[02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 Full & Lite PLK

• 1605 Odpowiedzi
  • 387984 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline robert4you

• 39
  • Sprzęt: ASUS P526, miO701, SAMSUNG i600, NUVI 250W, TomTom 720
Odp: [02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 PLK
« Odpowiedź #930 dnia: Marzec 04, 2009, 20:36:52 »
Xcom - a jaka jest szansa żeby wybieranie glosowe dograć ? Myślę że osoby używające BT są tym zainteresowane.

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #931 dnia: Marzec 04, 2009, 20:45:29 »
Xcom - a jaka jest szansa żeby wybieranie glosowe dograć ? Myślę że osoby używające BT są tym zainteresowane.
Gdzieś na forum widziałem link do cyberion voice speed dial w CABie, albo sam takiego CAB mogę zrobić, ale to dopiero po ugotowaniu wer lite

*

Offline jurek007

• **
  • 116
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #932 dnia: Marzec 04, 2009, 20:55:57 »
Mam Cyberon Voice Speed Dial.cab (ale po angielsku) jak ktoś szybko potrzebuje to podeślę.
MDA Compact IV > Xperia X1 > GarminAsus M20 > Samsung Galaxy Ace > Motorola Defy RedLens
ROM: Defy+ 4.5.1-134_DFP-125
Operator: Play

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #933 dnia: Marzec 04, 2009, 21:13:57 »
Po rozpakowaniu wrzuć pliki z załącznika tam gdzie zainstaluje się cyberion voice speed dial i powinien byc po polsku (na polskim romie)

*

Offline pw84

• 8
  • Mainframe Has Me
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #934 dnia: Marzec 04, 2009, 22:26:26 »
zgodnie z obietnicą moje spostrzeżenia nt FireROM 4.1 0PP
wystartował o godz 15 100% baterii od tego czasu standardowa konfiguracja wg moich upodobań, około godziny muzyki, 20min rozmów, 10smsów, 20-25min gier
stan baterii na chwilę obecną 66%
w ciągu tego czasu wyskoczył mi jeden błąd o zbyt małej ilości baterii który zakończył się SR
poza tym to, co zauważyłem to zdecydowanie szybciej działający TF3D( totalny brak zamulania w porównaniu do wersji 12PP ), generalnie szybciej działający ROM
z baterią zobacze jak wytrzyma do jutra
Mainframe has Me

« Odpowiedź #935 dnia: Marzec 04, 2009, 23:00:08 »
Małe sprostowanie - dla mnie brak wybudzenia po otrzymaniu sms to jak najbardziej zaleta. Wpisałem to jako odniesienie do wcześniejszych postów.

Jest też ciekawostka i nawiązanie do postów powyżej - aktualnie bez ładowania mam 31% batt. bez doładowywania a około 18 było już 28% - w międzyczasie był soft reset. Aktualnie na radiu 25.20(poprawka - wcześniej pisałem że 25.23) w między czasie na 25.1 nie wytrzymał dnia.

Co do automapy to chyba tylko ja mam problem - czas przeinstalować romik w mojej gadzinie.

XCOOM - wielki szacunek dla Ciebie i podziękowanie z włożoną pracę - traktuj proszę moje posty jedynie jako sugestie, nie jako krytykę.

*

Offline PiotrDyrcz

• **
  • 153
  • Sprzęt: HTC Diamond,SE X1,HTC HD,HTC HD2, HTC EVO 3D
« Odpowiedź #936 dnia: Marzec 05, 2009, 10:18:45 »
Witam.
Mam pytanko do szanownych forumowiczów i naszego guru Xcoom

Jakim programikiem można zmieniać kolory górnej i golnej Belki WM.
Miałem kiedyś taki pliczek .exe który bez instalacji zmieniał kolor belek

bardzo proszę o pomoc, za co dziekuje

« Odpowiedź #937 dnia: Marzec 05, 2009, 10:19:38 »
moim zdaniem wszystkie propozycje xcooma co do wersji lite są optymalne. Co do klawiatur - i tak wrzucam caba z inną. Wygląd górnej belki powinien zostać taki jak teraz, z kolorowymi ikonkami, please tylko nie klasyczne, biełe!!
IContact - nie koniecznie.
Total Commander raczej - tak
Page Pool - może fajnie by było mieć możliwość łatwej zmiany wartości z 8 na 12 i odwrotnie?
reszta propozycji wydaje mi się ok

Pozdr!

