[02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 Full & Lite PLK

• 1605 Odpowiedzi
  • 388104 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kmaro

• 366
  • Używaj GOOGLE rece nie bedą bolały:P
  • Sprzęt: przejściowo SE W705
Odp: [21-01-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.1
« Odpowiedź #120 dnia: Styczeń 24, 2009, 12:39:22 »
O ludzie.
Kopiujesz caba na Internal storage
odpalasz managera plików i wybierasz ten plik cab

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #121 dnia: Styczeń 24, 2009, 16:42:41 »
No ROM ladnie zapierdziela:) Jak wylaczyc ekran startowy z zapalka?

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #122 dnia: Styczeń 24, 2009, 17:19:56 »
a ja mam pytanie jak jest z szybkoscia tego romu w porownaniu do dutty'ego v4 albo v3.6?

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #123 dnia: Styczeń 24, 2009, 17:38:12 »
Ktos wie jak zmniejszyc menedzera urzadzen oraz ostatnio uruchomione programy?

*

Offline sirk

• *
  • 70
  • Sprzęt: HTC Desire, Motorola Milestone 2
« Odpowiedź #124 dnia: Styczeń 24, 2009, 17:48:11 »
Ktos wie jak zmniejszyc menedzera urzadzen oraz ostatnio uruchomione programy?

Ustawienia -> system-> task manager -> zakadka inne

*

Offline kmaro

• 366
« Odpowiedź #125 dnia: Styczeń 24, 2009, 18:03:13 »
a ja mam pytanie jak jest z szybkoscia tego romu w porownaniu do dutty'ego v4 albo v3.6?

Powiem tak wszystkie romy na nowym buildzie są szybkie, ten potrzebuje chwili by się przegryść i chodzić dobrze, czasami ma malutkie przycinki, ale jestem pełen podziwu dla autora, a byłbym jeszcze happy jakby wypuscił wersje light :mrgreen:

I ja mam pytanie :)
najman  podał byś linka do modyfikacji TF3D, że masz tylko zegarka na czele  :grin:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2009, 18:05:33 wysłana przez kmaro »

« Odpowiedź #126 dnia: Styczeń 24, 2009, 20:35:21 »
Witam
Rom jest dla mnie szybki i płynny, zainstalowałem z pp12, ale niestety pobór prądu jest za duży, co godzinę na nieużywanym telefonie ginie 12% baterii, a jeśli włączyłem grę  szachy to po 15 minutach z 82% spadło mi na 31%. W pracy cały piątek był podłączony pod prąd z komputera i nie naładował się na100% (ok 4-5 godzin dziennie rozmowy), zauważyłem że z kontaktu ładuje się szybko, a może normalnie ale z kompa czy laptopa to już tragedia.
Większość z Was powie że pobór prądu to radio a nie rom, wiem czytam to forum więc zmieniłem radio, nawet pytałem xcoom'a jakiego używa ale zmiana nie pomogła, potem zmieniłem na RadioROM 1.00.25.07 czyli stary i sprawdzony i też nic nie pomogło.  Nawet jak telefon leży nieużywany to tylna klapka jest ciepła od baterii która nienadąża dawać prądu na utrzymanie przy życiu telefonu.
Dziś ok 12:00 zmieniłem rom na ery 4.0 po zmianie bateria miała 52% a jest 20-ta i mam 48%. Nie było żadnych rozmów w tym czasie tylko kilkakrotnie sprawdziłem pobranie prądu. Nadal mam RadioROM 1.00.25.07 i ciągle jest ok.
Więc mogę śmiało powiedzieć że pobór prądu to napewno sprawa romu, ale jak działa Wam.
Też chcę mieć ten rom ale nie podłącze akumulatora samochodowego.
Proszę o pomoc

*

Offline kmaro

• 366
« Odpowiedź #127 dnia: Styczeń 24, 2009, 20:57:30 »
Tutaj się z tobą zgodzę doji baterie że HOHO na 1h nieużywania jedzie 5% baterii, zmieniłem opcje w AC zobaczymy co będzie

