Błędy w Destinator 6 (v. 6.0.0.24556)

• 40 Odpowiedzi
  • 8876 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 19, 2006, 22:56:02 »
Jest to treść posta wysłanego przeze mnie na pl.rec.gps

===8<===
Po tygodniowych, intensywnych walkach z Destinatora w wersji
6.0.0.24556 (końcówka numeru wersji jest ważna - to jest
prawdopodobnie trzecia wersja wypuszczona na nasz rynek) stwierdzam
całą masę istotnych błędów:

1. Destinator Console nie działa pod Win98SE PL. Być może jest to
spowodowane podwójnymi znakami "\" w ścieżkach do plików - widoczne
podczas instalacji programu na PC. Po instalacji brak możliwosci
wyboru języka, brak listy map a próba instalacji oprogramowania
powoduje błąd - niemożność odszukania własciwego pliku CAB.

2. Podczas procesu rejestracji Destinator nie jest poprawnie
rozpoznawany przez system DestinatorTechnologies - uniemożliwia to
ściągnięcie jakichkolwiek aktualizacji. Rozpoznawany jest jako
Destinator Release 1 z datą ważności licencji do 2104 roku.

3. Pod WinXP brak odniesienia do modułu cięcia map - prawdopodobnie
trzeba go odpalać ręcznie.

4. Na liście map, mapa głównych dróg Europy ma podany rozmiar 136 MB,
w rzeczywistości mapa ta ma wielkość ok. 86 MB.

5. Na mapie głównych dróg Europy jedynymi POI sa stacje benzynowe -
czyżby brakujące 50 MB to własnie POI?

6. Mapa Polski to ok. 6 MB ogryzek, gdzie jest kilka dróg a więcej
szczegółów jest za granicą niż w Polsce. Przy próbie użycia tej mapy w
Polsce i tak Destinator przełączy mapę na mapę głównych dróg Europy.

7. Na mapie Polski nazwy kategorii i podkategorii POI są po angielsku.

8. Użycie w PDA polskiej lokalizacji powoduje utrudnienia we wpisaniu
czegokolwiek w Destinatorze. Trzeba wyłączyć w lokalizacji obsługe
zewnętrznych klawiatur i się uspokaja.

9. Mapy, przed instalacją na PDA, są kopiowane na dysk twardy PC i
pozostają na nim - w efekcie zapychają dysk zupełnie bez sensu.
===8<===

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 20, 2006, 10:16:53 »
1) Windows 98 ? ktos tego jeszcze uzywa ? Nie wymagaj by nowoczesny soft był kompatybilny z archaicznymi OS'ami...

2) ja mojego Desti bez problemu zarejestrowałem i scuagnałem co chciałem (mowa o wersji 6 kupionej w PL)

3) mozliwe- nie sprawdzałem. Ale komu sie bedzie chciało ciąć mapy ? Karta 2 GB na którą wchodzi cały Desti i AM kosztuje obecnie 170zl (kingston)

4) Nie sprawdzałem

5) Nie jezdzilem dotad na tej mapie wiec trudno mi sie odniesc

6) Na mojej mapie PL są nawet numery domów (na głónych ulicach) Ponadto - dla zarejestrowanych uzytkowniklow bedzie dostepny bezplatny update

7) u mnie wszystko gra

8.) j.w - bez problemowo (mam odpalony polski jezyk)

9) nie wiem czy w dobie dysków rzedu 200 GB te 1.5 GB jest istotne ale jesli komus to rzeczywiscie przeszkadza - moze to po instalacji w PDA usunąć

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 20, 2006, 10:23:32 »
Posiadam wersję 6.0.0.24238 i podobnie jak u michobo nie posiada ona w/w błędów.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 20, 2006, 11:27:14 »
:arrow: michobo

Ad 1 - ja używam. I będę jeszcze długo używał. Nie mam zamiaru dla programu za 649 PLN kupować nowego komputera i systemu operacyjnego.
We wszystkich wersjach instrukcji jest wymieniony Win98 jako wystarczający.

