Witam po raz kolejny. Szperając ostatnio po internecie w poszukiwaniu niecodziennych newsów napotkałem na dość ciekawą informację dot. mojego ppc (raczej nudzą mnie już doniesienia o nowych słuchawkach z WP7, które to maja się dopiero pojawić, które to w zasadzie jedna od drugiej się niewiele będzie różnić. Tak samo jak w przypadku nowych androidów a raczej super-androidów robi się to z lekka męczące (nie-wspomnę już o iphonach i innych jego mutacjach-być może to jakiś przesyt tego wszystkiego).
Biorąc pod uwagę, że aximy już dawno umarły śmiercią naturalną (wraz ze swoim systemem) taki news daje dużo nadziei, że jednak uda się je reanimować i to w innej odsłonie-androidowej.
A teraz do rzeczy projekt Axdroid mający na celu sprowadzić androida na delle od x50 do x51v został wznowiony przez kilku zapaleńców. I tak ruszyło nowe Axdroid wiki do którego podaję link :
http://axdroid.co.cc/index.php?title=Main_PageCo do zmian od pierwszej wersji jaka wypłynęła już sporo czasu temu to:
- zmiana wersji sytemu z 1.5 na Froyo (jeden z autorów śmieje się, że froyo szybciej trafił na jego axima niż na motorolę milestone, którą również posiada)
- wsparcie dla ekranów (czyli że sterownik wreszcie zaczął działać i można uruchomić ten system na aximach z VGA jak i QVGA i co ważniejsze niema potrzeby uruchamiania mirror mode przed startem.
- dodane wsparcie dla dźwięku (na razie tylko głośnik) ale playera można włączyć i posłuchać muzyki z karty pamięci.
- nieco poprawiona prędkość działania (szczególnie gdy pozabija się działające procesy w tle) nie są to oczywiście jakieś cuda na kiju i system wciąż działa wolno również z uwagi na małą ilość ramu (choć w ustawieniach mnie zaskakuje, jak go oczyszczę ze śmieci).
Być może komuś lepiej zadziała na 128 MB System nie nadaje się jeszcze do codziennej pracy i dużo rzeczy jest w nim jeszcze do zrobienia (wifi, bt, zarządzanie energią), ale sądząc po po ostatnich aktualizacjach (z 15 sierpnia 2010) i postępach prac w zakładce hardware status można mieć nadzieję, iż w końcu ujrzymy w miarę dobrze działającego androida na aximach.
Niejest to oczywiście rom do wgrania tylko obraz systemu uruchamiany przez Haret.
Edit: Dodaję jeszcze link do bloga jednego z członków axdroid wiki gdzie można sobie poczytać (po angielsku) o postępach prac i nowościach z tym związanych:
http://paulburton89.blogspot.com/ (niejest to co prawda zbyt często aktualizowane ale co jakiś czas można zobaczyć nowy wpis)
Zapraszam do ściągania i testowania...co sam rówież czynię