Przejściówka z connectora x50/51 na connector x5

• 24 Odpowiedzi
  • 2276 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 11, 2006, 23:35:07 »
Witam!

Mam taką nietypową sprawę: stałem się szczęśliwym posiadaczem klawiaturki dell c0688 dedykowanej do axima x5, sam zaś jestem posiadaczem axima x50. Tak się zastanawiam, czy jest jakakolwiek szansa żeby skorzystać z tej klawiatury w moim aximie x50? Czy są jakieś przejściówki ?? (Teoretycznie mam schematy obu pin-outów, ale jakoś boje się sam lutować:)  Czy wiecie może czy da się to jakoś inaczej załatwić ?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Aha i przepraszam jeżeli powtórzyłem temat, ale na ostatnich 5 stronach nic nie znalazłem :)

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 12, 2006, 12:29:30 »
Pytaj ziele , on przerabiał klawiaturki tak żeby działały z x51v a to praktycznie to samo...

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2006, 22:29:57 »
Po zmianie wtyczki na taką do axima x50 powinna działać bez problemu. Ja przerabiałem taką ale od fujitsu siemens. Wygląda tak samo tylko ma elektronikę z rs'em a napięciach symetrycznych a nie TTL (jak pewnie w twojej) więc trzeba bylo jeszcze zrobić konwerter sygnałów.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2006, 23:19:04 »
A takie pytanie gdzie można takie wtyczki dostać ?? Bo wolałbym nie robić prowizorki i wykorzystać normalną wtyczkę.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 13, 2006, 00:39:16 »
Może uda się odzyskać z kabla usb. Nie sprawdzałem ale możesz zapytać sprzedających czy jest rozbieralna.
Are you shpongled?

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
  • Sprzęt: dell axim x51v; Samsung i750
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 14, 2006, 10:41:56 »
Jaką klawiaturę mozna by było najprościej przerobić? Chodzi mi  o coś taniego i łatwego do przerobienia. Najlepiej jakbym mógł to kupić w Polsce i zamienić wtyczki i juz bym mógł kożystać.

Ps. Jakby miała polskie znaki lub mozliwość przypisania klawiszy funkcyjnych aby spełniały funkcję prawy ALT/tudzież znaki specjalne w Resco keyboard - to też by było fajnie.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2006, 11:07:48 »
Te składane właśnie to mają. Polskie znaki z altem. Skróty do programów pod FN+X gdzie x to liczba od 0 do 9. Do axima najlepsza by była ta co ma już rs'a o sygnałach TTL. Te od vievsonica, mio, fujitsu-siemens mają rs'a o napięciach symetrycznych i trzeba robić konwerter, który nie wiem czemu nie zawsze działała :/
Are you shpongled?

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 14, 2006, 11:17:05 »
A nie lepiej kupić klawiaturę na podczerwień? Jeden ze sprzedawców na allegro ma takie za 80zł. Na bank działają z aximami i cena jest według mnie bardzo przystępna :) Za kilka dni sam się na taką skuszę...

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 14, 2006, 14:03:12 »
Cytat: "ziele"
Te składane właśnie to mają. Polskie znaki z altem. Skróty do programów pod FN+X gdzie x to liczba od 0 do 9. Do axima najlepsza by była ta co ma już rs'a o sygnałach TTL. Te od vievsonica, mio, fujitsu-siemens mają rs'a o napięciach symetrycznych i trzeba robić konwerter, który nie wiem czemu nie zawsze działała :/

Właśnie przemyślałem sprawę. Jeśli podłączę taka klawiaturę to nie podłącze kabelka vga czy prozaicznie zasilania(chyba że sobie zrobię) ostatnie pytanie:

Czy istnieje jakaś klawiatura na BT lub ostatecznie IRDA z Polskimi znakami? może HP? Pytam bo np. klawiatura HP jest w promocji i kosztuje niecałe 300zł.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 14, 2006, 14:34:44 »
Cytat: "narqotic"
A nie lepiej kupić klawiaturę na podczerwień? Jeden ze sprzedawców na allegro ma takie za 80zł. Na bank działają z aximami i cena jest według mnie bardzo przystępna :) Za kilka dni sam się na taką skuszę...

