[02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 Full & Lite PLK

• 1605 Odpowiedzi
  • 388586 Wyświetleń

*

Offline foni

• 30
Odp: [02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 Full & Lite PLK
« Odpowiedź #1320 dnia: Maj 03, 2009, 14:14:12 »
Od kilku dni mam zainstalowany ROM 8.4.1 full i co mnie zaskoczyło to mała ilość pamięci podręcznej. Diamond działa bardzo dobrze i nie wiesza się. Dla tych, którzy chcą nieco przyśpieszyć jego działanie proponuję zmienić następujące wartości kluczy:

1.Kilka mega:
HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\7B58F1D9...\INPROCSERVER 32\SIMTKIT.DLL
zmienić na NOSIMTKIT.DLL
(zmiana tego klucza nie wpływa na działanie telefonu. Zaoszczedzamy kilka mega)

2.Przyśpieszenie systemu:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\GDI\GLYPHCACHE\LI MIT=206696
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\STORAGEMANAGER\FATFS\CACH ESIZE=4096;ENABLECAHCE=6
(Diamond działa szybciej. Widać to najlepiej na przewijaniu foto kontaktów i zdjęć)

Po zmianie kluczy wykonujemy SR.

Będzie bardzo lamersko ale proszę o wyrozumiałość....... Gdzie można zmienić wartości tych kluczy? Jakaś aplikacja edytująca klucze jst do tego potrzebna?

*

Offline playerone

• *
  • 85
  • Sprzęt: HTC TOUCH DIAMOND
« Odpowiedź #1321 dnia: Maj 03, 2009, 14:39:40 »
Witajcie
W tym wątku postaram się zamieścić kilka porad dotyczących HTC Diamond. Dla niektórych może to nie będą nowe rzeczy, ale mam nadzieję, że komuś się przydadzą. Jeżeli odkryjecie coś ciekawego, to zapraszam do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami.

Wstęp:

Nie odpowiadam za szkody wynikłe w skutek zastosowania, którejś z porady. Dodam jednak, że wszystkie są przeze mnie przetestowane i sam z nich korzystam ;-).
Do edycji rejestru polecam darmowy program: PHM Registry Editor
HKLM = HKEY_LOCAL_MACHINE

Po zainstalowaniu poszukujesz odpowiedniego klucza i zmieniasz jego wartość.
Następnie Soft Reset
HTC Touch Diamond - WM 6.1 + Sense 2.1

*

Offline Piron

• **
  • 124
  • Sprzęt: LG KS20, HTC WildFire
« Odpowiedź #1322 dnia: Maj 03, 2009, 19:03:30 »
Najszybciej i najwygodniej zmian w kluczach dokonuje się programem CeRegEditor (szukamy w sieci). Program instalujemy na komputerze i po podłączeniu telefonu odczytujemy klucze, modyfikujemy i wgrywamy do telefonu. Mozna także dokonać tego z poziomu telefonu np. przez Pocket Commandera, ale na komputerze łatwiej.
LG KS20 KiS ROM 20.4 (spocky12)
HTC WildFire (Android 2.1)

*

Offline Wiatrak99

• *
  • 79
  • Sprzęt: HTC TOUCH DIAMOND Blackberry 9700
« Odpowiedź #1323 dnia: Maj 03, 2009, 20:59:50 »
Mam pytanie co do romu xcooma i automapy.
Jak zrobić żeby po uruchomieniu programu odpalała się automapa którą mam na zarejestrowaną i skonfigurowaną na internal storage?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #1324 dnia: Maj 03, 2009, 21:06:15 »
Trochę niejasne Twoje pytanie.
Jeśli masz AM na Internal Storage, to stwórz sobie skrót do pliku .exe w /Menu Start/ Programy i po sprawie.

*

Offline Wiatrak99

• *
  • 79
« Odpowiedź #1325 dnia: Maj 03, 2009, 21:11:44 »
Chodziło mi po prostu o to, że odpalając AM ze startu program chce się rejestrować. A ja mam wersję zarejestrowaną na IS. Czyli jak rozumiem po prostu skasować "starą" i dodać skrót nowej?

