Destinator PN - pare pytan

• 23 Odpowiedzi
  • 4794 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 03, 2005, 18:18:11 »
Witam - mam pytania do dotychczasowych uzytkownikow Destinatora PN.
1. Mam wgrane mapy wschodniej europy i niemiec - czy moge wyznaczyc trase  spod domu bezposrednio pod podany adres w Hamburgu ? W tescie programu byla mowa o przelaczaniu map ale jak na razie nie wiem jak wyznaczyc taka trase. W dodatku po recznym przelaczeniu mapy na niemcy caly czas uparcie wyznacza trase ze srodka berlina nawet jesli klikne na start trasy na granicy.
2. Czesto (95%) po wyszukaniu konkretnego adresu (miasto ulica numer) program sie zawiesza - zostaje tylko reset - czy ktos sie z tym spotkal ? Jakies rozwiazanie ? - palmtop to Palmax z GPSem.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 03, 2005, 19:48:41 »
Ad 1. - instrukcja się kłania. Wyznaczanie tras między krajami jest dobrze opisane. Pewnie będziesz musiał zainstalować MRoE. Bez tego ani rusz. Przynajmniej w Western Europe.
Ad 2. - czasami po wykonaniu jakiejś bardziej skomplikowanej operacji mój Desti popada w dłuższy zamysł - trzeba mu wtedy dać szansę się zastanowić. Jak mu naklikasz w międzyczasie, to się powiesi. To jedyne powieszenia jakie mi się zdarzały. Oprócz odbierania SMSów oczywiście, ale tego u Ciebie pewnie nie ma...
Pozdro.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 03, 2005, 20:03:57 »
Dzieki za odpowiedz:
Ad 1) Niestety nie mialem czasu wczytywac sie w instrukcje bo pomagalem rozgrysc program znajomemu. Instrukcja po polsku to byly chyba 2 kartki odbite na ksero.
W sumie kusilo mnie zainstalowac MRoE ale ona nie obejmuje obszaru ktory jest na mapie Europy Wschodniej.
Ale bede musial przetestowac przy kolejnej wizycie.
Ad2) mozliwe ze faktycznie dzialalem zbyt nerwowo - ale efekt taki ze w wiekszosci przypadkow po znalezieniu adresu w Hamburgu pocket sie zawieszal

Ad3) zostaje moje pytanie czemu wszystkie trasy wyznacza z centrum berlina mimo ze skasowalem tam wszystkie punkty Dom i Start ustawilem w innym miejscu ? Jedyne co mi przychodzi do glowy to mozliwe ze na mapie niemiec byla to aktualnie odczytywana pozycja z GPSu (chociaz to glupie bo np Automapa ktorej uzywam na codzien pokazuje wtedy obszar poza mapą)

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 03, 2005, 20:57:36 »
Destinator PN po zakupie upgrade i Europy Wschodniej jest nie kompletny ( przynajmniej mój ) brakuje mapy głównych dróg Europy zachodniej i wschodniej - 30,8 MB . Prawdopodobnie wyznaczanie trasy np. z Warszawy do Berlina jest niemożliwe. Zwróciłem uwagę na taką sprawę ; Jak mam wgraną mapę Głównych dróg Europy zachodniej to próba przełączenia na mapę np Niemiec nie udaje się ( po chwili znów wraca mapa Głównych dróg europy zach. Robię to w Polsce przy załączonym GPS i z odłączonym.rezultat ten sam. Po odinstalowaniu mapy głównych dróg Eropy zachodniej można pozostałe mapy dowolnie przełaczać. Prawdopodobnie związane to jest z nowym sposobem automatycznego przełączania map.( Coś o tym pisał Nasz Admin Jakub Kańczugowski ) Dystrybutor z Katowic w rozmowie tel. potwierdził , że na płycie Europy Wschodniej Brak jest Mapy głow. dróg obu obszarów Europy i niedługo doślą go nieodpłatnie dla tych co zakupili Upgrade. Myślę że będąc fizycznie na terenie Europy zachodniej po włączeniu GPS-a będzie wszystko działać b.dobre a u nas dopiero po wgraniu brakującej mapy

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 03, 2005, 21:34:49 »
Mam nadzieje ze do tych ktorzy zakupili program pare dni temu tez doślą.

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 04, 2005, 09:34:11 »
Zrobiłem dodatkowe próby z Destinatorem PN . Powrót do mapy gł. dróg Europy Zachodniej jest tylko w sytuacji gdy GPS jest wdzialny przez program.( Przypominam , przy zmianie mapy np. na Niemcy ,to w momencie podłączenia GPS wraca samoczynnie mapa Gł. dróg Europy zachodniej.)

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2005, 21:26:50 »
No fakt, sprawdziłem, nie działa planowanie między krajami z tą "mapą?" Polski/EE. Napisał mi "Destination not drivable" jak wybrałem z Pragi na jakąś ulicę w Berlinie. Ale o żadnym zawieszaniu nie było mowy. Ja też nie dostałem tego 30MB nowego MRoE - pewnie dlatego nie działa. Ale ja już się powoli przestaję wszystkiemu, co dotyczy Desti PN, dziwić.

