No to się zawiodłem na D6 :(((

• 36 Odpowiedzi
  • 5103 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

mpbc

« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 28, 2006, 21:12:21 »
- opóźnienie było w każdym widoku
- na autostradzie jak musiałem już wybierać w którą odnogę wjechać a destynator ciągle wyświetlał iż jestem przed zjazdem z autostrady
- w komunikatach – „trzymaj się prawego pasa” nie było informacji o następnym manewrze. Informacja taka pojawiała się dopiero przy samym wyświetlanym manewrze a z powodu opóźnienia manewr ten  był wyświetlany to już po wybraniu odnogi.

Naprawdę jadąc 130-150 km/h i zwalniając nawet do 80 km/h  wybór odnogi był „trafem” bo Destynator o nim już nie informował.  

Destynator (głosowo)  informuje 3 km przed, 500 m przed, 200 m przed oraz  w przy samym manewrze. Informacje o następnym manewrze pojawiają się dopiero w ostatniej chwili. Przy normalnej szybkości na autostradzie opóźnienie było rzędu 200 metrów co powodowało komunikaty o tyle spóźnione, ja byłem już w odnodze drogi a komunikat leciał o zjeździe z autostrady (trzymaj się prawego pasa)

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 28, 2006, 22:44:55 »
Nie mogę potwierdzić Twoich obserwacji.
Komunikaty są pełne (3km, 500m, 200m), dopiero przy samym manewrze pojawia się forma skrótowa ("skręć w lewo" itp). Jak pisałem, w widoku 2D nie mwm żadnego opóźnienia, a komunikaty 9I to mi się podoba w desti) zaczynają być wypowiadane "przedwcześnie", tzn. komunikat o 200m kończy się w momencie, gdy do manewru pozostaje 200m (przy jeździe miejskiej w odl. ok. 270m desti zaczyna mówić).
Acha, było rzeczywiście trochę gorzej, gdy miałem wszystko zainstalowane na karcie. Gdy program zainstalowałem w pamięci, a tylko mapy na karcie, znacznie przyspieszył
Destynator (głosowo) informuje 3 km przed, 500 m przed, 200 m przed oraz w przy samym manewrze. Informacje o następnym manewrze pojawiają się dopiero w ostatniej chwili.

Tak, jak pisałem, jeżeli następny manewr jest w odległości mniejszej niż 200m od poprzedniego, informacja jest łączna "teraz to a następnie to". U mnie. W każdym razie nie miałem problemów na wielozjeździe z A1 do Freihafen i dalej w Peutestr. w HH
Pozdrawiam
AKM

*

mpbc

« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 31, 2006, 10:42:53 »
Nie wiem czym to jest spowodowane, ale na autostradach nie chciał mi powiedzieć co będzie następne. Ciekawe, iż w miastach zwykle nie było problemu.
Sławetny komunikat „trzymaj się prawego pasa” i nic więcej.

A może jest jakaś opcja, której nie zauważyłem?

« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 15, 2006, 22:52:49 »
witam serdecznie ....
Ja też jestem juz po pierwszej długiej trasie z Destinatorem...
Trasa Zabrze - Alcossebre ( hiszpania )
Generalnie Destinator bardzo mi pomógł. Zawsze podczas podrózy trasę kontrolowała z mapą na kolanach żona...ale jak przykimała to z pilota były nici...więc plus dla Desti że nie zasypia :).  Program spokojnie prowadził mnie od granicy z niemieckiej na camping w Hiszpanii i z powrotem.
w niemczech wszystjo przebiegało bez problemu. Informacje pewne i czytelne. Szybko jednak przekonałem się o opóźnieniu w stosunku do aktualnej pozycji przy zjazdach  z autostrady. Da się temu zaradzić w prosty sposób. Ostatni kilometr czy półtora przed zjazdem zwolnić do 80 km/h i wszystko bedzie ok. Zapomniałem o tym w Barcelonie i musiałem nadrabiać 25 km. Druga niespodzianka to brak przełączenia mapy na granicy niemiecko francuskiej ( identyczna sytuacja w drodze powrotnej)
musiałem wklepać mapę Francji i ustawić od nowa cel. Na granicy francusko- hiszpańskiej bez problemu. Kolejna wpadka to ok 3 km przed celem program mówi żeby skręcić w prawo więc skręcam bo jest droga...
jakieś 3km.. prowadzi mnie po drogach niemalże gruntowych by potem wyprowadzić mnie pięknie na centrum miasteczka Alcossebre czyli mojego celu podróży. Jak się później okazało prowadziła do niego normalna wygodna droga... w to samo miejsce gdzie poprowadził mnie Desti.
Wyjazd do Barcelony bez wiekszych problemów. Znalazłem w POI jakiś parking i jak po sznurku dotarłem pod samą bramkę. Z powrotem było trochę problemów w samym centrum bo wysokie budynki zakłócały sygnał GPS i trochę się pokreciłem zanim wyjechałem na właściwą drogę ale nie było to jakioś specjalnie uciążliwe.
Korzystałem z Poi również na trasie w poszukiwaniu noclegów typu formula 1 czy etap hotel albo McDonaldsów ....generalnie ok ale pokazuje również te punkty które minęliśmy co i trzeba sprwadzić gdzie się znajdują żeby czasem nie zawrócił nas 10 km..  
Jeszcze jedna sprawa. Miałem tak ze 3 razy. Program pokazywał mi trasę szybką która wcale nie okazywała szybsza a wręcz gorszej jakości...próbowałem potem zmienić np. na krótką i pokazywał ta samą...
Działo się tak jak z jednego punktu do drugiego wiodło kilka alternatywncy tras.

Wrażenia ogólne  raczej pozytywne...ale chciałbym spróbowac jeszcze czegoś innego. Mam desti z polską 7 mega więc tutaj mi się ten soft raczej nie przyda. Ale najważniejsze, że dowiózł mnie i moją rodzinę spokojnie do domu a ja nie musiałem się stresować i utrzymywać w ciągłej gotowości na jakieś niespodzianki drogowe czy nie do końca przejrzyste oznakowanie dróg..

pozdrawiam maczos :)

*

mpbc

« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 18, 2006, 10:58:28 »
Tak, ale jadąc 80 km/h po autostradzie mozna zostać obrtąbionym i otrzymać mandat za tamowanie ruchu :))))

« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 19, 2006, 17:10:12 »
Cytat: "mpbc"
Tak, ale jadąc 80 km/h po autostradzie mozna zostać obrtąbionym i otrzymać mandat za tamowanie ruchu :))))

joł...na kilometr czy półtora przed zjazdem  ? obtrąbionym ?....nie.. raczej wątpliwa sprawa ...:)

*

mpbc

« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 20, 2006, 08:48:11 »
80 km/h jadąć prawym pasem zostaniesz na 100% obtrąbionym przez TIRy. One jadą 100-130 i nie lubia zwalniać.