[02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 Full & Lite PLK

• 1605 Odpowiedzi
  • 388725 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
Odp: [02-03-2009] xcoom Diamond FireRom v.8.4.1 Full & Lite PLK
« Odpowiedź #1170 dnia: Marzec 23, 2009, 15:15:17 »
Pytanie do naszego kucharza :P Przewidujesz Rom oparty na nowszym buildzie? Bo wgrałem billyj80 ale powiem szczerze na plus u niego to tylko nowy build a co za tym program do wyświetlania ładniejszych komunikatów oraz program do rotacji przy wybranym programie (ten co jest w Diamond2) a reszta to w tyle jest za Tobą :ok:
Na razie mam za dużo pracy, więc nowy rom w najbliższym czasie jest mało prawdopodobny, chociaż nie wykluczony

*

Offline lukaszde

• *
  • 88
    • WTW2
« Odpowiedź #1171 dnia: Marzec 23, 2009, 15:23:05 »
Xcoom jezeli nie masz czasu, sugeruje wstrzymac sie z probami stworzenia ROMka i poczekac na wydanie stabilnej Manilki z TouchPro2 http://www.youtube.com/watch?v=SN-FkHHyoqI

*

Offline JaJ0s

• 19
« Odpowiedź #1172 dnia: Marzec 23, 2009, 20:59:45 »
Dzięki za Rom(właśnie przeflashowałem po wgraniu TF3d z Diamonda 2...), jak dla mnie super. śmiga i narazie stabilny, super programy, praktycznie nic nie musiałem dogrywać.

*

Offline ziupo

• 329
« Odpowiedź #1173 dnia: Marzec 24, 2009, 08:28:46 »
Jesli się nie mylę, to chyba jest to Manila dla "szefów kuchni" ;)

http://www.4shared.com/file/94575912/970d6b3e/PACKAGE_Rhodium_MANILA.html

Mam rację?

« Odpowiedź #1174 dnia: Marzec 24, 2009, 17:03:25 »
Zainstalowalem wszystko ładnie pieknię, ale nie pokoi mnie jedna rzecz, bardzo malo ramu zostaje.
Praktycznie jestem w stanie odpalic jeden program  bo po właczeniu drugiego pierwszy sie wyłącza. po restarcie mam 65% po krotkim czasie juz 80% uzycia, a nic nie dziala w tle.

to normalne? na erowskim 1.93 spokojnie moglem odpalic kilka programow

wgrałem wersje 8.4 Full PLK 12MB PP

*

Offline jurek007

• **
  • 116
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #1175 dnia: Marzec 24, 2009, 18:27:08 »
Było już o tym (w tym wątku) przy okazji inauguracji 8.4, dlatego wyszła wersja z 8PP, której używałem z powodzeniem i nie było większych problemów z brakiem pamięci (trzeba czasami użyć CleanRAM).
Ja przesiadłem się jednak na wersję Lite, dograłem sporo programów z wersji Full i teraz wszystko działa bez zarzutu.
Przetestowałem wersje Lite z 0PP, 8PP i 12PP. Ta ostatnia działa optymalnie, chociaż nie ukrywam, że korzystam czasami z CleanRAM.
MDA Compact IV > Xperia X1 > GarminAsus M20 > Samsung Galaxy Ace > Motorola Defy RedLens
ROM: Defy+ 4.5.1-134_DFP-125
Operator: Play

*

Offline kleczew

• 43
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #1176 dnia: Marzec 24, 2009, 20:46:14 »
Zauważyłem w ROMie, że kiedy robie SOFT RESET, telefon się resetuje i zawiesza na ekranie TOUCH DIAMOND, z wersją radia i ROMu na dole... Też tak macie ? Wgrałem tylko dodatkowo dwie aplikacje: Core Player i Spb Keyboard. Jest jakaś możliwość naprawienia tego, bo telefon "stoi" w miejscu po każdym Soft Resecie i pomaga tylko Hard Reset... Proszę o pomoc.
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 21:45:59 wysłana przez kleczew »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #1177 dnia: Marzec 24, 2009, 22:04:20 »
Nie mamy tak :)
Po soft resecie jest wszystko w porządku.
BTW fajny ROM. Dzisiaj mój MDA wrócił z miesięcznej tułaczki po serwisach i od razu mu zaaplikowałem nowego Fire ROMa.
Kolegoxcoom poszło piwko :)

*

Offline kleczew

• 43
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #1178 dnia: Marzec 24, 2009, 22:26:38 »
Nie wiem przez co to, może przez wgranie SPB Keyboard albo Core Player ? Może to jakoś nie współpracuje z ROMem...

