Transfer gwarancji, ktoś tego dokonał?

• 73 Odpowiedzi
  • 15753 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #60 dnia: Wrzesień 07, 2005, 19:04:53 »
W WM 5.0 wystepuje tak zwany Perisistent Store. Pamiec RAM w PDA z WM 5.0 jest tylko pamiecia operacyjna. Nie jest juz dzielona dynamicznie na Storage i Programs jak to bylo do tej pory. Nie mozna tam instalowac aplikacji. Pamiec ta jest wykorzystywana tylko do pracy przez aktualnie wlaczone programy. Natomiast wszytkie programy jakie uzytkownik bedzie chcial zainstalowac w PDA beda musialy trafic do udostepnionej dla niego pamieci ROM, ktora pozostala wolna po wrzuceniu obrazu systemu. JASNE?

Tutaj masz przyklad podzialu takiej pamieci w MDA III z WM 5.0. Zauwazyles brak suwaka i sztywny podzial?

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10523

*

Offline Serge

• *
  • 59
« Odpowiedź #61 dnia: Wrzesień 07, 2005, 19:08:28 »
Wciąż czekam że ktoś mi udowodni coś innego niż Ja napisałem.

Jak na razie nie mogę się doczekać, żeby przyznać się do błędów - jestem bardzo samokrytycznym i bezwzględnym co do własnych pomyłek.

Słyszę tylko "akcelerator" i "sprawa gustu", "sprawa gustu" i "akcelerator". Dla urozmaicenia ostatnio powtórzona bajka że WM 5.0 prawie nie potrzebuje pamięci RAM(od razu uwierzyliśmy, tak? Microsoft jest nienaganny pod  kątem obiecanek!) oraz potrzebuje masę wbudowanego(!) ROMu(to już dla mnie kompletna tajemnica).

[Dodano: 2005-09-07 19:16:15]
Jakub

1. W jakości Persistent storage może służyć zwykły SD(szybszy od każdego ROM w każdym PDA). Właśnie dla tego fakt, że ktoś ma 128 ROM nie ma większego znaczenia.
2. RAM to zwykła pamięć. Dla caches, hashes, buffers, temporary data, indeksów, czcionek, etc. Właśnie to zjada pamięć w pecetach. I właśnie to oznacza prędkość dla zwykłych app.
3. Zapomniałeś, że właśnie w RAM będzie kopiowana KAŻDA aplikacja z ROM.

*

mik39

« Odpowiedź #62 dnia: Wrzesień 07, 2005, 19:48:51 »
Serge, czy pamietasz jaki jest tytul tej dyskusji??
Do Admina:czy mozesz przeniesc te jakze ciekawe rozwaznia kolegow do innego dzialu? Ten temat dotyczy "transferu gwarancji" a dyskusja toczy sie na zupelnie inny temat. Z szacunkiem do wszystkich "dyskutujacych".
Aloha:)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #63 dnia: Wrzesień 07, 2005, 20:04:58 »
Cytat: mik39
Serge, czy pamietasz jaki jest tytul tej dyskusji??
Do Admina:czy mozesz przeniesc te jakze ciekawe rozwaznia kolegow do innego dzialu? Ten temat dotyczy "transferu gwarancji" a dyskusja toczy sie na zupelnie inny temat. Z szacunkiem do wszystkich "dyskutujacych".
Aloha:)

Niestety nie da sie rozdzielac tematow na tym forum. Nie moge tego podzielic na dwa :(

[Dodano: 2005-09-07 20:07:06]
Cytat: Serge
1. W jakości Persistent storage może służyć zwykły SD(szybszy od każdego ROM w każdym PDA). Właśnie dla tego fakt, że ktoś ma 128 ROM nie ma większego znaczenia.

Oczywisce ze moze, ale nie kazdy program mozna zainstalowac na karcie pamieci, bo nie bedzie dobrze dzialac.

2. RAM to zwykła pamięć. Dla caches, hashes, buffers, temporary data, indeksów, czcionek, etc. Właśnie to zjada pamięć w pecetach. I właśnie to oznacza prędkość dla zwykłych app.

Po czesci masz racje. Ale Windows Mobile wymaga max okolo 25-30MB do pracy i to z najbardziej wymagajacymi aplikacjami. Wiec tutaj nie ma co mowic o przyrosci predkosci pracy system przez zwiekszenie dostepnej pamieci.

