Samoczynne resety ustawienia czasu pyt. do ZIELE

• 13 Odpowiedzi
  • 1455 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
  • Sprzęt: Galaxy Tab P1000, SGS i9000, Compaq 8710p
« dnia: Październik 17, 2006, 18:06:59 »
Witam. Ktos wie co może być przyczyna tego, ze po kazdym wyjeciu baterii nastepuje zresetowien ustawien daty i godziny do poczatkowych z roomu. W tym przyp.2005-07-01
godz. 00.00. Baterie wymieniam 2-3 razy dziennie
i jest to denerwujace kiedy musze za kazdym razem wprowadzac aktualne ustawienia. Sprawdzalem po hr
 i jest to samo na czystym systemie. Takich objawow nie ma po sr. Mysle,ze chyba nie jest to wina jakiejs baterii podtrzymujacej poniewaz poza tym objawami wszystko jest ok. Aby uprzedzic pyt. wymiana bat. trwa 5-10 sek.
Pamietam, ze kiedys czytalem o czyms podobnym w archiwum jednak nie mogę tego znalezc.

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
moze ziele pomoze ;)
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2006, 14:06:42 »
jak wynika z wczesniejszych postow przyczyna tego faktycznie może być brak podtrzymania pradu przez baterie do backupu. dlatego mam pytanie w szczegolnosci do ZIELE : czy bateria mogla sie wykonczyc po ok. 11 miesiacach? czy jest bateria wymienna-ew. jaki typ i czy można ja samemu zmienic? może ktos już tego probowal?
chwilowo zainstalowalem program do automatycznej synchronizacjiczasu, lecz nie jest to idealne wyjscie.
pozdr. jackpe

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 18, 2006, 22:57:47 »
Ale axim x51v chyba nie ma baterii backupowej bo nie jest potrzebna do podtrzymywania ramu. Dziwna sprawa.... x51v jeszcze nie rozbierałem wiec nie mogę w 100% stwierdzić ze tej baterii tam nie ma.
Are you shpongled?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2006, 15:23:25 »
Bateria jest, podtrzymuje tylko zegar i datę na 5 minut po wyjęciu baterii po to, żeby można było ją spokojnie wymienić i nam zegar nie padł. Potem przy włożeniu baterii ta bateryjka znowu się ładuje, ale u Ciebie jackpe chyba coś z nią jest, że się wyładowała i nie chce naładować.

*

Offline intimo

• **
  • 125
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2006, 15:56:58 »
Pytanie
Jeśli jest bateryjka do backupu to dlaczego nie jest wyświetlane info o niej ?? Przynajmniej tak jest u mnie nie wiem jak u was. Czy poprostu bateria jest ale w zaden sposób nie monitorowana, czy to wina softu ??
Dodam że w pluginie resco bateria ta jest wyswietlana ale ma 0%, tak samo jest w spb plus, jest bateryjka ale ma 0%. No ale mi godzinka się trzyma.

A teraz inne pytanie: czy to normalne ze po wyjęciu baterii robi sie SR jest tak w kazdym przypadku czy to pocket wlaczony czy to w uspieniu. Czy nie powinno być tak że jak wymieniam baterie, to axim powinien przejsc w tryb uspiony, po czym po szybkiej wymianie baterii i wlaczeniu go powinno wszystko sie pojawic od razu na ekranie, a nie ze system wstaje od nowa.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2006, 16:05:33 »
intimo - a czy jak wyłączasz komputer z prądu podczas działania Windowsa to po jego podłączeniu jest wszystko jak było? Tak może było w przypadku WM2003SE, gdzie pamięć RAM była podtrzymywana, ale moim zdaniem to bezsens.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 19, 2006, 16:07:15 »
Cytat: "intimo"
Pytanie
...
A teraz inne pytanie: czy to normalne ze po wyjęciu baterii robi sie SR jest tak w kazdym przypadku czy to pocket wlaczony czy to w uspieniu. Czy nie powinno być tak że jak wymieniam baterie, to axim powinien przejsc w tryb uspiony, po czym po szybkiej wymianie baterii i wlaczeniu go powinno wszystko sie pojawic od razu na ekranie, a nie ze system wstaje od nowa.

