[02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 Full & Lite PLK

• 1605 Odpowiedzi
  • 388087 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: [14-02-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.3.2
« Odpowiedź #750 dnia: Marzec 01, 2009, 15:31:02 »
A czy można gdzieś ściągnąć 8.4 szczerze przyznam, że czekania od groma i jeszcze troche a i tak wgram na własne ryzyko, prosze o udostępnienie bety

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #751 dnia: Marzec 01, 2009, 15:39:50 »
jeszcze trochę cierpliwości, najpóźniej jutro rano będzie wersja finalna z FingerKeyb 2.0 i jeszcze paroma porawkami

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #752 dnia: Marzec 01, 2009, 17:03:20 »
A ja mam takie pytanko: czy można by do TF3D wrzucić od razu zakładki z Comm Managerem i Kalendarzem? Szczególnie zależy mi na Comm Managerze. Zawsze łatwiej wyłączyć zakładkę z TF3d Cofig, niż doinstalowywać caba :>

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #753 dnia: Marzec 01, 2009, 17:38:21 »
A ja mam takie pytanko: czy można by do TF3D wrzucić od razu zakładki z Comm Managerem i Kalendarzem? Szczególnie zależy mi na Comm Managerze. Zawsze łatwiej wyłączyć zakładkę z TF3d Cofig, niż doinstalowywać caba :>

niezgodze się z toba :) bo wtedy wszyscy już mają ta zakładke która i tak nic nowego nie wnosi tylko skraca twoją chęc uruchomienia comm managera o jedno kliknięcie ( bo masz ją w ustawieniach, przedostatnia zakładka)

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #754 dnia: Marzec 01, 2009, 18:02:13 »
xcoom witaj pojawił mi się znowu problem z obracaniem do poziomu ekranu podczas pisania smsa.
Po wykonaniu kalibracji i SR niestety nadal nie działa dodam tylko że Opera działa idealnie.

W woli ścisłości przez pierwsze 2-3godz. po wgraniu Romu wszystko było ok.

!!!!xcoom!!! czy mógłbyś się wypowiedzieć na poniższe pytania?
Czy są niezbędne do poprawnego działania Romu czy po prostu można je sobie włączyć kiedy potrzeba z nich skorzystać.

Mam jeszcze jedno pytanko do czego służą w AtoStarcie ikonki MusicIDreset oraz simextra.mscr bo wydaje mi sie że niepotrzebnie obciążają pamięć i działając w tle dodatkowo wpływają na baterię.
TouchBack i HTCExtFun chyba też niepotrzebne, ale to tylko moja sugestia dlatego pytam twórcę.

xcoom żadnego programu nie używam, jest tylko ten G-sensor w Romie.

Osobiście uważam, że rotacja do poziomu podczas pisania smsa jest zbędna, więc można sobie to odpuścić podałem tę wiadomość tylko jako tester - mi to nie przeszkadza ponieważ stanowczo wolę korzystać z MDA podczas pisania gdy jest w pionie.   
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 19:48:58 wysłana przez bax87 »

*

Offline tomaszek71

• **
  • 115
  • Sprzęt: HD2 ROM 1.66
« Odpowiedź #755 dnia: Marzec 01, 2009, 18:53:42 »
Mam ten sam problem co Bax87 w becie 8.4 . Nie zwróciłem uwagi bo smsy pisze w pionie:)

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #756 dnia: Marzec 01, 2009, 18:57:53 »
Jakim programem obracacie ekran, ja nie korzystam z programów do obracania ekranu 

