś znaczącego.
http://www.spbsoftwarehouse.com/products/fsk/?pl   :)
contrast is not a sin...

« Odpowiedź #672 dnia: Wrzesień 25, 2008, 18:47:34 »
qsqa skoro nie masz już diamonda , to raczej nic nowego już nie będziesz działał z kuchnią i romem ?
:(

*

Offline fabrykanet

• 286
« Odpowiedź #673 dnia: Wrzesień 25, 2008, 18:56:30 »

PYTNIE ZUPEŁNIE NIE OT:

Chodzi Ci o zasięg GSM/UMTS, czy o GPS? Ja słyszałem tylko o spadku baterii w przypadku tego pierwszego.

Oczywiście. Przepraszam chodziło mi o GSM. Ale tak apropopo i po cichu to spadek na GPS to dopiero jest spadek.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #674 dnia: Wrzesień 26, 2008, 11:34:17 »
Hi.

Lechu177. Dzięki za posta. Widzę że się zrozumieliśmy. I "git". Fajnie jest sobie spokojnie i bez nerwów pogadać, powymieniać informacje.

Jeśli idzie o wyczerpywanie baterii w związku z zasięgiem, to ciężko mi się w tej kwestii wypowiadać. Ja mam telefony w PLUS. Z mojego doświadczenia wynika, że ta sieć (a pośrednio i PLAY) ma najlepszy zasięg. Ponieważ mieszkam i pracuję w Krakowie, więc i zasięg mam wszędzie bardzo dobry. W pracy MAX, w domu 3 kreski. Myślę jednak że to nie tyle kwestia siły sygnału, ale miejsc gdzie telefon przełącza się pomiędzy nadajnikami. Proces logowania się do różnych stacji bazowych bez wątpienia jest związany z większym poborem energii. Tak więc jeśli ktoś przebywa dłużej w takim miejscu, to może się liczyć z szybkim spadkiem poziomu baterii,

Dziś zrobię następny eksperyment. Wyłączę na noc moduł tel. Zobaczymy co będzie. Ostatniej nocy też był eksperyment. Sprawdziłem jakie procesy rezyduję w Asus p320. Następnie w Diamondzie zabiłem wszystkie procesy których nie było w Asusie. I co? Nic! Nadal spadek 1% na godzinę. Ciekaw jestem bardzo co będzie po wyłączeniu modułu tel. Jutro napiszę.

Jeśli idzie o RADIO, to używam od kilku dni 08 i jestem zadowolony. Wcześniej miałem 05. Też działało OK, ale w 08 GPS łapie mi FIX po kilkunastu sekundach. W każdym razie nie zauważyłem żadnych problemów z 08. Chociaż moze też tak być, że szybki spadek poziomu baterii jest związany z tym radiem. Jak zrobię dziś w nocy eksperyment, to wrócę do 05 i sprawdzę jaki będzie spadek przy tym radyjku.

Pozdrowienia DUDUS

*

Offline lechu1777

• **
  • 149
« Odpowiedź #675 dnia: Wrzesień 26, 2008, 14:37:29 »
Hi.

Lechu177. Dzięki za posta. Widzę że się zrozumieliśmy. I "git". Fajnie jest sobie spokojnie i bez nerwów pogadać, powymieniać informacje.

Jeśli idzie o wyczerpywanie baterii w związku z zasięgiem, to ciężko mi się w tej kwestii wypowiadać. Ja mam telefony w PLUS. Z mojego doświadczenia wynika, że ta sieć (a pośrednio i PLAY) ma najlepszy zasięg. Ponieważ mieszkam i pracuję w Krakowie, więc i zasięg mam wszędzie bardzo dobry. W pracy MAX, w domu 3 kreski. Myślę jednak że to nie tyle kwestia siły sygnału, ale miejsc gdzie telefon przełącza się pomiędzy nadajnikami. Proces logowania się do różnych stacji bazowych bez wątpienia jest związany z większym poborem energii. Tak więc jeśli ktoś przebywa dłużej w takim miejscu, to może się liczyć z szybkim spadkiem poziomu baterii,

Dziś zrobię następny eksperyment. Wyłączę na noc moduł tel. Zobaczymy co będzie. Ostatniej nocy też był eksperyment. Sprawdziłem jakie procesy rezyduję w Asus p320. Następnie w Diamondzie zabiłem wszystkie procesy których nie było w Asusie. I co? Nic! Nadal spadek 1% na godzinę. Ciekaw jestem bardzo co będzie po wyłączeniu modułu tel. Jutro napiszę.

