Pytanie o WLAN w Dell Axim X50v

• 9 Odpowiedzi
  • 1332 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 27, 2004, 23:46:36 »
Witam,
Kupilem w USA Dell Axim X50v i mam problem z polaczeniem sie do sieci WLAN. (mieszkam w Tarnowie w Polsce) Niedawno zrobiono u nas wlasnie WLAN dla urzadzen pytu plampiloty, notebooki, palmpiolty, ale jakos nie moge sie polaczyc do tej calej sieci. Prosze mi powiedziec co moze byc tego powodem bo ja kompletnie sie jeszcze na tym nie znam.

Wykrywa mi siec, ale w momecie odpalenia jakiej kolwiek strony prosi o ustawienie polaczenia w 'settings' (wiem co to znaczy), ale nie podaje konkretnego umiejscowienia gdzie.

Czy ktos moze mi powiedziec jak zkonfigurowac to urzadzenie ?

Z powiazaniem
The.Riddick

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 27, 2004, 23:50:52 »
Co to sa plampiloty albo palmiolty? :D
Swoja droga to jeszcze czegos takiego nie widzialem... jak dlugo obserwuje to forum :)

Jestes pewien ze to jest darmowy hotspot i mozesz z niego korzystac?

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2004, 23:56:14 »
hm... co do tego to nie wiem, nie sprawdzalem jestem jeszcze laikiem w tych sprawach mam go od srody wieczorka i tylko tak na probe wlaczylem przy okazji bycia w miescie.

Musze to sprawdzic. - rozumie ze nici z neta jesli to platne a ja nie zaplace ?? :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2004, 23:57:07 »
No tak to bywa :)

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 28, 2004, 00:00:04 »
No nic to tylko Polska :) szkoda ze nie ma tak jak w USA ze praktycznie wszedzie (podaje przyklad na Chicago) mozna polaczyc sie za free :)

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 28, 2004, 00:17:20 »
Mozna polaczyc ale trzeba wiedziec jak :) Poczytaj forum , poczytaj troche o WiFi a zyskasz na wiedzy i optymizmie :))

pozdro
pozdrawiam
Jachu

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 28, 2004, 06:58:46 »
do jachu....
czytam od dawna o wifi i nie DOSTRZEGłEM informacji ani posta jak za free łączyć się z HS !
no bo chyba nie mowisz o mozliwosci polaczenia z tymi kilkma darmowymi  (jeszcze) HS np w Warszawaie....
Wszyscy zbieraja kapuste, może nie dużą ale zbieraja......

hm ?

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 28, 2004, 09:14:07 »
Marcell : jak nie wiesz jak podlaczyc sie do HS-a to juz Twoj problem, Mam propozycje postaw Swojego HS-a udostepnij za darmo i bedziesz wiedzial ze to nie jest za darmo tylko Ty do tego doplacasz. Wiec czy Ty masz do mnie jakies pretensje ? Poza tym skoro czytasz od dawna o WiFI powinienes wiedziec ze HS-t to udostepnienie internetu a udostepnienie internetu w Polsce za darmo jakos nie przyjelo sie za bardzo.
A uogolniajac powinienes wiedziec , ze w dzisiejszych czasach nie ma nic za darmo. Nawet te HS_ty ktore sa udostepnione musza jakos na siebie zarobic bo ktos za lacze do nich zaplacil.
A moja odpowiedz byla kierowana do The.Riddick bo Kuba nie bedzie mu tlumaczyl co to SSID , WEP itp bo nie ma na to czasu jak zreszta wiekszosc z nas na forum wiec skierowalem go na forum  i zeby sobie poczytal o WiFI bo widac ma blade pojecie przynajmniej z podstaw. Skoro uwazasz ze zle zrobilem to zrob mu wyklad na ten temat i chlopak bedzie mial juz znikome pojecie i nie bedzie zadawal pytan takich jak zadawal.

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

*

Offline banan

• 42
  • Sprzęt: Axim x50v || iPhone 8GB 1.1.2
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 28, 2004, 10:36:52 »
Cytat: The.Riddick
Witam,
[...]ale jakos nie moge sie polaczyc do tej calej sieci. Prosze mi powiedziec co moze byc tego powodem bo ja kompletnie sie jeszcze na tym nie znam.
Jeżeli uruchomisz WLAN utility i w zakładce Site klikniesz Rescan powinny pojawić się dostepne sieci.  Jeżli w kolumnie SSID pojawi się nazwa sieci a przed nią kłódka, to będzie oznaczało że sieć jest zabezpieczona hasłem (a więc zapewne płatna :) ). Jeżeli przed Nazwą będzie ptaszek ;) to oznacza że sieć nie wymaga hasła i prawdopodobnie jest otwarta dla wszystkich.
Niestety może się okazać że w takiej niezabezpieczonej sieci uwierzytelnianie użytkowników opiera się na adresach MAC kart sieciowych więc i tak nie będziesz mógł się podłączyć.

Cytat: The.Riddick
Wykrywa mi siec, ale w momecie odpalenia jakiej kolwiek strony prosi o ustawienie polaczenia w 'settings' (wiem co to znaczy), ale nie podaje konkretnego umiejscowienia gdzie.
Może więcej szczegółów... chcociaż wygląda to na zwykły komunikat który wyświetla się podczas próby wyświetlenia strony WWW bez skonfigurowanego dostępu do sieci.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 28, 2004, 16:19:24 »
kolego JACHU (ADMINIE) zwolnij....
po pierwsze jesli napisalem "do jachu" to nie znaczy ze zaraz bedzie pyskowka. Jakis znerwicowany jestes ?
po drugie napisalem jedynie ze " nie znalazlem posta gdzie jest napisane jak sie laczyc z HS za free (w domysle innymi niż za free)
liczylem na jakies magiczne komendy lub tajne (legalne :) hasla, oczywiscie zartuje.... a co Ty mi odpisujesz...

Twoj problem...
Zrob se...
kup se
postaw se...

Zbastuj stary nie alatkuj bez sensu bo sie wypalisz przed 30 i po co ?

Gdybym wiedzial wiecej niż Ty o wifi to pwenie bym siedzial cicho lub dawal madre rady ale WIEM MNIEJ i pytam a kto pyta nie wielbladzi...

nowy rok za 3 dni RELAX....