Destinator PN i problem z TMC

• 22 Odpowiedzi
  • 4978 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline igorc

• 18
  • Sprzęt: Palmax GPS, Omnia i900
« dnia: Grudzień 12, 2005, 20:21:38 »
Mam Palmaxa GPS, który jak podaje producent, ma wbudowany odbiornik TMC. Byłem ostatnio w Holandii i chciałem użyć opcji TMC w Destinatorze. Niestety po wybraniu w "ustawieniach GPS" opcji "TMC GPS", Destinator przestał widzieć sygnał GPS. Próbowałem ustawić TMC na innym porcie ale bez skutku. Czy ktoś spotkał się z takim problemem i wie jak go rozwiązać?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 13, 2005, 07:55:03 »
no byl taki problem 2 dni temu na forum ale nie wiem czy autor watku sobie poradzil...
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=26090

*

Offline igorc

• 18
  • Sprzęt: Palmax GPS, Omnia i900
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 14, 2005, 17:21:41 »
Dzwoniłem do supportu Destinatora i dostałem doś pokrętną odpowiedź, że trzeba na ustawić w usatwieniach GPS na automatyczne szukanie GPS i port TMC ustawić na domyślny i na pół godziny zostawić włączone urządzenie bez poruszania się ale także by mogło zczytać sygnały z satelitów. Niestety nie jadę w najbliższym czasie za granicę by to móc sprawdzić ale raczej coś to dziwnie brzmi...

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 16, 2005, 00:10:37 »
Witam to ja jestem tym autorem z przed 2 dni... Walcze z tym dalej i mam to samo:/ Instalowałem Destinatora pare razy ale nic nie wskórałem. Ciągle to samo, że nie może znaleźć satelitów GPS:/ Obecnie mieszkam w Belgii ale znalazłem na sieci, że europa zachodnia prawie cała obsługuje TMC wiec nie wiem gdzie jest problem? Ciekawe czy to samo pojawia się w Navigatorze? Tylko, że chyba w Navigatorze TMC jest płatne a w Destonatorze nie, może tutaj tkwi problem:/ Aktywacja? Zauważyłem jeszcze jedną rzecz Destinator nie chce czasami zbierać GPS jak ustawie na SIR tylko NMEA odbiera dobrze. Nie wiem czy wszyscy tak mają ale ja mam tak tutaj w Belgii. Spróbuje tak zrobić jak napisał Igorc powyżej ale dla mnie też to jest głupie. Bo jak mam wyłączony TMC to zbiera 10 satelit a jak włącze to nie widzi żadnej???? Co jest wyparowały nagle??? Wydaje mi się również, że TMC to dodatkowy moduł i działający podobnie jak RDS więc co to ma wspólnego z GPS? Chyba, że ja czegoś nie rozumiem?? Wydaję mi się również, że GPS powinien zbierać pomimo tego czy widzi TMC czy nie a najwyżej pokazać, że ta funkcja nie jest dostępna. Jesli to tak zadziała to według mnie to głupota bo przed każdą jazdą będę musiał włączać GPS na pół godziny żeby się znalazł?? Postaram się dać szybką odpowiedź czy działa choć bardzo w to wątpie:/

*

Offline diverek

• *
  • 69
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Note Pro 12.2
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 16, 2005, 00:52:09 »
TMC zbiera dane z informacji nadawanych ze stacji radiowych. I to tylko takich stacji, które nadają dane drogowe w systemie zrozumiałym dla TMC. Więc aby on działał faktycznie powinienes mieć oprócz anteny GPS także odbiornik FM. I albo ustawić ręcznie częstotliwość znanej Ci stacji, albo ustawić na automatyczne wyszukiwanie.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 16, 2005, 00:54:23 »
Minęło pół godziny ale nadal nie znalazł satelitów...Chyba problem ma inne oblicze i bardziej wydaje mi się, że Destinator nie radzi sobie z TMC.

Mógłbyś sprecyzować swoją odpowiedź? Co znaczy ustawienie stacji?? Gdzie np. w radiu w samochodzie? Czy jakoś w Destinatorze? Chyba jak Palmax ma funkcje odbioru TMC tzn, że ma również  jakiś odbiornik FM. Czy się myle?

*

Offline diverek

• *
  • 69
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 16, 2005, 01:04:27 »
Sęk w tym że nigdy w ręku nie miałem Palmaxa. I nie wiem nawet w co go wyposażono. Miałem jednak swego czasu w rękach pocketa z "dziwną" anteną GPS. Antena ta składała się z dwóch modułów. Z czego jeden to był typowy odbiornik GPS, natomiast drugi to był właśnie odbiornik TMC. I nie pamiętam w jakim programie (nie wykluczone że w samym Destinatorze) ale ustawiało się właśnie częstotliwość radiową FM. Było to dość dawno temu i nie wszystko dobrze pamiętam.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 16, 2005, 02:26:21 »
Cytat: adamantan
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz Destinator nie chce czasami zbierać GPS jak ustawie na SIR tylko NMEA odbiera dobrze.
tez tak mialem ale w wersji D3 - w DPN nie sprawdzalem