*

Offline jurek007

• **
  • 116
« Odpowiedź #938 dnia: Marzec 05, 2009, 10:35:31 »

Jakim programikiem można zmieniać kolory górnej i golnej Belki WM.
Miałem kiedyś taki pliczek .exe który bez instalacji zmieniał kolor belek

Podaję odnośnik - porada nr 2
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105440.0

Dotyczy ona właściwie zmiany sposobu wyświetlania (efekt trójwymiaru) ale można zmieniać również kolory edytując wpisy w rejestrze.
MDA Compact IV > Xperia X1 > GarminAsus M20 > Samsung Galaxy Ace > Motorola Defy RedLens

*

Offline foni

• 30
« Odpowiedź #939 dnia: Marzec 05, 2009, 11:02:04 »

Co do automapy to chyba tylko ja mam problem - czas przeinstalować romik w mojej gadzinie.

XCOOM - wielki szacunek dla Ciebie i podziękowanie z włożoną pracę - traktuj proszę moje posty jedynie jako sugestie, nie jako krytykę.

No niestety nie jesteś sam. U mnie ze względu na wykorzystanie pamięci (a dograłem wyłącznie S2U2 i Automapę oraz sparowałem kilka urządzeń na BT) wysypuje mi się nawigacja. Pracuje i w pewnym momencie mam komunikat o braku pamięci i pa pa... Nie mówię już o sytuacji kiedy zadzwoni telefon. Wówczas mam od razu koniec Automapy.
Od pewnego momentu, zaraz po resecie mam od razu 72-73% zajętej pamięci. Dziwne bo po instalacji samego romu było 59%.

Xcoom
Po za tym świetna robota i wielkie dzięki. Jeżeli jednak miałbym wybierać któryś romik na dłużej to chyba wróciłbym aż do 8.1 PP8. Szybki, oszczędny, możliwie bezproblemowy (ale wiadomo - ideał zawsze jest krok przed nami). Jeżeli jendak 8.4.1 będzie ewoluował to z pewnością będę brał udział w testowaniu.

*

Offline pw84

• 8
  • Mainframe Has Me
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #940 dnia: Marzec 05, 2009, 11:59:24 »
mały update co do testów 8.4.1 0PP
Diament odłączony od prądu wczoraj o 15.00 - przez ten czas około 40min rozmów, 30smsów, 1h muzyki, 15min wifi, 5min gps, troche ogólnej zabawy wiążącej się ze standardową konfiguracją po instalacji romu.
Raz wyskoczył mi błąd o braku wolnej pamięci - SR pomógł i od tej pory działa bez problemów
poza tym różnice jakie zauważyłem - TF3D działa zdecydowanie szybciej, sam rom równierz o niebo szybszy
stan baterii na chwilę obecną 35%

@blazeju
czekam na informacje nt 8.4.1 12PP
Mainframe has Me

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #941 dnia: Marzec 05, 2009, 13:12:18 »
Jeszcze ja odnośnie wersji light do xcooma.

Moja propozycja jest następująca:

Gry wystarczą tylko standardowe choć wersja Teeter 50 poziomów może być.
Zostaje też PIM Backup, HTC GPS Tool, HButton, Google Maps (Street View), ClearTemp, CleanRAM, Smart Time Sync, NetCF 3.5, aSyncKiller, HTC ActionScreen PL, Opera chyba jak najnowsza ( a co myślicie o tej wersji beta ze strony Opery :?: ), Zostają też wszystkie Tweaki.