Jeśli idzie o RADIO, to używam od kilku dni 08 i jestem zadowolony. Wcześniej miałem 05. Też działało OK, ale w 08 GPS łapie mi FIX po kilkunastu sekundach. W każdym razie nie zauważyłem żadnych problemów z 08. Chociaż moze też tak być, że szybki spadek poziomu baterii jest związany z tym radiem. Jak zrobię dziś w nocy eksperyment, to wrócę do 05 i sprawdzę jaki będzie spadek przy tym radyjku.

Pozdrowienia DUDUS

W nocy spadło mi coś koło 7%, myślę że to związane jest z zasięgiem, położę go dzisiaj w normalnym miejscu, gdzie jest dobry zasięg i sprawdzę.

Rano miałem 90%, teraz mam 70%, gralem w Teetera, słuchalem muzyki na glosniku, odbieralem sms, przegladalem fotki. Jeżeli na koniec dnia będzie 60% to już jestem w sumie zadowolony, średnio 30% dziennie byłoby dobrym wynikiem na bateryjce 900.
Co do 05 to ja mam i fix także w kilka sekund (automapa xl)
contrast is not a sin...

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #676 dnia: Wrzesień 26, 2008, 16:06:31 »
Hi.

No 30% spadek dzienny przy normalnym użytkowaniu to było by całkiem nieźle. U mnie niestety spada mocno szybciej. A może to kwestia formowania baterii? Ja jej nie formowałem, gdyż na wszystkich forach piszą, że tego typu baterii nie trzeba, a wręcz nie należy formować! Ale może powinienem? Jak sądzicie?

A teraz moje bolączki z softem Diamonda (głównie TF3D). Może koledzy podpowiedzą, czy istnieją rozwiązania niżej opisanych problemów. Oczywiście mogę grzebać po internecie godzinami w celu odnalezienia odpowiedzi. Ale szkoda czasu. Zapewne koledzy beda dobrze wiedzieli czy i co się da zrobić.

1. Aplikacja TELEFON. Na kaiserze mogłem wejść w notatkę, SMS itd, zaznaczyć w tekście numer telefonu i skopiować do clipboard. Następnie chcąc zadzwonić na ten numer w aplikacji tel. z menu wystarczyło wybrać Wklej, i już można było zadzwonić. Niestety, w Diamondzie nie ma w menu Wklej! Używam aplikacji tel. HTC

2. Aplikacja TEL. W menu/widok mogę wybrać: Połączenia i kontakty, Wszystkie połączenia, Szybkie wybieranie numerów. A ja potrzebuję widzieć tylko kontakty! Czy jest taka mozliwość?

3. Aplikacja TEL. W Kaiserze miałem przycisk dostępu do Szybkie Wybieranie Numerów na ekranie. Na Diamondzie brak zarówno przycisku jak i punktu w menu! Żeby się tam dostać trzeba zmienić widok. Najchętniej widział bym przycisk na ekranie w aplikacji TEL.

4. TF3D. Zakładka Dzisiaj. Czy da się umieścić tam jakoś dodatkowe przyciski? Chodzi o to, żeby mieć szybki dostęp do włączenia i wyłączenia BT i WiFi. Nie chcę ich podstawiać pod Soft Keys, bo pod nimi mam Kalendarz i Kontakty, czyli to z czego najczęściej korzystam. Oczywiście mogę sobie te przyciski ustawić w zakładce programy, ale w sumie wolał bym mniejszy wyświetlacz godziny i dwa dodatkowe przyciski obok (tak jak w SPB można ustawić).

5. TF3D Zakładka Kontakty. No to już całkowita porażka jest! Przesuwanie paluchem żeby się dostać do kontaktu jest nie do przyjęcia! Poza tym jak dojdziemy do + i przesuniemy paluchem, to się automatycznie otwiera książka w celu dodania nowego wpisu (bez sensu, działanie niestandardowe i cały czas trzeba patrzyć na ekran żeby tego uniknąć). Jak dojdziemy na drugi koniec i przesuniemy paluchem, to z kolei otwiera się karta ostatniego kontaktu (tez bez sensu i niestandardowe zachowanie). Ja najchętniej bym widział tą zakładkę jak na kaiserze lub SPB. Czyli 9 ikon szybkiego dostępu do kontaktów i basta!

6. TF3D Zakładka Programy. No to już jest dla mnie całkowita tajemnica. Po przejściu na tą zakładkę przesuwając palcem obok ikon w górę nie dzieje się nic. Natomiast przesuwając palcem w dół (cały cza obok ikon) odsłaniają się dolne ikony! Działanie jakby przeciwwaga. No i gdzie tu logika? Nie chce przesuwać palcem w miejscu ikon, bo często zdarza mi się że zostaje uruchomiona aplikacja zamiast przesunięcia ekranu. Po pierwszym przesunięciu ikon zazwyczaj zresztą przestaje reagować na palec obok ikon.