« Odpowiedź #128 dnia: Styczeń 24, 2009, 21:01:06 »
 :( kicha , fajny romik z pagepoolem12 ale ...  :S prądożerny :O, lekkie przycinanie no i zaliczyłem trzy zwiechy w ciągu 1 dnia :shock:, a szkoda bo ładny  ... zmiana radia  niewiele daje, wracam do xcomma v6 plus radio 23, łapie gps fixa 6-7 s  ten to dopiero bezproblemowy i bez zwiech,  spoko pełne 3 dni trzyma   :ok:
znam się na sprzecie, kombinowanie nie pomogło :-| a szkoda  

*

Offline diamond1

• *
  • 67
    • Mr Nice Guy - design, strony www, grafika.
Odp: [21-01-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.1 - już dostępny
« Odpowiedź #129 dnia: Styczeń 24, 2009, 21:09:11 »
xcoom moje pytanko: czy da się jakoś w miarę szybko i sprawnie przywrócić standardowe ikonki do działu programy? mi osobiście lepiej się pracuje na standardowych windowsowych ikonkach folderów.

Wywal pliki ikon z \windows\Menu Start\Programy\Aplikacje, tweaki, itd  *.ico
i zmien w \windows\cir.ini na samej gorze taki zapis

app=Aplikacje?celogeek_icons_set.dll, -1

na

app=Aplikacje?celogeek_icons_set1.dll, -1

itd dla pozostałych zapisów

Witam,

Zrobiłem to wg Twojego opisu, fakt, foldery są standardowe, ale nic w nich nie ma... Żadnych skrótów, tak jakby folder był pusty. Po SR, mam to samo....
Coś pominąłem?

EDIT: Aha, dodatkowo w zakładce Programy, zniknęły prawie wszystkie skróty do aplikacji... (te które były w ROM'ie).

« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2009, 21:34:46 wysłana przez diamond1 »
You should never underestimate the predictability of stupidity.

*

Offline szkic

• 1013
  • Sprzęt: Touch Diamond
« Odpowiedź #130 dnia: Styczeń 24, 2009, 21:33:17 »
co do romu i radio romu to wszystko zalezy OD ROMU i OD RADIA. Np na v2.9 dytty'ego na romie .05 bateria dzialala bardzo dobrze, potem wyszla ktoras z wersji v3 i bateria ledwo dobe trzymala, nastepnie wyszla kolejna wersja romu razem z nowym radiem i wszystko dzialalo znowu bardzo dobrze. Takze nie wszystko zalezy od radia, bardziej chyba chodzi o wspolprace radia i romu. Takze, jak komus bateria dlugo trzyma np na .05 to nie znaczy ze na innym romie bedzie tak samo trzymala
Poza tym to zalezy jeszcze od zasiegu, czy 3g jest wlaczone i paru innych ustawien

« Odpowiedź #131 dnia: Styczeń 24, 2009, 21:37:45 »
Jeden z najlepszych Romów jakie dotychczas używałem :ok: ale jest jedno ale, faktycznie troszkę ma apetyt na prąd:P Używałem go ost. 1 dzień i zaczął mi się "bardzo" często zawieszać :| więc zrobiłem HR i jak na razie jest spokój :smile: Naprawdę wart uwagi.

« Odpowiedź #132 dnia: Styczeń 24, 2009, 22:02:16 »
nie wiem jak na wersjach 8 i 12 pagepool, ale a  wersji bazowej nie nie mogę się uskarżać w żaden sposób na nadmierną prądożerność
SDTV team

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
Odp: [21-01-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.1 - już dostępny
« Odpowiedź #133 dnia: Styczeń 24, 2009, 22:03:17 »
Witam,

Zrobiłem to wg Twojego opisu, fakt, foldery są standardowe, ale nic w nich nie ma... Żadnych skrótów, tak jakby folder był pusty. Po SR, mam to samo....
Coś pominąłem?

EDIT: Aha, dodatkowo w zakładce Programy, zniknęły prawie wszystkie skróty do aplikacji... (te które były w ROM'ie).