HTC Ext Fun do zarządzania klawiaturami jak ktoś chce to sam może doinstalować.
Podobnie jest sprawa z Xchange R8, PocketRAR, SMS Report Eraser PL, psShutXP, Total Commander 2.51, TouchBack, Audiopara3 Light Boost.

Mogą zostać: iContact, MusicID, Modaco NoData PL, In Call Recording PL, autoHibernate, Network Plugin. MortScript 4.1 też może zostać ale też można dograć samemu.
4 ikony w rzędzie w programach i ustawieniach ale można to zmienić łatwo Tweakiem więc nie ma potrzeby robić tego.

Według mnie light nie potrzebuje mieć posegregowanego menu Programy i wersja oryginalna wystarczy w zupełności a co za tym idzie nie potrzebuje CIR. Jak ktoś chce to czy można dograć to z CABa :?:

Poza tym to:
Wygląd górnej belki, klepsydry i Menu Start jak z wersji 8.4.1
Drivery 3D jak najlepsze chyba ATI.
Regulacja głośności współpracująca z YouTube.
Skin klawiatury czarny.
Dialer też czarny.
Kalkulator czarny.
Skin do WMP Manillowy.
Poprawiony CommManager.
Kontakty pod lewym softkeyem w dialerze.
Kurtyna nie potrzebna bo i tak się mi wieszała zawsze to wyłączyłem ją (ważne by podświetlenie ekranu się wyłączało).
Zmniejszone czcionki w zakładce SMS (w stosunku do oryginału).
Włączenie dodatkowych trybów foto.
Włączone dodatkowe kanały WiFi i tryb G.
Usunięta animacja i dźwięk przy włączeniu.
Tweaki GPS-u.
Dodana zakładka Historia połączeń.
Manila w TouchPro w wersji CFC (nie wiem jaka jest najszybsza, ewentualnie niektóre zakładki z HD).
Tło kafelki mi się podoba i może zostać bo pokazuje że jest to TF3D od HTC (znak firmowy jakoś tak przecież).
Dynamiczna ikona ładowania.
Inne tweaki i drobne zmiany.

Rzeczy jak AutoUpdate czy OneNote, które usunąłeś już mogą zostać usunięte bo i tak się z nich nie korzysta.

Można by też dograć kalkulator z PRO2 i żeby się obracał przy przechyleniu do wersji naukowej, ale do tego chyba potrzebny odpowiedni G-Sensor, który chyba nie działał ostatnio jak należy więc nie wiem.

Klawiatury to mała czarna jak już wspomniałem wyżej oraz może być FingerKeyboard a z tych od HTC to fajnie by było mieć najnowszą z PRO2 tylko bez tych strzałek bo za dużo miejsca zajmuje na ekranie a rzadko się z nich korzysta, no i oczywiście w wersji PL z polskim słownikiem ale bez polskich znaków przy pisaniu SMS.

Generalnie to wersja light nie musi mieć programów które można samemu łatwo dograć oraz tych co wersja dość szybko się zmienia bo i tak trzeba czasami robić ich update. Mogą być natomiast programy które wymagają np. potrzeby podmapowania pod softkey lub HButton po instalacji.

Co do PP to myślę że 8MB jest OK ale zostawić z łatwą możliwością zmiany jak dotychczas.

Jest to tylko moja propozycja ale myślę że wielu tak samo uważa jak ja więc jeśli nie będzie protestów to można zrobić coś podobnego do moich sugestii.