7. Na Kaiserze pod klawisz zamykający okno podpiąłem sobie HButton tak, że naciśnięcie było zamknięciem okna a długie naciśnięcie zabiciem aplikacji. I tak było super. Wiem kiedy chcę zamknąć tylko okno a kiedy ubić. Poza tym następne przyciśnięcie pokazywało listę aktywnych programów. No i tak było super wygodznie. Niestty, na Diamondzie najwyraźniej nie jestem w stanie tego osiągnąć, gdzyż nie można przemapować prawego górnego hard key (a przynajmniej kiedy aktywny jast TF3D)

No. To na początek. Oczywiście, zaraz ktoś napisze żebym sobie SPB zainstalował. Niestety, ten program też ma funkcjonalności które mi nie odpowiadają. Na przykład to, że można go zamknąć. Trzeba ponownie uruchomić Soft klawiszem. A ja muszę mieć pod Soft Key Kalendarz i Kontakty. Poza tym niektóre elementy TF3D są zdecydowanie fajniej rozwiązane niż w SPB. No i (to nie tylko moja opinia) TF3D działa szybciej na Diamondzie niż SPB. A może jest gdzieś do ściągnięcia HTC HOME takie jak na Kaiserze działające na Diamondzie (oczywiście jako wtyczjka Today). No to by było super!

Pozdrowienia: DUDUS

*

Offline kmaro

• 366
  • Używaj GOOGLE rece nie bedą bolały:P
  • Sprzęt: przejściowo SE W705
« Odpowiedź #677 dnia: Wrzesień 26, 2008, 16:48:03 »
Witam
Mam mały problem, a mianowicie jak podłączam diamondzika do komputera i wybieram opcje  żeby wdziali go jako przenośny dysk, tak się nie dzieje nie wchodzi w ten tryb i na kompie nie widać go w ogóle, pisze tylko, że jest podłączone uradzenie pamięci masowej i tyle, mieliście takie coś?
A może znacie rozwiązanie? :)

Co do baterii zgadzam się z Dudusem przez noc potrafi zeżreć 6-8% baterii.

Pozdro

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #678 dnia: Wrzesień 26, 2008, 17:02:37 »
Hi.

Jak Ci startuje AS na Diamondzie, to wybierz napęd dyskowy i naciśnij przycisk Gotowe na dole. Rozłączy Ci się z kompem via AS i podłączy jako urządzenie masowe. Możesz tez przejść do Ustawienia/Połączenia/Usb do PC i wybrać Dysk. Wtedy przy następnym podłączeniu do kompa domyślnie będzie widoczny jako dysk.

DUDUS
Napisane: Wrzesień 26, 2008, 16:52:48
No i jak? Bo jeśli to nie pomogło, to ja wiem już w czym możesz mieć problem. No ale napisz czy podłączyłeś w końcu czy nie.

*

Offline kmaro

• 366
« Odpowiedź #679 dnia: Wrzesień 26, 2008, 17:09:03 »
No własnie to nie pomaga w ogóle literki mu nie przypisuje i wo ogóle nie ma pamięci w widoku dysków

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #680 dnia: Wrzesień 26, 2008, 17:19:16 »
Hi.

Problem nie dotyczy konkretnie Diamonda ale każdego urządzenia masowego podłączanego po USB (np. pendrive). Chodzi o to, że jest mu automatycznie przydzielana pierwsza litera po dyskach (czy czytnikach CD) fizycznie podpiętych do kompa. Jeśli pod tą literą masz podmapowany jakiś dysk sieciowy, to kaplica! Nie zobaczysz go. Tak na przykład u nie są dyski C,D,E (partycje) F,G (CD). Diamond zgłasza się jako H. Ale jesli podmapuję jako H dysk sieciowy (lub nawet swój własny, nieważne), to Diamond zgłosi się jako urządzenie masowe, ale bez litery. Więc nie zobaczysz go jako dysk. Sprawdź to.

DUDUS

*

Offline kmaro

• 366
« Odpowiedź #681 dnia: Wrzesień 26, 2008, 17:33:56 »
Ok widzi i przypisuje dyskowi literkę i widzi go jako dysk sieciowy. Powinien go raczej widzieć jako pamięć przenośna.
Dzięki Dudus za szybką odpowiedź  B)

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #682 dnia: Wrzesień 26, 2008, 17:36:01 »
Czyli w końcu problem tkwił w tym co opisałem, czy w czymś innym?