EDIT
Zainstalowałem program z tego wątku http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=3115206&postcount=1
i obracanie działa, jednak Finger Keyb2( w moim przypadku), zachowuje się trochę dziwnie (nieprawidłowo).
Zwykła klawiatura działa prawidłowo
Wychodzi więc że osoby które korzystają z poziomego pisania np smsów beda zmuszone do zmiany klawiatury FingerKeyb na inną
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 19:37:07 wysłana przez xcoom »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #757 dnia: Marzec 01, 2009, 20:08:41 »

niezgodze się z toba :) bo wtedy wszyscy już mają ta zakładke która i tak nic nowego nie wnosi tylko skraca twoją chęc uruchomienia comm managera o jedno kliknięcie ( bo masz ją w ustawieniach, przedostatnia zakładka)

No ja tez się nie do końca zgodzę, bo trzeba przewinąć całe TF3d, kliknąć ustawienia, dopiero potem Comm Managera... Ja  akurat bardzo często włączam i wyłączam wifi i wygodniej jest mi je mieć jako druga zakładka zaraz po home. Poza tym jak juz ktoś pisał kilka razy, często są problemy z doinstalowywanym Comm Managerem. Ale cóż, dopasuję się, jak xcoom zdecyduje, że nie będzie, to trudno :)

« Odpowiedź #758 dnia: Marzec 01, 2009, 20:11:01 »
Jakim programem obracacie ekran, ja nie korzystam z programów do obracania ekranu 

EDIT
Zainstalowałem program z tego wątku http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=3115206&postcount=1
i obracanie działa, jednak Finger Keyb2( w moim przypadku), zachowuje się trochę dziwnie (nieprawidłowo).
Zwykła klawiatura działa prawidłowo
Wychodzi więc że osoby które korzystają z poziomego pisania np smsów beda zmuszone do zmiany klawiatury FingerKeyb na inną

Używam tego samego programu do obracania w romie 8.2 i FingerKeyb działa poprawnie. Szkoda gdyby nie mozna było używać tej klawiatury w najnowszym romie. ;/

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #759 dnia: Marzec 01, 2009, 20:12:41 »
Nie jestem pewny na 100% ale może to coś pomóc.
Przypominam sobie, że w początkach pracy na MDA IV korzystałem z Romu 1.93 Era.
O ile sobie dobrze przypominam na czystym Romie bez problemu działała rotacja ekranu tylko przy smsach i w operze a po dograniu np. Gyratora nie było rotacji w smsach i opera miała zacięcia.
G-sensor tez wgrałem ale na Staroge (traktowałem go jako poziomice) i o dziwo sms i opera nie miały problemu.

Gdzieś kiedyś czytałem że Romy maja w sobie programik, który właśnie przekręca nam smsy i operę do poziomu bez potrzeby wgrywania innych programów do rotacji.

Wniosek:
xcoom proponuję wyrzucić z Romu G-sensor (można go dograć z caba jeżeli ktoś będzie miał takową potrzebę), i wydaje mi się, że nie powinno być problemów z rotacją klawiaturek.

Proszę abyś się odniósł do moich pytań cztery posty powyżej (jak pisałem wcześniej usunięcie z AutoStartu zbędnych aplikacji, które nie maja wpływu na poprawne działanie samego Romu),stanowczo wpływa na żywotność baterii.

Wielki dzięki za odp - co sądzisz o moich wywodach na temat G-sensora - pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 20:34:18 wysłana przez bax87 »

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #760 dnia: Marzec 01, 2009, 20:30:32 »
Programy w autostarcie

1. HTC ext fun zarządza klawiaturami w zalezności od połorzenia rysika
2. simextra - skrypt mortscriptu, działa tylko chwile i sie wyłacza- nie obciąża pamięci - przenosi skrót simextra do folderu Aplikacje
3. musicID reseter - skrypt mortscript -działa tylko chwile i sie wyłacza- nie obciąża pamięci - resetuje triala musicid
4. touchback - wibracja przy dialerze i klawiaturach

Pierwszy i czwarty siedzą w pamieci i usunięci ich zwalnia pamieć, 2 i 3 - usunięcie ich nie wpływa na pamięć

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #761 dnia: Marzec 01, 2009, 20:38:09 »