Ad 2 - mowa o wersji 6.0.0.24556 kupionej legalnie 9.06.2006 w Polsce. Problemy z rejestracją potwierdził polski dystrybutor.

Ad 3, 4 i 5 - nie sprawdzałeś, nie jeździłeś - po co piszesz?

Ad 6 - http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=41200

Ad 7 - podaj numer posiadanej wersji

Ad 8 - http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=258937#258937

Ad 9 - gdy musisz instalować oprogramowanie na cudzym komputerze (z powodu punktu pierwszego tej listy), to użyczającemu nie musi się podobać tak wielki śmietnik.

:arrow: kazik73

Pozostaje mi tylko pozazdrościć. Mi się trafił bubel.

:arrow: All

Uzupełnienie listy błędów:

10. Problem z instalacją polskiej wersji na karcie SD.

Po wymianie maili z Jamiconem zostały potwierdzone wszystkie moje uwagi za wyjątkiem problemu z ikoną cięcia map.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 20, 2006, 14:14:40 »
Ad 1 - ja używam. I będę jeszcze długo używał. Nie mam zamiaru dla programu za 649 PLN kupować nowego komputera i systemu operacyjnego.
We wszystkich wersjach instrukcji jest wymieniony Win98 jako wystarczający.

No to sobie uzywaj nawet 20 lat... A ja sie nie dziwie producentom ze odchodzą od supportu starych systemów. Gdyby tak nie robili- do tej pory tkwilibyśmy w DOSie
Dla mnie nie jest to zadna wada. Wiekszosc nowego softu obsługuje juz tylko XP - i bardzo dobrze.

Ad 2 - mowa o wersji 6.0.0.24556 kupionej legalnie 9.06.2006 w Polsce. Problemy z rejestracją potwierdził polski dystrybutor.

Ja kupiłem przed 3 tygodniami (ta sama wersja) - rejestrowałem sie w niedzielę. Bez problemu...

3,4,5 nie bedę ciął map bo kupiłem sobie odpowiednią kartę do nawigacji - z przeznaczeniem do tak "opasłego" programu jak Destinator

6 Mam Destinatora na którym z powodzeniem poruszam sie po Poznaniu (zawiera takze numerację domów) i bynajmniej (jak dotąd) nie kazał mi skakać z mostu. Tak czy inaczej- mapkę z aktualizacjami sobie sciagnę za darmo- jak tylko wyjdzie wersja Q2 wiec nie wiem w czym problem ...

7) 2577 (instalka) - mapy mają różne koncówki wersji

8) Moze problem dotyczy niektorych modeli PDA ? W moim dziala bezproblemowo (u kolegi-współdyskutanta jak widac też)

9) nie muszę.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 20, 2006, 14:50:10 »
Jasne - dystrybutor potwierdza błędy a Ty wiesz lepiej. A koledzy z podanych linków mają popsute PDA.

2577 nie jest oznaczeniem numeru wersji. Numer wersji znajdziesz po uruchomieniu Destinatora, wejściu do menu -> Ustawienia -> Info - tam znajdziesz napis Destinator V6.0.0.xxxxx
Zapewne masz poprzednią wersję 6.0.0.24238 - ponoć znacznie mniej kłopotliwą.

Przy okazji wyjaśniła się sprawa cięcia map - po prostu chciałem ciąć mapy, których ciąć się nie da. Przy tej okazji traci się możliwość przeglądania tych map na PC.

Mapy, których nie da się ciąć w posiadanej przeze mnie wersji:

EURoads_EW_AD
Greece
Poland
NorthEasternEurope
SouthEasternEurope

Co do karty: większość tygodnia męczarni z Destinatorem było efektem... wadliwej karty SD 2GB - zakupionej właśnie w celu zapomnienia raz na zawsze o jakimkolwiek cięciu map. Karta będzie oczywiście wymieniona na gwarancji ale zanim to nastąpi muszę uzywać programu i map na małej karcie.
Po instalacji na starej karcie 256 MB problemy z niestabilnością znikły natomiast pojawiła się konieczność cięcia map.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 20, 2006, 15:07:45 »
Cytat: -RoMan-
Jasne - dystrybutor potwierdza błędy a Ty wiesz lepiej. A koledzy z podanych linków mają popsute PDA.

