Pomoc w wyborze romu dla x50v

• 10 Odpowiedzi
  • 1942 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pomoc w wyborze romu dla x50v
« dnia: Listopad 30, 2008, 08:21:14 »
Witam!
Jestem od czwartku szczęśliwym posiadaczem Dell Axim x50V - zakupiony na allegro z oryginalnym systemem Win2003SE, chcę zaktualizować sobie system i mam kilka opcji:
1. Oryginalny ROM Dell Windows 5.0
2. Przeróbkę Lennysh A09 z WM6.1
3. Przeróbkę Maglite WM6_A02_RTM+Zeus Alex change 0MB PP
4. ROM 6.1 VOIP z XDA-Developers

większość z tych ROMów dostępne na
http://wm6.flyingarizona.net/dellmain.htm

Przeczytałem mnóstwo wątków na różnych forach i prawie każdy narzeka na WI-FI w WM 6, dodatkowo są problemy z kompaktowaniem i związane z tym problemy z rozładowywaniem baterii, mi zależy na tym, żeby praca była stabilna, bez zawieszeń, Wi-Fi będę używać sporadycznie, bardziej zależy mi na długim czasie życia baterii, z programów na pewno Automapa i TomTOM.
Z tego, co wyczytałem najlepiej wszystkie programy instalować na kartach pamięci, w przeciwnym razie kompaktowanie bardzo często - ja planuję zakupić dwie karty - jedną CF o jak najwyższej pojemności - i tutaj mam pytanie jaką pojemność obsłuży DELL i jakiego typu - na allegro jest mnóstwo tego i sam nie wiem, co wybrać.
Drugą kartę chcę mieć SDHC 8GB i z tego co wyczytałem Dell ja obsłuży, ale tylko pod WM6.

Proszę więc posiadaczy Della i forumowiczów o wypowiedź w tym wątku - jaki ROM wybrać najlepszy dla urządzenia i jaką Kartę CF kupić

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Odp: Pomoc w wyborze romu dla x50v
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 30, 2008, 14:45:59 »
mi zależy na tym, żeby praca była stabilna, bez zawieszeń,
Ten wymóg dyskwalifikuje wm5 i nowsze systemy. Wiele romów już przerabiałem i w każdym jest tak samo. Po prostu się nie da uniknąć kompaktowania i związanego z tym zamulenia. Żadne triki typu instalowania na kartę i inne cuda niewidy nie pomagają. Ten typ tak ma i już. Zgodnie z Prawem Murphiego musisz się liczyć z tym, że akurat w momencie kiedy pda będzie bardzo potrzebny akurat się zawiesi na 10minut.  Miałem takie momenty kilkakrotnie przez które powróciłem do 2003se.
Jeśli od początku zamierzałeś mieć wm6 to niestety zrobiłeś zły zakup. Trzeba było dorzucić parę zł na x51v.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 30, 2008, 20:18:11 »
czyli nic nie zmieniać z ROMem???
jak będzie na WM2003 działać Automapa 5 i Tomtom 7?? - jest różnica między WM5 i 6??
zamulenie trwa długo? i czy zdarza się podczas jazdy np na Automapie?
czy na X51v nie ma problemu kompaktowania?? i są stabilniejsze ROMy z WM6??
Pozdrawiam

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 30, 2008, 21:49:16 »
Ja bym nie zmieniał. Oczywiście automapa i tt działa na wm2003se.
W wm6 w stosunku do wm5 ma zmieniony trochę wygląd i pewnie zrobiono dużo zmian w samym systemie, których nie widać gołym okiem. Wg mnie jest też trochę szybszy.
Zamulenie przeciętnie kilka do 10minut. Z częstotliwością nawet co kilkanaście minut... to dopiero wkurza. Na x51v kompaktowanie jest ale go nie widać z powodu zastosowania innych kości flash tak że nic się nie zawiesza. Obecnie mam na x51v rom wm6.1 L10... zero problemów.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 01, 2008, 05:32:05 »
Zamulenie przeciętnie kilka do 10minut. Z częstotliwością nawet co kilkanaście minut... to dopiero wkurza.
O ku**** ;( to takiej sytuacji to nie chcę na pewno - póki co wygląda na to, że pozostanę przy WM2003 - tylko nie obsłuży SDHC - da się dograć jakiś sterownik do WM2003 obsługujący SDHC?
czy ta kartahttp://www.allegro.pl/item493774525_kingston_karta_cf_compact_flash_8gb_elite_pro_133x.html ruszy na X50v?

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 01, 2008, 12:01:56 »
Nie ma sterownika. Jeśli chodzi o CF to nie ma ograniczeń. Bez problemu ruszy i 64GB
Are you shpongled?

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 24, 2009, 16:31:45 »
Po miesiącu testów Axima na różnych romach zostanę przy WM 6.1 Voip Gold - jest szybki, stabilny, nie zamula, co do WM 2003 to szybkosc podobna, lecz przy odpalaniu automapy strasznie zamulał i co chwila komunikat o braku pamięci, WM 5 dellowski to porażka, niesamowity zamuł, WM 6 Lennysh to także bardzo dobry ROM, ale pod względem szybkości przegrywa nieco z VOIP 6.1 GOLD

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 05, 2009, 11:54:37 »
Może miałem pecha ale mój x50v po fleczowaniu WM 6 z voip'em już się nie podniósł ... czyli nie ma 100% pewności że wymienione tutaj ROMy powyżej 2005 A02 w ogóle będą chodzić na waszym Dell'u.

To niestety jest ryzyk-fizyk

*

Offline RybA™

• Ekspert Dell
  • 920
  • The Chosen One
    • Moje Portfolio
  • Sprzęt: Samsung S4, Dell Axim x50v & x51v, Nexus 7" 2012
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2009, 18:34:35 »
Może miałem pecha ale mój x50v po fleczowaniu WM 6 z voip'em już się nie podniósł ... czyli nie ma 100% pewności że wymienione tutaj ROMy powyżej 2005 A02 w ogóle będą chodzić na waszym Dell'u.

To niestety jest ryzyk-fizyk

Żaden ryzyk-fizyk, system wstanie, jeżeli wszystko zostało przeprowadzone właściwie, zgodnie z procedurą. Fashowałeś z SD po update do WM5 A02?
Ten kto walczy z potworami winien uważać by nie stać się jednym z nich
Fryderyk Nietzsche.

*

Offline JaroW

• **
  • 224
  • Sprzęt: Dell Axim X50v WM6.1 VOIP Professional  + SD 4GB TRANSCEND 150X + CF 1GB KINGSTON 50X +GLOBALSAT 338
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 06, 2009, 15:44:52 »
VOIP 6.1 GOLD

najlepszy narazie rom ...Nie słuchaj Ziele on już dawno przeszedł na 51 to nie wie jak działa ten nowy romik.
VOIP 6.1 GOLD NIC NIE MULI
Polecam

*

Offline RybA™

• Ekspert Dell
  • 920
  • The Chosen One
    • Moje Portfolio
  • Sprzęt: Samsung S4, Dell Axim x50v & x51v, Nexus 7" 2012
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 06, 2009, 16:01:51 »
Podpisuję się 'rękoma i nogami'