No ja tez się nie do końca zgodzę, bo trzeba przewinąć całe TF3d, kliknąć ustawienia, dopiero potem Comm Managera... Ja  akurat bardzo często włączam i wyłączam wifi i wygodniej jest mi je mieć jako druga zakładka zaraz po home. Poza tym jak juz ktoś pisał kilka razy, często są problemy z doinstalowywanym Comm Managerem. Ale cóż, dopasuję się, jak xcoom zdecyduje, że nie będzie, to trudno :)

Zawsze można użyć ActionScreen i masz np. pod zieloną słuchawką dużo więcej opcji niż tylko wł./wył. WiFi.
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #762 dnia: Marzec 01, 2009, 20:41:20 »

Zawsze można użyć ActionScreen i masz np. pod zieloną słuchawką dużo więcej opcji niż tylko wł./wył. WiFi.
W fire romie WIFI i bluetooth można właczyć/wyłaczyć na kilka sposobów
- Comm Manager
- Action Screen ( najwygodniejsze) podmapowane pod Hbutton
- Hbutton (przytrzymując zielona słuchawkę)
- skrót do wifi on/off czy bluetooth on/off w narzędziach który mozna przypisac do innych programów jak dredsensor czy gscroll

Tak więc zakładka ta wydaje mi się zbędna
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 20:44:30 wysłana przez xcoom »

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #763 dnia: Marzec 01, 2009, 20:51:48 »
xcoom sorki, że zawracam głowę ale mam jeszcze jedno pytanie - jak włączyć programik do nagrywania rozmowy, czy jest pod którymś klawiszem czy trzeba go podmapować, szukam i nie mogę dojść?
Całkiem możliwe, że po całodniowym katowaniu Romu już nie dowidzę.

Ok wielkie dzięki.
Po wyjściu i zainstalowaniu Romu 8.2 sądziłem, że jesteś wielki - teraz po 8.4B jesteś wielki i jeszcze rośniesz!!!
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 21:20:31 wysłana przez bax87 »

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #764 dnia: Marzec 01, 2009, 20:55:46 »
xcoom sorki, że zawracam głowę ale mam jeszcze jedno pytanie - jak włączyć programik do nagrywania rozmowy, czy jest pod którymś klawiszem czy trzeba go podmapować, szukam i nie mogę dojść?
Całkiem możliwe, że po całodniowym katowaniu Romu już nie dowidzę.
W dialerze po wybraniu numeru i połaczeniu się z rozmówcą wciskasz Menu i wybierasz "Rozpocznij nagrywanie"
Tylko tak się da nagrać rozmowę, chociaż jakość nagrania nie jest najlepsza
I jest jeszcze nierozwiązany problem z ikoną nagrywania a raczej jej brakiem - zamiast niej wyświetla się różowy kwadracik

« Odpowiedź #765 dnia: Marzec 01, 2009, 21:19:06 »
Witam,

Też malutka prośba/sugestia ode mnie.

Esmertec Jbed Build ID: 20081016.2.1, który był wykorzystany w ROMie 8.1, którego do momentu wydania 8.4 wciąż używam, nie posiadał certyfikatu do gmaila, wydanego jako aplikacja Javy do Windows Mobile. Doinstalowanie certyfikatu, zgodnie z informacją ze strony

http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?hl=en&answer=78526

nie pomaga.

The Gmail application requires a Verisign Class 3 public certificate with serial number '70:BA:E4:1D:10:D9:29:34:B6:38:CA:7B:03:CC:BA:BF' in order to operate properly.

Jeżeli jest to możliwe, proszę o włączenie tego certyfikatu do pakietu działających na WM6.1 - a w szczególności w Javie.

Pzdr,
Bam

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #766 dnia: Marzec 01, 2009, 21:30:14 »
Witam,

Też malutka prośba/sugestia ode mnie.

