WM 2005 z Dell Axim x50v - wrazenia

• 32 Odpowiedzi
  • 3975 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline izy

• 3
« dnia: Listopad 08, 2005, 09:08:55 »
Instalacja:
U mnie z oprogramowaniem WM2003 A05 przebiegla bez problemu, mimo iż mam model A01 (pod bateria).
Przebiegło to w dwoch etapach, po ktorym trzeba bylo zresetowac pda.

Wrazenia:
Super !!!!
Word, Excel chodza o wiele lepiej. Ladniej wyswietlaja, wiecej funkcji oraz szybciej operuja na wiekszych dokumentach.
Internet Explorer  - podobnie.
Wifi - chodzi bez problemu w polaczeniu z moim D-Linkiem
Z programami nie ma problemu. Jedynie Skarbnik CE odmawia mi wspolpracy.
Szybkosc pracy - chodzi ciut wolniej od WM2003, ale niewiele.

Wniosek:

Polecam zmiane systemu. Po pierwszym dniu uzytkowania WM 2005 jestem zadowolony.

*

Offline Thek

• **
  • 174
  • Sprzęt: HTC Dream, 8GB microSD, Motorolla S9
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2005, 10:13:08 »
A jak jest ze stabilnością ? Zgodnie z opisami na aximsite.com, niektórym cuda wręcz się działy :).
Testowałeś może BT ?
Jak dlugo trwa jego uruchomienie ? Zarówno po resecie, jak i bez ?
W połowie listopada zapowiada się poprawiony obraz, więc ja chyba poczekam do tego czasu. Też mam model A01, więc miło usłyszeć, że system działa :).

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 08, 2005, 10:22:16 »
Wolniej czyli jeszcze wiekszy efekt malowania sie ekranu today i niektórych aplikacji pod qvga?

jak jest z prędkością romu i wifi? pod wm2003se wifi wyciąga max 160KB/s :(
Are you shpongled?

*

Offline izy

• 3
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 08, 2005, 11:01:05 »
Uruchomienie nastepuje od razu, jak w starym.
Jedynie po instalacji nastepuje okolo 15 minutowe formatowanie - tak sie to nazywa.
Efektu malowania nie widac.
Wolnie chodzi mi o reakacje na np wyciagniecie klawiatury. Ale ogolnie nie widac tego zwolnienia.
Co to jest BT ????
I nie doswiadczylem zadnego zwisu systemu.
Jaka predkosc ??? nie wiem, nie mam programow testujacych.

A do systemow zawsze beda pojawia sie upgrady, nie ma stystemu idealnego wiec, po co sie cofac :)

*

Offline Thek

• **
  • 174
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 08, 2005, 11:51:18 »
BT to Bluetooth - w WM2003SE był do tego zainstalowany (jako manager) program firmy Broadcom - może nie idealny, ale zdecydowanie bardziej funkcjonalny niż standardowy dostarczany przez Microsoft. Z tego co wyczytałem w WM2005 Dell zostawił managera Microsoftu.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 08, 2005, 12:50:31 »
Nie ma nic lepszego jak BT Manager Broadcomm/Widcomm - nie ma co ukrywac. Niestety wiele nowych PDA z WM 5.0 ma MS BT Stack...

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 08, 2005, 13:11:05 »
Zwisy systemu uswiadczycie po kilku dniach zabawy z wm5.
Generalnie jezeli ktos korzysta z pda w celach powaznych i nie moze sobie pozwolic na wpadki to wm5 wpusci go w maliny na bank!!!
Generalnie chodzi na x50v jak wersja beta a nie ostateczna retail. Throttling, CF, AS na pda, czasem swiruja ikony od wifi, bledy pamieci, bateria.
Do zabawy prosze bardzo ale jak ktos np. potrzebuje tego w pracy to moze byc tak: byl uruchomiony, wylaczamy, w pracy wlaczamy - brak karty cf, reset. Innym razem bateria wyczerpuje sie powoli, wyl/wlacz i bateria zasuwa 1% na 1min, badz szybciej.
Inny przyp: wlaczasz wifi surfujesz, wylaczasz wifi, wylaczasz wszystkie programy a procek zasuwa dalej jak glupi zamiast zejsc na 100. Wlacz/wylacz (wifi,bt wylaczone), a on pokazuje u gory antenke, albo ze wyszukuje.
Czasem nie chce sie wlaczyc, AS co chwila sie laduje itp.

