[02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 Full & Lite PLK

• 1605 Odpowiedzi
  • 388101 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pw84

• 8
  • Mainframe Has Me
  • Sprzęt: HTC Diamond
Odp: [02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 PLK
« Odpowiedź #900 dnia: Marzec 04, 2009, 10:57:40 »
wlasnie rozpocząłem instalacje FireROM 8.4 0PP
wieczorem powiem jak wrażenia
Mainframe has Me

*

Offline jurek007

• **
  • 116
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #901 dnia: Marzec 04, 2009, 11:24:57 »
Najważniejsze że bluetooth ruszył :). Mam pytanie (nie wiem jak znaleźć albo nie ma w tym romie) - fajnie byłoby mieć tu jakąś aplikację do wybierania głosowego po naciśnięciu guzika w słuchawce bluetooth - możecie polecić coś dobrego i sprawdzonego ? Kiedyś na początku w "full'u" qski była taka fajna aplikacja ale miała problem ze sterowaniem i on wymienił ją na standardowy programik. W ognistym romiku nie znalazłem nic podobnego ;(
Zgadzam się, ale można przecież również dograć.
Ja używam np. Cyberon VoiceSpeedDial (który jest standardowo w niektórych ROMach np. u qsqa) i nie mylić z Cyberon Voice Commander, na którego trafiłem w jakimś ROMie i bardzo źle chodził.
MDA Compact IV > Xperia X1 > GarminAsus M20 > Samsung Galaxy Ace > Motorola Defy RedLens
ROM: Defy+ 4.5.1-134_DFP-125
Operator: Play

*

Offline sm

• *
  • 59
« Odpowiedź #902 dnia: Marzec 04, 2009, 11:26:43 »
moje pytanie chyba gdzies zginelo w gaszczu wypowiedzi ...

czy u was tez telefon wybudza sie po otrzymaniu sms'a?
czy da sie cos z tym zrobic?

sm

*

Offline Pawik

• 14
« Odpowiedź #903 dnia: Marzec 04, 2009, 12:05:05 »
wybudza   :O~
wszystko ładnie dzała i mówi :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 12:06:40 wysłana przez Pawik »

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #904 dnia: Marzec 04, 2009, 12:24:44 »

sm

W ustawieniach i w  twikach masz opcję do ustawienia zachowania podczas otrzymania smsa przestawiasz i nie będzie się wybudzał.

*

Offline foni

• 30
« Odpowiedź #905 dnia: Marzec 04, 2009, 13:27:59 »
Niestety nie mogę sobie poradzić ze zmniejszeniem skrótów do programów w Menu głównym.

Albo tej opcji nie widzę, albo ona po prostu nie działa. Wydaje mi się że spróbowałem już wszystkich sposobów, a wciąż walczę z "kulfoniastym" Menu.

Ma ktoś pomysł jak to zmienić?
Chyba chodzi Ci o rozwijalne Menu Start, więc podaję jak zmienić na małe:
Start/Ustawienia/System/ TouchFLO i odznacz Włącz duże menu Start i OK

Dzięki serdeczne!!!!
Pól godziny szukałem i nic. W 8.2 trafiłem od razu i pewnie dlatego nie zapamiętałem gdzie to jest.

*

Offline sm

• *
  • 59
« Odpowiedź #906 dnia: Marzec 04, 2009, 13:40:42 »

sm

W ustawieniach i w  twikach masz opcję do ustawienia zachowania podczas otrzymania smsa przestawiasz i nie będzie się wybudzał.

no właśnie w diamond tweak mam ustawione, ze nie powinien sie wybudzac ...
szukac takiej opcji jeszcze w innym miejscu?

