Witajcie. Ja również jestem najbardziej zadowolony z romów xcooma właśnie ze względu na stabilną pracę, oraz brak niemiłych niespodzianek. Nie mam również czasu ze względu na pracę nonstop "grzebać" w telefonie, żeby coś zrobić.
Tutaj mam jednak jedno pytanko, być może ktoś spotkał się już z takim problemem:
- mam w domu internet po wifi, zabezpieczony po macu, dhcp wyłączone.
- w telefonie używam również internetu, jaki oferuje plus gsm, szczególnie w pracy i na wyjeździe.
Zeby skorzystać z internetu w domu, muszę ustawić parametry karty wifi w telefonie na takie:
ip 192.168.0.50
maska 255.255.255.0
brama domyślna: 192.168.0.1
dns 192.168.0.1
192.168.0.1 - adres ip serwera, który stoi na czele mojej sieci.
Problemem jest to, że jak ustawię ręcznie konfigurację karty wifi w telefonie, to owszem- wifi śmiga i internet mam, ale gdy rozłączę wifi i chciałbym skorzystać z danych operatora (gprs) to połączenie uzyskuję, ale gdy otwieram przeglądarkę (opera 9,5) to niestety wyskakuje błąd i nie mogę wejść na żadną stronkę. Z pogodą oraz e-mailem jest to samo.
Problem znika gdy ustawię w telefonie parametry wifi na auto i znów się podłączę do gprs, ale wtedy wifi nie rusza wogóle.
Co zrobić z tym problemem?? Czy można coś jeszcze inaczej poustawiać, żeby obydwa działały bez ciągłego wprowadzania ustawień??
Nadmienię że muszę ustawiać ręcznie parametry wifi, ponieważ sieć jest zabezpieczona od intruzów.
Pozdrawiam

Ps. Rom to firerom 8.4.1 PLK + radio 1.09.25.23 = dobre połączenie...