Wcześniej pisałem z pamięci teraz sprawdziłem.
Należy z folderów Aplikacje, narzędzia , tweaki itd usunąc pliki icon.lnk i to co napisałem o cir.ini. (gdybyś w przyszłości użył programu cir do porządkowania skrótów)
Jeżeli ci zginęły skróty w programach to widocznie je skasowałeś

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #134 dnia: Styczeń 24, 2009, 22:08:07 »
Panowie nie można po jednym dniu stwierdzić jak trzyma bateria na danym ROMie gdyż pierwszego dnia robimy najwięcej ustawień i telefon jest wciąż przestawiany itp. Ktoś kiedyś pisał że i ROM i radioROM musi parę dni pochodzić żeby się "ułożył.
Z drugiej strony może to bolączka ROMów na bazie 2.03, mi jak narazie najdłużej trzymała bateryjka na ROMie Dutty v3.6 12PP.

Do xcooma:
- stara klawiaturka którą dałeś na chomiku ma skopany wygląd qwerty w trybie lanscape, 1234.. ma poprawny - po HR już działa poprawnie może ten wcześniejszy fix coś namieszał
- czy nie można wywalić standardowego zipa tak żeby wszystko obsługiwał PocketRAR ? (bodajże tak robi Dutty)
- jak zrobic skruty do katalogów w tab programy (umieściłeś trzy takie)?
- jak zrobic półprzezroczystą dolną kurtynę we wszystkich tabach? (pow wrzuceniu tapety ogień na wszystkie taby kurtyna jest wszędzie szara - na pierwszym też)
- czy nie da się zrobić żeby ROM standardowo miał ogień na wszystkich tabach zamiast tych czarnych cegiełek? Uważam że tapetka jest na tyle dopasowana i stonowana że wszystko na jej tle dobrze widać.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2009, 23:37:49 wysłana przez ciopik »

*

Offline diamond1

• *
  • 67
« Odpowiedź #135 dnia: Styczeń 24, 2009, 22:24:25 »
Niestety... Nic to nie dało. Zrobiłem jak mówiłeś, ale nadal nic... Może powiem co zrobiłem;

1. Najpierw wg pierwszej instrukcji wywaliłem pliki ikon z: \Windows\Menu Start\Programy\
2. Potem edytowałem: 'cir.ini' z \Windows\
3. Tu był pierwszy zonk, nie dość, że nie ma nic wchodząc przez eksplorator plików, tak i prawie nic wchodząc przez zakładkę Programy
4. Zrobiłem SR, nic
5. Potem wg 2giej instrukcji, usunąłem pliki: 'icon.ink', z folderów
6. Porządkowałem CIR'em
7. SR, nic...

Może jednak zrobiłem coś źle? Bo trochę głupio... nie mogę żadnego programu uruchomić... (chyba że bezpośrednio z \Windows\...

Aha, Twoja ikonka InteranalStorage została i zostaje za każdym razem, mimo, że zmieniam: '...icons_set.dll' na 'icons_set1.dll' w cir.ini

EDIT: Pewnie jedyne rozwiązanie to potworzyć skróty? No ale przecież, przeglądając plik 'cir.ini' widzę, że taka i taka aplikacja powinna tam być.. więc, one rzekomo tam ciągle są, a ich po postu nie widać?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2009, 23:03:59 wysłana przez diamond1 »

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #136 dnia: Styczeń 25, 2009, 07:03:19 »
Niestety... Nic to nie dało. Zrobiłem jak mówiłeś, ale nadal nic... Może powiem co zrobiłem;

1. Najpierw wg pierwszej instrukcji wywaliłem pliki ikon z: \Windows\Menu Start\Programy\
2. Potem edytowałem: 'cir.ini' z \Windows\
3. Tu był pierwszy zonk, nie dość, że nie ma nic wchodząc przez eksplorator plików, tak i prawie nic wchodząc przez zakładkę Programy
4. Zrobiłem SR, nic
5. Potem wg 2giej instrukcji, usunąłem pliki: 'icon.ink', z folderów
6. Porządkowałem CIR'em
7. SR, nic...