Wiem co mam bo uzywam (jeżdżę). Nie musze w związku z tym czytac niczycih wypocin by moc sie do czegokolwiek odnieść To chyba oczywiste ?

2577 nie jest oznaczeniem numeru wersji.

To jest numer instalatora - silnie powiązany z wersją

Zapewne masz poprzednią wersję 6.0.0.24238 - ponoć znacznie mniej kłopotliwą.

Nie- mam tą samą wersję co Ty- sprawdziłem

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 20, 2006, 16:02:26 »
Ręce opadają.

Podałem listę błędów _potwierdzoną_ przez dystrybutora. Ale Ty wiesz lepiej.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 20, 2006, 19:36:13 »
no wlasnie - opadają

Najwyrazniej nie umiesz czytac (vide post kazik73 - pomijając moje posty)

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 20, 2006, 22:08:10 »
Czepiłeś się mnie jak rzep psiego ogona. Wskaż łaskawco, gdzie się pomyliłem w ocenie błędów.

1. Niedziałanie instalatora pod Win98SE PL - pomimo wyraźnej deklaracji producenta na stronie 31 polskiej instrukcji. Jest to błąd, czy Ci się to podoba, czy nie.
Swoje wynurzenia na temat tego, jaki system do czego się nadaje przenieś na news:pl.comp.os.advocacy.

2. Błędne rozpoznawanie przez system DestinatorTechnologies:

3. Nie sprawdzałeś.

4. Nie sprawdzałeś.

5. Nie sprawdzałeś.

6. Sam w poście http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=251377#251377 denerwujesz się na niepełną wersję polskiej mapy a teraz udajesz, że wszystko jest OK.

7. Sprawdź dokładniej. Tylko upewnij się, że jesteś na mapie Polski a nie przełączyło Cię na mapę dróg Europy.

8. Podałem Ci linka do pytania innego użytkownika o ten sam problem.

9. Kolejna dyskusja na temat tego, co niby powinienem jeszcze dokupić.

10. Potwierdzone tutaj: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=36704.

Bądź łaskaw podjąć merytoryczną dyskusję na temat _konkretów_.

Po raz kolejny powtarzam: dystrybutor potwierdził błędy.

Odpowiedzi dystrybutora:

1. Nie będzie już wsparcia dla Win98. Szkoda tylko, że nie informował o tym _przed_ zakupem.
2. Znają problem - rozwiązanie problemu jeszcze w tym tygodniu.
3. Twierdzą, że moduł działa poprawnie. Ja twierdzę, że nie na wszystkich mapach.
4. Potwierdzają błąd na liście map. Powinno być 86MB.
5. Potwierdzają. Nie będzie to zmienione.
6. Potwierdzają, Ma być aktualizacja.
7. Potwierdzają - w wersji pełnej będzie język polski.
8. Potwierdzają - sami podają to rozwiązanie problemu.
9. Trudno, żeby nie potwierdzili faktu.
10. Potwierdzają i doradzają instalację w pamięci głównej.

*

Offline lordJim

• 260
  • Sprzęt: XDA IIs+SD 2GB, wm5,Nokia N73 Destinator 7/6.1, TT6
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 20, 2006, 22:42:44 »
Ja posiadam wer. 6.00.24556 i wszystkie błędu. o ktorych piszesz- U MNIE NIE WYSTĘPUJĄ.
Mapy są ekstra. Mapa Polski niezła.
Jedynie nie mogę odcić Irlandii od Anglii z Irlandią. Ale to mi ie przeszkadza. Najprawdopodobniej jesteś posiadaczem bubla niewiadomego pochodzenia :)
Pozdrawiam
..Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy....    ;o)...

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 21, 2006, 01:50:59 »
Cytat: "lordJim"
Ja posiadam wer. 6.00.24556 i wszystkie błędu. o ktorych piszesz- U MNIE NIE WYSTĘPUJĄ.

