problem z internetem przez active sync

• 9 Odpowiedzi
  • 1420 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 14, 2004, 15:29:54 »
Mam poważny problem z uruchomieniem explorera i poczty przez active synca (pc connection). Mój komp jest pod stałym łączem. Łącząc się przez active synca nie moge ani odebrać poczty (check your connection settings) ani przeglądać stron www (cannot open this page). Dziwne jest to o tyle że działa mi gadu na pockecie i skype!! W dodatku na innym kompie wszystko działa bez zarzutów.
Mało tego zdaża sie bardzo rzadko że działa mi sama poczta.
W ustawieniach active synca i network cards mam ustawione połączenie - INTERNET. Czy to że łącze sie jako gość może być przyczyna??

*

Offline Umpal

• **
  • 204
  • Sprzęt: hx47°° / Wizard / P526 / JAQ3 / UX380N
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 06, 2005, 10:53:22 »
Mam podobny problem na Axim X3i+. MobileGadu działa, PocketWeather pobiera dane z Internetu, ale IExplorer oraz Inbox nie chcą. Komunikat podaje: Cannot connect with current connection settings. To change your connection settings, tap Settings.
Kiedy podpinam Asusa MyPal wszystko działa bez problemu. Już nawet hard reset zrobiłem na X3, żeby go przywrócić do ustawień fabrycznych, ale nic to nie dało. Jaka jest na to sztuczka?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2005, 11:04:57 »
Sprobuj uruchomic welcome.exe w katalogu Windows, albo wpisz adres internetowy w IE w formie IP (213.76.141.233) a nie www.pdaclub.pl - oczywiscie na probe, by zobaczyc czy zadziala.

*

Offline Umpal

• **
  • 204
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 06, 2005, 11:49:22 »
Odpaliłem welcome.exe i pojawiła się procedura kalibracji ekranu itd. Nadal w przeglądarce nie działają ani adresy wpisywane normalnie, wg nazw, ani przez proponowane przez Ciebie cyferki IP. Hm... ?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2005, 12:18:54 »
W takim razie skonczyly mi sie pomysly. Jak laczysz sie przez telefon komorkowy to jest to samo?

*

Offline Umpal

• **
  • 204
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2005, 13:37:15 »
Już działa, ale szczerze mówiąc nie do końca wiem co było przyczyną. Włączyłem jakiegoś wizarda do udostępniania sieci (choć Asus i bez tego się łączył). Ale niewykluczone, że stało się to po prostu po ponownym uruchomieniu systemu (chyba przekombinowałem i ikspek się zupełnie zresetował ;) ). Przez komórkę jeszcze się nie łączyłem - jestem połączony z AS przez BT.
Swoją drogą udało mi się też utworzyć połączenie sieciowe przez BT i w Resco Explorerze mogę przeglądać zawartość notebooka, tak jak to ma miejsce przy tradycyjnym połączeniu LAN (ale Internet w ten sposób nie działa).

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 06, 2005, 13:57:24 »
No to cos zle udostepniles, albo palmtop nie dostaje np. automatycznie adresu bramki. Zobacz jaki jest adres bramki i ewentualnie podaj jeszcze DNSy.

*

Offline Umpal

• **
  • 204
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 06, 2005, 22:28:16 »
Do tej pory nie musiałem dla żadnego z posiadanych wcześniej palmtopów udostępniać w jakiś szczególny sposób dostępu do netu. Wystarczyło po prostu połączenie z AS. Pierwszy raz mi się zdarzyło coś takiego na Aximie. Co do adresu bramki i DNSów - gdzie mam tego szukać? :)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 07, 2005, 00:51:54 »
menu Settings -> zakladka Connections -> Connections -> zakladka Advanced -> Network Card -> nazwa karty sieciowej ze slowem Bluetooth/BT czy jakos tak. Tam bedziesz mogl sprawdzic jakie obecnie palmtop otrzymal IP, bramke i maske. Mozesz przelaczyc w tryb recznej konfiguracji i wpisac tam to samo + DNSy.

[Dodano: 2005-05-07 00:53:51]
Wczesniej jednak sprawdz co jest wybrane w rozwijanym menu ponad ta lista kart sieciowych. Jesli jest tam Work, to zmien na The Internet i sprawdz czy dziala. Jak nie to zrob soft reset i sprawdz jeszcze raz. Potem wejdz tam ponownie i zobacz czy czasem samo nie przestawilo sie na Work - bo czesto sie tak dzieje.

*

Offline Umpal

• **
  • 204
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 07, 2005, 09:29:48 »
Mam: Use server-assigned IP address.
Natomiast w combo menu nie mam nic - jest kompletnie puste. Ale nie ma chyba sensu zmieniać teraz cokolwiek skoro net na PDA mi działa(?).