Moja powinna dojść jutro/pojutrze i na bank będzie to lepsze rozwiązanie chociażby dlatego, że można sobie PDA obrócić na landscape, a tak stoi na portrait w porcie i lipa :) Napiszę recenzję jak przyjdzie :)

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 14, 2006, 15:42:05 »
Cytat: "iniemamocny"
Cytat: "ziele"

Właśnie przemyślałem sprawę. Jeśli podłączę taka klawiaturę to nie podłącze kabelka vga czy prozaicznie zasilania(chyba że sobie zrobię) ostatnie pytanie:

Czy istnieje jakaś klawiatura na BT lub ostatecznie IRDA z Polskimi znakami? może HP? Pytam bo np. klawiatura HP jest w promocji i kosztuje niecałe 300zł.

Klawiatura ma wejście na wtyczke zasilacza więc ładowanie to nie problem. Co do vga to racja no ale coś za coś ;)
Are you shpongled?

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 14, 2006, 15:59:57 »
Ja jednak poczekam na klawiaturę BT lub IRDA z Polskimi znakami. Chyba że takowa istnieje? :))

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 14, 2006, 16:11:58 »
Jest takich kilka, chociażby ta za 80zł - można mapować klawisze podobno, ale powiem czy jest problem z polskimi jak ją dostanę ;)

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 14, 2006, 16:24:27 »
Cytat: "BatSk8"
Jest takich kilka, chociażby ta za 80zł - można mapować klawisze podobno, ale powiem czy jest problem z polskimi jak ją dostanę ;)
Czekam z niecierpliwością na recenzję. A co z klawiaturami BT ?

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 14, 2006, 19:35:08 »
Klawiatury BT podobno też mają polskie znaki, ale dla porównania: klawiatura irda pracuje na jednych bateriach ok 300 godzin, a bt zaledwie 30-40 godzin. Poza tym cena BT od 230zł wzwyż, irda 80 - 200zł.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 16, 2006, 18:36:45 »
Ja czekam jeszcze na tą klawiaturę. Miała przyjść dzisiaj i nie ma. Jak ja nienawidzę przesyłek priorytetem, które idą tak długo, widać że to wina sprzedawcy, bo kasa poszła w poniedziałek.

*

Offline BLAST

• 378
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 16, 2006, 20:55:25 »
BatSk8 kilka razy miałem tak, że priorytety szły do mnie tydzień... Więc różnie to bywa, najgorzej jak zawali i sprzedawca i poczta  :P
Axim X51v (LennySh Football AximX51v WM6 ROM #2)

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 17, 2006, 14:59:02 »
Dostałem klawiaturkę dzisiaj :D
Świetna jest!!! Wchodzą dwa małe paluszki, z lewej strony wysuwa się ją i potem rozkłada, jest z dwóch części. Ma układ jak w latopie - rząd numeryczny i wszystko, tylko nie ma rzędu z F1, F2 itd. Można podpiąć różne programy pod Fn + 1, Fn + 2 itd. W zestawie są sterowniki dla Palm OS i Pocket PC - po zainstalowaniu wystarczyło otworzyć klawiaturę i nakierować IR z klawiatury na port IRDA w pockecie - można obracać we wszystkie strony, do portrait, landscape left i right. W ustawieniach klawiatury można skongifurować wszystko, np. powtarzanie klawiszy, oszczędzanie energii itp. Niestety standardowo nie ma polskich znaków (płytka ma "english software only"), ale podobno na stronie palmOne coś można znaleść, więc poszukam w wolnym czasie. W pisaniu nie ma żadnego opóźnienia, komfort jest ogromny - duże klawisze, świetnie się pisze, tylko spacja w dwóch częściach i trochę za niska.
Co do gier - nie wiem czemu niektóre gry w ogóle jej nie widzą, w innych działa tylko chodzenie po menu, a w jeszcze innych samo granie. Co z tym jest? Wina klawiatury czy systemu?
Ale jest gites :)

Sorry za jakość fotek - T610 ;)

PS: będę wdzięczny jeśli mi ktoś powie jak zmodyfikować rejestr SIP Panelu tak, żeby dotykowa klawiatura nie wyskakiwała sama. Bo w polach tekstowych mi wyskakuja nawet jak używam tej palmOne i to trochę wkurza :)

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 17, 2006, 19:00:55 »
hmm to wygląda na to że kazda klawiatura nie chce działać w grach. Ta od viewsonica podobnie się zachowywała.
Are you shpongled?