*

Offline foni

• 30
« Odpowiedź #1179 dnia: Marzec 24, 2009, 22:59:22 »
Może nie zwróciłem we wcześniejszych ROMach na to uwagi, a może tak po prostu nie było. Ale co trzeba ustawić aby samo nie kończyło sie połączenie z netem via GSM? Kurcze... 30 sekund, no może minuta i nie mam połączenia. Jak tu korzystać z np. GG...?
Będę wdzięczny za podpowiedź, gdzie szukać tego ustawienia.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #1180 dnia: Marzec 24, 2009, 23:20:46 »
Diamond Tweak -> 6. Dane -> 6.1 Rozłącz po czasie.
Ustawić na Wyłączone oczywiście :)

*

Offline foni

• 30
« Odpowiedź #1181 dnia: Marzec 24, 2009, 23:33:18 »
Diamond Tweak -> 6. Dane -> 6.1 Rozłącz po czasie.
Ustawić na Wyłączone oczywiście :)

Mam Romik w wersji Lite i w tweakach u mnie puściutko.....
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2009, 23:40:54 wysłana przez foni »

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #1182 dnia: Marzec 24, 2009, 23:42:16 »
To doinstaluj Diamond Tweak i po problemie.
Później odinstaluj i tyle tego.
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline pajda

• *
  • 73
« Odpowiedź #1183 dnia: Marzec 24, 2009, 23:56:26 »
mam nastepujace pytanie

mam folder programy ( ver full 8.4.1) w nim rozne ladne ikony jak narzedzia, gps, aplikacje itd itp

zainstalowalem kilka dodatkowych programow (slowniki, aplikacje do sledzenia sezonu f1 '09 itp itd)

i chce dodac folder (tzn chociazby w eksploratorze moge to zrobic ) ale jak dodac, albo zrobic folder np z ikony jakiegos programu

chodzi mi np o folder ktory bedzie obok innych ikon w programach( z ikona hm ksiazki) wchodzac do niego mialbym slowniki (np3) itd

jest na to jakis sposob ??

z gory dzieki

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #1184 dnia: Marzec 25, 2009, 07:07:21 »
Do tworzenia własnych skrótów polecam Link Creator, autorstwa naszego rodaka:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=494613
Można sobie ładnie zorganizować folder Programy.

*

Offline dominik146

• *
  • 65
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #1185 dnia: Marzec 25, 2009, 10:29:45 »
A ja mam pytanko, a właściwie dwa, bo jakoś nie mogę do tego dojść po hard resecie:
1. W jaki sposób zmienić tą opcję, aby wyjęcie rysika nie powodowało zmiany klawiatury?? I jak ustawić żeby na satłe była włączona klawiatura Mały układ QWERTY??
2.  Czy mi się wydaje, że dzwonek narastający wcale nie jest narastający?? W poprzednim moim pda dzwonek narastający rzeczywiście zaczynał się bardzo cichutko i powoli stawał się coraz głośniejszy, a tutaj od razu dzwoni dosyć głośno. Dodam, że mam ustawione w ustawieniach dzwonka na narastający i w Diamond Tweak też mam nastawione na narastająco. Może trzeba dograć jakiś program??

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #1186 dnia: Marzec 25, 2009, 11:46:33 »
A ja mam pytanko, a właściwie dwa, bo jakoś nie mogę do tego dojść po hard resecie:
1. W jaki sposób zmienić tą opcję, aby wyjęcie rysika nie powodowało zmiany klawiatury?? I jak ustawić żeby na satłe była włączona klawiatura Mały układ QWERTY??
2.  Czy mi się wydaje, że dzwonek narastający wcale nie jest narastający?? W poprzednim moim pda dzwonek narastający rzeczywiście zaczynał się bardzo cichutko i powoli stawał się coraz głośniejszy, a tutaj od razu dzwoni dosyć głośno. Dodam, że mam ustawione w ustawieniach dzwonka na narastający i w Diamond Tweak też mam nastawione na narastająco. Może trzeba dograć jakiś program??

