Użytkowanie akumulatora 3300 mAh

• 13 Odpowiedzi
  • 4204 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pielas

• 6
  • Sprzęt: Dell X50v
Użytkowanie akumulatora 3300 mAh
« dnia: Styczeń 31, 2010, 13:50:30 »
Witam chciałbym dokupić sobie akumulator do mojego della x50v o pojemności 3300 mAh i mam w związku z tym kilka pytań do osób które miały z nim doczynienia.
1. Na jakiejś stronie wyczytałem, że dell z klapką od tego akumulatora nie wchodzi do stacji dokującej, czy to prawda?
2. Czy sam akumulator mieści się w miejscu do ładowania akumulatora w stacji dokującej?
3. A co z dodatkowymi plecami? Mocno przeszkadzają w trzymaniu axima w ręku i użytkowaniu?

Z góry dzięki za odpowiedz.

*

Offline Bezimienny

• **
  • 131
  • Palladyn Innosa
  • Sprzęt: Nokia 5530xm
Odp: Użytkowanie akumulatora 3300 mAh
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2010, 18:03:36 »
Z tego co wiem to klapka od tej baterii jest niemal identyczna jak w mojej dodatkowej baterii o pojemności 2250mAh, musze ci powiedzieć że na co dzień tego używać sie nie da, no przynajmniej jak zawsze wkładasz PDA do pokrowca bo z tą baterią to do pokrowca nie wchodzi, no i w kieszeni też wygodnie nie jest (raz włożyłem żeby sprawdzić, tak to na co dzień nosze della w pokrowcu) a co do stacju dokującej to ci nie powiem bo tydzień mnie w domu nie będzie (internat :/ ) ale zdaje mi sie że z powiększoną baterią da sie axima umieścić w stacji dok, ale tylko tak mi sie zdaje (w piątek sam sprawdze tak z ciekawości)

*

Offline pielas

• 6
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2010, 18:36:48 »
Jestem przygotowany na noszenie go bez pokrowca, ale jak mówisz, że nie jest to zbyt wygodne to chyba jednak zdecyduje sie na mniejszą. A jak z trzymaniem go w ręku podczas normalniego użytkowania z tą powiększoną klapką?

*

Offline RybA™

• Ekspert Dell
  • 920
  • The Chosen One
    • Moje Portfolio
  • Sprzęt: Samsung S4, Dell Axim x50v & x51v, Nexus 7" 2012
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 01, 2010, 13:13:38 »
Osobiście polecam Ci kupienie po prostu drugiej baterii 110 mAh. Sam biegam z dwiema i nie mam problemu.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2010, 13:16:04 wysłana przez RybA™ »
Ten kto walczy z potworami winien uważać by nie stać się jednym z nich
Fryderyk Nietzsche.

*

olmeca

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 01, 2010, 15:17:20 »
Do wiekszej baterii bardzo nie trzeba sie przyzwyczajac - jedynie z uwagi na wiekszy ciezar calego della. Co do wypowiedzi Bezimiennego na temat trudnosci wkladania axima z wieksza bateria do pokrowca mocno pozwole sobie polemizowac - w moim przypadku nie jest to uciazliwy zabieg. Zreszta z czasem pokrowiec sie dopasowuje do tej powiekszonej baterii.
Odpowiadajac na Twoje pytania z pierwszego postu:
1. Mam podstrugana stacje dokujaca aby axim miescil sie razem z wieksza bateria w niej.
2. Z uwagi na specyfike budowy akumulatora 3300 nie miesci sie on w miejscu do ladowania baterii.
3. W moim przypadku plecki na baterie nie przeszkadzaja w trzymaniu axima w dloni - wresz przeciwnie pozwalaja go trzymac nawet lepiej.

Zaproponuje odlozenie troche wiecej pieniedzy i kupienie aku produkcji Mugena - moim skromnym zdanim wszelkie inne chinczyki za mniejsze pieniadze moga sie schowac pod wzgledem dlugosci pracy jak i wykonania klapki. Mialem wczesniej baterie Batimexu o pojemnosci 2250, bateria dzialala ok, ale klapka byla beznadziejnie dopasowana i przy lekkim poruszeniu od razu wyskakiwal alert czujnika klapki. W mugenie ani razu nie mialem tego problemu - wszystko swietnie spasowane.

Dokladam jeszcze zestaw zdjec na podparcie moich slow.

*

Offline pielas

• 6
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 01, 2010, 20:46:27 »
Dzięki za odpowiedzi i za zdjęcia. Posiadam tylko pokrowiec krusella, a do niego nie wejdzie axim z większą baterią. Myślałem właśnie o akumulatorze z batimexu, ale chyba skusze się na tego mugena. Skąd kupiłeś swój akumulator? Znalazłem na www.mugenpowerbatterijen.nl za $83.24 z europejskim podatkiem. Można dostać je gdzieś taniej?

