Jeszcze ja odnośnie wersji light do xcooma.
Moja propozycja jest następująca:
Gry wystarczą tylko standardowe choć wersja Teeter 50 poziomów może być.
Zostaje też PIM Backup, HTC GPS Tool, HButton, Google Maps (Street View), ClearTemp, CleanRAM, Smart Time Sync, NetCF 3.5, aSyncKiller, HTC ActionScreen PL, Opera chyba jak najnowsza ( a co myślicie o tej wersji beta ze strony Opery

), Zostają też wszystkie Tweaki.
HTC Ext Fun do zarządzania klawiaturami jak ktoś chce to sam może doinstalować.
Podobnie jest sprawa z Xchange R8, PocketRAR, SMS Report Eraser PL, psShutXP, Total Commander 2.51, TouchBack, Audiopara3 Light Boost.
Mogą zostać: iContact, MusicID, Modaco NoData PL, In Call Recording PL, autoHibernate, Network Plugin. MortScript 4.1 też może zostać ale też można dograć samemu.
4 ikony w rzędzie w programach i ustawieniach ale można to zmienić łatwo Tweakiem więc nie ma potrzeby robić tego.
Według mnie light nie potrzebuje mieć posegregowanego menu Programy i wersja oryginalna wystarczy w zupełności a co za tym idzie nie potrzebuje CIR. Jak ktoś chce to czy można dograć to z CABa

Poza tym to:
Wygląd górnej belki, klepsydry i Menu Start jak z wersji 8.4.1
Drivery 3D jak najlepsze chyba ATI.
Regulacja głośności współpracująca z YouTube.
Skin klawiatury czarny.
Dialer też czarny.
Kalkulator czarny.
Skin do WMP Manillowy.
Poprawiony CommManager.
Kontakty pod lewym softkeyem w dialerze.
Kurtyna nie potrzebna bo i tak się mi wieszała zawsze to wyłączyłem ją (ważne by podświetlenie ekranu się wyłączało).
Zmniejszone czcionki w zakładce SMS (w stosunku do oryginału).
Włączenie dodatkowych trybów foto.
Włączone dodatkowe kanały WiFi i tryb G.
Usunięta animacja i dźwięk przy włączeniu.
Tweaki GPS-u.
Dodana zakładka Historia połączeń.
Manila w TouchPro w wersji CFC (nie wiem jaka jest najszybsza, ewentualnie niektóre zakładki z HD).
Tło kafelki mi się podoba i może zostać bo pokazuje że jest to TF3D od HTC (znak firmowy jakoś tak przecież).
Dynamiczna ikona ładowania.
Inne tweaki i drobne zmiany.
Rzeczy jak AutoUpdate czy OneNote, które usunąłeś już mogą zostać usunięte bo i tak się z nich nie korzysta.
Można by też dograć kalkulator z PRO2 i żeby się obracał przy przechyleniu do wersji naukowej, ale do tego chyba potrzebny odpowiedni G-Sensor, który chyba nie działał ostatnio jak należy więc nie wiem.
Klawiatury to mała czarna jak już wspomniałem wyżej oraz może być FingerKeyboard a z tych od HTC to fajnie by było mieć najnowszą z PRO2 tylko bez tych strzałek bo za dużo miejsca zajmuje na ekranie a rzadko się z nich korzysta, no i oczywiście w wersji PL z polskim słownikiem ale bez polskich znaków przy pisaniu SMS.
Generalnie to wersja light nie musi mieć programów które można samemu łatwo dograć oraz tych co wersja dość szybko się zmienia bo i tak trzeba czasami robić ich update. Mogą być natomiast programy które wymagają np. potrzeby podmapowania pod softkey lub HButton po instalacji.
Co do PP to myślę że 8MB jest OK ale zostawić z łatwą możliwością zmiany jak dotychczas.
Jest to tylko moja propozycja ale myślę że wielu tak samo uważa jak ja więc jeśli nie będzie protestów to można zrobić coś podobnego do moich sugestii.
Pozdrawiam szefa kuchni xcooma.