Co 2 pytania to u mnie też tak jest on narasta ale minimalnie.
Na nokii np. to wyraźnie słychać 1 dzwonek jest cichy i potem narasta do fulla  - ten typ tak ma poprostu.

« Odpowiedź #1187 dnia: Marzec 25, 2009, 14:05:58 »
Pytanie wprost do Xcooma:

Lubimy mieć cały czas nowoczesne zabawki, jak każdy. Z Twoich wypowiedzi wynika, że nie znajdujesz czasu na dalsze modyfikacje ROMu. Trzeba więc zapytać konkretnie: Czy masz czas i ochotę nad tym pracować? Proszę o jednoznaczną deklarację, ponieważ chciałbym znaleźć developera, który będzie regularnie pracował nad softem, opłacić go i oczekiwać czegoś w zamian. Czy jesteś gotów podjąć się tej roli? Na jaką kwotę należy się zrzucić, abyś znalazł w tym sens? Pytam bez złych podtekstów, rozumiem, że możesz mieć inne zajęcia - ale trzeba coś wybrać i my też musimy wiedzieć, czy ROM Twój, Billego czy innej osoby.

Odpowiedz, proszę i podaj konkrety.

Pzdr,
Bam

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #1188 dnia: Marzec 25, 2009, 14:11:04 »

Program HTC Ext Fun w podfolderze Narzędzia.

BTW. czy jak instalujecie nowy ROM, to nie sprawdzacie, co jest w nim zainstalowane? :)
Ja pierwsze co to przywracam backup, a zaraz potem testuję każdy jeden programik zlokalizowany w pamięci :)

*

Offline pajda

• *
  • 73
« Odpowiedź #1189 dnia: Marzec 25, 2009, 14:16:01 »
Do tworzenia własnych skrótów polecam Link Creator, autorstwa naszego rodaka:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=494613
Można sobie ładnie zorganizować folder Programy.

wszystko fajnie, ale dzieki temu  mozemy zrobic skrot w folderze programy, ja potrzebuje sposobu zeby zrobic folder z ladna ikona ( folder narzedzia jest niebieski z jakimiś srubokretami  :grin: ) ja chce zrobic cos takiego np z obrazkiem ksiazki itp itd )

*

Offline xcoom

• 544
  • Linux registered user 480923
    • http://www.mydiamond.prv.pl - Soft dla HTC Touch Diamond
  • Sprzęt: Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #1190 dnia: Marzec 25, 2009, 14:38:23 »
Pytanie wprost do Xcooma:

Lubimy mieć cały czas nowoczesne zabawki, jak każdy. Z Twoich wypowiedzi wynika, że nie znajdujesz czasu na dalsze modyfikacje ROMu. Trzeba więc zapytać konkretnie: Czy masz czas i ochotę nad tym pracować? Proszę o jednoznaczną deklarację, ponieważ chciałbym znaleźć developera, który będzie regularnie pracował nad softem, opłacić go i oczekiwać czegoś w zamian. Czy jesteś gotów podjąć się tej roli? Na jaką kwotę należy się zrzucić, abyś znalazł w tym sens? Pytam bez złych podtekstów, rozumiem, że możesz mieć inne zajęcia - ale trzeba coś wybrać i my też musimy wiedzieć, czy ROM Twój, Billego czy innej osoby.

Odpowiedz, proszę i podaj konkrety.

Pzdr,
Bam
Będę nadal gotował ROMY, ale na pewno nie w tym i przyszłym miesiącu.
Mam teraz dużo pracy a gotowanie romu zajmuje naprawdę dużo czasu.
(Do końca kwietnia mam kontrakt który muszę wykonać)
Przygotowanie ROMu, przetestowanie, poprawianie wymaga wielokrotnego wgrywania ROMu i żeby zminimalizować ilość błędów potrzeba na to około 3 dni pracy, a tego czasu teraz wygospodarować nie mogę.
Jeżeli więc ktoś musi mieć w najbliższym czasie najaktualniejszy ROM, pozostaje mu zainteresować się pracą billyj80

*

Offline dominik146

• *
  • 65
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #1191 dnia: Marzec 25, 2009, 15:08:56 »
Dzięki vonski :ok: Kompletnie zapomniałem, że to w tym programie...