Esmertec Jbed Build ID: 20081016.2.1, który był wykorzystany w ROMie 8.1, którego do momentu wydania 8.4 wciąż używam, nie posiadał certyfikatu do gmaila, wydanego jako aplikacja Javy do Windows Mobile. Doinstalowanie certyfikatu, zgodnie z informacją ze strony

http://www.google.com/support/mobile/bin/answer.py?hl=en&answer=78526

nie pomaga.

The Gmail application requires a Verisign Class 3 public certificate with serial number '70:BA:E4:1D:10:D9:29:34:B6:38:CA:7B:03:CC:BA:BF' in order to operate properly.

Jeżeli jest to możliwe, proszę o włączenie tego certyfikatu do pakietu działających na WM6.1 - a w szczególności w Javie.

Pzdr,
Bam
W 8.4 jest Java 20081121.2.1 i aplikacja java gmaila działa bez problemu (sprawdzone)

*

Offline ziupo

• 329
« Odpowiedź #767 dnia: Marzec 01, 2009, 21:33:15 »
A czy w nowym ROManie ActionScreen jest podmapowany pod Domek czy pod lewy dotykowy przycisk (w 8.3.2 był tam Kalkulator)?
Ewentualnie na jaką wartość trzeba zmienić w rejestrze, aby zmienić Kalkulator na AS.
Pytam, bo przesiadałbym się ze starego 3.2a FullWypas, więc różnica w obsłudze byłaby pewnie spora.

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #768 dnia: Marzec 01, 2009, 21:36:14 »
A czy w nowym ROManie ActionScreen jest podmapowany pod Domek czy pod lewy dotykowy przycisk (w 8.3.2 był tam Kalkulator)?
Ewentualnie na jaką wartość trzeba zmienić w rejestrze, aby zmienić Kalkulator na AS.
Pytam, bo przesiadałbym się ze starego 3.2a FullWypas, więc różnica w obsłudze byłaby pewnie spora.
Action Screen podmapowany jest pod Hbutton a ten pod zieloną słuchawkę.
Wciskasz zieloną sluchawkę i trzymasz i pojawi ci się najpierw Action Screen, potem Total Commander, Wifi on/off, Bluetooth On/Off
Pozycje zmieniają się co około pól sekundy. W zależności od tego kiedy puścisz przycisk zielonej słuchawki uruchomi ci się odpowiedni program

*

Offline ziupo

• 329
« Odpowiedź #769 dnia: Marzec 01, 2009, 21:39:30 »
To tak, jak w 3.2a, w takim razie zmienię sobie tylko wpis w rejestrze odnośnie lewego wirtualnego przycisku. Zmieniałem to w 3.2a więc i tu trafię ;) Dzięki za odp.
A czy pod czerwoną słuchawką przypisałeś jakiś program? Widziałem coś do zmiany profili telefonu - wycisz, normalny, samolot.

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #770 dnia: Marzec 01, 2009, 21:41:08 »
To tak, jak w 3.2a, w takim razie zmienię sobie tylko wpis w rejestrze odnośnie lewego wirtualnego przycisku. Zmieniałem to w 3.2a więc i tu trafię ;) Dzięki za odp.
A czy pod czerwoną słuchawką przypisałeś jakiś program? Widziałem coś do zmiany profili telefonu - wycisz, normalny, samolot.
Pod czerwoną sluchawką jest
- Tryb Samolot
- Zablokowanie urządzenia
- zakonczenia połaczenia danych
- Wibracja
- ustawienia

*

Offline ilidan

• **
  • 174
  • Sprzęt: MDA VARIO 4 <-- htc diamond
« Odpowiedź #771 dnia: Marzec 01, 2009, 22:04:09 »
Czy mogę oczekiwać jeszcze dziś nowego roma? czy raczej jutro? bo już się nie mogę doczekać:) poprzedni był perfekcyjny:)
ROM: poszukiwany
RadioROM: jeszcze bardziej poszukiwany