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #907 dnia: Marzec 04, 2009, 14:27:24 »

sm

Właśnie u siebie też zauważyłem że wybudza sie przy nowym SMS-ie. Podejrzewam że dll z nowymi ikonami "nowego SMS-a" może coś to powodować. Chyba wrócę do standardowych ikon, z tymi nowymi to juz któryś z koleii problem

« Odpowiedź #908 dnia: Marzec 04, 2009, 14:53:21 »
ale to jest dziwne bo u mnie wszystko chodzi elegancko:>

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #909 dnia: Marzec 04, 2009, 15:02:06 »
Teraz dostałem SMS-a i się nie wybudził, wcześniej wysyłałem sam do siebie i może dlatego się wybudził, bo SMS doszedł praktycznie od razu jak wygasiłem ekran
@sm może jakiś doinstalowany program/tweak ci namieszał

« Odpowiedź #910 dnia: Marzec 04, 2009, 15:02:46 »
u mnie też nie wybudza... moze dlatego że mam s2u2...?

*

Offline sm

• *
  • 59
« Odpowiedź #911 dnia: Marzec 04, 2009, 15:42:29 »
Teraz dostałem SMS-a i się nie wybudził, wcześniej wysyłałem sam do siebie i może dlatego się wybudził, bo SMS doszedł praktycznie od razu jak wygasiłem ekran
@sm może jakiś doinstalowany program/tweak ci namieszał

sprawdze w wolnej chwili. dodatkowo mam zainstalowany skype, mUn BackGround4AllPages i Spb Time

*

Offline jurek007

• **
  • 116
« Odpowiedź #912 dnia: Marzec 04, 2009, 16:00:16 »

U mnie się nie wzbudza a nigdzie nie grzebałem i tak było od początku od zainstalowania ROMu.
Z tym że zrezygnowałem z SMS Reports Eraser (odhaczyłem głos polski i mam swój dźwięk powiadomienia o SMS) i po otrzymaniu SMS mam tylko dźwięki i kółko miga.
MDA Compact IV > Xperia X1 > GarminAsus M20 > Samsung Galaxy Ace > Motorola Defy RedLens

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #913 dnia: Marzec 04, 2009, 16:43:54 »

sm

Właśnie u siebie też zauważyłem że wybudza sie przy nowym SMS-ie. Podejrzewam że dll z nowymi ikonami "nowego SMS-a" może coś to powodować. Chyba wrócę do standardowych ikon, z tymi nowymi to juz któryś z koleii problem

To wszystko chyba zależy od modelu HTC bo u mnie wszystko działa jak należy w Twikach mam ustawione żeby się nie wybudzał i działa bez problemów Rom 8.4.1 PPO8
Napisane: Marzec 04, 2009, 16:33:22
xcoom odnośnie wersji lite.
Wersja 8.2 PPO12 lite była bardzo udana i uważam osobiście, że taką powinieneś wypuścić z wersji 8.4.1 full.
Gierki są zbędne bo bez problemu, każdy doinstaluje takie jak mu pasują zostaw tylko tetera z dodatkowymi planszami, ja skłaniał bym się też aby usunąć G-sensora - doinstalowany do staroge a nie siedzący w Romie nie stwarza żadnych problemów.
Osobiście proponował bym dodać TomToma, który jest w oryginalnych Romach z Ery (jak nie masz to mogę dać linka do najnowszej wersji i przetestowanej prze ze mnie).
Co do klawiatury proponuję ta z wersji 8.4 beta nie sprawiała żadnych problemów i była bardzo przyzwoita.
Poza tym nie widzę żadnej potrzeby dodatkowych zmian w stosunku do 8.2 lite naprawdę była świetna i powiem szczerze, że coraz częściej zastanawiam się do powrotu do niej.

Tyle ode mnie pozdrawiam serdecznie.

