Zepsute gniazdo dokujace w x30

• 8 Odpowiedzi
  • 1264 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline scoco

• 17
« dnia: Sierpień 30, 2005, 11:44:57 »
Pare dni temu wylamal mi sie cienki plastikowy grzebien podtrzymujacy piny w gniezdzie zasilajaco-synchronizujacym, w efekcie czego piny wisza luzno, co moze spowodowac zwarcie przy wkladaniu wtyczki. Na gniezdzie widnieje napis 457KA, w sieci znalazlem natomiast informacje, ze jest to czesc o symbolu 543HB produkowana przez chinska firme Foxconn (jednak obu czesci nie odszukalem na stronach Foxconn'u). Trafilem tez na informacje, ze to samo gniazdo jest w Toshibach e740, e750, e755, e310, e330 i e335. Czy ktos z Was wie moze gdzie takowe gniazdo moge nabyc (oprocz pdasmart.com)? Czy ktos moglby porownac (chocby zewnetrzny wyglad) gniazda w x30 z ktorakolwiek ww. Toshiba? I gdzie w okolicach Lodzi moglbym zlecic wymiane tego elementu (w gre wchodzi lutowanie pinow - dosc delikatna robota).
Z gory dziekuje za pomoc.
//Przemek

*

Offline donvitt

• *
  • 53
  • Sprzęt: ASUS636N
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2005, 13:09:46 »
Witam
Spotkała mnie ta sama przykrość, tylko w modelu x3i (prawdopodobnie to samo gniazdo).
W sieci znalazłem info że jest to b.częsta przypadłość tych modeli.
Mieszkam też w Łodzi i niestety nie znalazłem żadnej sensownej (cenowo) alternatywy dla wymiany tego elementu, więc trzeba radzić sobie samemu.
Niestety nie zauważyłem momentu w którym ten plastikowy kawałek sie wyłamał, wiec dodatkowo przy próbie podłączenia pda do ładowania pogięły się (częściowo wcisnęły do środka pda) piny.
Być może opis który przedstawię poniżej coniektórym wyda się mocno extremalny ale byłem mocno zdesperowany i stwierdziłem że gniazdo jest i tak do wymiany ... (nie odpowiadam za efekt, w przypadku spowodowania zwarcia w pinach istnieje niezerowe prawdopodobieństwo uszkodzenia pda - i jesli podejmujesz się tej naprawy to robisz to na własna odpowiedzialność)
1. zakładam że masz odłamaną plastikową część
2. jesli masz pogiete/wciśnięte piny to naprawa wymaga rozkręcenia pda i grzebania w środku

jesli chcesz zrobic to co opisze poniżej to wymaga to cierpliwości, nie trzęsących sie rąk, śrubokręta krzyżakowego (do rozkręcenia pda), cienkiej pęsety, kleju cjanopan (typu kropelka) i szczęścia :)

0. robisz backup (jesli jeszcze masz power) i wyjmujesz akumulator
1. rozkrecasz pda (śrubki są pod gumowymi nóżkami)
2. zdejmujesz obudowę (spodnią część)
3. wtyczka jest na wierzchu a piny które wystają na zewnątrz, w środku  są przylutowane bezpośrednio do płytki
4. jesli udało Ci się któryś wepchnąc do srodka to nalezy przeprowadzić operację odwrotna (ja to robiłem cieniutkim śrubokrętem zegarmistrzowskim)
5. po wypchnięciu pinów sa one trochę pogięte we wtyczce i trzeba je wyprostować (za pomocą cienkiej pęsety - delikatnie ciągniesz za nie i wyginasz w odpowiednim kierunku)
6. jak już wszystkie piny sa prosto i wyglądają OK to od srodka pda (tam gdzie piny wchodza we wtyczke) wpuściłem kropelke lub dwie kleju po to by następnym razem ciężej było je wepchnąć do środka
7. teraz kawałek plastiku który odpadł z wtyczki należy umieścic na miejscu (pod pinami tak jak był wcześniej) ale wczesnie delikatnie posmarować go klejem zeby przykleił się do dna wtyczki (tam się mi urwał) i do pinów (uwaga z ilościa kleju żeby nie zasmarować całuch pinów
8. pomiedzy plasticzek i obudowę wtyczki wkładasz kilka paseczków papieru tak żeby docisnac plastik do pinów
9. zostawiasz w spokoju na godzinę lub dwie do wyschnięcia (i sie modlisz)
10. wyjmujesz papierki (prawdopodobnie jeden Ci się przyklei, to go delikatnie odrywasz, ale bez plastiku :)
11. małym metalowym śrubokretem (może byc igła) zeskrobujesz resztki kleju z pinów
12. skrecasz pda
13. podłaczasz i jesli wszystko sie udało to bedzie działac
początkowo u mnie wystepował problem ze złym spasowaniem wtyczki do kołyski ale po kilkudziesieciu razach wszystko działa jak kiedyś

