Destinator - SPV M3000 - GPS Nokia LD-3W

• 3 Odpowiedzi
  • 1783 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Destinator - SPV M3000 - GPS Nokia LD-3W
« dnia: Kwiecień 19, 2007, 19:09:39 »
Witam was wszystkich
Zwracam się do was z problemem odnośnie użytkowania Destinatora.
Po instalacji programu i map wszystko przebiega dobrze i bezbłędnie.  Włączam bluetooth i następnie Destinator-a.  Program nie wykrywa gps-u mimo wszystkich konfiguracji.
Znalazłem gdzieś na forum że trzeba zainstalować program Visual GPS i wtedy będzie chodził
Zrobiłem tak, zainstalowałem, uruchomiłem, następnie uruchomiłem Destinator-a, w ustawienia gps-u zrobiłem wyszukiwanie i znalazł, z tym że mój gps jest w Sirf Star III a w ustawieniach wyszło że jest NMEA, prędkość 11200 a nie 4800.
W trakcie użytkowania mam komunikat co 5 sekund że "brak sygnału GPS".  W ustawieniach GPS widać że raz widzi gps raz nie widzi.  Przy AM nie ma takiego problemu.
Proszę was o poradę co z tym fantem dalej zrobić.
Słyszałem że jest jakiś patch, ale czy to usunie problem?
Konfiguracja jak w temacie

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
Odp: Destinator - SPV M3000 - GPS Nokia LD-3W
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 20, 2007, 15:27:04 »
Musisz ręcznie zmienić ustawienia w samym programie. Poniżej masz moje. U ciebie może być różnica w COM'ach
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2007, 01:00:16 »
Witam ponownie
Zrobiłem tak jak napisałeś.  U mnie gps jest na com 7 jako port wychodzący.  Zrobiłem tą samą prędkość co na Visual GPS i na mapie (robiłem z róznymi prędkościami ale tymi samymi) - problem się powtarza.  Na protokole Sirf nie znajduje wogóle gps-u, a gdy go przełącze na NMEA to widzi gps z tym jak cześniej opisałem co 4 sekundy piszę: nie znaleziono ant.  GPS, a potem Sygn.  GPS norm.
Proszę o poradę.

*

Offline ququ

• 48
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 05, 2007, 19:33:49 »
Wg mnie problem tkwi w nienajlepszej współpracy Nokii z SPV-ką. Sprawdzałem temat u 2 znajomych. Po połączeniu z odbiornikiem GPS innej firmy problem znikał jak ręką odjął.