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 17, 2006, 20:04:25 »
Nie no nie zamartwiaj mnie :( Musi być jakiś sposób, jak tu walić jakieś porządne combosy w THPS2 mając przyciski dotykowe tylko? :D Mi Remote Keyboard działała w grach - na klawie kompa normalnie wszystko robiłem i gry chodziły, ale te akcelerowane się przycinały :(
Gdzieś czytałem, że jest jakiś program do mapowania klawiszy - mianowicie przydały by mi się skróty klawiszowe z Fn, ale takie, które wkleją mi dowolny ciąg znaków. Jest coś takiego? W standardowych sterownikach nie ma takich opcji, nie znalazłem też polskich :( Mimo to wydaje mi się, że warto wydać te 80 zł na taką klawiaturę, bo pisze się na niej świetnie. Jedyne minusy to ta spacja i to, że pytajnik jest po prawej stronie shiftu, a nie po lewej (co chwila naciska mi się shift + strzałka do góry jak chcę dać pytajnik :D).
Klawiaturka bez problemu złożona mieści się w kieszeni :)

I co z tą dotykową? Jak tu przeglądać strony jak co chwilę dotykowa wyskakuje :)

edit

Działa granie na emulatorach. Np. w Pocket SNES mogę nawet mapować klawisze z klawiatury! Świetnie się tak gra. Tylko czemu nie chodzi z normalnymi grami? W GeoRally Ex klawiatura nie daje znaku życia, a w StuntCar Extreme potrafię poruszać się po menu, ale za to sterować samochodem już nie :(
W TCPMP hotkeye reagują - góra mi podgłaśnia, dół zcisza, lewo-prawo przełączają utwory. Więc wnioskuję z tego, że w grach też jakoś musi się dać :S

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 17, 2006, 22:48:09 »
Odnośnie polskich literek - próbowałeś sterowników od Thinkoutside do bliźniaczej klawy stowaway?(nieco się różnią od tych od palm). Może w połączeniu z trickiem opisanym w którymś newsie dotyczącym starszej wersji klawiatury zadziałąją polskie literki?

Link do sterów Stowaway(pamiętaj odinstalować poprzednie stery palma uprzednio wyłączając połączenie z klawiaturą): Stowaway

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 18, 2006, 16:24:38 »
Dzięki, sprawdzę to dzisiaj. Tylko pewnie nie będą działać te skróty, które klawiatura ma domyślnie, np. Ctrl+Góra przesuwa pasek przewijania w górę. Tego jest dużo więcej, pod każdą literką jest literka z altem jaka będzie (są znaki niemieckie i francuskie bodajże) i jest też obok na zielono co będzie z Ctrl. Ale ogólnie ciekawa klawiatura, wczoraj siedziałem kilka godzinek pisząc skrypt na niej w CEdicie i dobrze się pracowało, tylko musiałem się przyzwyczaić, że pytajnik jest za shiftem, bo przed jest strzałka do góry, a shift+strzałka do góry zaznacza aktualną linię :D
Ogólnie klawiatura ma tyle skrótów, że bez problemu można obsługiwać nią całego pocketa.

edit

Przetestowałem stery ThinkOutSide. Klawiatura była wykrywana i dało się pisać, ale wszystkie literki były źle zmapowane - np. tylda to było y, a spacja a itp. :D Ogólnie szok w trampkach :D Więc nici z tego. Tak czy siak stery Stowaway były dużo bardziej konfigurowalne, aż mi szczęka opadła ile tam szło rzeczy robić :surprised:

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 18, 2006, 20:53:21 »
To kicha, nie kupię klawy dopóki nikt nic nie zrobi z Polskimi znakami  :kill:

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 18, 2006, 21:00:04 »
Ja bym chętnie przerobił sterownik, bo nie powinno być z tym wielkiego problemu, tylko on składa się z jednego pliku exe, który sam w sobie jest tylko ustawieniami. Więc plik dll musi tkwić gdzieś indziej, tylko znaleść go trudno, w folderze instalacyjnym go nie ma :)
W każdym razie jestem pewien, że był uniwersalny program do klawiatur, który pozwalał na polskie znaki z dziwną kombinacją.
Pokombinuję z tym jeszcze, ale jak narazie nie są mi one potrzebne, bo będę pisał skrypty jak gdzieś wyjadę, a na forach zawsze mogę napisać bez polskich :)

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 18, 2006, 22:18:19 »
A plik .exe nie jest aplikacją w której można by pogrzebać? próbowałeś go rozebrać na części pierwsze?

Ps. bardzo by mi zależało na pl. znakach, więc jak coś znajdziesz to daj znać.