Dobrze. Poprosze zatem o odpowiedź na kilka pytań:

1. Instalowałeś DestinatorConsole na Windows 98SE PL i udało Ci się z tego systemu przeprowadzić instalację oprogramowania i map na PDA?

2. Na stronie http://www.destinatortechnologies.com/en_US/mydestinator/myaccount/products.html?tabindex=2 w pozycji Product Name masz wpisane "Destinator 6"? Czy też może nigdy na tej stronie nie byłeś?

3. Możesz ciąć mapy: EURoads_EW_AD, Greece, Poland, NorthEasternEurope i SouthEasternEurope?

4. Na liście map masz podany rozmiar mapy EURoads_EW_AD 136 MB i w Twoim PDA, na karcie pamięci, w folderze DestinatorApps\EURoads_EW_AD pliki mają łączną wielkość również 136MB? Czy _naprawdę_ to sprawdziłes?

5. Czy po wejściu do Destinatora 6, przejściu do Menadżera map, wybraniu ikony Przeglądanie map (żeby zapobiec automagicznemu przełączaniu mapy) następnie wybraniu mapy EURoads_EW_AD Wersja 2006.Q1.4190 oraz wybraniu POI masz więcej kategori głównich niż jedna - Stacja benzynowa (po tupnięciu na nią rozwija się lista podkategorii zaczynająca się od 1 Stop, 1-2-3 itd.)? Sprawdziłeś to?

6. Czy postepując podobnie jak wyżej ale z mapą Polski, poza kilkunastoma większymi miastami i równie niewielką ilością dróg możesz znaleźć cokolwiek? Na przykład miasto Opole? Czy też jedyne miasto na "OP" znajdowane w _przeglądaniu_ _mapy_ (bo tylko w tym trybie unika się automagicznego przełączania map) to OPAVA? Sprawdziłeś to?
Czy po przejściu w tryb nawigacji i znalezieniu Opola próbowałeś sprawdzić, jaką mapę aktualnie używa program? Nie jest to EURoads_EW_AD?

7. Czy w trybie podglądu mapy i wybranej mapie Polski masz w POI polskie nazwy kategorii?

8. Czy używasz polskiej lokalizacji Sunnysoft InterWrite i masz włączoną w opcjach zewnętrzną klawiaturę?

9. Podczas instalacji map na PDA ich kopie nie zostały zainstalowane _również_ na dysku twardym?

10. Czy próbowałeś instalować polską wersję oprogramowania (nie map - _oprogramowania_ - pierwsza ikona w DestinatorConsole) na karcie pamięci, czy też instalowałeś tak, jak proponował program? Wymuszenie instalacji na karcie pamięci wymaga dodatkowych działań - potrafisz je opisać?

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 21, 2006, 09:08:53 »
Po co nawracasz "w kółko macieju" męcząc wszystkich tymi swoimi problemami ?

Sam się czepiasz jak rzep psiego ogona.
 Napisało Ci juz TRZECH uzytkowników Destinatora ze problemów nie mają a Ty dalej swoje ...
Próbujesz wszystkim wmówic ze problemy są - kazdy z nas chyba lepiej wie co mu działa a co nie nie...

To się robi już męczace

PS co do polskiej mapy - miałem obawy które zostały juz wyjasnione (dostane update). Poki co jednak jezdzę cały czas i jakos nie widzę wiekszych problemów w nawigacji - przynajmniej w moim rejonie (błedy zdarzaja się w kazdym sofcie) Jezdzę na mapie "wschodniej europy" a nie po "głównych drogach europy".

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 21, 2006, 16:09:07 »
W opisywanej przeze mnie wersji nie ma takiej mapy.
Są mapy południowo-wschodniej Europy i północno-wschodniej Europy - żadna z nich nie zawiera Polski.
Czyli albo używasz innej wersji programu albo nawet nie chce Ci się sprawdzić, jakiej mapy aktualnie używa Twój program.

Specjalnie sprawdziłem - wersja 6.0.024556 poszła do tłoczni 29 maja 2006 roku. Ty kupiłeś swojego Destinatora 3 tygodnie temu i po prostu nie możesz mieć tej samej wersji.