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #1326 dnia: Maj 03, 2009, 21:19:42 »
Jeśli zrobisz Hard Reset na telefonie ale nie ruszysz nic na IS czyli nie wymażesz jej pamięci to AutoMapa sama się zainstaluje i w Programach będzie do niej skrót po pierwszym uruchomieniu.
To pod warunkiem że masz całą AM na IS (program i mapy).
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline Wiatrak99

• *
  • 79
« Odpowiedź #1327 dnia: Maj 03, 2009, 21:23:38 »
I wszystko jasne.
dzięki i pozdrawiam

*

Offline Wiatrak99

• *
  • 79
« Odpowiedź #1328 dnia: Maj 04, 2009, 21:45:19 »
Wracam do tematu bo jednak nie jest wszystko jasne.
Podczas instalacji AM wybrałem IS. I tutaj tez znajduje się program i wszystko. Po wgraniu romu xcooma, i uruchomieniu AM z IS program chce się rejestrować, i jeżeli mu pozwolę to krzyczy że ten kod jest wykorzystany.
Nie bardzo mi się uśmiecha dzwonić do pomocy technicznej po graniu każdego nowego romu czy HR żeby odblokować klucz.
(przy okazji pytanie czy będą mi go zawsze odblokowywać czy jest jakiś limit)
Jak zrobić żeby odpalała się "moja" zarejestrowana instalka?

*

Offline sudi242

• **
  • 232
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #1329 dnia: Maj 04, 2009, 22:00:23 »
Wracam do tematu bo jednak nie jest wszystko jasne.
Podczas instalacji AM wybrałem IS. I tutaj tez znajduje się program i wszystko. Po wgraniu romu xcooma, i uruchomieniu AM z IS program chce się rejestrować, i jeżeli mu pozwolę to krzyczy że ten kod jest wykorzystany.
Nie bardzo mi się uśmiecha dzwonić do pomocy technicznej po graniu każdego nowego romu czy HR żeby odblokować klucz.
(przy okazji pytanie czy będą mi go zawsze odblokowywać czy jest jakiś limit)
Jak zrobić żeby odpalała się "moja" zarejestrowana instalka?
Am instaluje i przypisuje sie do karty lub fona:) w zaleznosci od tego czy przyzwyczajony jestes do fona czy karty taka wybierasz rejestracje coz podejrzewam ze AM fona lub karte rozpoznaje po kilku rzeczach wiec zmiana romu to koniecznosc dzwonienia do producenta celem odblokowania rejestracji i tak w kolo maciej:) (ach te zabezpieczenia utrudniaja legalom a dla piratow pryszcz zlamanie takowej (juz jest "witaminka" do 5.5.1 a ilez ona jest na "swiecie")
lubię czytać.......................................Twoje maile;)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #1330 dnia: Maj 04, 2009, 22:10:43 »
Jeśli zainstalujesz AM do urządzenia i zainstalujesz ją w Internal Storage, to nie będziesz musiał się aktywować po każdym HR. A jeśli Ci krzyczy teraz, że kod jest używany, to pewnie miałeś przypisaną licencję albo do innego urządzenia albo do karty. Trzeba odblokować raz i po sprawie.

*

Offline Wiatrak99

• *
  • 79
« Odpowiedź #1331 dnia: Maj 04, 2009, 22:17:03 »
No właśnie nie,
usuwałem brand orange, wgrałem oryg HTC i na tym zainstalowałem AM. Działało jak trzeba. Potem był inny rom (AM nie odpalałem), potem znów pojawił sie oryginalny rom HTC i AM działała bez potrzeby rejestracji. Potem wgrałem xcooma, i AM chce sie zarejestrować.
No ostatecznie będę dzwonił do nich, ale ponieważ sprzęt mam od niedawna to pewnie kilka romów przetestuję i jeżeli mam dzwonić do nich za każdym razem...
Może witamina. Czuję się moralnie rozgrzeszony  :)

*

Offline Sly1981

• 32
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #1332 dnia: Maj 04, 2009, 22:35:21 »
Też mam Diamonda z Orange i oryginał AM. Wgrywałem już kilka romów od xcooma i od billyj80 po kazdym wgraniu romu przy pierwszym uruchomieniu AM prosi o podanie klucza licencji, nazwę użytkownika i adres mailowy, ale po poprawnym uzupełnieniu tych pól bez problemu się uruchamia.