Do zabawy prosze bardzo(jak ktos lubi robic resety), do pracy odradzam.

*

Offline Thek

• **
  • 174
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 08, 2005, 13:44:30 »
Triber - czytałeś o takich zachowaniach, czy sam miałeś "przyjemność" przetestować nowy system na Twoim x50v ?
Inna rzecz, że wypuszczenie przez Della system w takim stanie jako ostatecznej wersji (+ późniejsze update'y) to jakieś nieporozumienie.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 08, 2005, 14:23:47 »
Sam uswiadczylem takich 'bajerow', nie musza wystepowac u kazdego. Po 2 dniach jeszcze bym stwierdzil ze przesadzam ale po 5 wiem co mowie - system koniecznie musi byc zalatany!

[Dodano: 2005-11-08 14:39:30]
Na plus:
- nie wiem jak ale jest przyjemniejszy, bardziej schludny, jakis milszy w dotyku,
- zdecydownie lepszy IE,skalowanie obrazkow, calych stron od 50 do 200%,
- nie wystepuje efekt 'malowania',
- zywotnosc baterii (np. wifi on i surfuje sobie na standardowej baterii 3 godziny),
- ekran (to co wysweitla, nasycenie barw itp) az prosi sie by na niego patrzec,
- word,exel,ie - sa tak jakby directdraw (mozna je skalowac zamiast zmieniac czcionki jak w wm2003), kazac wyswietlic 200% a wszysstko dalej jest czytelne i ostre,
- szybszy transfer na kablu USB, ale nic zdecydowanie lepszego,
- proces instalacji: np: z PC - nie pyta sie gdzie, kopiuje cab i na pockecie podajecie, gdzie ma instalowac.
Gdy z cab'a na pockecie;  identycznie (pyta sie), a po instalacji nie kasuje, jak wczesniej w wm2003, cab'a,
- milsza w obsludze przegladarka plikow graficznych (thumbnails),
 .

Na minus:
- menadzer BT to konstrukcja oparta o konstrukcje cepa,
- generalnie system zabezpieczen jest dalego denerwujacy.
- brak kompatybilnosci ze starszymi systemami (programami na wm2003),
- problem ze sterownikiem graficznym (tu sie nie wiele znam ale np. pocketsnes za chiny nie uruchomicie porawnie, czy gapi czy nie, nie bedzi rysowal nic po za 1-wszą klatke),
- dalej nie ma wpudowanych ustawien barwy dzwieku, szczesciem idealnie dziala znana wszystkim poprawka,
- powerpoint - to chyba jakas pomylka(niska kompatybilnosc z dokumentami PC), po za tym nie myslcie, zejest to PP, 'to' tylko udaje ze umie wyswietlac prezentacje, z pewnoscia nie ma mozliwosci tworzenia,
 .

jak cos mi do glowy jeszcze przyjdzie to dopisze :)

!!!!Oczywiscie wykluczajac opisane wczesniej problemy!!!!