Pozdrawiam szefa kuchni xcooma.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 13:19:21 wysłana przez gadowsk »
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #942 dnia: Marzec 05, 2009, 14:00:00 »

No niestety nie jesteś sam. U mnie ze względu na wykorzystanie pamięci (a dograłem wyłącznie S2U2 i Automapę oraz sparowałem kilka urządzeń na BT) wysypuje mi się nawigacja. Pracuje i w pewnym momencie mam komunikat o braku pamięci i pa pa... Nie mówię już o sytuacji kiedy zadzwoni telefon. Wówczas mam od razu koniec Automapy.
Od pewnego momentu, zaraz po resecie mam od razu 72-73% zajętej pamięci. Dziwne bo po instalacji samego romu było 59%.

mialem to samo i doszedlem do wniosku, ze problem powstawal po uzyciu sprite backup, nie wazne czy odzyskiwalem tylko maile, czy polowe systemu, uzylem pimbackup i jak narazie jest git
MDA Compact IV
HP dv2535ea

*

Offline foni

• 30
« Odpowiedź #943 dnia: Marzec 05, 2009, 14:18:17 »

mialem to samo i doszedlem do wniosku, ze problem powstawal po uzyciu sprite backup, nie wazne czy odzyskiwalem tylko maile, czy polowe systemu, uzylem pimbackup i jak narazie jest git

Użyłem pimbackup....  :S
Może to któraś z aplikacji będących "na stanie" romu tak miesza, po jej pierwszym użyciu. Poważnie miałem 59% po instalacji a teraz nie jestem w stanie zejść poniżej 72% po SR.

*

Offline Arapaho

• **
  • 143
  • IF GOD MADE MOTORCYCLES, DEVIL WOULD MAKE THE VMAX
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII + Galaxy Note 10.1 + NR560BF
« Odpowiedź #944 dnia: Marzec 05, 2009, 14:38:25 »

Użyłem pimbackup....  :S
Może to któraś z aplikacji będących "na stanie" romu tak miesza, po jej pierwszym użyciu. Poważnie miałem 59% po instalacji a teraz nie jestem w stanie zejść poniżej 72% po SR.

A ja użyłem SPB BACKUP i po SR mam 74%....... :terrified:

I jeszcze jedno, troche OT. Zainstalowałem Cyberon Voice Speed Dial i chciałem wrzucić do katalogu te dwa pliki, które Xcoom udostępnił, aby był po Polsku. Niestety, ani na karcie ani w pamięci wewnętrznej w katalogu Program Files niema tego programu??? Gdzie go  szukać?
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 14:44:14 wysłana przez Arapaho »
BYŁO: Compaq ipaq 3650, 3950, Mio A201, Asus A636, Asus P535, HTC Diamond, Samsung GALAXY SII, jest Samsung ACE4 + Galaxy Note 10.1 + GALAXY S 10.5 oraz NR560BF

*

Offline jurek007

• **
  • 116
« Odpowiedź #945 dnia: Marzec 05, 2009, 15:29:46 »

Napisane: 05 Marzec 2009, 15:28:25

I jeszcze jedno, troche OT. Zainstalowałem Cyberon Voice Speed Dial i chciałem wrzucić do katalogu te dwa pliki, które Xcoom udostępnił, aby był po Polsku. Niestety, ani na karcie ani w pamięci wewnętrznej w katalogu Program Files niema tego programu??? Gdzie go  szukać?

Jest w Pamięci telefonu \Windows\AppMgr\Cyberion
ale wgranie tych plików nie zmienia języka na polski nawet po SR.
Trudno musi być po angielsku....
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 15:31:21 wysłana przez jurek007 »

*

Offline Back

• 12
    • B-A-C-K
  • Sprzęt: Diamond
« Odpowiedź #946 dnia: Marzec 05, 2009, 15:48:54 »

Napisane: 05 Marzec 2009, 15:28:25

Jest w Pamięci telefonu \Windows\AppMgr\Cyberion
ale wgranie tych plików nie zmienia języka na polski nawet po SR.
Trudno musi być po angielsku....

Cyberon Voice Speed Dial PL w załączniku

*

Offline jurek007

• **
  • 116
« Odpowiedź #947 dnia: Marzec 05, 2009, 16:14:10 »
Znalazłem jeszcze mały drobiazg w 8.4.1.
Jak wyświetla się powiadomienie o terminie z kalendarza (ta kurtynka od dołu) to za godziną wydarzenia pojawia się tekst: DzisiajJutroWczorajPoczątek.
Trochę dziwne to...

