[02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 Full & Lite PLK

• 1605 Odpowiedzi
  • 388084 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: [02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 PLK
« Odpowiedź #870 dnia: Marzec 03, 2009, 16:47:55 »
witam

co mam zrobic znikl mi nagle slider, po instalacji rome bylo oki a teraz nie jest, czy moglam cos gdzies zmienic

pozdr

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #871 dnia: Marzec 03, 2009, 17:30:41 »
mam pytanko, jak wyłączyć dzwięk z klawiatyru i wibrowanie jak pisze?? mnie to wkurza :) wiec chcialbym by tego nie bylo :)

Start/Programy/Narzedzia/TouchBackConfig/Stop

Mnie tez to troche wkurza :/ A po kazdym softresecie ta opcja powraca ... i nie da sie tego wylaczyc ...

*

Offline Focuss

• 288
« Odpowiedź #872 dnia: Marzec 03, 2009, 17:49:42 »
mam pytanko, jak wyłączyć dzwięk z klawiatyru i wibrowanie jak pisze?? mnie to wkurza :) wiec chcialbym by tego nie bylo :)

Start/Programy/Narzedzia/TouchBackConfig/Stop

Mnie tez to troche wkurza :/ A po kazdym softresecie ta opcja powraca ... i nie da sie tego wylaczyc ...

kurde tego nie zauwazylem :/ bo nie robilem po zabiegu wylaczenie reset jeszcze...

« Odpowiedź #873 dnia: Marzec 03, 2009, 18:00:57 »
włączcie Total Commander a poźniej Windows\Autostart i tam jest plik "TouchBack.Ink" Można dać właściwości i odznaczyć "Tylko do odczytu" i w programie ustawić STOP i żeby się nie włączał przy kazdym SR a jak to nie pomoze to skasować ten plik i wtedy wyłączyć w programie.

« Odpowiedź #874 dnia: Marzec 03, 2009, 18:02:57 »
mam pytanko, jak wyłączyć dzwięk z klawiatyru

ja zrobilem tak, przez TC wlazlem do filderu z programem i zmienilem nazwe pliku (bodajze click-1 sie zwal) na click-0 ;] i juz dziweku przy pisaniu nie ma :)

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #875 dnia: Marzec 03, 2009, 18:26:17 »
włączcie Total Commander a poźniej Windows\Autostart i tam jest plik "TouchBack.Ink" Można dać właściwości i odznaczyć "Tylko do odczytu" i w programie ustawić STOP i żeby się nie włączał przy kazdym SR a jak to nie pomoze to skasować ten plik i wtedy wyłączyć w programie.

Na szczescie pomogło ;) Dzieki.

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #876 dnia: Marzec 03, 2009, 20:01:14 »
xcoom witaj
Wgrałem 8.4.1 i od razu mam pytanie sprawdź czy u ciebie narastający dzwonek jest rzeczywiście narastający bo u mnie nie, oraz mam prośbę czy da sie zrobić caba, który dodał by do ustawienia dzwonka najpierw wibra potem narastający dźwięk z góry dzięki i pozdrawiam. 

Ok zgadza się z tym narastającym dźwiękiem, a dałbyś może rade coś takiego napisać normalnie byłbym w niebo wzięty.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 20:15:30 wysłana przez bax87 »

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #877 dnia: Marzec 03, 2009, 20:11:45 »
xcoom witaj
Wgrałem 8.4.1 i od razu mam pytanie sprawdź czy u ciebie narastający dzwonek jest rzeczywiście narastający bo u mnie nie, oraz mam prośbę czy da sie zrobić caba, który dodał by do ustawienia dzwonka najpierw wibra potem narastający dźwięk z góry dzięki i pozdrawiam. 

U mnie jest narastający dzwonek tzn narasta on w ten sposób ze nie zwiększa głośności w trakcie odtwarzania pierwszego dzwonka, tylko każdy kolejny dzwonek jest lekko głośniejszy. Jak masz jakiś długi dzwonek to być może dlatego nie czekasz żeby to usłyszeć
Nie ma takiej kombinacji w Diamondzie, czy CABa się da zrobić, pewnie tak, ale trzeba napisać do tego dodatkowy soft

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #878 dnia: Marzec 03, 2009, 20:40:12 »
xcoom sory, że jak zwykle truje ci głowę z wieczora, ale zauważyłem pewną powtarzająca się nieprawidłowość tak mi się bynajmniej wydaje otóż:
Przy Romie 8.4 B w narzędziach programik CleanRamConfig był zielony i po kliknięciu na niego zaznaczona była 1 pozycja (Level 1 - Basic Purge Only (quick).
oraz ostatnia pozycja Ram Status Notification.
Przy Romie 4.8 full i 8.4.1 full ta aplikacja ma kolor czerwony i zaznaczona jest pozycja po kliknięciu w nią 2 (Level 2 - Quality Purge i ostatnia Ram Status Notification.