*

Offline Thek

• **
  • 174
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 08, 2005, 15:30:40 »
Dzięki za dość wyczerpujący opis, chwilowo skutecznie mnie zniechęciłeś do własnych eksperymentów ;).
Osobiście wystarczył by mi pp, który potrafi odczytać/wyświetlić prezentacje, ale skoro wspominasz o kiepskiej kompatybilności, to tak jakby jego przydatność była w takim razie dyskusyjna.
Testowałeś może nowego Worda & Excela - czy faktycznie umożliwiają czytanie/zapisywanie plików w natywnym formacie pc'towych aplikacji (oczywiście bez zepsucia takiego pliku) ?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 08, 2005, 23:08:12 »
Tak. Word Mobile i Excel Mobile obsluguja prawie w pelni standard swych odpowiednikow. Z tego co wiem nie obsluguja np. komentarzy do tekstu (sam nie sprawdzalem jeszcze) ale nie wiem czy gubia te informacje czy po prostu ich nie wyswietlaja. Pewnie nie wyswietlaja. Co do formatu to nie istnieje juz praktycznie format Pocket Worda. Teraz dokumenty zapisywane sa w formacie duzego brata.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 09, 2005, 00:32:54 »
@Triber  3h na wifi to raczej marny wyczyn. Spodziewałem się ze dociągnie do 5h. Przecież na wm2003se spokojnie 4h chodzi albo i dłużej. Ja mam wifi w trybie auto i zazwyczaj wyciągam około 4h non stop (cpu na auto i podświetlanie na pierwszą kreske)

rom i wifi łatwo przetestować. Robisz plik 10MB bierzesz stoper i sprawdzasz ile czasu będzie sie kopiowac.

sprawdzałeś może czy działa nyditot pod wm5.0?
Are you shpongled?

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 09, 2005, 01:16:50 »
Cytat: ziele
@Triber  3h na wifi to raczej marny wyczyn. Spodziewałem się ze dociągnie do 5h. Przecież na wm2003se spokojnie 4h chodzi albo i dłużej. Ja mam wifi w trybie auto i zazwyczaj wyciągam około 4h non stop (cpu na auto i podświetlanie na pierwszą kreske)
.................
sprawdzałeś może czy działa nyditot pod wm5.0?
1. Nie pamietam dokladnie czy 3, sprawdze dokladniej (tzn, lazilem sobie caly dzien po kilkanascie minut i bylem zaskoczony ze jeszcze nie wymienilem baterii), jednakze przez ten czas nonstop laze po stronkach i ekran 50%, kodowanie 64bit.
2. nie jeszcze sie nie bawilem nydiotem w wm5.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 09, 2005, 02:14:02 »
Może przez to że ekran na 50%... no nie wiem. Jak możesz to daj na pierszą kreske i zobacz ile by pochodził.

Czy jesli się da skalowanie stron www na 50% to jest obraz jak po włączeniu real vga czy dalej pixeloza obrazków?
Are you shpongled?

*

Offline Thek

• **
  • 174
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 09, 2005, 09:38:06 »
Cytat: jakub kańczugowski
Tak. Word Mobile i Excel Mobile obsluguja prawie w pelni standard swych odpowiednikow...
Teorię znam, tylko jestem ciekaw na ile to działa w rzeczywistości :). Pewnie będę miał okazję się ucieszyć / rozczarować dopiero jak sam przetestuję WM2005....ale to dopiero jak producent wypuści update :).

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 09, 2005, 10:44:33 »
Czy jesli się da skalowanie stron www na 50% to jest obraz jak po włączeniu real vga czy dalej pixeloza obrazków?
Pixelozy nie ma, wszystko jest czyste, widac ze wykozystuje mozliwosci ekranu vga. Co do grafiki to nie zmniejsza ich proporcjonalnie(tzn nie az 50%, tylko tyle jak uwaza), zas obrazki za duze skaluje by miescily sie chociaz w szerokosci, badz dlugosci, a wychodzi to bardzo dobrze jakosciowo (oczywiscie mozna to wylaczyc).

ps. nie mam czasu teraz by siedziec i chodzic po stronach na pda(w celach testu baterii), moze znacie adres jakiejs stronu co by mi odswiezala sie co 5 min?

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 09, 2005, 11:11:16 »
www.livescore.com (co 2-4 minuty)

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 10, 2005, 10:49:26 »
TEST WM5 na x50v
1.Transfer USB
Predkosc przesylu na usb cradle: plik 699 MB - 20min (liczone od czasu rzeczywistego przesylu przy pomocy kopiuj/wklej AS4.1, karta CF Kingston Elite Pro)

*

Offline Thek

• **
  • 174
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 10, 2005, 11:06:26 »
Około 580 kB/s - tak sobie. Na 2003se przy użyciu programu Card Export II jest około 700-750 kB/s (oczywiście przy dużych plikach).

