X51V i problem z usluga IPLUS

• 8 Odpowiedzi
  • 1054 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

X51V i problem z usluga IPLUS
« dnia: Czerwiec 23, 2008, 00:06:49 »
Hej,

Mam problem ze skonfigurowaniem mojego Dell Axim X51v z usluga iPlus - polaczenie z Internetem przez GSM.

Jako modemu DialUP uzywam komorki Nokia 6310i. Ustawiam polaczenie przez Bluetooth, numer dostepowy jako *99#, login, password i domain jako pola puste.

Wlaczam dowolna strone WWW w palmie -> laczy sie z netem, wydzwania numer po czym komorka pokazuje komunikat "ODLACZONO &nazwa palma&"

Dodam tylko, ze nie mam zadnych problemow z analogicznym polaczeniem z notebooka - komorka dziala poprawnie jako modem DialUP. Niestety palmtop nie dziala.

Co moze byc przyczyna tego problemu i jak to naprawic?

Dzieki

R.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2008, 01:27:44 wysłana przez jacekraf »

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
Odp: X51V i problem z usluga IPLUS
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2008, 09:22:24 »
w polach login i hasło wpisz "plusgsm", a w polu APN "internet".

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2008, 18:06:26 »
Dzieki za pomoc.

Nie do konca wiem gdzie wpisuje sie APN - czy w polu Domain? Tak wprowadzilem i...

Niestety nie pomoglo - nadal jest tak samo - przy otwarciu strony WWW palm laczy sie przez Bluetooth z komorka (jako modem Dialup), prosi o potwierdzenie polaczenia po czym dzwoni na *99#. Po czym nastepuje rozlaczenie, zerwanie polaczenia Bluetooth.

Na infolinii Plusa radza, ze to moze byc niekompatybilnosc komorki jako modem (Nokia 6310i) z Dellem - ze Dell nieprawnie rozpoznaje komorke jako modem - czy to moze byc prawda?

Jak na razie nie mam jak sprawdzic innej komorki w roli modemu... :(

Co o tym myslicie?

R.

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2008, 19:06:40 »
Pole domain ma być puste. Pomyliłem się... w Dellu nigdzie nie wpisujesz APN. Musisz kliknąć na new modem connection pod napisem ISP a później wpisać login i hasło "plusgsm". Powinno działać.
Aha... musisz jeszcze sprawdzić który port COM jest ustawiony jako połączenie modemowe z telefonem (port com bluetootha) i ustawić go na karcie która się pojawia przed wpisywaniem loginu i hasła.

Jeszcze powiedz czy masz WM 5.0, czy WM 6.0/6.1 oraz czy używasz jakaiegoś managera bluetooth jak np. widcomm BT stack.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2008, 19:09:48 wysłana przez narqotic »

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2008, 19:31:27 »
Dzialam na WM 5 a jesli chodzi o Bluetooth - uzywam standardowego menadzera systemowego (Settings->Connections).

Jestes pewien, ze user/pass to "plusgsm"? Sprawdzalem to i wszedzie mowia/pisza (np. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078), ze te 2 pola musza byc puste - korzystam z dostepu do netu przy uzyciu zwyklej karty GSM SIMPLUS (jest teraz promocja 10 PLN za 50 MB - http://www.simplus.pl/v.do?idx=805161)

A moze trzeba wpisac w Dellu dodatkowe polaczenie inicjujace (at...)?

Dzieki

R.

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 23, 2008, 20:08:39 »
Ja zawsze wpisywałem plusgsm i zawsze działało. Numer to *99# czyli ten sam który podałeś.

Spróbuj może zainstalować manager BT widcomm-a. Jest znacznie lepszy od systemowego i na pewno tam wszystko elegancko ustawisz. Z tego co pamiętam to na WM 5 u mnie też modem cały czas się rozłączał dopóki nie zainstalowałem widcomm-a.

*

Offline oozz

• *
  • 76
  • Sprzęt: Dell Axim x51v, I5800
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 23, 2008, 22:01:01 »
1. Da się. Używałem mając WM5 i wykupione 50MB. Próbowałem teraz znaleźć ustawienia, ale niestety wszystko pozmieniałem (walczę by z laptopa rozsyłać sieć po bluetooth i wszystko pozmieniałem). Różnica taka, ze używałem 6230i. W Twoim telefonie jest tylko GPRS i może ustawienia są inne. Przy EDGE, chyba, potrzebny był user: plusgsm, i hasło plusgsm (tak jak w modemie). W tej chwili nie mam siły przekładać karty-jutro spróbuję włożyć inna kartę do telefonu i napisze o ustawieniach. Jak mi się uda;) bo pozmieniałem już wszystko co się da;).
Pozdr.

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 23, 2008, 23:33:18 »
Nie ma różnicy czy łączysz się przez GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA czy HSUPA, zawsze są te same ustawienia.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 02, 2008, 13:18:14 »
oozz, cos moze sie udalo? :)