Co prawda 8.4.1 nie sprawia mi takich problemów jak pisałem przy 8.4 full, ale troszkę mnie to niepokoi.
Do czego ona służy i czemu nawet jak zmienię na ustawienia takie jak były w 8.4 B i po SR nadal jest czerwona.   

Ok dzięki wielkie na razie meczę 8.4.1 od godzinki i jest  wszystko OK !!! - pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 21:04:51 wysłana przez bax87 »

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #879 dnia: Marzec 03, 2009, 20:46:09 »
xcoom sory, że jak zwykle truje ci głowę z wieczora, ale zauważyłem pewną powtarzająca się nieprawidłowość tak mi się bynajmniej wydaje otóż:
Przy Romie 8.4 B w narzędziach programik CleanRamConfig był zielony i po kliknięciu na niego zaznaczona była 1 pozycja (Level 1 - Basic Purge Only (quick).
oraz ostatnia pozycja Ram Status Notification.
Przy Romie 4.8 full i 8.4.1 full ta aplikacja ma kolor czerwony i zaznaczona jest pozycja po kliknięciu w nią 2 (Level 2 - Quality Purge i ostatnia Ram Status Notification.

Co prawda 8.4.1 nie sprawia mi takich problemów jak pisałem przy 8.4 full, ale troszkę mnie to niepokoi.
Do czego ona służy i czemu nawet jak zmienię na ustawienia takie jak były w 8.4 B i po SR nadal jest czerwona.   

Jest to nowsza wersja programu, autor rozbił jeden plik na dwa (czerowony i zielony - to tylko ikony - kolory nic nie znaczą).
W jednym jest są ustawienia programu do oczyszczania RAMu, drugi to sam program do czyszczenia
W wersji 8.4.1 ustawiłem aby domyślnie było dokładniejsze oczyszczanie ramu (oczywiście możesz sobie ustawić Level1 - szybkie czyszczenie).
Ram status notification wyświetla komunikat ile RAMu udało się odzyskać

*

Offline pw84

• 8
  • Mainframe Has Me
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #880 dnia: Marzec 03, 2009, 21:26:55 »
witam!
przyzwyczaiłem się do romów xcooma jednak przy obecniej wersji 8.4 zauważyłem straszne zużycie baterii czego nie było przy wcześniejszych wersjach...
do tej pory używałem wersji 8.3.1 0PP
ta którą xcoom udostępnił ma 8PP
wiem, że mogę zmienić PP wedle uznania i pewnie to zrobię, ale chciałem wiedzieć, czy inni użytkownicy też zauważyli zwiększony pobór pradu na swoich diamencikach
a żeby było dokładniej mam oryginalną baterię i radio rom 23
Mainframe has Me

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #881 dnia: Marzec 03, 2009, 21:35:23 »
witam!
przyzwyczaiłem się do romów xcooma jednak przy obecniej wersji 8.4 zauważyłem straszne zużycie baterii czego nie było przy wcześniejszych wersjach...
do tej pory używałem wersji 8.3.1 0PP
ta którą xcoom udostępnił ma 8PP
wiem, że mogę zmienić PP wedle uznania i pewnie to zrobię, ale chciałem wiedzieć, czy inni użytkownicy też zauważyli zwiększony pobór pradu na swoich diamencikach
a żeby było dokładniej mam oryginalną baterię i radio rom 23

Mam radio 1.11.25.1 i wydaje mi się że na tym radiu bateria wytrzymuje całkiem długo.
Bez dodatkowego ładowania robiłem dzisiaj kilkukrotne flashowanie, wgrywanie backupów, dodatkowe ustawienia, trochę wifi, trochę nawigacji pare rozmów, smsów i spokojnie wieczorem mam ponad 25%, co wydaje mi się niezłym rezultatem, biorąc pod uwagę ile go dzisiaj męczyłem