Odpowiedni fragment pliku MapsEWEurope.ini:

[Region10]
Text="Poland"
LongText="Poland"
MapLang=9
Required=6500
PictureNumber=pPoland
MapVersion=2005.Q3.3626
Cutting=0
disk=3

[Region11]
Text="NorthEasternEurope"
LongText="Estonia, Latvia, Lithuania"
MapLang=9
Required=4500
PictureNumber=pNorthEasternEurope
MapVersion=2006.Q1.4168
Cutting=0
disk=3

[Region12]
Text="SouthEasternEurope"
LongText="Bulgaria, Croatia, Czech Republic, Hungary, Romania, Slovenia, Slovak Republic"
MapLang=9
Required=27500
PictureNumber=pSouthEasternEurope
MapVersion=2006.Q1.4168
Cutting=0
disk=3

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 21, 2006, 18:14:10 »
Ja mam cos takiego - nie mam naszego regionu tak porozbijanego ale co ciekawe - moja mapa regionu jest dwukrotnie obszerniejsza od Twoich trzech...

[Region10]
Text="EasternEurope"
LongText="Eastern Europe"
MapLang=9
Required=83900
PictureNumber=pEasternEurope
MapVersion=2006.Q1.4168
disk=3

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 21, 2006, 18:42:00 »
Masz _inną_ wersję - wcześniejszą. A ja piszę o zupełnie innej wersji - późniejszej. Różnica wielkości wynika z tego, że w Twojej wersji masz jeszcze wciśniętą mapą Austrii i ona pochłania większość miejsca. Opisano to tutaj: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=249502#249502. Możesz to łatwo sprawdzić wchodząc w cięcie map - prawdopodobnie zobaczysz, że mapa obejmuje również Austrię. Jeśli nie - być może masz wersję z pełną mapą Polski (59 MB) rozprowadzaną przez GlobalSat Polska - to też sprawdzisz w module cięcia map. Będę wdzięczny za informację.

W Twojej wersji _nie_ wyłączono cięcia części map (Cutting=0 przy moich mapach) i masz zupełnie inne mapy.

Okazuje się, że liczenie mojej wersji jako trzeciej wypuszczonej na rynek polski może być bardzo optymistyczne. Jednak jest to prawdopodobnie 4 wersja.

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 21, 2006, 19:12:44 »
Fakt jest jeden. Nawalił dystrybutor wprowadzając na polski rynek uszkodzoną wersję, co zresztą potwierdził w opisanej przez -RoMan- korespondencji.

Ja bym się kłucił o możliwość zwrotu programu sprzedawcy, gdyż jest to produkt niepełnowartościowy, a mogłeś kupić w pełni działający (pomijam oczywiście niedociągnięcia opisywane przez Jamicon jako "katastrofalne w skutkach") program za te same pieniądze i pewnie taki miałeś zamiar.

Wcale nie dziwię się że zalwa Cię krew i ostro argumentujesz się z michobo Jeślu udało by Ci się zwrócić swój bubel komukolwiek, napisz mi prywatną wiadomość, a podam ci gdzie możesz kupić NORMALNĄ wersją

Pozdrawiam

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 21, 2006, 19:28:14 »
z tego co wiem - nie ma mozliwosci zwrotu softu....

Pamietam jaką wojnę toczyłem o wymianę JEDNEJ płyty CD.
Nie wystarczyło potwierdzenie lokalnego przedstawiciela JAMICONu ze plyta jest walnieta- musiala ona fizycznie pojechac do nich, sami to sprawdzili i dopiero odeslali poprawny dysk (trwalo to 2 tygodnie)
Cale szczecie ze mialem inne egzemplarze Destinatora (kupilem kilka sztuk) i brak jednego kompletu nie wiązał sie z jakąś gigantyczną uciążliwoscią

PS Nie mam Austrii w tym zestawie map (Austia jest w "Alpach")

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 21, 2006, 19:41:26 »
Czyli masz pełną wersji Polski - 59.4 MB?