DUDUS

*

Offline kmaro

• 366
« Odpowiedź #683 dnia: Wrzesień 26, 2008, 17:42:49 »
Tak, mam 2 dyski w komputerze, 2 CD-romy i 4 dyski sieciowe, do tego czytnik kard. I tu raz kartę jedna widział i przypisywał mu literkę, 2 kartę przestał widzieć albo raz ja widział a raz nie. Usunąłem te 4 dyski sieciowe no i pojawił się dysk diamonda jako sieciowy, chodź przedtem pokazywał go jako dysk wymienny. Z tąd moje zdziwienie bo przedtem było ok, a w WinXP ma określona pule na przypisanie literek dyskom. No ale to windows:P

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #684 dnia: Wrzesień 26, 2008, 17:48:11 »
Hi.

No to cieszę się że mogłem pomóc. Miłego wieczoru.

Dudus

*

Offline lechu1777

• **
  • 149
« Odpowiedź #685 dnia: Wrzesień 26, 2008, 18:38:15 »
Hi.

No 30% spadek dzienny przy normalnym użytkowaniu to było by całkiem nieźle. U mnie niestety spada mocno szybciej. A może to kwestia formowania baterii? Ja jej nie formowałem, gdyż na wszystkich forach piszą, że tego typu baterii nie trzeba, a wręcz nie należy formować! Ale może powinienem? Jak sądzicie?

A teraz moje bolączki z softem Diamonda (głównie TF3D). Może koledzy podpowiedzą, czy istnieją rozwiązania niżej opisanych problemów. Oczywiście mogę grzebać po internecie godzinami w celu odnalezienia odpowiedzi. Ale szkoda czasu. Zapewne koledzy beda dobrze wiedzieli czy i co się da zrobić.

1. Aplikacja TELEFON. Na kaiserze mogłem wejść w notatkę, SMS itd, zaznaczyć w tekście numer telefonu i skopiować do clipboard. Następnie chcąc zadzwonić na ten numer w aplikacji tel. z menu wystarczyło wybrać Wklej, i już można było zadzwonić. Niestety, w Diamondzie nie ma w menu Wklej! Używam aplikacji tel. HTC

2. Aplikacja TEL. W menu/widok mogę wybrać: Połączenia i kontakty, Wszystkie połączenia, Szybkie wybieranie numerów. A ja potrzebuję widzieć tylko kontakty! Czy jest taka mozliwość?

3. Aplikacja TEL. W Kaiserze miałem przycisk dostępu do Szybkie Wybieranie Numerów na ekranie. Na Diamondzie brak zarówno przycisku jak i punktu w menu! Żeby się tam dostać trzeba zmienić widok. Najchętniej widział bym przycisk na ekranie w aplikacji TEL.

4. TF3D. Zakładka Dzisiaj. Czy da się umieścić tam jakoś dodatkowe przyciski? Chodzi o to, żeby mieć szybki dostęp do włączenia i wyłączenia BT i WiFi. Nie chcę ich podstawiać pod Soft Keys, bo pod nimi mam Kalendarz i Kontakty, czyli to z czego najczęściej korzystam. Oczywiście mogę sobie te przyciski ustawić w zakładce programy, ale w sumie wolał bym mniejszy wyświetlacz godziny i dwa dodatkowe przyciski obok (tak jak w SPB można ustawić).

5. TF3D Zakładka Kontakty. No to już całkowita porażka jest! Przesuwanie paluchem żeby się dostać do kontaktu jest nie do przyjęcia! Poza tym jak dojdziemy do + i przesuniemy paluchem, to się automatycznie otwiera książka w celu dodania nowego wpisu (bez sensu, działanie niestandardowe i cały czas trzeba patrzyć na ekran żeby tego uniknąć). Jak dojdziemy na drugi koniec i przesuniemy paluchem, to z kolei otwiera się karta ostatniego kontaktu (tez bez sensu i niestandardowe zachowanie). Ja najchętniej bym widział tą zakładkę jak na kaiserze lub SPB. Czyli 9 ikon szybkiego dostępu do kontaktów i basta!

6. TF3D Zakładka Programy. No to już jest dla mnie całkowita tajemnica. Po przejściu na tą zakładkę przesuwając palcem obok ikon w górę nie dzieje się nic. Natomiast przesuwając palcem w dół (cały cza obok ikon) odsłaniają się dolne ikony! Działanie jakby przeciwwaga. No i gdzie tu logika? Nie chce przesuwać palcem w miejscu ikon, bo często zdarza mi się że zostaje uruchomiona aplikacja zamiast przesunięcia ekranu. Po pierwszym przesunięciu ikon zazwyczaj zresztą przestaje reagować na palec obok ikon.