Xcoom a więc:
Icontact - stanowczo wylatuje u mnie np dziś zauważyłem po wybraniu z niego kontaktu całkowicie blokuje sie kurtyna i nic się nie da zrobić oraz nie działa w nim zmiana twikiem pionowej belki na średnią;
CleanRam jak najbardziej przydatny i nie sprawiający problemów;
TC jak najbardziej nie sprawia żadnego problemu;
Cir i MortScript zbędne standardowe ustawienia meni START są wystarczające;
ActionScren jak najbardziej ale jak byś mógł ustawić mu 2 x dłuższy czas do zniknięcia czas;
PPO 12 zawsze można bez problemu zmienić i popróbować z innym;
Wgotowany G-alarm (wersja z Romu 8.2 lite) działał także bezproblemowo tylko nie twórz do niego skrótu w autostarcie uruchamiany kiedy potrzeba stanowczo mniej ciągnie baterię;
Zakładka programy proponuję wogóle czystą zostawić bo i tak każdy ustawia wg swojego uznania;
Ikony według mnie standardowe można łatwo zmienić cabem, a przynajmniej mamy pewność że nie sprawiają problemów;
Opera moim zdaniem też ładnie chodziła w (Romie 8.2lite), ale następczyniom nie można nic zarzucić więc chyba obojętne;
Office oczywiście tak i kalkulator najlepiej ten z wersii8.4.1 bardzo fajny.

Reszta, której nie wymieniłem wg twojej propozycji i myślę że powinno być cacy zastanowił bym się jeszcze nad NoData, ale to już pozostawiam tobie - pozdrawiam.

« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 19:25:38 wysłana przez bax87 »

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #914 dnia: Marzec 04, 2009, 17:26:10 »
Proponuję taką wersje Lite
Wygląd, ikony folderów takie jak w 8.4.1 full
usunięte wszystkie dodatkowe aplikacje i gry (oraz standardowe gry), tylko standardowe klawiatury (mała qwerty - biała, standardowa czy czarna)
Dodane:
- NoData PL
- ActionScreen (z nowym tłem)
- Hbutton (podmapowany pod niego ActionScreen i co jeszcze?)
- iContact domyślnym programen czy nie? Czy wogóle bez Icontact
- InCallRecording
- PocketRar, zip usunięty jest z romu
- psShutXP podmapowany pod przycisk power
- Total Commander, czy bez?
- CIR sortowanie ikon w menu start (to jest w sumie skrypt mortscripta, nie zajmuje pamięci, działa tylko wtedy gdy się go uruchomi,  jest bardzo wygodny)
- AsyncKiller
- AHibernate
- HTC GPS Tool
- MortScript (musi byc aby działał CIR i skrypty w narzędziach)
- ATI 3D Driver
- Audiopara 3 Light
- Skin Windows Media Player a'la manila
- Zestaw tweaków z 8.4.1

Wylatuje kalkulator, co w jego miejsce na softkeyu

Czy w zakładce programy zostawić trzy skróty do aplikacji, tweaków i gier

Jaka wielkość Pagepool dać w standardzie 12MB czy 8MB, oczywiście rom będzie przygotowany do łatwej zmiany tego parametru

Co z ikonami taskbara, powrót do standardowych białych?
Opera - który build?

Zbieram propozycję do czwartku wieczorem, w piątek zaczynam gotowanie
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 17:50:41 wysłana przez xcoom »

*

Offline prnit

• *
  • 68
« Odpowiedź #915 dnia: Marzec 04, 2009, 17:39:19 »
witam, wczesnie nie bylem zadowolony z dzialania romu 8.3 ale teraz jest Super! Wczesniejszy problem z bluetooth i zawieszaniem telefonu zniknąl...bluetooth dziala w aucie jak trzeba, DZIEKI, jedynie co zauwazylem to jednak delikatne zamulenie systemu choc i tak jak na taka liczbe programow jest ekstra....mam tylko jedno pytanko, jak wylaczyc zmiane klawiatury jak wyjmuje rysik? bo chcialym korzystac tylko z fingerkb nawet jak rysik jest wyjety...
DZIEKI i Gratuluje super Pracy!!

