Ladowarka samochodowa X50v

• 39 Odpowiedzi
  • 9102 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 07, 2006, 11:22:06 »
Co do ładowania Dell Axim x50v ma standartowy aku o pojemności 1100mAh to znaczy ,że akumulator ten zostanie rozładowany w czasie 1h gdy z niego będziemy czerpać prąd rzędu 1,1A.Skoro axim pracuje srednio przez załużmy 5 h to znaczy ze pobór pradu nie może byc wiekszy od ok.-0,22A a jesli wytrzymuje z wyłączonym wyswietlaczem ok 10h to pobór pradu nie moze byc większy jak ok.0,11 A to tyle jeśli chodzi o pobór pradu przez Axima.
Jesli chodzi o ładowanie to maxymalny prad ładowania ogniwa typu Li-Pol lub Li-Jon nie może byc większy jak 1C czyli równy jego pojemności czyli 1,1A .Gdyby Axim był ładowany takim prądem to czas ładowania wyniósłby 1h a wynosi ok 3h czyli ten prąd wynosi ok.350 mA.
Zrobienie zasilacza samochodowego jest niezmiernie proste i można do tego zaadoptować stara ładowarke samochodową do komórki wystarczy wyrzucic jej wnetrze i w srodek włożyć elektronikę którą zakupimy w elektronicznym sklepie z częściami a potrzeba :2szt.kondensatorów 100nF,1 dioda na 3A,i stabilizator serii 7806 koszt wszystkiego ok.5 zł i wtyczka która podejdzie pod wtyk ładowania Axima (plus na bolcu środkowym).Stabilizator obnizy napięcie z 12V na 6 V a dioda włączona w szereg z wyjsciem obnizy to napięcie do 5,6V czyli dokładnie tyle ile daje zasilacz fabryczny.Cały układ ładowania jest w Aximie .Stabilizator 7806 jest na 2 A tak że w zupełności wystarczy wymaga jedynie radiatora z blachy aluminiowej który można zabudować wewnatrz wtyczki pod zapalniczkę samochodową.To samo rozumowanie mozna dostosować do GPS na BT ale nie wiem jakie aku o jakiej pojemnosci tam są i ile jest gwarantowany czas pracy można wtedy obliczyć pobór prądu i zastosować jedna ładowarke samochodową  na PDA i GPS.

*

Offline chemik333

• **
  • 132
  • Sprzęt: x50v + sporo kart + inne dewocjonalia :)
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 09, 2006, 23:38:30 »
Opisales budowe najprostrzego zasilacza... odpal kilkadziesiat razy i zgas samochod z tym zasilaczem wlaczonym w uklad elektryczny samochodu i obciazonym np. tymze nieszczesnym aximem. Lepiej miec wtedy gwarancje wazna w pl, bo jak sie zjara procek odpowiedzialny za ladowanie w dellu to bedzie kicha. Moze czesto sie to nie zdarza, ale wiele osob o tym nie wie i pozniej maja "zonka" - szczegolnie przy niesprawnych alternatorach itd...
Po drugie zeby poznac pobor mocy przez axima trzeba sie wpiac szeregowo miedzy baterie a styki w urzadzeniu... Dell nie zglupial zeby dawac bezpodstawnie 2,5 amperowy zasilacz w komplecie.

« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 10, 2006, 10:21:26 »
Pobór prądu przez X50v nie moze byc wiekszy to wynika z pojemnosci akumulatora i średniego czasu pracy PPC i tutaj nie ma co dyskutować zreszta w danych sprzętu jest podany prąd 0,4 A co by sie zgadzało.Co do zasilacza też sie nie zgadzam jeśli chodzi o sugerowanie ,że pobór jest wiekszy Dell przwidział sytuację ze w w stacji dokującej jest akumulator dodatkowy i ten w PPC tez sie ładuje i do tego jest załaczony PPC i poprostu dał zasilacz o wiekszej wydajności.Oczywiscie nie wspominam o załączonej łączności bezprzewodowej.
Co do zasilacza samochodowego to odsyłam do konstrukcji sprzedawanych np. na allegro za cene ok. 30 zl.Konstrukcja o której wspomniałem zasila niejedno elektroniczne urządzenie w moim aucie i jak narazie wszystko od kilku lat działa.

*

Offline chemik333

• **
  • 132
  • Sprzęt: x50v + sporo kart + inne dewocjonalia :)
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 10, 2006, 13:51:45 »
To moj axim jest jakis dziobniety... na fulla mam baterie. Bez BT, bez WIFI, ekran podswietlenie na polowe, wlaczone oszczedzanie baterii... nigdy nie starczylo mi na dluzej niz 90 minut grania w warlordsowII (gra raczej niewymagajaca) po czym zostawalo z 20 - 15% baterii. Dodajac wifi i bt pobor pradu moze byc jeszcze wiekszy - mysle ze w poltorej godziny zejdzie do zera, wiec moze dojsc do 0,7A. Bateria moja ma rok. Jest oryginalna, dbalem o nia.
Warto dodac ze przy duzym obciazeniu zasilacza o malej mocy jest na nim wiekszy spadek napiecia niz na mocnym zasilaczu - to zawadza wtedy o problem migania ekranu...

« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 11, 2006, 10:40:52 »
Znajac pojemnośc akumulatora i średni czas pracy urządzenia mozna z niezłą dokładnoscią  obliczyc sredni pobór prądu przez urzadzenie.To czy Axim bierze przy grze mało prądu czy duzo zależy min.od szybkości taktowania procka jeśli Masz ustawione na max czyli 624 Mhz to normalne ze 1,5h i po akumulatorze jak Masz na auto to procesor sam sie dostosuje do wymogów gry a zaoszczędzisz energi.Procek na 624 Mhz stawiasz jak to jest konieczne tzn filmy i wymagajace gry.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 02, 2007, 17:16:14 »
Marian9012 odnosze wrazenie, ze masz pojecie o temacie jak wilk o gwiazdach. Jak slusznie Chemik333 zauwazyl podczas grania, albo pracy aplikacji nawigacyjnej bateria starcza gora na 1.5h pracy urzadzenia, a wiec idac twoja droga dedkucji oznacza to pobor pradu rzedu 750mA przez samo urzadzenie ! Zadna ladowarka dostarczajaca mniej niz 1A nie bedzie w stanie zasilac X50V/X51V (i jednoczesnie ladowac baterie) podczas pracy urzadzenia.

Osobiscie przetestowalem chyba z 6 ladowarek i w zasadzie tylko jedna spelnila oczekiwania. Wiekszosc tanich ladowarek wyposazona jest w tansza wersje stabilizatora 7806 ktore moga "dzwignac" prad 1-1.5A i to nie przez caly czas pracy lecz przez chwile (to jest ich obciazenie maksymalne) dlatego po podlaczeniu takiej ladowarki Axim rozpoczyna proces ladowania po czym zaraz go przerywa (przeciazenie stabilizatora) i znow zaczyna....dlatego tak charakterystczne jest migotanie podwietlania.

Jak celnie tutaj zauwazono nie bez podowdu Dell daje w zestawie ladowarke o mocy 2A (czy nawet 2.5A). Myslisz, ze to taki prezent od firmy ? Po prostu tylko taki duzy prad zapewnia jednoczesne zasilanie dzialajacego Axim'a, ladowanie jego wewnetrzenej bateri oraz jednoczesne ladowanie zapasowej bateri na stacji dokujacej (przy jednoczesnym obciazeniu ladowarki max w 80%).

Marian9012 sprawdz swoje teorie w praktyce zanim zaczniesz sie wymadrzac.
Ja sprawdzalem wiec wiem co mowie. Smialo moge isc o zaklad, ze nie znajdziesz na rynku zadnej ladowarki samochodowej do komorki ktora (po zmianie wtyczki oczywiscie) bedzie w stanie zasilic dzialajacego Axima i jednoczesnie ladowac jego baterie.

p.s. Ladowarka 1A ktora uzywalem wczesniej zakonczyla przygode z Aximem po 5h bezustanej pracy...po prostu wyzionela ducha. Tansze (slabsze) ladowarki beda w stanie zasilic dzialajacego Axima z maksymalnie sciemnionym podswietlaniem ale jednoczesne ladowanie baterie praktycznie nie ma miejsca (po 4h pracy w bateri przybylo 5% energi). Dopiero zastosowanie ladowarki 1.5A rozwiazalo problem. Bateria laduje sie szybko, Axim dziala bezproblemowo.

*

Offline darekz

• **
  • 100
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 03, 2007, 03:07:45 »
Cytat: "waflo"
Marian9012 odnosze wrazenie, ze masz pojecie o temacie jak wilk o gwiazdach. Jak slusznie Chemik333 zauwazyl podczas grania, albo pracy aplikacji nawigacyjnej bateria starcza gora na 1.5h pracy urzadzenia, a wiec idac twoja droga dedkucji oznacza to pobor pradu rzedu 750mA przez samo urzadzenie ! Zadna ladowarka dostarczajaca mniej niz 1A nie bedzie w stanie zasilac X50V/X51V (i jednoczesnie ladowac baterie) podczas pracy urzadzenia.