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 21, 2006, 20:38:23 »
zgadza się (i nie taki wilk straszny jak to opisują)
I co dziwniejsze- nasze mapy roznią się zawartoscia (i to diametralnie) a mimo to - wersja jest ta sama... Zastanawiające
Wygląda na to ze masz inną wersję (mimo ze teoretycznie mamy to samo) i pewnie stąd Ty masz problemy a ja (i inni) nie...

z tego co własnie wyczytałem na www.destinator-update jest...KILKA wersji Destinatora.
Cena zalezy od tego co zawiera program (POI, TS itp)

*

Offline lordJim

• 260
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 21, 2006, 20:44:13 »
Cytat: "-RoMan-"
Cytat: "lordJim"

1. Instalowałeś DestinatorConsole na Windows 98SE PL i udało Ci się z tego systemu przeprowadzić instalację oprogramowania i map na PDA?
Odp. Nie używam 98

2. Na stronie http://www.destinatortechnologies.com/en_US/mydestinator/myaccount/products.html?tabindex=2 w pozycji Product Name masz wpisane "Destinator 6"? Czy też może nigdy na tej stronie nie byłeś?
Odp. Owszem-bywam

3. Możesz ciąć mapy: EURoads_EW_AD, Greece, Poland,
NorthEasternEurope i SouthEasternEurope?
Odp. W XP sp.2 tnę wszystkie mapy jak chcę. Nawet wycinam trasy. Nie mogę jedynie odciąć Irlandii od may Aglia i Irlandia

4. Na liście map masz podany rozmiar mapy EURoads_EW_AD 136 MB i w Twoim PDA, na karcie pamięci, w folderze DestinatorApps\EURoads_EW_AD pliki mają łączną wielkość również 136MB? Czy _naprawdę_ to sprawdziłes?
Odp. Wszysto się zgadza (PL - 59,3 MB; ver.2006.Q1.4168)
5. Czy po wejściu do Destinatora 6, przejściu do Menadżera map, wybraniu ikony Przeglądanie map (żeby zapobiec automagicznemu przełączaniu mapy) następnie wybraniu mapy EURoads_EW_AD Wersja 2006.Q1.4190 oraz wybraniu POI masz więcej kategori głównich niż jedna - Stacja benzynowa (po tupnięciu na nią rozwija się lista podkategorii zaczynająca się od 1 Stop, 1-2-3 itd.)? Sprawdziłeś to?
Odp. Nie będę wumieniał bo lista jest zbyt długa

6. Czy postepując podobnie jak wyżej ale z mapą Polski, poza kilkunastoma większymi miastami i równie niewielką ilością dróg możesz znaleźć cokolwiek? Na przykład miasto Opole? Czy też jedyne miasto na "OP" znajdowane w _przeglądaniu_ _mapy_ (bo tylko w tym trybie unika się automagicznego przełączania map) to OPAVA? Sprawdziłeś to?
Czy po przejściu w tryb nawigacji i znalezieniu Opola próbowałeś sprawdzić, jaką mapę aktualnie używa program? Nie jest to EURoads_EW_AD? Znalazlem naet wiochę, której nie powinno być (małe gówienko a jest)

7. Czy w trybie podglądu mapy i wybranej mapie Polski masz w POI polskie nazwy kategorii?
Odp. TAK

8. Czy używasz polskiej lokalizacji Sunnysoft InterWrite i masz włączoną w opcjach zewnętrzną klawiaturę?
Odp. Klawiaturka zewn.uruchamia się bez problemu

9. Podczas instalacji map na PDA ich kopie nie zostały zainstalowane _również_ na dysku twardym?
Odp. Z konsoli za długo to trwa. Używam readera. Ale potwierdzam iż zapisują się w folderze : MyMaps

10. Czy próbowałeś instalować polską wersję oprogramowania (nie map - _oprogramowania_ - pierwsza ikona w DestinatorConsole) na karcie pamięci, czy też instalowałeś tak, jak proponował program? Wymuszenie instalacji na karcie pamięci wymaga dodatkowych działań - potrafisz je opisać?