Może przy pierwszej instalacji licencję przez przypadek przypisałeś do karty pamięci a nie do urządzenia?
Albo wcześniej podaleś inny email/hasło?

pzdr
SM
Diamond -> Rhodium

« Odpowiedź #1333 dnia: Maj 04, 2009, 23:01:35 »
Witam, od kilku dni mam zainstalowany xcoom FireROM v.8.4.1 Full i mam mały problem z dzwonkami mp3. Wrzucam je do \Internal Storage\My documents\ i telefonik je widzi ale nie che ich używać, jak rozwiązać ten problem ?

*

Offline jurek007

• **
  • 116
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #1334 dnia: Maj 05, 2009, 00:18:52 »
Wgraj swoje dzwonki do /My Documents/Moje dźwięki dzw. w Pamięci telefonu aby były widoczne w Ustawieniach/Dźwięki i powiadomienia/Powiadomienia.
MDA Compact IV > Xperia X1 > GarminAsus M20 > Samsung Galaxy Ace > Motorola Defy RedLens
ROM: Defy+ 4.5.1-134_DFP-125
Operator: Play

*

Offline szmiglo

• 46
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #1335 dnia: Maj 05, 2009, 11:09:50 »
a ja mam  problem z Wifi po wgraniu tego romu. Otóż włącza się ono samoczynnie. Nie pomaga wyłączenie go w zakładce "internet" tudzież przez dłuższe przytrzymanie zielonej słuchawki i tam zaznaczenie "wifi off""

sprawa jest dość dokuczliwa, bo zżera baterie

*

Offline iemen

• 15
  • Sprzęt: MDA IV  Samsung B2100
« Odpowiedź #1336 dnia: Maj 05, 2009, 11:47:03 »
Mam również obecną wersje romu i nigdy nie miałem opisanych wyżej problemów. Z resztą na poprzednich rom-ach było tez oki. Proponuję HR, możliwe,że któraś z aplikacji zainstalowanych przez Ciebie uaktywnia wifi. Bardzo ubolewam,że Xcoom nie pracuje nad nowymi wersjami. Zdecydowanie facet ma do tego rękę  :ok: Pozdrawiam

« Odpowiedź #1337 dnia: Maj 05, 2009, 11:55:32 »
dzwonki wklejałem w dwa rożne miejsca w telefonie dokładniej do pamięci telefonu /My Documents/Moje dźwięki dzw, i do \Internal Storage\My documents\ telefon widzi dzwonki w obu przypadkach ale nie chce ich grac tak jak by brakowało  czegoś co odtworzy mp3. A ogólnie do romu jest bardzo dobry działa szybko i sprawnie nie wiesza się i jestem z niego zadowolony nawet bateria mi na nim dłużej trzyma :d wifi działa mi bez zarzutu.
Napisane: Maj 05, 2009, 11:51:26
a ja mam  problem z Wifi po wgraniu tego romu. Otóż włącza się ono samoczynnie. Nie pomaga wyłączenie go w zakładce "internet" tudzież przez dłuższe przytrzymanie zielonej słuchawki i tam zaznaczenie "wifi off""

sprawa jest dość dokuczliwa, bo zżera baterie
Witam na nie włączasz przypadkiem sam wciskając słuchawkę odbierającą połączenia ??

*

Offline Sly1981

• 32
« Odpowiedź #1338 dnia: Maj 05, 2009, 16:13:54 »
To może jeszcze ja kilka moich spostrzeżeń dodam, może ktoś miał coś podobnego i jakoś sobie poradził..

1) S2U2 1.50  - jeżeli mam wyłączone TouchFlow3D to po zablkowowaniu/włączeniu się S2U2 pokazuje mi w lewym dolnym rogu rysunek z pogodą aktualną, jeżeli włączę TF3D to po zablokowaniu przez S2U2 tego rysunku już nie ma. (Na poprzednim romie xcooma 2.03.456.2 PLK nie było takiego problemu)

2) Showaco_AllTabs_BGv2.2a - próbował ktoś to zainstalować? ja wyłączyłem TF3D, zainstalowałem, SR i po starcie windy TF3D próbuje sie uruchomić 10 min i nie startuje
I wogole jak zmienić tapetę, a w zasadzie przywrócić oryginał? chodzi mi o ten motyw czarnego tła i na nim tych prawie płaskich kwadratów - standardowe tło np. w 2.03.456.2 PLK) czy wystarczy podmienić tylko jakiś plik graficzny? W katalogu Windows niby jest jakiś plik graficzny z tymi leżącymi kwadracikami z tła default-owego...