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #948 dnia: Marzec 05, 2009, 16:21:57 »
pojawia się tekst: DzisiajJutroWczorajPoczątek.
Trochę dziwne to...
Też to zauważyłem, trochę śmieszny termin :wink:

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #949 dnia: Marzec 05, 2009, 16:38:09 »
pojawia się tekst: DzisiajJutroWczorajPoczątek.
Trochę dziwne to...
Też to zauważyłem, trochę śmieszny termin :wink:
Najprawdopodobniej znowu winny jest kolorowy pasek taskbara. Jest z innego romu. Popatrzę na to jeszcze

EDIT: Tak jest to na pewno znowu wina kolorowego paska taskbara, sprawdziłem na oryginalny taskbarze i tu jest OK

W załączniku jest Polska wersja Cyberion Voice Speed Dial
Po zainstalowaniu trzeba tylko ustawić że by zamiast Hbutona uruchamiał się CVSD. Ustawienia->Przyciski
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2009, 08:04:58 wysłana przez xcoom »

*

Offline rafalkapalka

• 25
  • Sprzęt: hd2
« Odpowiedź #950 dnia: Marzec 05, 2009, 16:49:27 »
Witam
Co do wersji lite to jak dlamnie wystarczą:

- PocketRAR
- Fdc Task Manager
- PIM Backup
- HTC GPS Tool
- Teeter (50 poziomów by sp4ubw)
- HTC Ext Fun (zarządza klawiaturami)
- Xchange R8 (kursy walut)
- Kalkulator w wersji Black
- Manila Skin Media Player
- psShutXP - Modaco NoData PL
- Advanced Config Tool + Boinger66
- ClearTemp
- Diamond TF3D Config
- DiamondTweak 5.3PL
- Diamond Hacks
- WM RegOptimizer
- Smart Time Sync
- Total Commander 2.51
- NetCF 3.5
- Klawiatura FingerKeyb2 PL
- CleanRAM
- Standardowe kontakty
oraz jakis dobry player.
Oczywiście jeżeli da się coś zrobić z ilością wolnego ramu :)

Pozdrawiam

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #951 dnia: Marzec 05, 2009, 17:02:53 »
Widzę, że jeżeli chciałbym połączyć wszystkie postulaty to musiałbym do wersji Full dodać jeszcze parę programów.
Niestety ale nie da się wszystkim dogodzić i chyba zrobię prawie goły rom z tylko kilkoma programami, bez icontact, bez dodatkowych klawiatur

Wersja Light powinna się wyraźnie różnic od Full, poza tym wszystkie te dodatkowe propozycje da się doinstalować z CABów

*

Offline Rome

• 267
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S  TRAK GPS-430 + AM 6.6 PL
« Odpowiedź #952 dnia: Marzec 05, 2009, 17:22:27 »

zrób podobnie jak w przypadku wersji 8.2 Lite  :ok:

Pozdrawiam
Rome

*

Offline enigma_pl

• *
  • 70
  • Sprzęt: HTC Desire HD & MDA IV C
« Odpowiedź #953 dnia: Marzec 05, 2009, 17:35:57 »
Lite z samej nazwy nie powinien posiadać jakichkolwiek programów, które można samemu doinstalować z CABów.
Co najwyżej mógłbyś zostawić tweaki i aplikacje do tweaków ;)
Ale iContact, klawiatury, HTC Ext Fun, reszta apps'ów - wszystko do odstrzału :)

*

Offline StMK

• 427
  • Sprzęt: HTC HD2 3.14.479.2(23699) PLK
« Odpowiedź #954 dnia: Marzec 05, 2009, 17:39:14 »
...chyba zrobię prawie goły rom z tylko kilkoma programami, bez icontact, bez dodatkowych klawiatur
Wersja Light powinna się wyraźnie różnic od Full, poza tym wszystkie te dodatkowe propozycje da się doinstalować z CABów
Tylko przyklasnąć...  :ok:      

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
« Odpowiedź #955 dnia: Marzec 05, 2009, 17:55:16 »
Ale mam nadzieję że aplikacje jak np. FingerKeyboard2 będą dostępne jako CAB u Ciebie na chomiku takie jak w wersji 8.4.1 czyli chyba z małą modyfikacją jak pisałeś.

