upgrade ROM dla Dell Axim X30

• 14 Odpowiedzi
  • 4510 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 15, 2004, 10:18:50 »
witam,

jestem to nowy, więc witam wszytkich klubowiczów,
chciałem tylko poinformować, że dostępny jest już upgrade ROM-U dla Axim x30 na stronie www.support.dell.com

Pozdrawiam

Marcin Adamczyk

[Dodano: 2004-10-15 10:24:02]
jeszcze tylko podam zmiany wnoszone przez ten update:

Upgrade your PDA with new Windows Mobile Second Edition ver 4.21.1088(build 14260.2.0.2)
Upgrade your PDA Widows Media Player with Windows Media Player 10 Mobile. (build 14235)
Enhance wireless stability. (The enhancement is only for 624MHz & 312MHz integrated Wi-Fi, Bluetooth model)
Enhance SDIO bus driver.

pozdrawiam

Marcin Adamczyk

*

Offline some0NE

• 359
  • Sprzęt: iPhone 3G [16GB] / Nokia E71 / Holux GPSmile 60 (Palmax GPS)
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 15, 2004, 23:35:31 »
Cytat: maad11
witam,

jestem to nowy, więc witam wszytkich klubowiczów,
chciałem tylko poinformować, że dostępny jest już upgrade ROM-U dla Axim x30 na stronie www.support.dell.com

Pozdrawiam

Marcin Adamczyk

[Dodano: 2004-10-15 10:24:02]
jeszcze tylko podam zmiany wnoszone przez ten update:

Upgrade your PDA with new Windows Mobile Second Edition ver 4.21.1088(build 14260.2.0.2)
Upgrade your PDA Widows Media Player with Windows Media Player 10 Mobile. (build 14235)
Enhance wireless stability. (The enhancement is only for 624MHz & 312MHz integrated Wi-Fi, Bluetooth model)
Enhance SDIO bus driver.

pozdrawiam

Marcin Adamczyk

thx :]

[Dodano: 2004-10-15 23:55:11]
wlasnie robie update :]

[Dodano: 2004-10-16 00:01:06]
no i mam juz uaktualniony system :))
some0NE

*

Offline TTQ

• 14
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 17, 2004, 12:44:12 »
Witam

To moze napisz jakie wrazenia ;)

Pozdrawiamy
Ja i Axim przed updatesem :)
TTQ

*

Offline some0NE

• 359
  • Sprzęt: iPhone 3G [16GB] / Nokia E71 / Holux GPSmile 60 (Palmax GPS)
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 18, 2004, 22:53:11 »
Cytat: ttq
Witam

To moze napisz jakie wrazenia ;)

Hmm...

Nowy WMP, nowe ikonki od Wi-Fi...

Poza tym nic szczegolnego w oko mi nie wpadlo. :)
some0NE

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2004, 09:18:12 »
ja też zrobiłem update, chociaż mój Axim świeżutki bo przyszedł w Sobotę z romem A03. :proud:
Podobno nowy ROM (05) dodaje też "stabilnosci" połączeniom WiFi - ja tego nie mogę stwierdzić - bo za nic nie mogę ustawić połączenia Ad-hoc z moim Pecetem :huh: - a próbowałem już chyba wszystkiego...
Więcej o nowym ROMie na stronie www.aximsite.com
Może ktoś z Aximem, mógłby się ze mną skontaktować na tlenie, skypie lub poprzez email: maad11małpawp.pl i udzielić jakiejś pomocy

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2005, 16:30:19 »
Cytat: maad11
ja też zrobiłem update, chociaż mój Axim świeżutki bo przyszedł w Sobotę z romem A03. :proud:
Podobno nowy ROM (05) dodaje też "stabilnosci" połączeniom WiFi - ja tego nie mogę stwierdzić - bo za nic nie mogę ustawić połączenia Ad-hoc z moim Pecetem :huh: - a próbowałem już chyba wszystkiego...
Więcej o nowym ROMie na stronie www.aximsite.com
Może ktoś z Aximem, mógłby się ze mną skontaktować na tlenie, skypie lub poprzez email: maad11małpawp.pl i udzielić jakiejś pomocy

Witam... i jak? udało sie rozwiązać problem? :)
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2005, 18:17:12 »
Tak, powoli doszedłem, co i jak... :)
Chociaż ostatnio byłem w Holandii i tam korzystałem z sieci WiFi znajomego (Skype - to rewelacja) i teraz będę musiał ustawiac wszystko od początku... bo jakoś mój aximek "pogubił" wszelkie ustawienia.
Tak na marginesie, to łącze się z Pecetem przez kartę WiFi Dlinka i muszę powiedzieć, że ta ma dosyć kiepski zasięg :(

Pozdrawiam
Marcin Adamczyk

*

Offline Krzysztoff

• 16
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 09, 2005, 19:27:36 »
Witam! Mam X30 i rom A02(06100400EN). Sciagnalem ze strony Della plik R87096.exe mam nadzieje ze jest to najnowszy Rom oznaczenie v.10070400en, Ao1. Domyslilem sie ze uruchamiam go na PC tylko co dalej /nie znam angielskiego/ czy PDA ma byc podlaczony do PC-ta.  Nie chce sobie cos pokopac. Nie znalazlem zadnego opisu co robic dalej. Prosze o jakies namiary wzglednie sposob postepowania.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 09, 2005, 19:35:20 »
Oto taki uniwersalny tekst na ten temat jaki przygotowalem na potrzebny nowego FAQa/bazy wiedzy czy jak sie to bedzie tam zwalo...