3. Zapomniałeś, że właśnie w RAM będzie kopiowana KAŻDA aplikacja z ROM.

Ze jak? :) O czym Ty do mnie rozmawiasz? :))

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #64 dnia: Wrzesień 07, 2005, 20:36:05 »
Każda uruchamiana aplikacja jest pakowana do ramu i z tamtąd dopiero wykonywana. Wykonywanie programu bezpośrednio z dysku/romu jest za wolne. Chodzi tu o czas dostępu. Jednak 64MB to jest aż za nadto. Nie wiem jakie pamięciochłonne programy ma Serge ale ja największą z jaką się spotkałem to Warcraft2 który zabiera 32MB ramu. Dziwne że nawet teraz gdy mam poinstalowane programy w ramie znalazłem miejsce na jego uruchomienie. W wm5.0 ich tam nie będzie więc ilość wolnego ramu będzie o wiele większa. Prosze powiedż mi co jest w stanie zapchać tyle ramu.
Are you shpongled?

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #65 dnia: Wrzesień 07, 2005, 21:03:55 »
Cytat: ziele
Każda uruchamiana aplikacja jest pakowana do ramu i z tamtąd dopiero wykonywana. Wykonywanie programu bezpośrednio z dysku/romu jest za wolne.
Wlasnie jedna z charakterystycznych cech Windows CE (a tym samym PocketPC) jest mozliwosc uruchamiania programow bezposrednio z ROM'u, bez uprzedniego kopiowania go do pamieci RAM.  Nazywa sie to XIP (Execute-In-Place): ... execute-in-place (XIP) regions allow applications to run from ROM, reducing RAM requirements:
http://www.elecdesign.com/Articles/ArticleID/4643/4643.html

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #66 dnia: Wrzesień 07, 2005, 21:41:57 »
Aha... dobrze wiedzieć. To tym bardziej mniej ramu jest potrzebne.
Are you shpongled?

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 05, 2005, 23:45:00 »
Bardzo przepraszam za odkopanie tematu, ale musiałem :)
No Serge, teraz chyba już wiesz, że ten się śmieje, kto się śmieje ostatni ;) Z dniem dzisiejszym Loox oficjalnie przegrywa "walkę" z x50v. Gry na akcelerator Axima cały czas powstają i to jakie! O akceleratorze w Looxie wszyscy zapomnieli, nawet ty ;) I najważniejsze: nie będzie upgradu do WM5.0 dla Looxa, tylko dla Axima, co chyba już przesądza, jaki jest najgorszy palmtop VGA (i nie jest to wcale Asus730 ;) ). Teraz x50v będzie miał około 96MB pamięci na pliki i 64MB zwykłego ramu.
No i oczywiście: No to Dell :D

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 06, 2005, 00:16:44 »
True true :))
Are you shpongled?

« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 06, 2005, 01:12:40 »
Jak to paskudnie cieszyc sie z cudzego nieszczescia... :D

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 06, 2005, 01:53:32 »
obrzucał błotem della i sam został obrzucony... chyba to sprawiedliwe co nie? :))

@Poklik rom wm5.0  dla axima zajmuje 40.5MB więc bedzie około 85MB wolnego miejsca.
Are you shpongled?

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 06, 2005, 12:51:11 »
A tak wogóle to w najbliższym czasie szykuje się wysyp używanych Looxów720 na Allegro :D :D :D

« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 06, 2005, 16:28:43 »
Eee nie sadze. Ludzie za zazwyczaj konsekwentni w swych decyzjach. Na pewno znajdzie sie znacznie wiecej tych ktorzy beda twierdzili ze WM 5.0 jest albo kiepski albo do niczego im potrzebny niz tych ktorzy zdecyduja sie na sprzedaz swojego looxa.

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 06, 2005, 16:49:51 »
Cytat: magic01
Eee nie sadze. Ludzie za zazwyczaj konsekwentni w swych decyzjach. Na pewno znajdzie sie znacznie wiecej tych ktorzy beda twierdzili ze WM 5.0 jest albo kiepski albo do niczego im potrzebny niz tych ktorzy zdecyduja sie na sprzedaz swojego looxa.
Spokojnie, to taki żart był ;) Toż to oczywiste, że z tego powodu wszyscy użytkownicy L720 nie zaczną ich sprzedawać.
Co do kiepskości wm5.0 to zaraz po premierze niemal wszystkich WinCE/PPC/WM twierdzono, że to złe systemy, jednak po pewnym czasie przyzwyczają się.