Tak, soft reset jest normalnym zachowaniem.

Dziwna sprawa z tą baterią podtrzymującą. Po co była by ona potrzebna w wm5. Inne PDA z tego co mi wiadomo nie mają tej bateryjki.
Zadaniem tej bateryjki jest zabezpieczenie danych w RAM przy wyczerpaniu się akumulatora (lub wymianie)

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 19, 2006, 17:18:33 »
Zegar powinien chodzić pare minut zasilany nawet z kondensatora. Jednak axim x51v to w sumie x50v z innym romem wiec moze baterie faktycznie zostawili.  Ta bateryka jest jak zegarkowa tylko trochę wieksza. Z dostaniem nie powinno być problemu.
Are you shpongled?

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 19, 2006, 20:31:44 »
Cytat: "ziele"
Zegar powinien chodzić pare minut zasilany nawet z kondensatora. Jednak axim x51v to w sumie x50v z innym romem wiec moze baterie faktycznie zostawili.  Ta bateryka jest jak zegarkowa tylko trochę wieksza. Z dostaniem nie powinno być problemu.

kondensatory nie trzymaja tak dlugo. ja osobiscie stawiam, ze jest tam wlasnie taka bateria jak w komputerze. czyli nie taka jak w x50v bo tam byl akumulator a nie bateria. nie wiem czy to dobrze nazywam ale wiecie o co chodzi. no i najprawdopodobniej wlasnie ta bateria sie rozladowala i trzeba ja wymienic. a, ze w ppc nie ma za duzo miejsca to pewnie dali jakas niewielka baterie i sie rozladowala. ja w zwyklym komputerze raz mialem taki przypadek.
w kazdym badz razie czeka autora rozbieranie axima lub wizyta w serwisie.

*

Offline intimo

• **
  • 125
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 20, 2006, 02:21:29 »
@ BatSk8

Nie no spoko tak tylko pytałem. Niestety nie miałem nigdy wcześniej urządzenia z wm2003, więc nie wiem jak one sie zachwywaly. Moglo by sie wydawac ze na czas zmiany baterii, powiedzmy kilka sekund, wszystkie dane  w pamieci RAM powinny zostac podtrzymane, nie wymaga to kolosalnej ilosci energi a bylo by bardzo przydatne. Z drugiej strony SR jest bardzo pożyteczny, to tak jak reset normalnego windowsa, z reguły wszystko potem normalnie pracuje :)

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 20, 2006, 08:11:23 »
mysle ze jednak sam bede chcial dobrac sie do tej baterii. nie bardzo mi sie chce czekac na naprawe w serwisie. o efektach niezwlocznie poinformuje ;)

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 20, 2006, 11:23:03 »
Polecam miękką kartę plastikową. Uważaj na zatrzask przy guziku power bo cząsto ludzie łamią w tym miejscu obudowe. Aha otwietaj go majac lcd do góry bo nie jest niczym przymocowany (nie licząc taśm sygnałowych) ;)
Are you shpongled?

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 20, 2006, 12:56:13 »
Cytat: "ziele"
... Aha otwietaj go majac lcd do góry bo nie jest niczym przymocowany (nie licząc taśm sygnałowych) ;)

???
W x50v LCD jest przykręcony metalową ramką do płyty głównej

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 20, 2006, 16:47:45 »
Nie jest. Jest tylko matalowa rama ale lcd tylko w niej leży i nie jest do niej przyczepiony. Przynajmniej u mnie tak jest. Przy pierwszym otwieraniu mało  nie zbierałem lcd z podłogi ;)
Are you shpongled?