x51 i gps dell bt332

• 9 Odpowiedzi
  • 2589 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline slawer

• 9
  • Sprzęt: Apple Cube + Mac OS X 10.4.9
x51 i gps dell bt332
« dnia: Czerwiec 16, 2009, 21:44:43 »
2 lata temu przed wyjazdem w dalekie strony zostawiłem działający zestaw della x51 i GPS na automapie. Po powrocie ( TERAZ ), naładowałem oba elementy i ..... zapomniałem, jak je ze sobą sparować. Zmieniałem ustawienia GPS w setting,  ustawienia bluetooth'a w devices i COM ports- wszystko na nic !!! POMOOOOCY drodzy forumowicze. Nie dam sobie rady sam, może to starość.
Kupie uszkodzony prom kosmiczny typu "Discovery", ewentualnie możliwa zamiana na 2 łodzie podwodne typu Akuła (bez załogi).

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: x51 i gps dell bt332
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 17, 2009, 00:19:27 »
Napisz jak te com-y ustawiłeś - trochę więcej szczegółów. A jakbyś poszukał to niejeden wątek z opisem co i jak by się znalazł.

*

Offline slawer

• 9
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 17, 2009, 22:34:03 »
miej litość i nie bądź rasistą wobec starych ludzi. Wątków to ja moge sobie poszukać, ale dotyczących Cesarza Frantza Jozefa. Tutaj potrzebny po prostu przepis na ciasto i to prostym językiem !! PROOOOOSZE!!
W ustawieniach Axima mam COM 7 . Włączam parowanie i znajduje mi GPS'a. Wpisuje passkey. Zaznaczam serial port.Finiszuje. Mam Incoming Port COM8 oraz BT-GPS-33C436 COM7. Kończe ustawienia ( finish) i...... finish, nic sie nie dzieje . W automapie i destinatorze nie znajduje anteny GPS. ( bez zaznaczonego serial portu tez nie działa ). 2 lata temu , przed moim wyjazdem , wszystko chodziło. Może to nie jest kraj dla starych ludzi ?
Kupie uszkodzony prom kosmiczny typu "Discovery", ewentualnie możliwa zamiana na 2 łodzie podwodne typu Akuła (bez załogi).

*

olmeca

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2009, 10:34:19 »
Zmin port incoming na inny np. com4 powinien zaskoczyc. W AM ustaw ten sam z zaznaczeniem odbiornika bt. Chyba tez tak walczylem z tym parowaniem na stosie MS i zazwyczaj ustawilem tylko jedn port i wszystko zaczynalo sigac.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 10:37:27 wysłana przez olmeca »

*

Offline slawer

• 9
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 18, 2009, 16:23:26 »
Dzięki za jakiekolwiek rady, teraz uruchomienie tego ustrojstwa to już tylko ambicja. Nie będzie taki ceramik bitowy lepszy niż ja. Jednak sprawdźcie swoje rady w praktyce- parowanie Axima z GSP pozwala jedynie pracować na portach COM 8 i 7. Nie ma tam swobody wyboru, albo ja nie wiem o jakimś programie czy dynksie???? Prosze o dalszy udział w tej zabawie, już tylko dla sportu. AXIMY NIE BĘDĄ GÓRĄ NAD BIAŁKIEM !!!!

*

olmeca

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 18, 2009, 16:54:50 »
kolejna podpppowiedz jaka znalazlem do parowania tego sprzetu na mobilitysite http://www.mobilitysite.com/boards/gps-talk/132200-dell-gps-bt-332-axim-x51v.html

*

Offline slawer

• 9
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 18, 2009, 20:43:54 »
Istnieje proste rozwiązanie mojego problemu- po prostu moduł GPS jest uszkodzony.
Dziękuje za współpracę i dobre serce

*

olmeca

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 18, 2009, 21:21:28 »
jezeli masz mozliwosc sparowania go z innym urzadzenium lub sprawdzenia jak sie zachwuje inny odbiornik z Twoim akimem bedzie to mysle najlepsze wyjscie ze stwierdzeniem co nie gra.

Jeszcze zastanawialem sie nad jednym wyjsciem - mozesz sprobowac wgrac do axima stos bt broadcoma dostepny na forum aximsite, tylko nie wiem czy jest on dedykowany jedynie pod wersje z v czy wszystkie aximy serii X5x

*

Offline slawer

• 9
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 18, 2009, 22:36:36 »
Axim paruje się bez problemu z Nokią N70 i robi za zestaw głośnomówiacy. Prawdopodobnie GPS jest na uchodźstwie i myślę , że permanentnym. Wyjąłem baterie i po kilku minutach spróbowałem jeszcze raz- bez skutku. Axim wykrywa GPS, ale po ustawieniu parametrów BT, program ( AM i Destnator) zgłaszają brak anteny GPS- nawet nie ma komunikatu o braku sygnału satelitów. Nie wiem jak sprawdzić sam moduł GPS, bo nie mam innego PDA. Spróbuje sparowac GPS ze stacjonarnym Mac'iem bądź z notebookiem ( niestety też Mac, nie mam IBM). Może jest jakis program na WM do testowania GPS z innym zarządzaniem BT?

*

olmeca

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 19, 2009, 00:09:09 »
Sprawdz czy w tej nokii nie masz w narzedziach programu o nazwie Dane GPS po podlaczeniu gps pod nokie powinien zadzialac i sciagnac dane do tego programu.

Jako inna opcje do sprawdzenia gps na aximie polecam visualgps do pobrania -> http://pdaclub.pl/index.php?option=com_files&Itemid=54&cid=49&fid=187&srv=2