3) iContact - czy można to jakos odinstalować? HD_People mi wystarcza, a poza tym teraz nie mogę wejść do "Menadżera SIM" z zakładki kontakty

4) Raporty z SMSów - w poprzednim ROMie miałem wyskakujące okienko powiadamiające o wysłaniu SMSa, jak kliknąłem "Odrzuć" to automatycznie kasowało go ze skrzynki. Teraz tylko jest sygnał dzwiękowy "Wiadomość wysłana" powiadomienie się nie pojawia, ale dopisuje się w skrzynce odbiorczej. Jak włączyć to wyskakujące powiadomienie i kasowanie tapnięciem w "Odrzuć"?

5) Miałem jeszcze problem z pobieraniem danych o pogodzie po dodaniu kilku miejscowości przez Weather Database Editor 1.1 Meins, ale zainstalowałem werjsę WDE 1.2 i teraz wszystkie miejscowości działają :)

poza tym co wymieniłem i ponieważ nie miałem okazji wcześniej:

WIELKI SZACUNEK DLA XCOOMa ZA TO CO ZROBIŁ I NAM UDOSTĘPNIŁ

mam nadzieję, że w drugiej połowie maja weźmie jakiś nowszy build WM 6.1 i ugotuje kolejny solidny romik, w którym wszystko będzie poukładane i uporządkowane jak to ma miejsce teraz (może już z manilą 2  :O~)
Diamond -> Rhodium

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #1339 dnia: Maj 05, 2009, 16:23:14 »

2) Showaco_AllTabs_BGv2.2a - próbował ktoś to zainstalować? ja wyłączyłem TF3D, zainstalowałem, SR i po starcie windy TF3D próbuje sie uruchomić 10 min i nie startuje
I wogole jak zmienić tapetę, a w zasadzie przywrócić oryginał? chodzi mi o ten motyw czarnego tła i na nim tych prawie płaskich kwadratów - standardowe tło np. w 2.03.456.2 PLK) czy wystarczy podmienić tylko jakiś plik graficzny? W katalogu Windows niby jest jakiś plik graficzny z tymi leżącymi kwadracikami z tła default-owego...

Ta wersja jest przeznaczona tylko i wyłącznie dla manili2 ... uzywasz jej ?

*

Offline Sly1981

• 32
« Odpowiedź #1340 dnia: Maj 05, 2009, 17:56:13 »

No nie - używam FireRom. Manila2 to specjalnoścć Twoja i Billyj80, a w zasadzie teraz już tylko Twoja w związku z tym, że na wiosnę ludzie są bardziej podatni na amory :D. Twój wątek też śledzę i czekam aż wypuścisz swoje dzieło w poprawionej już wersji ;)

Nie doczytałem, że to do manili2 :/ a jest jakaś wersja do manili1? W zasadzie to chodzi mi tylko o czarne tło z tymi leżącymi kwadracikami. Już nawet nie pamiętam czy w 2.03.456.2 PLK było to tylko na pierszej zakładce na wszystkich... (na zdjęciach reklamujących Diamonda wygląda że na wszystkich)
Diamond -> Rhodium

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #1341 dnia: Maj 05, 2009, 19:35:00 »

No nie - używam FireRom. Manila2 to specjalnoścć Twoja i Billyj80, a w zasadzie teraz już tylko Twoja w związku z tym, że na wiosnę ludzie są bardziej podatni na amory :D. Twój wątek też śledzę i czekam aż wypuścisz swoje dzieło w poprawionej już wersji ;)

Nie doczytałem, że to do manili2 :/ a jest jakaś wersja do manili1? W zasadzie to chodzi mi tylko o czarne tło z tymi leżącymi kwadracikami. Już nawet nie pamiętam czy w 2.03.456.2 PLK było to tylko na pierszej zakładce na wszystkich... (na zdjęciach reklamujących Diamonda wygląda że na wszystkich)

W oryginale ta kwadracikowa tapeta była rowniez na wszystkich zakładkach ... ale wciagnij sobie normalny all tab bacground ... oraz oryginalna tapete i bedziesz mial identyczny efekt;)  TAPETA: KLIK    BAckgroung trick dla manili1 w załączniku.