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 16, 2005, 22:13:19 »
Diverek miał racje i dzięki za wskazówki. Troche poszukałem ale nie znalazłem do końca to co chciałem. Odsyłam do dość dobrego artukułu ale niestety po angielsku.

http://www.pocketgpsworld.com/navigon-mobile-navigator-4-software.php

Piszą jak to działa i jakie sa standardy. Tak jak napisał Divderek powyżej są rózne częstotliwości dla różnych regionów europy. Nie ma jednolitego standardu i dlatego Palmax nie może znależć satelity. Przydałby się teraz jakiś program, który umożliwiałby zmiane częstotliwości.Navigator takowy program posiada chyba wbudowany ale Destinator nie:( Szkoda, że nie wiedziałem o tym wcześniej. Może uda mi się znależć podobny program umozliwiający zmiane częstotliwości.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 17, 2005, 06:22:48 »
no ale to by bylo troche bez sensu... jakby mozna bylo zainstalowac TMC ale nie mozna go uzywac... moze podczas instalacji gdzies sie na PC wybiera czestotliwosc albo region dzialania? troche mi sie nie chce szukac plyty i specjalnie instalowac, zeby sprawdzic

jak bede mial chwile to w weekend poczytam o tym na zachodnich forach...

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 17, 2005, 09:24:20 »
Zarówno w Destinatorze PN, jak i w Navigonie MN|4 funkcję TMC po prostu się uaktywnia, zakładając, że odbiornik jest wyposażony w tuner do odbioru sygnałów RDS/TMC.

Nie powinno to rzutować na odbiór sygnału GPS, bo oba te urządzenia (tuner RDS/TMC i GPS) mają tyle wspólnego, że po ustaleniu pozycji GPS dane płynące z tunera są filtrowane wg. zadanego promienia (wyświetlane są zdarzenia mające miejsce w obrębie x km od pozycji GPS). Ale to już załatwia soft nawigacyjny.

COM dla GPS można wybrać (lub wprowadzić autowykrywanie portu), a port dla tunera jest analogiczny jak dla GPS (przy zewnętrznych odbiornikach) lub jest determinowany sprzętowo (przy wewnętrznych, jak Palmax). Tak mi się przynajmniej wydaje, jeśli jestem w błędzie, to proszę mnie sprostować.

Stację radiową FM, której podnośną wykorzystywać chcemy do odbioru komunikatów TMC, wybiera się wchodząc w menu TMC. I w MN|4, i DPN są u góry ekranu strzałki w lewo i prawo, przy pomocy których wybieramy żądaną stację FM, lub dajemy polecenie Auto(dostrajanie).
Stacje (właściwie: TMC w tych stacjach) są płatne i bezpłatne. Jeżeli wybierzemy bezpłatną, to komunikaty TMC powinny się ukazywać bez problemu, jeśli zaś płatną, to trzeba najpierw wpisać kod abonenta (po uprzednim opłaceniu abonamentu i otrzymaniu takiego kodu). Niektóre komercyjne stacje mają abonament wliczony w cenę tunera TMC lub softu i taki zestaw loguje się do stacji automatycznie.

Jeszcze jedno - każdy (chyba) odbiornik GPS/TMC ma wejście na antenę radiową (mini-jack). Czy Palmax ma coś takiego? Bez dodatkowe, zewnętrznej anteny FM odbiór sygnałów TMC jest słabo możliwy.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 17, 2005, 18:44:56 »
Tak znalazłęm tą funkcje ale u mnie nic sie nie dzieje. Nie widzi nic. Czy dam na auto czy próbuje znależć manualnie:( Też mi się wydaje, że GPS i TMC powinny odbierać bez róznicy czy chodzi tylko jedno czy oba.Ale ja mam tak, że jak włacze TMC to nie widzi nic pomimo tego, że przed chwilą widział satelity.

Co do anteny nie wiem czy jest ona potrzebna? Po pierwsze w instrukcji nic nie pisze o tym, żeby taką antene podłączyć w celu odbioru TMC. Po drugie wydaje mi się, że sygnał TMC jest na tyle mocny, że nie potrzebuję żadnej dodatkowej anteny.Jeśli działa to tak jak radio RDS.Samo to, że radia zbierają w domu i nawet bez jakiekolwiek anteny. Ale to są tylko moje postrzeżenia mogę się mylić. Chciałem tylko dodać, że Palmax ma dość dobry odbiór. U mnie znajdyje pare satelit siedząc w pokoju w domu. Więc nadal nie wiem gdzie może tkwić problem:(

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 17, 2005, 21:30:32 »
moze TMC jest uszkodzony? wziales taka ewentualnosc pod uwage?

