PDAclub.pl

Nawigacja GPS => Nawigacja GPS - ogólnie => Destinator => Wątek zaczęty przez: raven5826 w Listopad 06, 2006, 19:13:17

Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: raven5826 w Listopad 06, 2006, 19:13:17
Witam,

mam pytanie, gdzie powinienem umieścić przekonwertowane POI z Autompay w Destinatorze 6 ??? Instrukcja milczy na ten temat.

Czy jedyna metoda to dodawanie przez konsolę jako ulubione ??? Dla mnie to trochę koślawa metoda i aż mi się wierzyć nie chce aby to tak się robiło. Tak dodałem, ale ... fotoradary to nie są moje "ulubione" punkty ;)
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: niepokorny666 w Listopad 12, 2006, 20:56:54
\\program files\destinator\common\favourities\
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: raven5826 w Listopad 12, 2006, 22:12:40
thx.
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: kfcent w Listopad 13, 2006, 07:53:57
hej raven...podesłał bys na miala tez przekonwertowany juz pliczek?
notredame@o2.pl - dzięki ;)
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: niepokorny666 w Listopad 13, 2006, 08:51:48
Cytat: "kfcent"
hej raven...podesłał bys na miala tez przekonwertowany juz pliczek?
notredame@o2.pl - dzięki ;)




A nie lepiej samemu, przeciez to 5 minut roboty.
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: benco w Listopad 13, 2006, 08:54:47
A czy można podpiąć inne dźwięki aby np. Fotoradar był sygnalizowany inaczej niż np. Suszarka ?
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: kichu1979 w Listopad 13, 2006, 12:27:11
Nie, komunikat dzwiekowy i ostrzezenia sa identyczne dla wszystkich.

A konwersje bezposrednio do dat robi sie programem poi edit - www.poiedit.com. Z tym, ze jesli masz pliki uam z poi.mobilne,
to najpierw musisz zrobic konwersje uam -> ov2 (TomTom) i
pozniej ov2 -> dat (Poi Edit).
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: kfcent w Listopad 13, 2006, 17:39:28
ponownie "uśmiecham się" do ravena o gotowy pliczek bo nie ogarnaim tych konwertacji miedzyprogramami itd. :worried:
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: benco w Listopad 13, 2006, 20:15:38
Cytat: "kichu1979"
Nie, komunikat dzwiekowy i ostrzezenia sa identyczne dla wszystkich..



Sprawdziłem - na szczęście się mylisz :) Można dla dowolnej kategorii ustawić własny komunikat, a co za tym idzie zrobić by niektóre kategorie były pokazane ale nic się nie odtwarzało...
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: kichu1979 w Listopad 13, 2006, 20:23:44
To powiedz mi prosze jak.... bo chetnie bym sobie to tak ustawil.

Owszem moge w moich ulubionych zaznaczyc kategorie o ktorych bedzie ostrzegal i o ktorych nie (ptaszkiem) i nastepnie zaznaczyc za ile metrow ma ostrzegac.

Ale z  kolei odleglosc o ktorej ostrzega ustawia sie raz dla wszystkich wybranych Ulubionych, dzwiek ten tez jest identyczny do wszystkich.
Nie mozna sobie odleglosci gdy pojawia sie ostrzezenie i roadzju dzwieku definiowac dla kazdej kategorii osobno.

Jedyne co bedzie inne do komunikat tekstowy na czerwono o roadzaju
punktu o ktorym Destinator wlasnie ostrzega.
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: marcus w Listopad 13, 2006, 20:31:20
można również skorzystać z aplikacji "POI-Warner for Destinator 6",
a tam już można wszystko ustawić, jak również pobierać POI,
jedyny minus, to taki, że aplikacja jest płatna
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: benco w Listopad 14, 2006, 06:14:48
Cytat: "kichu1979"
To powiedz mi prosze jak.... bo chetnie bym sobie to tak ustawil.



Nie ma sprawy :) Wystarczy pliki WAV wgrać do folderu VOICES - ważne by miały taką samą nazwę jak kategoria. Wtedy wszystko działa bezbłędnie. Jeśli natomiast chcesz by coś było wyświetlane a nie sygnalizowane, to stwórz plik wav gdzie masz 0,5 sek ciszy.