Może jednak zrobiłem coś źle? Bo trochę głupio... nie mogę żadnego programu uruchomić... (chyba że bezpośrednio z \Windows\...

Aha, Twoja ikonka InteranalStorage została i zostaje za każdym razem, mimo, że zmieniam: '...icons_set.dll' na 'icons_set1.dll' w cir.ini

EDIT: Pewnie jedyne rozwiązanie to potworzyć skróty? No ale przecież, przeglądając plik 'cir.ini' widzę, że taka i taka aplikacja powinna tam być.. więc, one rzekomo tam ciągle są, a ich po postu nie widać?

Nie wywalasz plików ikon z programów tylko jeden plik icon.lnk z każdego katalogu (Programy, Tweaki, itd) - tu usunąłeś sobie po prostu wszystkie skróty do programów.
Internal storage aby stracil ikone trzeba wyedytowac jego link i usunąc "?celogees_icons_set.dll,-102"

Rozwiązanie: albo HR, albo tworzenie skrótów ręcznie

Do xcooma:
- stara klawiaturka którą dałeś na chomiku ma skopany wygląd qwerty w trybie lanscape, 1234.. ma poprawny - po HR już działa poprawnie może ten wcześniejszy fix coś namieszał
- czy nie można wywalić standardowego zipa tak żeby wszystko obsługiwał PocketRAR ? (bodajże tak robi Dutty)
- jak zrobic skruty do katalogów w tab programy (umieściłeś trzy takie)?
- jak zrobic półprzezroczystą dolną kurtynę we wszystkich tabach? (pow wrzuceniu tapety ogień na wszystkie taby kurtyna jest wszędzie szara - na pierwszym też)
- czy nie da się zrobić żeby ROM standardowo miał ogień na wszystkich tabach zamiast tych czarnych cegiełek? Uważam że tapetka jest na tyle dopasowana i stonowana że wszystko na jej tle dobrze widać.

Klawiaturę sprawdzałem i wydaje mi się ze była ok, teraz jej nie mam i mam tą od HD. Tu masz więcej klawiatur
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=460872
Zipa, nie ma w romie(nie powinno go byc bo jest usunięty) jest pocketRAR
Skróty w ostatnim tabie na podstawie tego [*********]/xcoom/HTC+Touch+Diamond/Tweaki/Games+Folder]http://[*********]/xcoom/HTC+Touch+Diamond/Tweaki/Games+Folder[/url]
Nie robię tapety w pozostałych tabach bo to zwalnia TF3D - czyli nie wiem
Da się zrobić ogien w pozostałych zakładkach [*********]/xcoom/HTC+Touch+Diamond/Tweaki/BackGround4AllPages]http://[*********]/xcoom/HTC+Touch+Diamond/Tweaki/BackGround4AllPages[/url]
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2009, 07:33:55 wysłana przez xcoom »

*

Offline Swedol

• 17
  • Sprzęt: HTC Artemis HTC Diamond HTC Leo
« Odpowiedź #137 dnia: Styczeń 25, 2009, 08:30:09 »
xcoom wielkie dzięki za wykonaną pracę i następujące po niej poprawki. Uważnie czytając doprowadziłem mój sprzęt do stanu takiego jaki mi odpowiada.
Pracowałem kilka dni na wersji 7full ale po próbach Fire'a zostaję przy nim.
Pozdrawiam
HTC P3300 Artemis
HTC P3700 Touch_Diamond
HTC HD2 T8585 Leo