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 10, 2005, 11:50:10 »
Cytat: thek
Około 580 kB/s - tak sobie. Na 2003se przy użyciu programu Card Export II jest około 700-750 kB/s (oczywiście przy dużych plikach).
Mowie przy uzyciu AS4.1 potem sprubuje przez Resco i przez ten program o ktorym piszesz - mniemam ze powoduje bezposredni kontakt pc z karta flash, wczesniej nie probowalem. A jak dobrze pojdzie to jutro przez BT. A potem WIFI  ale pozniej, chyba ze mi pomozecie w ustawieniu serwera VPN, bo jestem swiezy w tym temacie(router wifi mam zaledwie od tygodnia).    

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 10, 2005, 12:11:12 »
Chyba nie musisz aż vpn na routerze włączać. Wystarczy włączyć filtr mac adresów i wepa. Oraz wyłączyć rozgłaszanie to sie mało sprytni nie połapią że jest jakaś sieć.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 10, 2005, 13:20:01 »
Chyba nie musisz aż vpn na routerze włączać. Wystarczy włączyć filtr mac adresów i wepa. Oraz wyłączyć rozgłaszanie to sie mało sprytni nie połapią że jest jakaś sieć.
Tyle to sam wiem :), mam filtreacje MAC i 64bit WEP oraz ukryty SSID.
Chodzi mi o udostepnienie dysku na PC - (czyli chyba jako serwer VPN) bym go mogl przegladac z pocketa.

NYDIOT dziala w MW5 ale jeszcze nie czaje programu, bo po restarcie - zwiecha i hard reset. Ale w wm2003 mialem tak samo :). po prostu nie mam czasu tym wszysstkim sie pobawic.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 10, 2005, 14:31:42 »
Nie trzeba nic kombinować z vpn. To jest tylko do logowania do sieci (np na AGH jest tak zrobione). Jeśli jestes w tej samej sieci co komp to np w resco masz funcje mapowania dysków. W opcjach można też ustawić tak żeby były widoczne jako karta pamięci. Jeśli masz u siebie ftp to można  zamiast mapować folder ściągnąć plik przez resco. Chyba nawet bedzie tak lepiej bo odrazu pokaze predkość.

w wbudowanym exploratorze do udostępnionych folderów wchodzi się chyba wpisując //nazwa_kompa/folder
Are you shpongled?

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 12, 2005, 00:18:15 »
Witam - czy ktos bawil sie Automapa na WM50? Ja probowalem - niestety nie dziala. HELP !

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 12, 2005, 08:17:22 »
----------------------------
the born to be wild

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 14, 2005, 17:40:17 »
Zainstalowam na swoim Dellu WM5 jakiś czas temu i jestem bardzo zadowolony.

Przedewszystkim wreszcie nie przejmuje się baterią która (oczym wszyscy wiedzą) standardowo nie starcza na długo. Poza tym wreszcie wykorzystywana jest rozdzielczość ekranu. Wreszcie moge sobie zmniejszyć czcionke tak aby widać było w Wordzie wiecej niż 4 zdania, i nic sie nie zamazuje.

Instalacja (update) przebiegło bez problemów 2 hard resety i śliczny nowy pasek postępu ładownia bo resecie to jedyne dziwolągi nowego systemu które zaskakurą podczas instalacji.

Rzeczywiście fatalny menager BlueTooth'a nic z nim mi sie jeszcze nie udało zrobić nawet FTP nie mogłe właczyć, nie mowiąc o współpracy z moją domową siecią. (Jeśli ktoś wie jak to zrobić niech napisze)

WiFi działa bez zarzutu i zurzywa mniej mocy niż do tej pory.