*

Offline Sly1981

• 32
« Odpowiedź #1342 dnia: Maj 06, 2009, 00:33:06 »

I wogole jak zmienić tapetę, a w zasadzie przywrócić oryginał? chodzi mi o ten motyw czarnego tła i na nim tych prawie płaskich kwadratów...

No nie - używam FireRom. Manila2 to specjalnoścć Twoja i Billyj80, a w zasadzie teraz już tylko Twoja ...

W oryginale ta kwadracikowa tapeta była rowniez na wszystkich zakładkach ... ale wciagnij sobie normalny all tab bacground ... oraz oryginalna tapete i bedziesz mial identyczny efekt;) ...

Jest gdzieś przycisk "Pomógł" czy przyjmujesz tylko dotacje przelewem ? :D
A tak na poważnie wielkie dzieki za zainteresowanie i pomoc. W sumie teraz poczytałem więcej ze zrozumieniem (w zasadzie przeczytałem, a nei tylko popatrzylem na posta pierwszego w tym wątku i rozwiązałem te kwestie które mi nie pasowały. Została jeszcze tylko ta nieszczęsna pogoda w S2U2 może poszukam nowszej wersji niż 1.50 i wtedy zobaczę.
Diamond -> Rhodium

*

Offline szmiglo

• 46
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #1343 dnia: Maj 06, 2009, 10:18:08 »
co do menadżera kontaktów z Sim to był wrzucony w tym wątku odpowiedni .cab
a co do raportów to zmienić się niestety nie da (chyba), ja całkowicie je wyłączyłem, żeby mi bałaganu w skrzynce nie robiły :)

« Odpowiedź #1344 dnia: Maj 06, 2009, 13:59:28 »
Maj... czy coś słychać na froncie nowego romu?  :ok:

*

Offline ArkedFox

• 36
« Odpowiedź #1345 dnia: Maj 07, 2009, 09:57:17 »
Takie małe pytanko  :E
Czy ktoś próbował na FireRom 8.4 lite odpalić Skypa.
Bo ja przemaglowałem chyba już wszystkie możliwe wersje i żadna nie chciała sie zalogować wywalając błąd połączenia z siecią :O albo po kliknięciu zaloguj przechodziła w tryb myślenia i tak jej już zostawało :kill:
Był Wizard, był Diamond jest OMNIA

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #1346 dnia: Maj 07, 2009, 10:54:33 »
nie na lite, ale na full instalowałem skype i śmigało

tylko skype trzeba zainstalować w pamięci telefonu, a nie wewnętrznej

u mnie działały wersje z strony skype`a
end of fear
yo is here

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
« Odpowiedź #1347 dnia: Maj 07, 2009, 12:08:54 »
W Skypie masz w ustawieniach opcję jak się ma łączyć z netem, przez ActiveSynch/WiFi lub ActiveSynch/WiFi/3G i jeśli chcesz się łączyć przez sieć komórkową to musisz zaznaczyć tą drugą opcję.
HTC Touch Diamond

*

Offline ArkedFox

• 36
« Odpowiedź #1348 dnia: Maj 07, 2009, 13:14:13 »
Przerobiłem wszystkie tematy:
łączenie się przez WiFi, AS i 3G- po uprzednich zmianach w ustawieniach połączeń, jak również próbowałem instalacji w pamięci telefony i w pamięci wew i za każdym razem było to sam.
Już zgłupiałem kompletnie :O
Był Wizard, był Diamond jest OMNIA

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
« Odpowiedź #1349 dnia: Maj 07, 2009, 15:42:18 »
Zobacz czy jakieś inne konto Skypa działa bo może źle wpisujesz login lub hasło do Skypa.
Powiedz komuś by się zalogował swoim kontem na twoim telefonie.
HTC Touch Diamond