*

Offline timonq

• 276
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #1192 dnia: Marzec 25, 2009, 15:47:17 »
Ja miałem na chwilę ROMY od billyj80 i chociaż są nowsze to jednak wrzuciłem wczoraj z powrotem xcoom'a. Wolę starszy ale naprawdę dopracowany i stabilny Romik który nie zacina się i nie mówi NIE wtedy gdy naprawdę jest potrzebny... A przy tamtym tak było... Aparat działał jak chciał... Klawiatura i T9 tak samo... Jak chciały to chodziły dobrze, a jak nie to nie dało się pisać.... FireRom 8.4.1 RULES 

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #1193 dnia: Marzec 25, 2009, 16:01:23 »
xcoom powodzenia w wypełnianiu kontraktu.
ja wgram sobie pewnie najnwoszy produkt billyj80, ze względu na nowa manile

ale doświadczenia z Twoimi produktami mam bardzo dobre i z chęcią w maju wgrałbym sobie jakiś Twój wypiek!!
będę czekać z niecierpliwością
« Ostatnia zmiana: Marzec 25, 2009, 16:41:32 wysłana przez yo »
end of fear
yo is here

« Odpowiedź #1194 dnia: Marzec 25, 2009, 18:10:29 »
Dzięki Xcoom z wyjaśnienie. Teraz będziemy Cię dociskać od maja...  :wink:

Pzdr,
Bam

*

Offline firo

• 13
« Odpowiedź #1195 dnia: Marzec 25, 2009, 19:22:31 »
Mam pytanie odnosnie konfiguracji karty sieciowej.  (znajduje sie to w Ustawienia / Polaczemia / program Wi-Fi)
Zauwazylem ze w miejscu gdzie sie wybiera z czym ma sie laczyc karta sieciowa jest puste miejsce. Czy idzie dodac opcje ktore sa w oryginalnym romie? Chodzi mi o : Internet, Praca.

Pozdrawiam

*

Offline yakkoo

• 6
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #1196 dnia: Marzec 25, 2009, 19:37:42 »
Witam
Posiadaczem Diamonda jestem od niedawna i swoją przygode ze zmianą romu postanowiłem zacząć od ROMu FireRom v8.4.1. Full.
Mam odnosnie tego romu kilka pytań (jeśli można  :) ):
1. W jaki sposób zmienić układ klawiatury do wpisywania ?? ROM posiada zainstalowaną aplikacje FingerKeyb, ale podczas wyboru rodzaju klawiatury w Start->Ustawienia->Wprowadzanie danych nie zapisuje on mojego wyboru. Zauważyłem ze w oryginalnym ROMie z Idei sytuacja była dokłanie taka sama (nie zapamiętywał wprowadzonych zmian wyglądu klawiatury)
2. W Oryginalnym ROMie w TF3D, zakładka Ustawienia i Komunikacja była możliwość włączenia i wyłączenia sesji GPRS. Zwykle jak włączałem Opere, badz MobilneGadu od razu się łączył z internetem, a nastepnie jak skonczyłem poprzez w/w zakładke rozłączałem się. W FireROM brakuje mi tej zakładki (chyba ze mozna inaczej (czytaj łatwiej) rozłączać sesje GPRS.
3. MobilneGadu nie chce nawiązywać połączenia z internetem. Wczesniej po kliknięciu na Połącz nawiązywał połączenie GPRS i znajdował serwery z którym się łączy. Teraz musze pierw nawiązać połączenie (np. poprzez odpalenie Opery badz IE i wejsciu na dowolną strone WWW).

Puki co to moje lekkie spostrzeżenia :)

Z gory dzieki za pomoc w rozwiazaniu moich małych problemów.

