połączenie dell axim x51v z Nokia LD-3W PROBLEM !!!

• 6 Odpowiedzi
  • 1967 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

połączenie dell axim x51v z Nokia LD-3W PROBLEM !!!
« dnia: Maj 23, 2007, 10:49:26 »
Kupiłem w ubiegłym tygodniu takiego własnie palmika x51v no i wszystklo bylo by ladnie i pieknie gdyby nie to ze mam problem z polaczeniem sie z antena GPS (nokia LD-3W). Palm wykrywa mi antene jako nowe urzadzonko ale powinna sie tez zaswiecic dioda w antenie niebieska tak jak i w palmie ze te urzadzonka razem sie widza. Pozatym ustawialem juz na rozne sposoby porty wychodzace i przychodzace i nic. A na palmtopie jak wykrywa mi urzadzenie to jest ono wykryte i pisze NOKIA LD3W ale obok jest zolte kolko ze znakiem zapytania w srodku - czyli tak jakby cos jeszcze bylo nie tak. Czy to wina anteny (moze jest niekompatybilna) - ale to przeciez bloototh wiec powinno dzialac, czy tez moze potrzebuje jakies sterowniki podgrac na palma ??? Moze mi ktos w tym pomoc ???? Moje gg 3883582 lub na maila mellow_pak@interia.pl

Odp: połączenie dell axim x51v z Nokia LD-3W PROBLEM !!!
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 23, 2007, 11:56:45 »
probowalem juz wiele razy ustawiac wszystko od nowa.
jak wchodzi i ustawiam partnership to wykrywa mi antene ale odrazu jest ze znaczkiem zapytania , pozniej wbijam pin zeby dodat antene no i niby wszystko gra ale antena pozniej nawet nie mgnie mi niebieska dioda ze wspolgra z palmem. a co do portow to incoming mam istawione na com8 a outgoing ( gps) na com 7

*

Offline intimo

• **
  • 125
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 23, 2007, 12:20:09 »
Kupiłem w ubiegłym tygodniu takiego właśnie palmika x51v no i wszystko było by ladnie i pieknie gdyby nie to ze mam problem z polaczeniem sie z antena GPS (nokia LD-3W). ...

mam identyczna konfiguracje i rzeczywiście na początku miałem takie same problemy wręcz identyczne.
Zaraz napisze coś więcej...

No to pisze

Na początku były problemy, jakoś udało mi się doprowadzić do współpracy te dwa urządzenia. Nie pamiętam już jak.

Potem zainstalowałem Bluetooth z Broadcom z Aximsite.

Parowanie urządzeń bez problemu.
Nokia działa na porcie COM8 i COM7 na innych jakoś nie chce.

Po ustawieniu wszystkiego nokia i axim współpracują razem se sobą ponad 7 miesięcy bez żadnych problemów. W większości programów do nawigacji (po wcześniejszym skonfigurowaniu programu) nokia włącza się automatycznie. Czasami w programach typu gpsdash czy podobnych trzeba ręcznie ustanowić połączenie.
Co do anteny to dobrze daje sobie rade przy dużym zachmurzeniu i śniegu. może siła sygnału nie jest duża ale wystarcza na pokazanie pozycji. Ciekawostką jest to że bez problemu dało się używać nawigacji w samolocie. Fajnie tak patrzyć na AM i wiedzieć prędkość 800km/h na wysokości 11 km.

« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2007, 12:40:18 wysłana przez intimo »

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 23, 2007, 16:09:34 »
Ciekawostką jest to że bez problemu dało się używać nawigacji w samolocie. Fajnie tak patrzyć na AM i wiedzieć prędkość 800km/h na wysokości 11 km.
A, że BT w samolocie nie wolno używać to nie wiedziałeś?

Autorze wątku, próbowałeś w ogóle odpalić jakiś program do obsługi GPSa? Choćby automapę? Jeśli PDA nie musi korzystać z odbiornika to nie jest z nim połączony. Pamiętaj aby ustawić w opcjach programu do nawigacji port GPSa COM7.
« Ostatnia zmiana: Maj 23, 2007, 16:20:30 wysłana przez slammer »

*

Offline intimo

• **
  • 125
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 24, 2007, 08:16:52 »
Ciekawostką jest to że bez problemu dało się używać nawigacji w samolocie. Fajnie tak patrzyć na AM i wiedzieć prędkość 800km/h na wysokości 11 km.
A, że BT w samolocie nie wolno używać to nie wiedziałeś?

Autorze wątku, próbowałeś w ogóle odpalić jakiś program do obsługi GPSa? Choćby automapę? Jeśli PDA nie musi korzystać z odbiornika to nie jest z nim połączony. Pamiętaj aby ustawić w opcjach programu do nawigacji port GPSa COM7.

W samolocie to dużo elektronicznych zabawek nie można włączać. (tak przynajmniej jest w liniach ryanair) Pierwszy odpada telefon nawet jeśli powiesz że masz tam odtwarzacz mp3 (wiadomo moduł gsm będzie się chciał połączyć), potem idą palmtopy, gry w stylu PSP, mp trójki. No ale laptopa to pozwolili włączyć, dziwna polityka. Co by było gdyby ktoś miał włączone przypadkowo BT i WIFI ??
Ciekawostką jest jeden z odcinków programu pogromców mitów gdzie przeprowadzali test jaki będzie wpływ używania telefonu na różne elektroniczne urządzenia w samolocie. Najpierw zbudowali pseudo kabinę a potem udali sie do prawdziwego samolotu ale nie mogli wystartować, nawet nie wiem czy wolno im było kołować. Żaden telefon nie zakłócił pracy urządzeń na pokładzie, no ale wiadomo że na zimne lepiej dmuchać i dlatego są ograniczenia.

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 24, 2007, 14:57:10 »
Możliwe, iż oni robią to dlatego, że nigdy nie wiadomo czy nie przerobiłeś sobie czegoś w telefonie aby kontrolować samolot lub komunikować się z terrorystami. Głupie; ale twierdzenie o zakłócaniu też jest głupie.

*

Offline Joniec

• **
  • 113
  • Sprzęt: Axim x51v 128MB, LD-3W x 2, SE X1, Galaxy S II
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 24, 2007, 17:05:18 »
Spróbuj tak:
Settings -> zakładka Connections -> Bluetooth.
Zakładka Mode - zaznacz obie opcje
Zakładka - Devices -> New Partnership -> wybierz LD-3W, Passkey '0000', Outgoing = COM7. Kólko ze znakiem '?' nie maznaczenia - ten typ tak ma.
Jeśli wszystko OK -> zakładka COM Ports. Powinieneś mieć wpis 'Nokia LD-3W (COM7)'. Tapnij i przytrzymaj na tym wpisie, wybierz edit i zaznacz Secure Connection. Finish.
Nawiązanie połączenia z Nokią następuje tylko wtedy, gdy trzeba, czyli musisz uruchomić jakiś program, który będzie chciał się z GPS-em komunikować.
TTN7, AM6.10