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #138 dnia: Styczeń 25, 2009, 10:17:05 »
Skróty w ostatnim tabie na podstawie tego [*********]/xcoom/HTC+Touch+Diamond/Tweaki/Games+Folder]http://[*********]/xcoom/HTC+Touch+Diamond/Tweaki/Games+Folder[/url]
to rozgryzłem ale myślałem że jest prostszy sposób na robienie tego, np. jakiś programik narazie robię to za pomocą edycji twoich skrótów
Nie robię tapety w pozostałych tabach bo to zwalnia TF3D - czyli nie wiem
Da się zrobić ogien w pozostałych zakładkach [*********]/xcoom/HTC+Touch+Diamond/Tweaki/BackGround4AllPages]http://[*********]/xcoom/HTC+Touch+Diamond/Tweaki/BackGround4AllPages[/url]
w tej chwili to tak robię, ale wydaje mi się że podmieniając standardowy obraz (te czarne kafelki) obrazkiem ognia TF3D by nie spowalniało

a co z kurtynka dolną żeby była półprzezroczysta na wszystkich tabach? po zastosowaniu BackGround4AllPages kurtynka robi się wszędzie szara

*

Offline yavo

• 288
  • Sprzęt: MDA 4, ROM DI2 7.0, radio 1.09.25.23
« Odpowiedź #139 dnia: Styczeń 25, 2009, 10:30:51 »

Ustawienia -> system-> task manager -> zakadka inne
[/quote]

Nie działa.

*

Offline pajda

• *
  • 73
« Odpowiedź #140 dnia: Styczeń 25, 2009, 11:15:00 »
ludzie co wy opowiadacie z ta pradozernoscia ?? ostatnio siedzialem na romie lovela V4...tam jak mi wytrzymal 1.5 dnia to bylo cos....tutaj po calej nocy spadlo mi 3% baterii. telefon naladowany wczoraj popludniu (i to przez ladowarke samochodowa, uzywalem go jakos gps-a) i w tej chwili mam 86 %. Zagralem w pasjansa, przeszedlem calego co zajelo hm 10 min ? i bateria poszla w dol o 2%.... radio 1.09.25.23

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #141 dnia: Styczeń 25, 2009, 11:19:23 »
Witam
Rom jest dla mnie szybki i płynny, zainstalowałem z pp12, ale niestety pobór prądu jest za duży, co godzinę na nieużywanym telefonie ginie 12% baterii, a jeśli włączyłem grę  szachy to po 15 minutach z 82% spadło mi na 31%. W pracy cały piątek był podłączony pod prąd z komputera i nie naładował się na100% (ok 4-5 godzin dziennie rozmowy), zauważyłem że z kontaktu ładuje się szybko, a może normalnie ale z kompa czy laptopa to już tragedia.
Większość z Was powie że pobór prądu to radio a nie rom, wiem czytam to forum więc zmieniłem radio, nawet pytałem xcoom'a jakiego używa ale zmiana nie pomogła, potem zmieniłem na RadioROM 1.00.25.07 czyli stary i sprawdzony i też nic nie pomogło.  Nawet jak telefon leży nieużywany to tylna klapka jest ciepła od baterii która nienadąża dawać prądu na utrzymanie przy życiu telefonu.
Dziś ok 12:00 zmieniłem rom na ery 4.0 po zmianie bateria miała 52% a jest 20-ta i mam 48%. Nie było żadnych rozmów w tym czasie tylko kilkakrotnie sprawdziłem pobranie prądu. Nadal mam RadioROM 1.00.25.07 i ciągle jest ok.
Więc mogę śmiało powiedzieć że pobór prądu to napewno sprawa romu, ale jak działa Wam.
Też chcę mieć ten rom ale nie podłącze akumulatora samochodowego.
Proszę o pomoc

Nie wiem jak to możliwe, że bateria znika ci w takim tempie.
Z ciekawości zanotowałem o której odłączyłem Diamonda od ładowarki.
Było to wczoraj o 21.30. Dzisiaj o godz 11.15 mam nadal 85% baterii (i bawiłem się parę chwil telefonem, w nocy zrobiła się kopia zapasowa i była jedna 3min rozmowa). Tak więc u mnie wychodzi że po około 13 godzinach zużyło się 15% baterii. (na radiu 1.09.25.23)

Edit: Prawie po 24 godzinach od odłączenia Diamonda od ładowarki nadal mam 68% baterii
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2009, 21:20:47 wysłana przez xcoom »