Mobile Office jak to sie teraz pięknie nazywa też wywarł na mnie duże wrażenie choc musze przyznać że po zapowiedziach spodziewałem sie ciut wiecej (np wordowskie style formatowania czy stawiania na Dellu obrazków) ale i tak jest o niebo lepiej niż na WM 2003 SE

Drażni mnie natomiast dolny pasek znany z smartfonów i idea Microsoftu sterowania jedną ręką bez rysika bo na Dellu nie jestm wstanie jej użyć przez co mam utrudniony dostęp do menu i opcji, które poprzednio było ładnie ujęte w pasek menu. (Jak ktoś we jak to zmieć to bedę zobowiązany)

Ogólnie Dell z WM 5.0 działa nieznacznie wolniej ale za to wczelkie animacji czy przejścia są bardziej płynne przez co prawie nie zauważa sie zwolnienia.

Jeszcze jedno udeżyło mnie jako straszne, mianowicie czerwona ikonka Bluetooth'a. Prosze powiedz cie mi jak przywrócić starą blado szarą zamiast tej nowej krwisto czerwonej.

W zasadzie to wszystko, w sumie jestem bardzo zadowolony i polecam wszystkim innym przesiadkę na WM 5.0

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 15, 2005, 23:38:59 »
Ja na razie wróciłem do wm2003se. Sprawdzilem transfer w card explorer 2 i wynosi prawie 900 kb/s, aten sam plik przegrywa sie 14/15 min zamiast 20 jak w wm5. nic wiecej nie testowalem. Bledy, bledy, och ty wm5 na x50v! ps.Niedlugo przymirzam sie do potestowania real vga na wm5 i ze skalowaniem w IE. zdam relacje jak tylko bede mial czas.

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 23, 2005, 22:37:33 »
A przepraszam za moze glupie pytanie ale jak po upgrade do WM5 wrocic na W2003SE ?

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 24, 2005, 00:29:15 »
na stronie della masz downgrade do wm2003se A5
Are you shpongled?

« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 24, 2005, 16:34:49 »
Znaalzlem downgrade dla X50V, super, dzieki za podpowiedz. Podziele sie z Wami moimi spostrzezeniami...bo jednak wracam do wm2003se.  Potestowalem WM 5.0 przez 4 dni i tak naprawde nie widze zadnego zysku w porownaniu do poprzedniej wersji Windows. Wrecz przeciwnie Moje ulubione programy albo nie dziala, albo dziala nieprawidlowo. System sprawia wrazenie ze dziala zdecydowanie wolniej, a im wiecej wgrywam aplikacji tym jest gorzej. Jest do tego bardzo niestebilny. Zauwazylem problemy ze znikajaca karta CF, problemy w czasie startowania ( zawiesza sie i wylacza), 2 razy pojawil mi sie blad pamieci - czego nigdy wczesniej nie widzialem, potrafi sie zablokowac i tylko restart mu pomaga. Do tego - jak wczesniej pisali moi przedmowcy - tragiczna jest obsluga bluetooth - zupelnie jakby to byla wersja beta...
Automapa - dziala ale trzeba sie nameczyc aby ja uruchomic a w trakcie pracy z GPS znika mi dolna czesc obrazu (pojawiaja sie dziwne paski, kolorki). Wczoraj np wylaczylem system a on sam sie nagle wlaczyl i cala bateria mi sie wyczerpala. To samo jest w docking station. Gdy mam podlaczony palm i go wylacze, potrafi sie sam wlaczyc i zsynchronizowac z komputerem. To tyle minusow jak na 4 dni ;) Poniewaz palma uzywam glownie do zabawy i sluchania muzyki wiec nie potrafie powiedziec jak zachowuja sie aplikacje Word, Exel, PowerPoint itp...
Z ciekawostek WM5 rozpoznaje jak jest otwarta zaslepka do baterii i sie wylacza - nie pamietam czy tak bylo w WM2003 czy to nowosc ;)

Zastanawia mnie jedno - dlaczego Dell wypuscil tak niestabilny system. Ciekawe czy na Axim X51V jest lepiej ?