powodzenia
Piotr

PS; jesli uda Ci się znaleść jakis serwis w okolicach Łodzi to daj znać

*

Offline scoco

• 17
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2005, 13:24:14 »
Rozkrecanie PDA, wpychanie i prostowanie pinow mam juz za soba (stad wiem, ze jest to 457KA), z tym ze zamiast zegarmistrzowskich narzedzi uzywalem Victorinoxa i odrobiny srodka rozluzniajacego :)
Wieczorem w takim razie uzupelnie zapasy rozluzniacza i zaczne od pkt. 6, przy czym chyba dla pewnosci zamienie miejscami pkt. 10 z 11.
Dziekuje,
Przemek

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 30, 2005, 13:47:45 »
w starszych modelach sa te nieszczesne piny. Dell zmienil je pozniej na lacze krawedziowe

*

Offline donvitt

• *
  • 53
  • Sprzęt: ASUS636N
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2005, 13:57:59 »
Jeszcze jedna uwaga:
przy przyklejaniu tego oderwanego kawałka zwróć uwage na to że z jednej strony jest on jakby karbowany (tam wchodza piny)
i nie przyklej go odwrotnie :)
a zamiana pkt.10 i 11 jest jak najbardziej wskazana

daj znać jak zakończysz działalność
Piotr

PS: i jeszcze raz - kleju dawaj z wyczuciem (żeby nie zalepić pinów) to zeskrobywanie idzie jak pogrudzie
myslałem o uzyciu jakiegoś pilniczka ale nie miałem takiego małego

Odp: Zepsute gniazdo dokujace w x30
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 01, 2007, 15:49:29 »
Panowie, od wczoraj mam u siebie takiego Della-X3 z totalnie zmasakrowanym gniazdem. Gdzie da sie kupic takie zlacze?Dam sobie rade z wymiana, ale szukalem i znalezc nie moglem...Udalo mi sie podlutowac do plyty gniazdo mini usb i dwa kabelki do ladowania wiec wiem ze warto bo komunikacja jest, ladowanie tez...

*

Offline pocek

• *
  • 58
  • Sprzęt: hx4700, Pre 2
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 01, 2007, 15:57:03 »
Nieźle odkopany wątek :)
Zobacz to: http://www.allegro.pl/item205319114_plyty_glowne_dell_axim_x3_x_4szt_b_c_m.html
Były 4 płyty na części, nikt nie kupił, więc myślę, że warto zapytać sprzedającego czy jeszcze ma jakąś sztukę ze sprawnym gniazdem. A jak nie, to może użytkownik adzios pomoże.
Kupię klapkę albo dawcę klapki baterii do h2200.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 01, 2007, 16:48:36 »
Jakby cię interesowało to mam nowe gniazda do x3/x30. Wyjątkowo mogę odsprzedać bez usługi naprawy bo wyjeżdżam na miesiąc.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 01, 2007, 19:17:49 »
piekne dzieki za kontakt, szybka odpowiedz, ide pisac na pw do Moda ;)
Pocek, dziękuję za szyki odzew ;-),
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2007, 19:22:47 wysłana przez Calineczka »