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #772 dnia: Marzec 02, 2009, 07:31:01 »
xcoom pomysł ze zmieniającymi się aplikacjami pod zieloną słuchawka jest rewelacyjny, ale czy jeżeli dasz radę oczywiście da się zmienić zmianę tych programów tak żeby przeskakiwały co 1 s bo co pół to troszkę szybciutko sobie śmigają.
Przez noc bateria z ustawionym budzikiem zeszła 4% więc jest powiem super no i rano jak się obudził MDA nie było problemu z kilku sekundowym czekaniem, aż się karteczki z godzina przerzucą na właściwy czas - rewelacja pozdrawiam.

Ok rozumiem nie pomyślałem o tym bo ja sobie daję skrót do START i z stamtąd włączam BT, ale pomysł jest pierwszej klasy.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2009, 07:38:34 wysłana przez bax87 »

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #773 dnia: Marzec 02, 2009, 07:34:06 »
xcoom pomysł ze zmieniającymi się aplikacjami pod zieloną słuchawka jest rewelacyjny, ale czy jeżeli dasz radę oczywiście da się zmienić zmianę tych programów tak żeby przeskakiwały co 1 s bo co pół to troszkę szybciutko sobie śmigają.
Przez noc bateria z ustawionym budzikiem zeszła 4% więc jest powiem super no i rano jak się obudził MDA nie było problemu z kilku sekundowym czekaniem, aż się karteczki z godzina przerzucą na właściwy czas - rewelacja pozdrawiam.
Czas każdy może sobie ustawic w HButon setup.
Wg mnie 1s to stanowczo za długo, trzeba by trzymac przycisk 4sek żeby np właczyc bluetooth

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #774 dnia: Marzec 02, 2009, 08:28:11 »
Ja tez ustawiłem 1sek, a BT mozna włączyć po 1 sek przez HTC Action Screen :)
Ogólnie supersprawa ten HButton.
A da się jakieś inne klawisze w Diamondzie tym zmapować? Bo mi się nie udało...

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #775 dnia: Marzec 02, 2009, 08:44:18 »
Ja tez ustawiłem 1sek, a BT mozna włączyć po 1 sek przez HTC Action Screen :)
Ogólnie supersprawa ten HButton.
A da się jakieś inne klawisze w Diamondzie tym zmapować? Bo mi się nie udało...

Mi też sie więcej klawiszy nie udało podmapować

EDIT

FireROM 8.4 JEST JUŻ DOSTĘPNY
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2009, 09:35:23 wysłana przez xcoom »

*

Offline Modrzew

• **
  • 150
  • Sprzęt: dell x30 >uniwersal> hermes > kaiser >diamond>SGS
Odp: [02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4 - już dostępny
« Odpowiedź #776 dnia: Marzec 02, 2009, 09:26:25 »
Czy mógłbym kogoś poprosić o wystawienie 8.4 na jakiś inny serwer np rapidshare
byłbym bardzo wdzięczny też bym z chęcią po testował.

*

Offline su27

• 36
  • Sprzęt: G1/Dwang 1.13

*

Offline Modrzew

• **
  • 150
  • Sprzęt: dell x30 >uniwersal> hermes > kaiser >diamond>SGS

*

Offline jurek007

• **
  • 116
  • Sprzęt: Motorola Defy
Odp: [02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4 - już dostępny
« Odpowiedź #779 dnia: Marzec 02, 2009, 09:41:57 »

Mam zainstalowaną Twój Fire ROM 8.4 beta (testowałem) i  mam pytanie:
czym różni się beta od finalnej 8.4 i czy lepiej zmienić na 8.4 czy pozostać przy beta ?
MDA Compact IV > Xperia X1 > GarminAsus M20 > Samsung Galaxy Ace > Motorola Defy RedLens
ROM: Defy+ 4.5.1-134_DFP-125
Operator: Play