Zarówno w Destinatorze PN, jak i w Navigonie MN|4 funkcję TMC po prostu się uaktywnia, zakładając, że odbiornik jest wyposażony w tuner do odbioru sygnałów RDS/TMC.
Nie powinno to rzutować na odbiór sygnału GPS, bo oba te urządzenia (tuner RDS/TMC i GPS) mają tyle wspólnego, że po ustaleniu pozycji GPS dane płynące z tunera są filtrowane wg. zadanego promienia (wyświetlane są zdarzenia mające miejsce w obrębie x km od pozycji GPS). Ale to już załatwia soft nawigacyjny.
COM dla GPS można wybrać (lub wprowadzić autowykrywanie portu), a port dla tunera jest analogiczny jak dla GPS (przy zewnętrznych odbiornikach) lub jest determinowany sprzętowo (przy wewnętrznych, jak Palmax). Tak mi się przynajmniej wydaje, jeśli jestem w błędzie, to proszę mnie sprostować.
Stację radiową FM, której podnośną wykorzystywać chcemy do odbioru komunikatów TMC, wybiera się wchodząc w menu TMC. I w MN|4, i DPN są u góry ekranu strzałki w lewo i prawo, przy pomocy których wybieramy żądaną stację FM, lub dajemy polecenie Auto(dostrajanie).
Stacje (właściwie: TMC w tych stacjach) są płatne i bezpłatne. Jeżeli wybierzemy bezpłatną, to komunikaty TMC powinny się ukazywać bez problemu, jeśli zaś płatną, to trzeba najpierw wpisać kod abonenta (po uprzednim opłaceniu abonamentu i otrzymaniu takiego kodu). Niektóre komercyjne stacje mają abonament wliczony w cenę tunera TMC lub softu i taki zestaw loguje się do stacji automatycznie.
Jeszcze jedno - każdy (chyba) odbiornik GPS/TMC ma wejście na antenę radiową (mini-jack). Czy Palmax ma coś takiego? Bez dodatkowe, zewnętrznej anteny FM odbiór sygnałów TMC jest słabo możliwy.