Odp. Jeżeli nie wiesz jak zainstalować Desti z kart SD to poprostu zapytaj a nie kombinuj.Wgrywałem desti z konsoli (no problemo) oraz z karty SD (NO PROBLEMO).
Zeby się czegoś dowiedzieć trzeba grzecznie popytać a napewno uzyskasz
odpwiedź.
 Służę ewntualną pomocą w instalacji  SD  8)

*

Offline lordJim

• 260
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 21, 2006, 20:54:24 »

Odp. Nie używam 98

Odp. Owszem-bywam

3. Możesz ciąć mapy: EURoads_EW_AD, Greece, Poland,
NorthEasternEurope i SouthEasternEurope?
Odp. W XP sp.2 tnę wszystkie mapy jak chcę. Nawet wycinam trasy. Nie mogę jedynie odciąć Irlandii od may Aglia i Irlandia

Odp. Wszysto się zgadza (PL - 59,3 MB; ver.2006.Q1.4168)
Odp. Nie będę wumieniał bo lista jest zbyt długa

Czy po przejściu w tryb nawigacji i znalezieniu Opola próbowałeś sprawdzić, jaką mapę aktualnie używa program? Nie jest to EURoads_EW_AD? Znalazlem naet wiochę, której nie powinno być (małe gówienko a jest)

Odp. TAK

Odp. Klawiaturka zewn.uruchamia się bez problemu

Odp. Z konsoli za długo to trwa. Używam readera. Ale potwierdzam iż zapisują się w folderze : MyMaps

Odp. Jeżeli nie wiesz jak zainstalować Desti z kart SD to poprostu zapytaj a nie kombinuj.Wgrywałem desti z konsoli (no problemo) oraz z karty SD (NO PROBLEMO).
Zeby się czegoś dowiedzieć trzeba grzecznie popytać a napewno uzyskasz
odpwiedź.
Służę ewntualną pomocą w instalacji SD Cool

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 21, 2006, 21:37:53 »
Jakbyś przeczytał ze dwa posty wcześniej, wiedziałbyś, że masz zupełnie inną wersję Destinatora - z nieoberzniętą Polską i z innymi mapami. Podałem fragment zawartości pliku MapsEWEurope.ini - jest on całkowicie różny od wersji, którą posiadasz Ty i michobo.

Ale wracając do istoty:
1. Skoro nie używasz Win98, to jakim cudem możesz twierdzić, że nie ma błędu w instalacji?

2. Nie odpowiedziałeś na pytanie: czy na tej stronie Twój Destinator jest poprawnie rozpoznawany jako Destinator 6?

3. Sprawa cięcia map została wyjaśniona - cięcie 5 map jest zablokowane w pliku MapsEWEurope.ini, mozna to odblokować ale trzeba utworzyć 3 foldery i skopiować do nich pliki ForCut.ini z zerowymi wartościami. Ewidentny błąd lub świadome działanie mające ukryć masakrę, jaką zrobiono z mapami w tej wersji.

4 i 5 - pytałem o rzeczywisty rozmiar mapy głównych dróg Europy - na liście jest 136 MB u mnie jest to 86 MB. Nie odpowiedziałeś na to pytanie. Odpowiedź jest istotna, bo może właśnie w brakujących 50 MB są brakujące POI. Grzecznie prosze o informację.

6 i 7. Masz pełną wersję mapy Polski - wyjasnienie sprawy różnych wersji mapy Polski jest w temacie: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=41200. I jest rzeczą pewną, że na żądanie Jamicon wycięto mapę Polski.

8. Nie pytałem o uruchamianie klawiatury zewnętrznej. Problem występuje przy _braku_ klawiatury zewnętrznej i _domyślnie_ włączonej opcji w lokalizacji. Błąd sygnalizowany przez innego użytkownika w temacie: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=42679, potwierdzony przez Jamicon.

9. Ufff...

10. Błąd opisywany wcześniej przez innych użytkowników w temacie: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=36704, potwierdzony przez Jamicon. Dotyczy zarówno końcowych wersji Destinatora PN jak i Destinatora 6.

Swoje uszczypliwości na temat umiejętności i grzeczności możesz sobie darować.
Opisałem błędy jakie rzeczywiście występują w wersji, jaką mi sprzedano. Jest to trzecia lub czwarta wersja Destinatora 6, z najbardziej pomotanymi mapami.