Najpierw musimy zaopatrzyć się w plik zawierający nowy obraz pamięci ROM. Dostępny jest on zazwyczaj na stronie wsparcia technicznego producenta danego PDA. Upewnijmy się że pobieramy właściwy dla naszego modelu palmtopa upgrade, a po jego ściągnięciu zapoznajmy się z dołączonym plikiem readme. Zanim jednak przystąpimy do upgrade'u warto przyswoić sobie kilka poniższych zasad:
- lepiej jest podłączyć palmtopa do PC kablem USB, a nie szeregowym gdyż upgrade przebiegnie szybciej
- nie należy stosować kabli USB typu Sync & Charge (czyli ładująco-synchronizujących)
- kabel USB należy podłączyć bezpośrednio do komputera, a nie poprzez HUB USB
- dodatkowo powinno się korzystać ze standardowych gniazd USB znajdujących się obok portów PS/2 (dla myszki i klawiatury), a nie z gniazd umieszczonych na śledziu, czy też z przodu na obudowie komputera
- trzeba również wyłączyć tryb hibernacji lub standby w ustawieniach okienek na pececie
- pod żadnym pozorem nie należy przerywać procesu instalacji nowego ROMu (nie wyłączać komputera/PDA, nie odłączać kabli, itd)
- nie można korzystać z PDA do czasu zakończenia instalacji

UWAGA: Wszystkie dane znajdujące się w pamięci RAM palmtopa jak i w wydzielonym dla użytkownika obszarze pamięci ROM (File Store) zostaną utracone – wszystkie aplikacje, książka adresowa, kalendarz, pliki, ustawienia aplikacji, itd. Dlatego też zaleca się wykonanie wcześniejszej synchronizacji PDA z pecetowym Outlookiem - dzięki czemu nasze dane PIM zostaną zachowane. Należy również przegrać ręcznie pozostałe pliki na których nam zależy. Backup wykonany na poprzednich wersjach systemu operacyjnego nie powinien być odtwarzany na nowym systemie - czasem jest to wręcz niemożliwe.  

*

Offline Krzysztoff

• 16
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 09, 2005, 19:58:42 »
Wielkie dzięki za odpowiedz.Sprobuje i zobaczymy co bedzie

[Dodano: 2005-02-09 23:26:51]
No i tak otrzymuje komunikat "The AC adapter is not connected." Zrobiłem twardy reset, przeinstalowalem ActiveSync, przeinstalowalem com-y w Pc i dalej to samo. Przedtem laczylem sie po BT. Juz nie wien gdzie kopac aby to ruszyło. W Connection settings mam zaznaczone wszystkie opcje. Pewnie to jakas prosta sprawa ale nie moge na to wpasc.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2005, 23:52:44 »
AC adapter to jest ladowarka :) Musisz podlaczyc palmtopa do ladowarki przed przystapieniem do instalacji. Musze to dodac do opisu :) Tylko nie probuj czasem wrzucac ROMu po BT!

*

Offline Krzysztoff

• 16
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 10, 2005, 00:22:28 »
Udało sie. Wielkie dzięki, przypuszczalem ze sprawa bedzie oczywista ale z doswiadczenia wiem ze takie sa najtrudniejsze. Jeszcze raz dziekuje i podziwiam nie tylko za wiedze ale za chec dzielenia sie nią z innymi.
Krzysztof

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 16, 2005, 23:26:37 »
witam

mam dwa pytania w tym temacie

poniewaz mam tylko kabel synchronizacyjny 2 in 1 czyli sync and charge czy moge za pomoca niego zrobic ubdate???

i co sie stanie jesli zupdetytuje roma w wersji niemieckiej???

czy bedzie mozna go normalnie zainstalowac tego roma ang A05??

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 17, 2005, 08:05:54 »
Nie powinno sie uzywac kabelkow typu Sync & Charge poniewaz czasem moga wystapic problemy - np. rozlaczenie komunikacji lub zbyt slaby prad ladowania PDA. Niektore osoby mialy z tym problemy u innych pewnie dziala dobrze... ale nalezy uwazac. Zazwyczaj programy do przeprowadzania update'u pamieci ROM sprawdzaja jaka wersja jezykowa systemu znajduje sie obecnie w PDA i nie pozwalaja wrzucic tam innej wersji. Dlatego zwykle uruchomienie angielskiej aktualizacji ROMu na niemieckim PDA raczej nic nie da.

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 20, 2005, 20:37:54 »
Wiec nie ma zadnej mozliwosc aktualizacji romu axima x30 z niemieckim jezykiem do wersji 05?Co dell zapomnial o innych krajach niz USA, GB?

[Dodano: 2005-02-20 23:27:47]
kasper: zapraszam na mooj temat, tu moze byc rozwiazanie ;)

http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=12955