Pozdrawiam
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: kichu1979 w Listopad 14, 2006, 09:38:11
A to dobrze wiedziec :) Ja wavy wrzucalem do tego samego katalogu gdzie dat i dziwilem sie ze nie dziala :)  DziekI!
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: benco w Listopad 14, 2006, 12:48:03
Cieszę się że ja też mogłem w jakimś temacie pomóc a nie tylko wykorzystywałem pomoc innych :)
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: dziadek7 w Listopad 14, 2006, 16:42:20
Cytat: "benco"
Cytat: "kichu1979"
To powiedz mi prosze jak.... bo chetnie bym sobie to tak ustawil.



Nie ma sprawy :) Wystarczy pliki WAV wgrać do folderu VOICES - ważne by miały taką samą nazwę jak kategoria. Wtedy wszystko działa bezbłędnie. Jeśli natomiast chcesz by coś było wyświetlane a nie sygnalizowane, to stwórz plik wav gdzie masz 0,5 sek ciszy.

Pozdrawiam



 do którego katalogu VOICES .......... "All"  czy "Polish"  ?
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: kichu1979 w Listopad 14, 2006, 17:30:03
ja dalem polish i dziala, ale mozesz sprobowac all i dac znac jak poszlo :)

najwyzej przeniesiesz je do polish
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: Tom2130 w Listopad 24, 2006, 22:36:22
Czy ktos moze konwertowal pliki pobrane ze strony http://poiplace.oabsoftware.nl/
Zastanawia mnie ilosc kategorii w zbiorach POI.
Np dzial: Red-light and speed cameras ma 8 kategorii
Red-light and speed cameras
Red-light and speed cameras 30
Red-light and speed cameras 40
itd
Jest jeszcze dzial: Section cameras (speed zones) i Speed cameras, kazdy ze spora iloscia kategorii. Nie mam pojecia co oznaczaja  :)
Posciagalem wszystko i przekonwertowalem na dat i w niedziele sprawdze czy bedzie dzialalo na trasie.

Ja pliki *.dat kopiuje do: \Storage Card\DestinatorApps\Destinator\UserData\Favorites
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: Tom2130 w Listopad 30, 2006, 23:08:50
Wiec POI o nazwie "Red-light and speed cameras" dzialaja bardzo dobrze.
Raz mi mrugnelo po oczach bo nie zwolnilem ;)  Niestety dzialaja tylko na terenie Niemiec.
Mialem tez wgrane POI dla Austrii ale nic sie nie dzialo.
Na terenie Wloch tez nie ma aktualnych POI radarow.
Sa za to dobrze oznaczone hotspoty, ale niestety wszystkie oznaczone ktore sprawdzilem sa platne :P
Na szczescie w kazdym miescie jest kilka "darmowych hotspotow"
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: prodental w Grudzień 05, 2006, 20:23:25
Cytat: "kichu1979"
Nie, komunikat dzwiekowy i ostrzezenia sa identyczne dla wszystkich.

A konwersje bezposrednio do dat robi sie programem poi edit - www.poiedit.com. Z tym, ze jesli masz pliki uam z poi.mobilne,
to najpierw musisz zrobic konwersje uam -> ov2 (TomTom) i
pozniej ov2 -> dat (Poi Edit).



ale jak przekonwertować uam na ov2 ; poiedit chyba tego nie potrafi ???
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: prodental w Grudzień 05, 2006, 20:23:53
Cytat: "kichu1979"
Nie, komunikat dzwiekowy i ostrzezenia sa identyczne dla wszystkich.

A konwersje bezposrednio do dat robi sie programem poi edit - www.poiedit.com. Z tym, ze jesli masz pliki uam z poi.mobilne,
to najpierw musisz zrobic konwersje uam -> ov2 (TomTom) i
pozniej ov2 -> dat (Poi Edit).



ale jak przekonwertować uam na ov2 ; poiedit chyba tego nie potrafi ???
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: kichu1979 w Grudzień 05, 2006, 22:12:06
ja mam jakis konwerter nie pamietam skad... odezwij sie na maila to Ci wysle, albo poszukaj na forum TomTom ew google haslem

uam ov2 konwerter
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: niepokorny666 w Grudzień 05, 2006, 22:22:09
Cytat: "prodental"
Cytat: "kichu1979"
Nie, komunikat dzwiekowy i ostrzezenia sa identyczne dla wszystkich.