*

olmeca

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 02, 2010, 03:23:23 »

*

Offline pielas

• 6
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 02, 2010, 06:49:27 »
Ok, wielkie dzięki. A czy zamawiając z tamtąd trzeba płacić jeszcze jakieś podatki typu cło czy VAT?

//edit:
Zauważyłem, że wysyłają towary jako prezenty o wartości $10, więc cła się chyba za to nie płaci?
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 07:01:33 wysłana przez pielas »

*

olmeca

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 02, 2010, 10:28:30 »
Cena jest ostateczna ta ktora widzisz na sklepie - cla i podatkow nie placilem tylko sama cene za zamowiony akumulator.

*

Offline RybA™

• Ekspert Dell
  • 920
  • The Chosen One
    • Moje Portfolio
  • Sprzęt: Samsung S4, Dell Axim x50v & x51v, Nexus 7" 2012
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 02, 2010, 11:00:32 »
Swoją drogą są specjalne etui na aximy z powiększoną baterią.
Ten kto walczy z potworami winien uważać by nie stać się jednym z nich
Fryderyk Nietzsche.

*

Offline jesiennylisc

• 3
  • Sprzęt: Dell Axim x51v
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 17, 2010, 15:11:58 »
Dobrze że akurat pojawił się ten temat bo tak się składa że zastanawiam się w tej chwili nad zakupem do x51v nowej baterii i znalazłem coś o pojemności 4000mAh w związku z czym mam pytanie - czy opłaca się w to inwestować?

http://cgi.ebay.co.uk/Battery-for-DELL-AXIM-X50-X50V-X51-X51V-PDA-4000mah_W0QQitemZ250566501631QQcmdZViewItemQQptZUK_AudioTVElectronics_PDAsAccessories_PDABatteries?hash=item3a56ed64ff

-Czy lepiej mieć jedną wielką baterię czy kilka mniejszych np. 1100 lub 2300mAh. Może jest ktoś kto użytkuje takie pojemności powyżej 2500mAh i orientuje się jak takie baterie wypadają tj. czy w rzeczywistości na takiej 4000 axim będzie działał 4x dłużej w porównaniu do 1100?
-Czy żywotność takiej baterii jest większa, mniejsza czy taka sama jak mniejszych pojemności?
-Czy czas ładowania tak dużej baterii jest proporcjonalnie dłuższy do mniejszej?
-Czy większa - bardziej wystająca obudowa z tyłu ma jakiś wpływ na komfort użytkowania czy to nie ma żadnego znaczenia :P
 :mrgreen:

z góry dzięki za odpowiedzi

*

olmeca

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 17, 2010, 15:38:58 »
Nie polece aku ktory wybrales juz ze wzgledu na sama cene. Zapoznaj sie z oferta mugena i jeszcze do dzisiaj jest mozliwosc zakupow ze swiatecznym rabatem z okazji Chinskiego Nowego Roku - wiecej informacji na ten temat w dziale promocje.

Co do Twoich pytan:
- Aktualnie mugen mi wystarcza na dluzsze korzystanie z axima
- IMO. duzo dluzsza niz standartowej
- Jest dluzszy od standartowej z uwagi na wieksza pojemnosc
- Nie ma, powyzej masz moje zdjecia axima i powiekszonej baterii.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 28, 2010, 09:32:11 »
Mam zwykłą baterię i chyba już nigdy jej nie użyję.
Mam mugena i niszę axima w pokrowcu skórzanym,w ręku leży normalnie,do kieszeni się tego nie pcha w spodniach tylko do kurtki-do wewnętrznej kieszeni albo nosi na pasku lub jak ja w plecaku.
W spodniach się nie nosi bo tam jest miejsce pisiora w środkowej kieszeni,w prawej smyrałkę się nosi a w lewej telefon,pozostałe telefony się upycha po kurtce i plecaku :E
Zadnie kieszenie się nie nadają do noszenia sprzętu bo można pogniść.
Jeżeli ktoś nosi damskie zbyt ciasne spodnie((które poza telefonami i PPC gniotą także jajka ) napewno nie zmieści axima w kieszeń :E

Co do pchania axima do stacji dokującej to po kiego walca go tam pchać?
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline Olleo

• *
  • 75
  • Sprzęt: Dell X51v, Samsung Galaxy SII
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 18, 2010, 07:44:51 »
Zadnie kieszenie się nie nadają do noszenia sprzętu bo można pogniść.
O przepraszam, mam co prawda zaledwie 2200mAh zdaje sie Batimexu (juz ze 4 lata), ale do kieszeni M65 wchodzi mi i jeszcze sie tam gubi. Zeby zbytnio nie latal czasem dorzucam ze 3-4 puszki browara ;)