A pytanie w sprawie klawki od Pro2 to czy jest możliwość mieć ją jako standardową w wersji polskiej w ROMie od Ciebie.

Pozdro :)
HTC Touch Diamond

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #956 dnia: Marzec 05, 2009, 19:55:58 »
Do romu 4.1 dogralem mobile gadu, skyfire i po SR mam 72% zajete pamieci... Cos chyba jest nie tak z ta pamiecia RAM, jedyny ratunek jak np chce wejsc do opery to wylaczenie TF3D. Poza tym romik bardzo fajnie dziala. Mam starej radio 05... Jakos nie moge sie przekonac do nowszych bo sa podzielone opinie;)

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #957 dnia: Marzec 05, 2009, 20:38:43 »
Ale mam nadzieję że aplikacje jak np. FingerKeyboard2 będą dostępne jako CAB u Ciebie na chomiku takie jak w wersji 8.4.1 czyli chyba z małą modyfikacją jak pisałeś.
Moja modyfikacja tej klawiatury polega na tym że nie jest ona kolorowa (czarno czerwona, lub czarno niebieska) tylko czarno szara, dodatkowo zmieniłem dźwięk wciskania klawiszy na trochę cichszy i krótszy i zmieniłem symbole EN na ABC i PL na AĆĘ, no i jeszcze dodałem do klawiatury numerycznej dodatkowe znaki. Mogę to umieścić na chomiku, ale te modyfikacje może zrobić każdy, a może komuś oryginalne skin bardziej bedzie pasował

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
« Odpowiedź #958 dnia: Marzec 05, 2009, 21:03:40 »
Szczerze mówiąc nie mam jeszcze ROMu 8.4.1 tylko 8.2 i czekam na wersję light ale mam FingerKeyboard2 wersję z zieloną klawką i według mnie jest ładna ale reszta modyfikacji od Ciebie wygląda słusznie. A czy nie dało by się usunąć dźwięku całkowicie :?: Nie wiem jak ten dźwięk działa u Ciebie bo nie mam tej Twojej modowanej ale mnie drażni ten z oryginału.

Wracając do wersji light to chyba najlepiej zrobić ją bez aplikacji a wszelkie aplikacje i tak można pobrać od Ciebie z chomika i dograć później jak ktoś chce i nikt nie będzie miał pretensji co do ilości programów. Niech zostaną tylko Tweaki i Amen :D
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 21:07:23 wysłana przez gadowsk »
HTC Touch Diamond

*

Offline Rome

• 267
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S  TRAK GPS-430 + AM 6.6 PL
« Odpowiedź #959 dnia: Marzec 05, 2009, 21:16:44 »
Szczerze mówiąc nie mam jeszcze ROMu 8.4.1 tylko 8.2 i czekam na wersję light ale mam FingerKeyboard2 wersję z zieloną klawką i według mnie jest ładna ale reszta modyfikacji od Ciebie wygląda słusznie. A czy nie dało by się usunąć dźwięku całkowicie :?: Nie wiem jak ten dźwięk działa u Ciebie bo nie mam tej Twojej modowanej ale mnie drażni ten z oryginału.

Wracając do wersji light to chyba najlepiej zrobić ją bez aplikacji a wszelkie aplikacje i tak można pobrać od Ciebie z chomika i dograć później jak ktoś chce i nikt nie będzie miał pretensji co do ilości programów. Niech zostaną tylko Tweaki i Amen :D

uzywam podobnego zestawu jak Ty

dźwięk w klawiaturze zmieniając nazwę pliku .wav w katalogu   /FingerKeyb/Skins/CLICK-0.wav  (usunąłem myślnik) i już nie mam dźwięku w klawiaturze  :ok:
Pozdrawiam
Rome