Pozdrawiam i cierpliwie oczekuje te 2 miesiace na kolejny ROMik :)

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #1197 dnia: Marzec 25, 2009, 20:17:58 »
Witam
Posiadaczem Diamonda jestem od niedawna i swoją przygode ze zmianą romu postanowiłem zacząć od ROMu FireRom v8.4.1. Full.
Mam odnosnie tego romu kilka pytań (jeśli można  :) ):
1. W jaki sposób zmienić układ klawiatury do wpisywania ?? ROM posiada zainstalowaną aplikacje FingerKeyb, ale podczas wyboru rodzaju klawiatury w Start->Ustawienia->Wprowadzanie danych nie zapisuje on mojego wyboru. Zauważyłem ze w oryginalnym ROMie z Idei sytuacja była dokłanie taka sama (nie zapamiętywał wprowadzonych zmian wyglądu klawiatury)
2. W Oryginalnym ROMie w TF3D, zakładka Ustawienia i Komunikacja była możliwość włączenia i wyłączenia sesji GPRS. Zwykle jak włączałem Opere, badz MobilneGadu od razu się łączył z internetem, a nastepnie jak skonczyłem poprzez w/w zakładke rozłączałem się. W FireROM brakuje mi tej zakładki (chyba ze mozna inaczej (czytaj łatwiej) rozłączać sesje GPRS.
3. MobilneGadu nie chce nawiązywać połączenia z internetem. Wczesniej po kliknięciu na Połącz nawiązywał połączenie GPRS i znajdował serwery z którym się łączy. Teraz musze pierw nawiązać połączenie (np. poprzez odpalenie Opery badz IE i wejsciu na dowolną strone WWW).

Puki co to moje lekkie spostrzeżenia :)

Z gory dzieki za pomoc w rozwiazaniu moich małych problemów.

Pozdrawiam i cierpliwie oczekuje te 2 miesiace na kolejny ROMik :)

ad 1. w trakcie pisania esemesa np. wejdź w ustawienia klawiatury (biała strzałeczka po prawej stronie znaczka klawiatury na dole ekranu) i tam masz do wybory dostępne układy i ustawienia klawiatury z jakiego chcesz kozystać.
ad2. ze strony xcooma ściągnij sobie Tweak pl i po odpaleniu masz możliwość w zakładce dotyczącej WiFi ustawienie sobie po jakim czasie bezczynności ma się rozłączać automatycznie wybór od 15s. do 2 min bodajże.
ad 3. ja nie mam problemu najmniejszego z MGG, spróbuj ściągnąc z innego źródła i zainstalować jeszcze raz - po instalacji zrób SR dla pewności.

Ok kolego vonski zgadzam się z tobą poprostu pomyliłem WiFi z GPRS zgadza się, ale to raczej zbyt długie siedzenie przed monitorem dało się we znaki - oczywiście przepraszam kolegę yakkoo.
a co do 1 pkt to wszystko się zgadza on chciał zmienić układ a nie rodzaj klawiatury - ja w opisany sposób zawsze tak zmieniam i nigdy nie miałem problemu żeby wracała do ustawień początkowych nawet po SR.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2009, 21:50:35 wysłana przez bax87 »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #1198 dnia: Marzec 25, 2009, 21:29:44 »
Kolego bax87 chyba troszkę nie na temat odpisałeś na 2 punkty...

1. Do tego by na stałe zmienić domyślną klawiaturę, potrzebny jest program SIP Change. W nim ustawiasz sobie, jaka klawiatura ma być domyślna dla systemu. Bez tego będzie zawsze tak, jak opisujesz- wracać do ustawienia początkowego. Programik znajdziesz pewnie w dziale Download.

2. Odpalona Opera bądź GG powinna sama wywołać połączenie z internetem. Jeśli chcesz zablokować taką możliwość to w ROMie jest program NoData, który może zablokować połączenie poprzez GPRS. Zresztą skrót do niego jest w zakładce Internet. Jeśli po zakończonej sesji chcesz się rozłączyć ,wystarczy kliknąć na ikonę zasięgu na górnym pasku. Możesz też ustawić sobie automatyczne rozłączanie po sesji lub po danym czasie- taką opcję ma Diamond Tweak i bodajże Advanced Config również.

3. Co do tego punktu to faktycznie przeinstaluj, bo nie ma raczej problemów z GG.

*

Offline yakkoo

• 6
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #1199 dnia: Marzec 25, 2009, 21:34:47 »
Dziekuje Vonski za rozwiązanie problemu nr1.
Jesli chodzi o punkt 2 sprawdze czy faktycznie sie tak da.
Odnosnie punktu 3 sprobuje jeszcze raz zainstalować.

Z gory dziekuje za wszelaką pomoc.
Pozdrawiam