Osobiscie przetestowalem chyba z 6 ladowarek i w zasadzie tylko jedna spelnila oczekiwania. Wiekszosc tanich ladowarek wyposazona jest w tansza wersje stabilizatora 7806 ktore moga "dzwignac" prad 1-1.5A i to nie przez caly czas pracy lecz przez chwile (to jest ich obciazenie maksymalne) dlatego po podlaczeniu takiej ladowarki Axim rozpoczyna proces ladowania po czym zaraz go przerywa (przeciazenie stabilizatora) i znow zaczyna....dlatego tak charakterystczne jest migotanie podwietlania.

Jak celnie tutaj zauwazono nie bez podowdu Dell daje w zestawie ladowarke o mocy 2A (czy nawet 2.5A). Myslisz, ze to taki prezent od firmy ? Po prostu tylko taki duzy prad zapewnia jednoczesne zasilanie dzialajacego Axim'a, ladowanie jego wewnetrzenej bateri oraz jednoczesne ladowanie zapasowej bateri na stacji dokujacej (przy jednoczesnym obciazeniu ladowarki max w 80%).

Marian9012 sprawdz swoje teorie w praktyce zanim zaczniesz sie wymadrzac.
Ja sprawdzalem wiec wiem co mowie. Smialo moge isc o zaklad, ze nie znajdziesz na rynku zadnej ladowarki samochodowej do komorki ktora (po zmianie wtyczki oczywiscie) bedzie w stanie zasilic dzialajacego Axima i jednoczesnie ladowac jego baterie.

p.s. Ladowarka 1A ktora uzywalem wczesniej zakonczyla przygode z Aximem po 5h bezustanej pracy...po prostu wyzionela ducha. Tansze (slabsze) ladowarki beda w stanie zasilic dzialajacego Axima z maksymalnie sciemnionym podswietlaniem ale jednoczesne ladowanie baterie praktycznie nie ma miejsca (po 4h pracy w bateri przybylo 5% energi). Dopiero zastosowanie ladowarki 1.5A rozwiazalo problem. Bateria laduje sie szybko, Axim dziala bezproblemowo.

Brawo w koncu ktos jasno klientowi wytlumaczyl cos o czym ludzie dyskutowali od dwoch lat i ciagle pojawial sie jakis odkrywca z nowymi teoriami:)

*

Offline LaHaine

• *
  • 71
  • Sprzęt: x50v i780 i9100
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 03, 2007, 14:23:58 »
no to ja dodam po 2latach :D
ja uzywam tej

http://techmarket.pl/shop.php?a=opis_prod&id=GPS-KAB-PDA&categorie=404
w 2005 dalem za nia 60pln
jestem z niej zadowolony laduje Axima i G-spac'a ekran rozjasniony na maxa

co do czasu ladowania to nie powiem bo nie zwracam na to uwagi :) ale moge sprawdzic

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
  • Sprzęt: dell axim x51v; Samsung i750
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 04, 2007, 14:40:01 »
Cytat: "LaHaine"
no to ja dodam po 2latach :D
ja uzywam tej

http://techmarket.pl/shop.php?a=opis_prod&id=GPS-KAB-PDA&categorie=404
w 2005 dalem za nia 60pln
jestem z niej zadowolony laduje Axima i G-spac'a ekran rozjasniony na maxa

co do czasu ladowania to nie powiem bo nie zwracam na to uwagi :) ale moge sprawdzic
Czy do ładowania odbiornika GPS jest wtyczka mini usb? Bo U mnie w Holuxie jest własnie taka.

« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 14, 2007, 11:39:21 »
Waflo a ja mam wrażenie że elektronika to obcy temat dla ciebie-faktycznie wlutowanie w stabilizator tranzystora mocy za 1,50 zł i podniesienie tego prądu do wartości nawet 6A to stanowi rzeczywiście problem -ale oczywiscie nie dla elektronika z praktyką.A co może nie zgadzasz się z teoria poboru prądu przez urządzenie elektroniczne wynikajace z czasu działania i pojemnosci akumulatora.A wiesz o tym że stabilizatory 7806 sa wykonywane nie tylko jako 1 A skoro nie wiesz to uzupełnij wiedzę w tym temacie bo jesteś o conajmniej 10 lat do tyłu.Do taniej ładowarki samochodowej wystarczy wlutować jeden element aby podnieśc jej wydajność prądową kilkakrotnie oczywiście nie zapominając o chłodzeniu.A to czy ogniwo Li-pol jest ładowane czy nie zależy od stabilizacji napięcia ładowania której wartosc powinna wynosić dla jednego ogniwa 4,21V jeśli przerywało proces ładowania to znaczyło ze napięcie żródła było poniżej tej wartosci ale tez nie mozna od razu powiedzieć że wine ponosił stabilizator o zbyt niskiej wydajności prądowej ponieważ wydzielaja one dosc sporo temperatury i to mogło byc powodem tzn złe warunki chłodzenia.To że Dell dał taki zasilacz to przewidział ładowanie dwóch ogniw nawet 2200mAh i prace axima z BT i WiFi.