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #916 dnia: Marzec 04, 2009, 17:41:35 »
witam, wczesnie nie bylem zadowolony z dzialania romu 8.3 ale teraz jest Super! Wczesniejszy problem z bluetooth i zawieszaniem telefonu zniknąl...bluetooth dziala w aucie jak trzeba, DZIEKI, jedynie co zauwazylem to jednak delikatne zamulenie systemu choc i tak jak na taka liczbe programow jest ekstra....mam tylko jedno pytanko, jak wylaczyc zmiane klawiatury jak wyjmuje rysik? bo chcialym korzystac tylko z fingerkb nawet jak rysik jest wyjety...
DZIEKI i Gratuluje super Pracy!!
Proszę czytać pierwszy post

« Odpowiedź #917 dnia: Marzec 04, 2009, 18:03:20 »
A ja mam pytanie co do rozgotowywania romu. Czy ta instrukcja z pierwszego postu jest prawidłowa? Bo mi przy robieniu wszystkiego wg niej niestety nie tworzą się foldery OEM i SYS. A w czasie rozgotowywania niemal co drugi komunikat jest bądź o błędzie bądź o braku jakiegoś pliku.

Co do nowego romu to ja bym dodał jeszcze:
- SMS Report Eraser PL
- HTC Ext Fun
- TouchBack

Ikony taskbara kolorowe wyglądają super więc myślę ze są dobrym pomysłem
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 18:30:42 wysłana przez allbercik »

*

Offline wloclawek88

• **
  • 125
  • Sprzęt: Iphone 3G 16Gb, HTC Diamond
« Odpowiedź #918 dnia: Marzec 04, 2009, 18:12:30 »
ja mam problemy na tym romie z wifi, caly czas jest aktywne, wylacze wybudze go i jest aktywne...

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #919 dnia: Marzec 04, 2009, 18:26:09 »
ja mam problemy na tym romie z wifi, caly czas jest aktywne, wylacze wybudze go i jest aktywne...
Nie wiem czy rozumiem, chodzi ci o to że jak wyłącza się ekran, po ponownym właczeniu nadal wifi cały czas jest aktywne.
Jeżeli tak, to tak mam być, chcesz inaczej -ustaw sobie w diamond Tweak,

*

Offline wloclawek88

• **
  • 125
  • Sprzęt: Iphone 3G 16Gb, HTC Diamond
« Odpowiedź #920 dnia: Marzec 04, 2009, 18:29:33 »
Aktywuje sobie wifi, przegladam net, wylaczam wifi, usypiam diamenta, wybudzam a wifi aktywne...

« Odpowiedź #921 dnia: Marzec 04, 2009, 18:37:41 »
Witam

Z moich obserwacji romu 8.4 :

Diamond nie wybudza mi się po otrzymaniu sms - nic w nim nie grzebałem

Dużo słabiej z baterią, wcześniejszy rom na tym samym radiu (14BS) wytrzymywał prawie dwa dni, teraz ledwo dał radę dzień, na 23 chyba dnia nie wytrzyma (odłączyłem rano od ładowarki ok. 8 teraz jest 18:30 i jest 28).

TF wyadaje się wolniejszy - pewnie przez PP8

Co bardzo mnie martwi wiesza się Automapa (próbowałem na razie ponownej instalacji i zmiany radia) wygląda to tak że włącza się normalnie, funkcjonuje, łapie fixa a po chwili wyskakuje kursor zajętości/pracy w tle i zawiesza się ekran, co ciekawe - program działa, komunikaty głosowe są, nawet prawidłowo prowadzi, tylko ekran zamarza. Nie reaguje na dotyk, można tylko zmienić widok klawiszami sprzętowymi, a potem zamknąć w procesach. Niestety ponowne uruchomienie już w ogóle nic nie daje - tylko soft reset. Ktoś jeszcze ma taki problem, jak zaradzić ??

*

Offline Focuss

• 288
« Odpowiedź #922 dnia: Marzec 04, 2009, 18:43:23 »
Witam

Dużo słabiej z baterią, wcześniejszy rom na tym samym radiu (14BS) wytrzymywał prawie dwa dni, teraz ledwo dał radę dzień, na 23 chyba dnia nie wytrzyma (odłączyłem rano od ładowarki ok. 8 teraz jest 18:30 i jest 28).