*

Offline pw84

• 8
  • Mainframe Has Me
« Odpowiedź #882 dnia: Marzec 03, 2009, 21:45:15 »
rom 8.4 wstawiłem dzisiaj o 7.30 na pełnej baterii
od tego momentu pare razy podłaczałem jako dysk zewnętrzny( więc jakby nie było dodatkowe ładowanie ), rozmowy około 15min, 10smsów,1h muzyki, około 20min gps
bateria zjechała do 12%
przy 8.3.1 trzymała spokojnie 48h

dodatkowo zauważyłem kolejny problem...
system strasznie zwolnił
przykładowo dostaję smsa - trwa to ładnych parę sekund zanim tf3d przełaczy się do zakładki sms, naciskam smsa by odpowiedzieć, pojawia się klawiatura a ponad nia czarno.. piszę, touch back informuje o stukaniu w klawiurę a na górze nadal czarno.. zdążę napisać 2-3 słowa i dopiero pokazuje się pole smsa...
nie wiem, może marudzę, ale chciałem pozostawić swoje spostrzeżenia..
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2009, 22:14:01 wysłana przez pw84 »
Mainframe has Me

*

Offline bartPL

• 15
« Odpowiedź #883 dnia: Marzec 03, 2009, 22:22:04 »
wgrałem FireROM 8.4.1 Full PLK 8MB PP i przyznam, że odczuwam ogólnie jakby lekkie zamulenie w stosunku do 8.3.2 którego miałem wcześniej.

może to przez 8MB PP zamiast 12MB PP?

testuję dalej.

*

Offline pw84

• 8
  • Mainframe Has Me
« Odpowiedź #884 dnia: Marzec 03, 2009, 22:25:28 »
też wydaje mi się że to przez PP
wcześniej używałem 0PP ( dynamiczny Page Pool )
i śmigało aż miło
jutro rano wrzucam 8.4 0PP
jak tylko wrzucę i przetestuję od razu podzielę się wrażeniami
Mainframe has Me

*

Offline blazeju

• 22
« Odpowiedź #885 dnia: Marzec 03, 2009, 22:27:14 »
Też to zauważyłem, może faktycznie jest więcej wolnej pamięci ale za to chyba bardziej zwolnił. Chyba polecieliśmy na cyferki zamiast na prędkość działania ;p Jutro zmienię na 12 i zobaczę czy to coś zmieni, zdam relację wieczorkiem po pracy :) Co do baterii to ja na tym romie widzę znaczącą poprawę trzyma mi o wiele lepiej niż na innych romach.

*

Offline sm

• *
  • 59
« Odpowiedź #886 dnia: Marzec 03, 2009, 22:56:17 »
witam,

u mnie telefon wybudza sie kiedy dostaje nowego sms'a pomimo, ze w Diamond Tweak mam wylaczone wzbudzanie przy nowym sms. czy wiecie jak to rozwiazac?

sm

« Odpowiedź #887 dnia: Marzec 03, 2009, 23:02:54 »
Wczoraj cały dzień testowałem 8.4 z 0PP i często pojawiały mi się ostrzeżenia systemu o braku pamięci i konieczności zamknięcia różnych programów. Dzisiaj rano wgrałem 8.4.1 8PP i tego problemu ani razu nie było. ROM w tej wersji niestety jest troszkę wolniejszy, ale coś za coś. Poprzednie romy 8.x.x śmigały bez zająknięcia na 0PP.

Xcoom - naprawdę świetna robota. Testuję wszystkie twoje romy od wersji 7. Każdy z romów jest naprawdę super dopracowany (jedyny drobny minus dla romu 8.3.X - nierozwiązany problem z bluetooth). Jeszcze raz wielki, wielki szacunek dla Ciebie i twojej pracy.

*

Offline blazeju

• 22
« Odpowiedź #888 dnia: Marzec 03, 2009, 23:05:11 »
Zmieniłem na PP 12 i jest o wiele lepiej, wcześniej przy 8 mb tf3d trochę zamulał teraz śmiga bez zarzutu :) Po zainstalowaniu gscrolla, dredsensora S2U2 zużycie pamięci na poziomie 62%. Na 8.4 było wtedy ponad 75% więc xcoom szacun za poprawki w 8.4.1 :)
Co do 8.4.1 na PP 12 mam więcej wolnej pamięci niż przy PP 8 i wszystko śmiga o wiele szybciej także myślę, że jednak lepiej powrócić do pierwotnej koncepcji romów z PP 12 :)