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 04, 2005, 21:52:00 »
Przeprowadziłem dziś rozmowę tel z Firmą Jamicon i dostałem taką odpowiedz .Rozpoczynają od jutra uzupełnianie  sprzedanych przez nich Upgrade z mapami Wschodniej Europy o brakujące elementy progr. mianowicie doślą nową płytę nr.0 wktórej jest prawie 100MB mapa Europy wschodniej i zachodniej . Po wgraniu tej płyty wszystko jest dla całej Europy jednakowo .Dodatkowo jest tam także mapa Chorwacji. Ze względu na wymogi organizacyjne Ich firmy, proszą o złożenie zamówienia e-meilem  z podaniem nr. fakt.zakupu Upgrade.
Myślę że inni dystrybutorzy np. sklepy będą załatwiać podobnie. Uzupełnienie jest całkowicie bezpłatne . Mnie mają wysłać kurierem w dn.jutrzejszym.

*

Offline almax

• **
  • 238
    • www.almax-fashion.com
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 07, 2005, 15:16:36 »
Dziś rano kurier dostarczył mi z Firmy Jamicon płytę nr 0 Destinatora PN . Wgrałem do Pc i Pocketa , wydaje się po wielu próbach ,że wszystko jest O.K. Teraz można wyznaczyć trasę z Polski ,do gdziekolwiek w Europie . Bardzo ładnie pracuje wyznaczanie końca trasy z Kontaktów Pocketa . Trzeba mieć tylko prawidłowo wpisane adresy.Mapa Chorwacji także jest na nowej mapie UE.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 12, 2005, 10:43:33 »
Witam, mam pytania co do funkcjonowania Dest. PN, może ktoś ma doświadczenia:
1. czy polskie komunikaty sprawiają jakiś problem (przy instalacji, użytkowaniu itd.)
2. czy działają na wszystkich mapach (również USA i Canada)
3. czy gdy weżmie się pod pachę do USA sprzęcicho z Destinatorem to są jakieś problemy przy używaniu za oceanem.
Z góry dięki za komentarze.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 12, 2005, 10:49:00 »
1. brak problemow
2. komunikaty sa niezalezne od map, dzialaja ze wszystkimi
3. satelity sa te same... :) ... jak masz mapy nowego kontynentu wgrane to jedyny problem jaki mozesz miec to ladowanie palmtopa, jak nie masz uniwersalnej ladowarki :)

*

Offline zuja1

• 10
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 17, 2005, 21:49:26 »
witam wszystkich.kupilem niedawno axima x50v i mam problem z destinatorem pn. tzn nie dziala mi plynnie.jak jade to strzalka ktora pokazuje pozycje porusza sie skokowo a nie plynnie.poza tym jak skrecam to tez wszystko dziala z opoznieniem,.nie mam pojecia od czego to zalezy.vczy ktos moze mi pomoc.lapie sygnal przez antene gps na CF i zazwyczaj lapie sygnal z 3 satelit. pomocy!!!!!!!!!
gg 3847109
dzieki

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 17, 2005, 22:17:31 »
3 satelity to baaaaaardzo malo. Z tego tez moze wynikac Twoj problem z plynnoscia nawigacji, nie mowiac juz o precyzji ustalania polozenia. Wejdz do ustawien GPSu w Destinatorze i zobacz czy da sie zmienic czestotliwosc pobierania danych z odbiornika.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 17, 2005, 22:24:53 »
A może to szyba w samochodzie?

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 18, 2005, 08:13:54 »
Destinator (przynajmniej mój) tego super płynnie nie robi. Skacze jakieś 2x na sekundę. Ale jak się patrzy na drogę, to to w niczym nie przeszkadza ;)

*

Offline zuja1

• 10
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 18, 2005, 21:09:03 »
w
a co ja mam tam e ustawieniach gps zmienic? moze ktos poda mi swoj nr gg to latwiej b y bylo mnie poinstruowac krok po kroku. aha panowie co jest lepsze gg czy tlen na poceta.zainstalowalem gg i nie chodzi

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 18, 2005, 23:35:04 »
PROSZE NIE POWIELAC TEMATOW  NA FORUM! Nie pytaj o GG gdzie tylko popadnie... bo jest to niezgodne z regulaminem.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 19, 2005, 05:15:57 »
Cytat: jakub kańczugowski
Wejdz do ustawien GPSu w Destinatorze i zobacz czy da sie zmienic czestotliwosc pobierania danych z odbiornika.
w Destinatorze nie ma takiej opcji

*

Offline zuja1

• 10
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 19, 2005, 19:03:50 »
witam.moze ktos mi doradzi czy destinatora lepiej instalowac w pamieci wewnetrznej palmptppa czy mozna na SD. czy ma to wplyw na szybkosc odbioru sygnalu z satelity czy tez szybkosc dzialania samego programu

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 19, 2005, 19:25:15 »
Na szybkosc odbioru sygnalu z satelity nie ma wplywu miejsce instalacji programu. Sama szybkosc przewijania map, zoomowania itd zwiekszy sie jesli wgrasz mapy do pamieci RAM. Sam program i tak instaluje sie standardowo w pamieci RAM wiec duzego wyboru tutaj nie masz.

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 03, 2005, 08:42:48 »
Witam. A ja mam problem ******
Dzięki

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 03, 2005, 09:30:41 »
prosze przeczytac regulamin forum przed zadaniem nastepnego pytania...

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 14, 2005, 19:55:30 »
Skąd można ściągnąć polską instrukcje do Destinatora PN? I co to jest MRoE?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 15, 2005, 02:09:23 »
Cytat: Mio168User
I co to jest MRoE?
Major Road of Europe