TF wyadaje się wolniejszy - pewnie przez PP8

Co bardzo mnie martwi wiesza się Automapa (próbowałem na razie ponownej instalacji i zmiany radia) wygląda to tak że włącza się normalnie, funkcjonuje, łapie fixa a po chwili wyskakuje kursor zajętości/pracy w tle i zawiesza się ekran, co ciekawe - program działa, komunikaty głosowe są, nawet prawidłowo prowadzi, tylko ekran zamarza. Nie reaguje na dotyk, można tylko zmienić widok klawiszami sprzętowymi, a potem zamknąć w procesach. Niestety ponowne uruchomienie już w ogóle nic nie daje - tylko soft reset. Ktoś jeszcze ma taki problem, jak zaradzić ??

U mnie tez sie nie wybudza podostaniu sms-a ale jak dla mnie to jest PLUS,
Bateria wlasnie koncze 2 dzien i trzyma mam kolo 10% jeszcze, dzienni ewykonuje kolo 20 telefonow max do 5 minut kazdy - takze nie jest zle

TF wolniejszy- ale wiecej ramow za to

Automapa w sumie bez probklemow, przejechalem 250km, w trakcie jady bylo kilka telefonow, - zero zastrzezen! chodzi jak trzeba, zero zwisów

*

Offline robert4you

• 39
  • Sprzęt: ASUS P526, miO701, SAMSUNG i600, NUVI 250W, TomTom 720
« Odpowiedź #923 dnia: Marzec 04, 2009, 18:48:52 »
Super romik !!!!

Xcoom mam pytanie - Jak uruchomić funkcje wybierania głosowego ? :shock:

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #924 dnia: Marzec 04, 2009, 19:02:48 »
Hej Panowie bo już od męczenia Romu 8.4.1 mam mętlik w głowie gdzie wyłączyć lub całkowicie wyrzucić IContact
z góry dzięki i pozdrawiam a tak na marginesie jak wybierzecie nr z IC to tez wam się kurtyna całkowicie zacina i w żaden sposób nie idzie rozłączyć np niechcianego połaczenia.

Ok chyba zmęczenie Icontact usunięty.
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 19:13:24 wysłana przez bax87 »

*

Offline ilidan

• **
  • 174
  • Sprzęt: MDA VARIO 4 <-- htc diamond
« Odpowiedź #925 dnia: Marzec 04, 2009, 19:03:54 »
Jedyne moje spostrzeżenie to pisząc odbiorcę w nowym smsie to po naciśnięciu spacji dodaje numer i jest to cholernie niewygodne, jeśli mam kilka osoby o tym samym imieniu a inne nazwisko. To mi przeszkadza i to bardzo. Następnie Gubi mi hasła w wifi. Wcześniej nie miałem tego problemu a teraz potrafi mi, co chwile wywalać. Brakuje mi trochę kalkulatora mocniejszego i zakładka pogody mogłaby mieć pogodę na następne dni w dole ekranu a nie po naciśnięciu żeby się dopiero pojawiało żeby było to na stałe. I Kalendarz mógłby mieć czarne tło. Jeszcze Windows media player nie odtwarza mi filmów avi. Na wcześniejszej wersji nie miałem problemu z niczym, co tu wymienione. Nie licząc zakładek pogody i kalendarza. Reszta działa naprawdę super. Jeszcze wskaźnik baterii stary bardziej mi się podobał.

Wersja lite powinna być moim zdaniem zrobiona tak żeby zajmowała jak najmniej pamięci i żeby działało jak najszybciej. Z programów to ja bym chciał żeby miała rara  Total Commander Hbutton (tak jak jest teraz jest fajnie) kalkulator tak jak teraz jest przypisany (fajnie by było żeby po w zależności od położenia był albo normalny albo naukowy) ta wersja co jest teraz Opery mi działa poprawnie wiec może być. Klawiatura ta FingerKeyb a gry to udostępnić caby żeby każdy zainteresowany sobie zainstalował. Jak coś sobie przypomnę to napisze:) Oczywiście jeszcze standardowy zestaw Tweaków
ROM: poszukiwany
RadioROM: jeszcze bardziej poszukiwany

« Odpowiedź #926 dnia: Marzec 04, 2009, 19:15:17 »
Moja propozycja na Light:

