Regulacja podświetlenia

• 7 Odpowiedzi
  • 1200 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
Regulacja podświetlenia
« dnia: Grudzień 05, 2006, 22:12:10 »
Gnębi mnie jedna rzecz - podświetlenie. Na codzień pracuję na minimalnym podświetleniu, czyli jedna kreska, a większe podświetlenie (choć nie 50%, a co dopiero nie na maxa, bo po co) włączam tylko jeśli świeci mi słońce na ekran, żeby była lepsza widoczność. Tak jest OK, niekiedy używam max podświetlenia jeśli jestem na otwartym terenie, ale to bardzo rzadko, bo ogółem ekran jest dość jasny na niższych stopniach i bateria się oszczędza :)
Mój problem polega na tym, że często korzystam z PDA wieczorem przy zgaszonym świetle i wtedy podświetlenie minimum wprost razi w oczy. Można pracować, ale wtedy jest tak mocny kontrast między ciemnością, a ekranem, że widzę tylko ekran, bo mi oślepia panoramę :terrified: Jak ekran wyłączam, bo np. leci muzyka, to wtedy oczy aż bolą po takim napromieniowaniu światłem i nagłym szoku ciemności. Czy jest jakiś sposób na jeszcze większe zniżenie podświetlenia tak, żeby mi ekran był podświetlony ledwo, ledwo, nie raził, tylko był czytelny? Może jakaś modyfikacja w rejestrze czy jakiś program?
W dodatku wkurza mnie ta migająca dioda jak mam jeszcze 30% baterii - to jest przesada. Nie da się tego przełączyć na 10 lub 5 %?

A mówią, że w Aximach podświetlenie jest słabe :) Nie chciałbym mieć takiego Looxa 720 lub N560 wieczorem na minimalnym podświetleniu :D

*

Offline BLAST

• 378
Regulacja podświetlenia
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 05, 2006, 22:21:07 »
Chyba pozostaje jedynie aktywowanie ukrytego apletu z regulacją kontrastu.
Chociaż wydaje mi się, że już to przerabiałeś  :)
Dioda też mnie wkurza ale na to sposobu nie znam.
Axim X51v (LennySh Football AximX51v WM6 ROM #2)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
Regulacja podświetlenia
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 05, 2006, 22:44:35 »
Regulacja kontrastu - jest coś takiego, jest nawet taki program, który pozwalał w Aximach regulować głębię kolorów, nasycenie osobno R, G i B, a także pozwalał na zmianę kontrastu i szło osiągnąć bardziej rzeczywiste kolory, coś ala Loox :) Nie pamiętam nazwy, ale było o tym na forum. Poszukam i sprawdzę to jeszcze.
Co do kontrastu to problem zniknął po HR :D Ale takiego wyświetlania jak wtedy miałem to nie chcę nigdy więcej, blee :D Ekran był jak za mgłą, choć wyrażny, taki dziwny - jakby podświetlony, a jednak bez podświetlenia, ble, fuj :))
Diodę idzie całkowicie wyłączyć chyba - _TB_TB_ zrobił niedawno program LedUp i tam była chyba taka możliwość. Ale ja jej nie chcę wyłączać, tylko zmienić stan procentowy i to jest ten ból :) Razi w oczy jeszcze bardziej niż ten ekran ;)

*

Offline BLAST

• 378
Regulacja podświetlenia
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 05, 2006, 23:00:12 »
Co do tego apletu z kontrastem to wystarczy wejść do HKEY LOCAL MACHINE\ControlPanel\Contrast > usunąć Redirect

Jedyną wadą jest to, że po soft resecie ustawienia kontrastu powracają do domyślnych, no ale da się z tym żyć  :)

A co stanu baterii to dla mnie to jest w ogóle chore - jest jeszcze całkiem sporo % a ten już krzyczy i mruga, że mało... szaaalony  :P
Axim X51v (LennySh Football AximX51v WM6 ROM #2)

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Regulacja podświetlenia
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 06, 2006, 00:42:47 »
Mnie też to wkurza ale co zrobić. Pozostaje nam się cieszyć że nie odłącza nam kart, nie ustawia podświetlania sztywno na minimum i nie wyłączam modułów wifi bt przy 25% jak to niektóre udane pda mają.
Are you shpongled?

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
Regulacja podświetlenia
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 06, 2006, 12:15:59 »
w rejestrze jest jakas wartosc "BatteryTimeout" i "ACTimeout" i jakies wartosci przy tym. ja sie nie znam, ale moze trzeba cos tam zmienic

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
Regulacja podświetlenia
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 06, 2006, 17:06:55 »
Co do tego kontrastu to ustawcie sobie go na max i wtedy zobaczycie jaką miałem mękę z ekranem przy przywracaniu backupu (opisywałem to w jednym temacie). Teraz już wiem, że system nie ładując sterów ekranu ustawia contrast na max. Ale wieczorem to nawet pomaga ;) Nie przyszło mi to nawet na myśl, żeby zrobić cokolwiek z kontrastem :) Jednak bardziej zadowoliłym się po prostu słabszym podświetleniem.

*

Offline >>Devasto>>

• 543
  • Sprzęt: I9000, Nexus7 3G
Regulacja podświetlenia
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 11, 2007, 21:32:47 »
Nie bede zakladal nowego tematu, dlatego odswierze.
Moze znacie juz jakis program do obszerniejszej regulacji podswietlenia, niz jest w dellach. W moim starym mda moge wylaczyc podswietlenie, a mimo tego bez problemu czytam ebooka. Na x51v niestety po zgaszeniu prawie nic nie widac.. :( Chodzi mi o to zeby skala (zakres) regulacji byl wiekszy, czyli zeby mozna bylo ustawic tak jak pisal BatSk8 najmniejsze, czytelne podswietlenie ekranu.
Pozdr. Dev
Były MDA I, Dell X51v, MDA Pro, Palm TX, Samsung I600, Eclicto, Samsung I780, I5700, jest , I9000, PSP, ASUS eee 901, Kindle 3, Nexus7 3G