7. Na Kaiserze pod klawisz zamykający okno podpiąłem sobie HButton tak, że naciśnięcie było zamknięciem okna a długie naciśnięcie zabiciem aplikacji. I tak było super. Wiem kiedy chcę zamknąć tylko okno a kiedy ubić. Poza tym następne przyciśnięcie pokazywało listę aktywnych programów. No i tak było super wygodznie. Niestty, na Diamondzie najwyraźniej nie jestem w stanie tego osiągnąć, gdzyż nie można przemapować prawego górnego hard key (a przynajmniej kiedy aktywny jast TF3D)

No. To na początek. Oczywiście, zaraz ktoś napisze żebym sobie SPB zainstalował. Niestety, ten program też ma funkcjonalności które mi nie odpowiadają. Na przykład to, że można go zamknąć. Trzeba ponownie uruchomić Soft klawiszem. A ja muszę mieć pod Soft Key Kalendarz i Kontakty. Poza tym niektóre elementy TF3D są zdecydowanie fajniej rozwiązane niż w SPB. No i (to nie tylko moja opinia) TF3D działa szybciej na Diamondzie niż SPB. A może jest gdzieś do ściągnięcia HTC HOME takie jak na Kaiserze działające na Diamondzie (oczywiście jako wtyczjka Today). No to by było super!

Pozdrowienia: DUDUS

4. Ja pod lewym softkey mam email/sms/mms/spotkanie/zadanie/notatka/kontakt/wifi/bluetooth, a to dzięki jakiejś aplikacji w sofcie 3.2 full :) Pokazuje się ładne menu w  diamentowym stylu z 9 ikonkami :) polecam
5. Nic takiego nie mam -,- albo nie rozumiem
6. przesuwam obojętnie gdzie tapając w górę i w dół, nigdy się nie włączy przypadkiem, albo nie stanie się coś czego bym nie chciał
7. nie bardzo kapuje, moze na 3.2 full jest już zrobione, klik = kill, klik na pulpicie pokazuje aktywne programy i możliwość wejścia do zakładki dotyczącej pamięci. Co do tego trzymania, a pojedyńczego tapania to jest rozwiązanie w jakimś prostym pluginie.
contrast is not a sin...

*

Offline !Novy

• 774
  • Sprzęt: HTC Diamond      ROM Dutty V3-Oh yeah!
« Odpowiedź #686 dnia: Wrzesień 26, 2008, 19:18:20 »

4. Ja pod lewym softkey mam email/sms/mms/spotkanie/zadanie/notatka/kontakt/wifi/bluetooth, a to dzięki jakiejś aplikacji w sofcie 3.2 full :) Pokazuje się ładne menu w  diamentowym stylu z 9 ikonkami :) polecam

Właśnie o ten soft mi chodzi,ktoś wie jak się zwie?Pisałem do qsqa ale cisza(pewnie się obraził  :wink:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2008, 19:20:55 wysłana przez !Novy »
Złodziejstwo jest wybaczalne – głupota nie.Napoleon Bonaparte

Mam bana na to forum :(

*

Offline kmaro

• 366
« Odpowiedź #687 dnia: Wrzesień 26, 2008, 20:34:15 »

*

Offline k-mil

• **
  • 217
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #688 dnia: Wrzesień 27, 2008, 11:08:13 »

Właśnie o ten soft mi chodzi,ktoś wie jak się zwie?Pisałem do qsqa ale cisza(pewnie się obraził  :wink:

Jak nie przeczytałeś to ten program nazywa się  HTC Action Screen  i w nowym romie jest w najnowszej wersji różniącej się wyglądem od tej co jest pokazana pod tym linkiem wyżej.
Inne stare telefony   ->  Nokia 6280 -> MDA Vario -> Nokia E50 -> SE W 880i -> MDA Compact IV ->  Samsung I5700 SamdroidMod v 1.0.3 -> HTC Desire HD

*

Offline lechu1777

• **
  • 149
« Odpowiedź #689 dnia: Wrzesień 27, 2008, 12:32:42 »
Hi.

Pozdrowienia DUDUS

Piszę ponownie po moich testach: położyłem się o 2.00 (dzisiaj) spać, zerknąłem na baterię = 19%. Patrzę teraz (12.30) = 19%, mało tego, w zadaniach zapomniałem wyłączyć notatki i kontakty i ciągle mam 19%, bardzo pozytywnie się zdziwiłem :) Telefon trzyma mi od czwartku wieczorem do teraz jak dotąd. NIE wyłączyłem GSM, nie wyłączyłem GPRS w advanced tools ani nic takiego.
contrast is not a sin...