*

Offline bartPL

• 15
« Odpowiedź #889 dnia: Marzec 03, 2009, 23:08:13 »
Zmieniłem na PP 12 i jest o wiele lepiej, wcześniej przy 8 mb tf3d trochę zamulał teraz śmiga bez zarzutu :) Po zainstalowaniu gscrolla, dredsensora S2U2 zużycie pamięci na poziomie 62%. Na 8.4 było wtedy ponad 75% więc xcoom szacun za poprawki w 8.4.1 :)
Co do 8.4.1 na PP 12 mam więcej wolnej pamięci niż przy PP 8 i wszystko śmiga o wiele szybciej także myślę, że jednak lepiej powrócić do pierwotnej koncepcji romów z PP 12 :)

@blazeju

dzięki za info z 12 PP

@pw84

daj znać jak wygląda z 0 PP

to się jutro też przesiądę na 0 lub 12

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #890 dnia: Marzec 03, 2009, 23:25:18 »
Panowie poczytajcie o page pool i co on daje, a do tego plusy i minusy danego ustawienia.
Trujecie przez półtorej strony wątku o jednym i tym samym nie wnosząc nic nowego.
0pp ma dużo ram ale przymula przy uzywaniu diama głownie jako fonu najlepszy bo małe zuzycie baterii
8pp średnia ilość ramu i średnia prędkość działania, średnie zużycie baterii
12 pp mało pamięci ale szybki rom, duże zużycie baterii

Każdy wielkość pp musi podpasować pod siebie a xcoom ułatwia to nam dając gotową receptę na szybką zmianę

PS. xcoom opublikuj może wersje 8.4b (tam było więcej ramu) mi 8.4 odpowiada

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #891 dnia: Marzec 03, 2009, 23:29:06 »
NIe wiem czy juz bylo ale jak wylaczyc wibracje przy pisaniu np sms w romie 4.1?

*

Offline bartPL

• 15
« Odpowiedź #892 dnia: Marzec 04, 2009, 00:03:12 »
Panowie poczytajcie o page pool i co on daje, a do tego plusy i minusy danego ustawienia.
Trujecie przez półtorej strony wątku o jednym i tym samym nie wnosząc nic nowego.
0pp ma dużo ram ale przymula przy uzywaniu diama głownie jako fonu najlepszy bo małe zuzycie baterii
8pp średnia ilość ramu i średnia prędkość działania, średnie zużycie baterii
12 pp mało pamięci ale szybki rom, duże zużycie baterii

Każdy wielkość pp musi podpasować pod siebie a xcoom ułatwia to nam dając gotową receptę na szybką zmianę

PS. xcoom opublikuj może wersje 8.4b (tam było więcej ramu) mi 8.4 odpowiada

dzięki za sprowadzenie na ziemię.
niemniej jednak niech ktoś napisze jak działa z 0PP bo jak widzę opinie są inne niż teoria, którą przedstawiłeś (vide 0PP @pw84)
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 00:04:56 wysłana przez bartPL »

*

Offline foni

• 30
« Odpowiedź #893 dnia: Marzec 04, 2009, 00:14:47 »
Niestety nie mogę sobie poradzić ze zmniejszeniem skrótów do programów w Menu głównym.

Albo tej opcji nie widzę, albo ona po prostu nie działa. Wydaje mi się że spróbowałem już wszystkich sposobów, a wciąż walczę z "kulfoniastym" Menu.

Ma ktoś pomysł jak to zmienić?

« Odpowiedź #894 dnia: Marzec 04, 2009, 00:31:32 »
witam,a ja mam problem z youtube,zawiesza sie kiedy wybieram jakis film do obejrzenia,mieliscie taki problem.pzdr

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #895 dnia: Marzec 04, 2009, 01:35:20 »
ZASTANAWIAM SIĘ NA WERSJĄ LITE. JEDNAK CHCIAŁBYM POZNAĆ OPINIĘ INNYCH.
W SKRÓCIE: CZEGO OCZEKUJECIE PO LITE, JAKIEŚ PROGRAMY DODATKOWE, CZY W OGÓLE GOŁY ROM
NA RAZIE MAM POSTULAT, ŻEBY ZASTOSOWAĆ STANDARDOWY BIAŁY TASKBAR I USUNĄĆ GRY

Jak dla mnie wersja lite to:
ROM + Tweaki + wygląd Twojej wersji + klawiatury jakie są aktualnie zmodowane przez Ciebie.
Do tego ActionScreen podmapowany pod HButton, iContact, ATI 3D driver, In Call Recording, aSyncKiller (czyli wszystko co jest potrzebne i ustprawnia działanie ROMu a nie jest w większości aż tak widoczne na wierzchu) i inne jeszcze mało widoczne zmiany w celu usprawnienia pracy.