*

Offline lordJim

• 260
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 21, 2006, 22:31:14 »
Nie jestem uszczypliwy to raz  :D . Dwa -naprawdę nie wiem o co ci chodzi z tymi twoimi postami. Jak pisałem już dwa razy:- mój Destinator 6 posiada wszystko co pwowinien mieć. JESTEM Z NIEGO ZADOWOLONY! Udaj się do DESTINATORA i mu wytykaj jakich błędów nawyrabiał w Twojej wersji i zażądaj odszkodowania za straty czasu i moralne przy okazji  :)  albo załóż bloga - wyszukiwacze błędnych softów (ciemnych dystrybutorów)-a może zaistniejesz jeśli ci o to chodzi.
Pozdrówka kolego  :o

« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 21, 2006, 23:52:19 »
Skoro temat nie dotyczy posiadanej przez Ciebie wersji Destinatora, to po co się w niego wcinasz z docinkami? Po to, żeby zaistnieć? Czy tak sobie - bezkarnie i anonimowo dowalić?

Ja choć ostrzegam przed bublem, jaki rozprowadza obecnie Jamicon. Tobie się udało i masz wersję lepszą - ciesz się. Ja ci z tego powodu serdecznie gratuluję.

O opublikowanie listy błędów tutaj zostałem poproszony na grupie news:pl.rec.gps - zrobiłem to. Większość dyskusji w tym temacie wynikła z niezrozumienia prostego faktu: istnienia wielu różnych wersji Destinatora 6. Mniej lub bardziej skaszanionych. Bo nawet ta Twoja, cudowna wersja ma błedy, o których możesz sobie poczytać na tym forum.

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 21, 2006, 23:52:34 »
moje "Drogi główne Europy" tez mają 86 MB ....

Ciekawe tylko kiedy i kto udostepni pakiet z poprawkami do programu.

*

Offline lordJim

• 260
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 22, 2006, 07:18:54 »
Nie denerwuj się  :D Roman. Za bardzo się przejąłeś. Nie kupuj sofcików u tych gostków i tyle. A co do wersji - to akurat jest to ta sama wersja desti, o której tyle piszesz.
Aha, EstEU ma 86,3 MB z ze stacją benzynową w POI. Ale wystarczy do ogólnej przejazdówki. Poszczególne mapy pojedynczych krajów mają ich za to pełno. Więcej luzu Roman. A swój sofcik zuruck do bubel sprzedawcy
 :D

« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 25, 2006, 03:07:05 »
Ważne: podawane błędy dotyczą wersji 6.0.0.24556, z mapami Europy "wschodniej" podzielonymi na 3 mapy.

Kolejne błędy:

11. Nie sposów na liscie manewrów zablokować odcinka.

12. Błąd skalowania - jakby odległości w kilometrach traktował w milach i przeliczał na kilometry. Na przykład trasa Opole - Wrocław przez A4 - podaje 156 km, w rzeczywistości jest 99 km.
Błąd obejmuje najprawdopodobniej mapy Polski (6 MB) i południowo-wschodniej Europy (27 MB). Trasa Opole - Praha - powinno być ok. 330 km, jest 537 km.

Zupełnie inaczej jest gdy program musi korzystać z mapy głównych dróg Europy - nagle odległości się "naprawiają". Na przykład Opole-Wiedeń - poprawnie ok. 356 km, Opole-Szczecin (przez Niemcy) - poprawnie 596 km.
Ale już trasa przez Zieloną Górę liczona jest niepoprawnie: 907 km powinno być ok. 480 km. Znów chyba mapa Polski...[/b]

« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 25, 2006, 10:39:28 »
a podobno ta dzielona mapa miała być lepsza .... ;)

*

Offline lordJim

• 260
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 25, 2006, 15:28:22 »
michobo - u Ciebie też są jaja z desti??? mi szósteczka raczej nie szwankuje.
A propos Roman- u mnie PL ma 59,3 MB zaś główne drogi Europy (nie EstEU) 136 MB.