A konwersje bezposrednio do dat robi sie programem poi edit - www.poiedit.com. Z tym, ze jesli masz pliki uam z poi.mobilne,
to najpierw musisz zrobic konwersje uam -> ov2 (TomTom) i
pozniej ov2 -> dat (Poi Edit).



ale jak przekonwertować uam na ov2 ; poiedit chyba tego nie potrafi ???



Ja to zrobilem poiconverter i działa znakomicie.
Tytuł: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: grac w Luty 19, 2007, 12:13:56
Cytat: "benco"
Cytat: "kichu1979"
To powiedz mi prosze jak.... bo chetnie bym sobie to tak ustawil.



Nie ma sprawy :) Wystarczy pliki WAV wgrać do folderu VOICES - ważne by miały taką samą nazwę jak kategoria. Wtedy wszystko działa bezbłędnie. Jeśli natomiast chcesz by coś było wyświetlane a nie sygnalizowane, to stwórz plik wav gdzie masz 0,5 sek ciszy.

Pozdrawiam



A żeby były widoczne to jeszcze trzeba chyba wgrać ikonki....
Tylko gdzie ??
Tytuł: pytanie
Wiadomość wysłana przez: darek16 w Marzec 02, 2007, 20:34:43
A skad mozna pobrac ikonki bmp i gdzie je wzucac zeby były widoczne na mapie, bo wzuciłem tam gdzie są pliki poi ale ich nie widzi
Tytuł: Re: pytanie
Wiadomość wysłana przez: nieboraku w Marzec 02, 2007, 22:44:01
To moze cos z ikonkami nie tak? Powinny byc wlasnie w tym samym katalogu, gdzie twoje wrzucone POI w formacie dat.
Tytuł: Odp: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: jan_man w Listopad 09, 2007, 13:29:31
po pierwsze----- WITAM wszystkich  bo jestem po raz pierwszy na waszym forum.
pozwalam sobie odswierzyc temat:
niepokirny666  zaproponował by pliki zapisac w folderze \\program files\destinator\common\favourities\
niestety ale pomimo szczerych checi ------szukalem w "DESTINATOR 6" i katalog \\program filles jest pusty
gdzie wiec  umieszczac pliki POI
Tytuł: Odp: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: nieboraku w Listopad 09, 2007, 15:36:41
TWOJE PDA/DestinatorApps/Destinator/UserData/Favorites/i tu wklejasz POI w postaci pliku DAT lub je eksportujesz za pomoca konsol destinatora
Tytuł: Odp: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: jan_man w Listopad 09, 2007, 16:43:32
ok  dzieki  nieboraku wlasnie  tak zrobilem - exportowalem pliki do tego katalogu teraz kolejny problem ---- czy mozna gdzies umiescic i skojarzyc w jakis sposob pliki  *wav aby uzyskiwać konendy glosowe? o tych
"ulubionych" fotoradarach?
Tytuł: Odp: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: nieboraku w Listopad 09, 2007, 17:40:42
Pop pierwsze desti uzywa innego formatu plkow niz WAV - SPX Speex Encoded Audio. Czyli musisz jakims programem sobie wava, mp3ke przerobic na spxa.

Przygotowane pliki dzwiekowe musza miec dokladnie taka sama nazwe jak nazwa POI, czyli np. radar.dat, radar.bmp, radar.spx.

Pliki SPX umieszczasz w zaleznosci od wersji jezykowej w folderze: TWOJE PDA/DestinatorApps/Destinator/UserData/Voice... i tutaj dalej w zaleznosci od wersji jezykowej plikow ...EnglishUK (dla plkow anglojezycznych). Zapewne masz tam folder Polish czy jakis taki, i tam powinienes wrzucic polskie spx'y. Jest tam jeszcze folder ALL, ale do czego on, to nie wiem :E
Tytuł: Odp: Umieszczanie POI w DESTINATORZE 6
Wiadomość wysłana przez: jan_man w Listopad 10, 2007, 19:09:10
dzięki nieboraku wszystko działa jak należy
moj destinator to v6.1.7.42592
więc  skonwertowane pliki dźwiękowe do formatu *.spx wgrywa sie do katalogu:
plamptop   \\MyFlashDisk\DestinatorApps\Destinator\Voice\polish  *.spx