Wszystkie inne programy można sobie samemu dograć jak jest taka potrzeba natomiast te co wymieniłem to dlatego że wgranie ich wymaga jeszcze kolejnych zmian np. podmapowania pod przycisk lub softkey z czym można sobie nie poradzić. Inne aplikacje co nie wymagają późniejszych zmian to można dograć samemu już.
Oczywiście lista programów jakie już usunąłeś z Windowsa niezmieniona, i tak są niepotrzebne.

PS. podobało się mi kafelkowe tło w zakładkach bo teraz to taki zbyt czarny jest, ale to mój gust jest :D
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 01:38:30 wysłana przez gadowsk »
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline su27

• 36
  • Sprzęt: G1/Dwang 1.13
« Odpowiedź #896 dnia: Marzec 04, 2009, 08:19:56 »
Goły rom a cała reszta w cabach.

klawiatury jakie są aktualnie zmodowane przez Ciebie.
A ja bym wolal sobie wybrać klawiature do zainstalowania. Używam teraz klawiatury Diamonda2 a FingerKeyboard i tak zajmuje miejsce bo nie można odinstalować...

*

Offline jurek007

• **
  • 116
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #897 dnia: Marzec 04, 2009, 08:56:15 »
Niestety nie mogę sobie poradzić ze zmniejszeniem skrótów do programów w Menu głównym.

Albo tej opcji nie widzę, albo ona po prostu nie działa. Wydaje mi się że spróbowałem już wszystkich sposobów, a wciąż walczę z "kulfoniastym" Menu.

Ma ktoś pomysł jak to zmienić?
Chyba chodzi Ci o rozwijalne Menu Start, więc podaję jak zmienić na małe:
Start/Ustawienia/System/ TouchFLO i odznacz Włącz duże menu Start i OK

a jeśli chodzi Ci o duży rozmiar w Task Manager to też można to zmienić:
Start/Ustawienia/System/Menedżer zadań - zakładka Inni zaznacz Mały rozmiar i OK
MDA Compact IV > Xperia X1 > GarminAsus M20 > Samsung Galaxy Ace > Motorola Defy RedLens
ROM: Defy+ 4.5.1-134_DFP-125
Operator: Play

« Odpowiedź #898 dnia: Marzec 04, 2009, 09:43:21 »

Jak dla mnie wersja lite to:
ROM + Tweaki + wygląd Twojej wersji + klawiatury jakie są aktualnie zmodowane przez Ciebie.
Do tego ActionScreen podmapowany pod HButton, iContact, ATI 3D driver, In Call Recording, aSyncKiller (czyli wszystko co jest potrzebne i ustprawnia działanie ROMu a nie jest w większości aż tak widoczne na wierzchu) i inne jeszcze mało widoczne zmiany w celu usprawnienia pracy.

Wszystkie inne programy można sobie samemu dograć jak jest taka potrzeba natomiast te co wymieniłem to dlatego że wgranie ich wymaga jeszcze kolejnych zmian np. podmapowania pod przycisk lub softkey z czym można sobie nie poradzić. Inne aplikacje co nie wymagają późniejszych zmian to można dograć samemu już.
Oczywiście lista programów jakie już usunąłeś z Windowsa niezmieniona, i tak są niepotrzebne.

PS. podobało się mi kafelkowe tło w zakładkach bo teraz to taki zbyt czarny jest, ale to mój gust jest :D
[/quote]

zgadzam się z przedmówcą i wygląd powinien zostać taki jak teraz jest. Mi osobiście klasyczny się nie podoba. No a tak w ogóle wersja lite jest bardzo wskazana!

p.s. co do klawiatury to chyba powinna być jakaś najprostsza, zajmująca najmniej pamięci żeby można było sobie doinstalować co się lubi. ja np używam tylko i wyłącznie klawiatury telefonu i to przedpotopowej ze starych romów, w 1.97 chyba była taka jako ostatnia.

« Odpowiedź #899 dnia: Marzec 04, 2009, 10:52:06 »
Najważniejsze że bluetooth ruszył :). Mam pytanie (nie wiem jak znaleźć albo nie ma w tym romie) - fajnie byłoby mieć tu jakąś aplikację do wybierania głosowego po naciśnięciu guzika w słuchawce bluetooth - możecie polecić coś dobrego i sprawdzonego ? Kiedyś na początku w "full'u" qski była taka fajna aplikacja ale miała problem ze sterowaniem i on wymienił ją na standardowy programik. W ognistym romiku nie znalazłem nic podobnego ;(