« Odpowiedź #142 dnia: Styczeń 25, 2009, 11:31:57 »
Ja też już ustawiłem jak należy... No co do prądożerności   to racja. Ja mam radio 07 i ciapie sobie ładnie prądzik. Pochwalcie sie jakie macie Radia to może wybierzemy najodpowiedniejszą parę :) (3G i inne transmisje oraz BT i WiFi wyłączone)

*

Offline yavo

• 288
  • Sprzęt: MDA 4, ROM DI2 7.0, radio 1.09.25.23
« Odpowiedź #143 dnia: Styczeń 25, 2009, 12:04:50 »
Ja mam 1.09.25.23, ale na chwilę obecną ciężko mi cokolwiek powiedzieć, bo wczoraj wgrałem około 17 rom i radio, po czym się dość intensywnie bawiłem. Na chwilę obecną mam 55% baterii.

*

Offline su27

• 36
  • Sprzęt: G1/Dwang 1.13
« Odpowiedź #144 dnia: Styczeń 25, 2009, 13:48:22 »
Radio 1.00.25.16 - o 00.00 w nocy naładowany do 100% - przez noc, na czuwaniu zszedł do 98% (10.00 rano).
1 minuta korzystania z WiFI zabiera około 1% baterii.

*

Offline xcoom

• 544
« Odpowiedź #145 dnia: Styczeń 25, 2009, 14:50:48 »
Radio 1.00.25.16 - o 00.00 w nocy naładowany do 100% - przez noc, na czuwaniu zszedł do 98% (10.00 rano).
1 minuta korzystania z WiFI zabiera około 1% baterii.
Możesz trochę zmniejszyć "siłę" radia wifi
Start->ustawienia->połączenia->Komunikacja bezprzewodowa->tryb zasilania->Najlepszy akumulator

*

Offline diamond1

• *
  • 67
« Odpowiedź #146 dnia: Styczeń 25, 2009, 18:50:00 »
Po rozwiązaniu problemów z: T9 i klawiaturą-rysikiem, zmianie ikonek na standardowe i paru innych modyfikacjach. ROM 8.1 PP12, stał się moim faworytem. Jest szybki, ładnie wygląda (szare podświetlanie) i na moim starawym radiu .05 śmiga aż miło.  Co do baterii, to za bardzo nie wierzę wskaźnikowi procentowemu i jego wskazaniom. Całkiem solidnie trzyma. Polecam ROM 8.1 z Fix'em nr1. Gratulacje dla xcoom:ok:

*

Offline pinklerose

• 40
    • pinklerose.pl
  • Sprzęt: Galaxy S, MDA Compact IV, Nokia E61
« Odpowiedź #147 dnia: Styczeń 25, 2009, 19:26:45 »
Mam prośbę.
Mógłby mi ktoś podać zawartość tego klucza:

HKLM\Software\Tegic\eT9\AvailableLanguages

Namieszałem u siebie, a nie zrobiłem backupu i mam problem z wyświetlaniem klawiatury "Pełny układ QWERTY" (brak strzałek pod klawiaturą).
Tylko Android!

*

Offline ciopik

• 348
  • HTC Touch HD, Diamond
« Odpowiedź #148 dnia: Styczeń 25, 2009, 19:39:57 »
Mam prośbę.
Mógłby mi ktoś podać zawartość tego klucza:

HKLM\Software\Tegic\eT9\AvailableLanguages

Namieszałem u siebie, a nie zrobiłem backupu i mam problem z wyświetlaniem klawiatury "Pełny układ QWERTY" (brak strzałek pod klawiaturą).

zastosuj fix1 podany przez xcooma w pierwszym poście

*

Offline najman

• 488
« Odpowiedź #149 dnia: Styczeń 25, 2009, 19:49:18 »
Mam maly problem z MMS a mianowicie, kiedy przychodzi mi mms i telefon jest zablokowany to sie wybudza i pobiera MMS. Wie ktos jak to wylaczyc? SMS da sie za pomoca tweaka ale co z MMS? Rozumiem ze wybudza sie po to aby sie pobral bo przy wylaczonym wyswietlaczu sie nie pobierze...