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 17, 2005, 21:52:22 »
W sumie nie... Ale jak to sprawdzić i dlaczego igorc ma ten sam problem? Palmax ma całe 2 tygodnie. Jest nowy:(

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 17, 2005, 22:02:35 »
no fakt... nie wiem... nie mam pomyslow poza napisaniem zapytania do producenta/dystrybutora - moze jakis support ci odpisze

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 18, 2005, 05:00:05 »
W MN|5 Navigona, podczas instalacji odbiornika GPS wybiera się jego rodzaj, a jednym z wariantów jest GPS+TMC. W Destinatorze tego brak - deklaruje się tylko COM Port i Baudrate.

Czy ktoś używa MN|5 na Palmaxie i może uaktywnić funkcję TMC?

Co do zewnętrznej anteny FM/TMC, to trzeba zauważyć, że odbiór komunikatów TMC jest w ruchu, gdzie występują także obszary o słabym poziomie sygnału. Czułość samego GPS nie ma tu wiele do rzeczy.

*

Offline diverek

• *
  • 69
TMC
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 18, 2005, 22:37:01 »
Cytat: "adamantan"
Tak znalazłem tą funkcje ale u mnie nic sie nie dzieje. Nie widzi nic. Czy dam na auto czy próbuje znależć manualnie:( Też mi się wydaje, że GPS i TMC powinny odbierać bez róznicy czy chodzi tylko jedno czy oba.Ale ja mam tak, że jak włacze TMC to nie widzi nic pomimo tego, że przed chwilą widział satelity.

To skłania mnie do wniosku że moduł TMC zajmuje ten sam port co GPS. I w chwili jego  uruchomienia dochodzi do konfliktu z GPSem, albo odłączenia sygnału z GPS-a. No bo skoro chwilę przed włączeniem go pocket widzi satki a zaraz po odpaleniu przestaje  musi być coś nie teges właśnie ze współdzieleniem zasobów pocketa.

*

adamantan

TMC
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 18, 2005, 23:03:31 »
Chyba coś w tym jest. Dla ciekawości właczyłem TMC jeszcze raz i zmieniałem comy. Następnie set GPS. Destinator wyświetlał mi, że com jest zajęty!!! Sprawdziłem wszystkie 8 jakie miałem dostępne i wszystkie są niby zajęte. Jak można znaleźć dostepność protów albo jak można ją zmienić. Chciałbym zobaczyć co mi zajmuje 8 portów i jeśli rzeczywiście tak jest jak można uaktywnić nowy?

*

Offline scuz

• 39
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 15, 2006, 01:53:44 »
Mialem takie same problemy i mam nadal jak wszyscy ktorzy pragna ustawic na swoich Palmaxach/Holuxach TMC.
Testowalem tez czy TMC zadziala na Navigonie 5 z najnowszym updatem.
Niestety ani DestinatorPN ani Navigon 5 nie wykrył TMC.
W Navigonie probowalem wszystkich mozliwych wariantów konfiguracji.
TMC jako antena zewnetrzna/wewnetrzna, z zasilaniem poprzez kabel / bez kabla, jako inny odbiornik GPS, jako obiornik z TMC, jako odbiornik Naviogna, testowalem rozne predkosci portu - wszystko co moglem.
TMC nie zostalo znalezione.
I nie pisze o tym dlatego, poniewaz TMC nie dzialalo bo w Polsce to rzecz oczywista.
Pisze ze zaden program nie znalazl nawet obslugi TMC.

*

Offline diverek

• *
  • 69
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 10, 2006, 17:20:06 »
A może po prostu modół TMC w palmaxie to mit? Może jest on tylko w specyfikacji na papierze? No bo czy znacie kogokolwiek, u kogo on by działał?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 10, 2006, 22:20:15 »
Już o tym pisałem, nigdzie w 'papierach' Palmaxa
nie ma wzmianki o tym, że zawiera moduł TMC.
Palmax jest tylko "TMC Ready"
Marketingowy zwrot "Wsparcie dla obsługi TMC"
wielu odczytuje jako "zawiera odbiornik TMC"
(ja też się dałem nabrać), a tymczasem znaczy on tylko tyle
że po dokupieniu modułu TMC, Palmax będzie potrafił go obsłużyć.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline diverek

• *
  • 69
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 10, 2006, 22:26:34 »
No to by wszystko wyjaśniało.

TMC - ciąg dalszy...
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 12, 2006, 22:21:15 »
Ja używam urządzonka zgoła innego - Garmin Nuvi 350. Sprzęt jest cholernie drogi, a odbiornik tmc to opcja (600-800PLN). Z tego co zauważyłem, to moduł tmc jest rzadko spotykany jako wyposażenie standardowe urządzeń. Wyjątek to nav-u 70  Sony'ego. W przypadku opisywanego przez Was urządzenia jest faktycznie tak, że odbiornik TMC to opcja. Aktywacja protokołu tmc w sprzęcie powoduje wyszukiwanie anteny tego systemu, a że jest tam tylko antena gps, to sie kiełbasi... w końcu GPS to zwykle sygnały z przedziału 2,4-4,7 GHz, a TMC to zwykły odbiornik RDS na paśmie UKF.