- NoData PL
- Hbutton (podmapowane pod niego wifi)
- psShutXP podmapowany pod przycisk power (chociaz moze byc i moze go nie byc)
- Total Commander
- CIR sortowanie ikon w menu start (to jest w sumie skrypt mortscripta, nie zajmuje pamięci, działa tylko wtedy gdy się go uruchomi,  jest bardzo wygodny)
- AsyncKiller
- HTC GPS Tool
- ATI 3D Driver
- Audiopara 3 Light
- Skin Windows Media Player a'la manila
- Zestaw tweaków z 8.4.1
+gry (pasjans,teeter 50lvl), nie wiem co z officem ? fajnie jakby byl, kalkulator, opera z ostatniej wersji romu

i to w sumie tyle :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 19:18:16 wysłana przez Kapuan1 »

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #927 dnia: Marzec 04, 2009, 19:44:59 »
Witam

Z SMS TAK MA BYĆ TAK JEST USTAWIONE ZEBY SIĘ NIE WYBUDZAŁ.
Można to przestawić -> Diamond Tweak

Radio 1.11.25.1 odłaczony dzisiaj o 6.00 - o godzinie 19.30 pozostało 74% baterii
Napisane: Marzec 04, 2009, 19:43:55
Super romik !!!!

Xcoom mam pytanie - Jak uruchomić funkcje wybierania głosowego ? :shock:
W romie nie ma funkcji głosowych.

*

Offline jurek007

• **
  • 116
« Odpowiedź #928 dnia: Marzec 04, 2009, 19:45:05 »
Proponuję taką wersje Lite

Zbieram propozycję do czwartku wieczorem, w piątek zaczynam gotowanie

- wygląd, ikony folderów takie jak w 8.4.1 full Tak
- usunięte wszystkie dodatkowe aplikacje i gry (oraz standardowe gry), tylko standardowe klawiatury (mała qwerty  czarna) Tak chętnie
Dodane:
- NoData PL  tak
- ActionScreen (z nowym tłem)   tak
- Hbutton (podmapowany pod niego ActionScreen i co jeszcze?) Tak WiFi, BT ?
- iContact domyślnym programen czy nie? Czy wogóle bez Icontact NIE - jest niespójny z historią połączeń z Home najlepiej wogóle bez iContact
- InCallRecording - Nie - jakość nagrań kiepska, można używać standardowego
- PocketRar, zip usunięty jest z romu - Tak
- psShutXP podmapowany pod przycisk power Tak
- Total Commander - Tak
- CIR sortowanie ikon w menu start (to jest w sumie skrypt mortscripta, nie zajmuje pamięci, działa tylko wtedy gdy się go uruchomi,  jest bardzo wygodny) Tak
- AsyncKiller - Tak
- AHibernate Tak
- HTC GPS Tool Tak
- ATI 3D Driver - nie mam zdania
- Audiopara 3 Light - nie mam zdania
- Skin Windows Media Player a'la manila Tak
- Zestaw tweaków z 8.4.1 - Tak

Wylatuje kalkulator, co w jego miejsce na softkeyu - kalkulator powinien być - na soft key ja mam tam TomTom

Czy w zakładce programy zostawić trzy skróty do aplikacji, tweaków i gier - nie musi być

Jaka wielkość Pagepool dać w standardzie 12MB czy 8MB - moim zdaniem 8 MB będzie kompromisem, wszyscy którzy używają nawigacji chętnie poświęcą trochę szybkości dla większej pamięci

Co z ikonami taskbara, powrót do standardowych białych? - zostawić kolorowe

Opera - który build? - nie potrafię powiedzieć - nie siedzę tak głęboko

No i jeszcze CleanRAM - najczęściej przeze mnie używany program obecnie - bardzo przydatny (może w soft key)
A co z Office i Adobe Reader - powinny być
Pozdrawiam

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #929 dnia: Marzec 04, 2009, 20:35:52 »
Wtrace sie troche nie na temat, zna ktos odpowiedz? -> http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=127061.0