LADOWANIE PODCZAS UZYTKOWANIA W SAMOCHODZIE?

• 23 Odpowiedzi
  • 4603 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 12, 2006, 00:45:57 »
Chcialbym sie dowiedziec czy jest taka ladowarka ktora laduje wlaczonego della x51v podczas uzywania w samochodzie? prosze o jakies linki!
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2006, 09:22:08 »
Korzystam z kabla synchronizacyjnego USB i przejsciowki do gniazda zapalniczki, na poczatku nie chcialo mi ladowac, a teraz dziala dobrze nawet jak podepne GPS na CF (jakos tak samo zaczelo i jest OK)
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline JaroW

• **
  • 224
  • Sprzęt: Dell Axim X50v WM6.1 VOIP Professional  + SD 4GB TRANSCEND 150X + CF 1GB KINGSTON 50X +GLOBALSAT 338
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 12, 2006, 10:39:57 »
Jasne ze jest moja od GLOBALSATA BT-338 .

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 12, 2006, 11:44:39 »
lover11 chodzi o to aby ladowarka dostarczyla mozliwie jak najwiekszy prad. Ja zainwestowalem (70zl) sobie w ladowarke 2A wiec dzieki temu moge uzywac Della (z maksymalnym podswietlaniem) i jednoczesnie go ladowac. 1A to niezbedne mimimum, ale wiekszosc tanich ladowarek dostarcza prad o natezeniu 650-850mAh co jest niewystarczajace.

Zobacz tutaj:
http://www.allegro.pl/item89759874_ladowarka_samochodowa_dell_axim_x50_x50v_2000ma_.html

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
  • Sprzęt: Galaxy Tab P1000, SGS i9000, Compaq 8710p
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 12, 2006, 12:20:23 »
tez uzywam ladowarki od GLOBALSATA BT-338 i jest ok.

*

Offline JaroW

• **
  • 224
  • Sprzęt: Dell Axim X50v WM6.1 VOIP Professional  + SD 4GB TRANSCEND 150X + CF 1GB KINGSTON 50X +GLOBALSAT 338
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 12, 2006, 17:27:24 »
Waflo
NIE ROZUMIEM Ciebie - jezeli mam włączonego DELLACZA i go ładuje kabelkiem od GLOBALSATA i jest ok... to po co kupowac jakies za 70zł..
Kupujac GLOBALSATA dostajesz wypasiony pokrowiec ładowarke na 220v + ładowarke 12v do auta --- >> wsio działa z DELLEM.
PS : widze ze masz GLOBALSATA to po co kupowac inna ładowarke ..co nie laduje ci dobrze w aucie  ??  U mnie OK !!! :lol:

*

Offline bagol

• 24
  • Sprzęt: ASUS Transformer, Dell x51v
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 12, 2006, 21:13:40 »
Ladowarka od Navilock BT-388 plus przejsciowka z zasilacza Della,
Kabel do synchronizacji USB tez dziala.
W kompie port usb ma max 500mA na wyjsciu, a tez sie laduje.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 13, 2006, 13:18:23 »
Chlopaki pomyslcie troche. Po pierwsze ladowarka o niskim pradzie ladowania na dluzsza mete nie da rady. Mialem taki przypadek z Ipaqiem 3970. Ladowarka smigala przez jakies 5h, a potem sie wylaczyla bo sie przegrzala. Wszystko wyglada na pierwszy rzut okna OK, dioda od ladowania swieci, pasek bateri pokazuje ze sie laduje ale po godzinie uzytkowania okazuje sie ze bateria sie prawie wcale nie naladowalla.
Po prostu 500mA starcza aby zasilic PDA i doladowywac baterie minimalnie. Ladowarka wysokopradowa, taka 2A nie dosc ze zasila PDA to potrafi go naladowac z pustego do pelnego w przeciagu mniej niz 2h. Sprobujcie podlaczyc wasze PDA to takiej slabej ladowarki. Ladowanie z pustego do pelnego (przy jednoczesnie wlaczonym PDA) zajmie jakies 10h, o ile ladowarka wogole tak dlugo pociagnie.

Popatrzcie na oryginalna ladowarke domowa do Della. Ona dostarcza ponad 2A pradu. Myslicie, ze tak jest bez powodu ?
1A to niezbedne minimum aby w nalezyty sposob zasilacz PDA i jednoczesnie go ladowac. Skoro stac nas na PDA oraz odbiorniki GPS to dlaczego nie wydac kilka zloty wiecej na porzadne zasilanie w aucie ?

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 13, 2006, 13:26:49 »
Cytat: "bagol"

W kompie port usb ma max 500mA na wyjsciu, a tez sie laduje.

Mam 3 kable synchronizacyjne USB (stacje, oryginalny i zwijany) i zaden nie laduje WLACZONEGO DELLa z portu USB. Ladowanie rozpoczyna sie dopiero gdy wylaczy sie PDA. Ladowanie wlaczonego PDA mozliwe jest dopiero po podpieciu ladowarki do stacj/kabla. Zwroc uwage na diode ladowania przy WLACZONYM Dellu.

*

Offline JaroW

• **
  • 224
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 13, 2006, 14:56:21 »
Cytat: "waflo"

Popatrzcie na oryginalna ladowarke domowa do Della. Ona dostarcza ponad 2A pradu. Myslicie, ze tak jest bez powodu ?
1A to niezbedne minimum aby w nalezyty sposob zasilacz PDA i jednoczesnie go ladowac. Skoro stac nas na PDA oraz odbiorniki GPS to dlaczego nie wydac kilka zloty wiecej na porzadne zasilanie w aucie ?

---------------------------------------------------------------------------------------
Owszem ładowarka orginalna jest mocniejsza, bo stacja dokujaca ładuje naraz 2 baterie-nie jedna, jak masz w przypadku ładowarki dołaczonej do GLOBALSATA BT-338...

DANE   ładowarki BT-338
 input 100-240V 0,2A
 output +5V 1,2A
I ładuje jak złoto DELLACZA z przejsciowka dołaczona do niego
a w aucie tez i nic sie nie przegrzewa.. :lol:

PS. JA używam ładowarki GLOBALSATA ,moj szwagier tez , kolega z pracy oraz kolega z forum jackpe oraz inni i nic sie nie dzieje...

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 13, 2006, 15:25:45 »
Oczywiscie. Przeciez napisalem ze 1A nie niezbedne minimum. Ladowarka do glabalsata daje 1,2A wiec jest wystarczajaco dobra.

Mowiac o slabych ladowarkach mam na mysli takie 500mA itp.

*

Offline bagol

• 24
  • Sprzęt: ASUS Transformer, Dell x51v
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 13, 2006, 18:40:42 »
Poprawka, Kabel synchronizacyjny nie laduje pda (swieci tylko czerowna dioda) w ustawianiach zasilania przelacza sie dopiero na ladowanie po wylaczeniu podswietalania W-lan i Bluetooth.
Raz zostawilem w-lan przy podlaczonym kablu do komputera (dioda czerowona sie swiecila) i wylaczonym pda, bateria i tak sie wyczerpala.
W aucie nie patrzalem dokladnie, ale mysle ze ladowarka z GPS laduje, bo inaczej po 2h jazdy mialbym pusta baterie a po przyjsciu do domu mialem 96% naladowania.

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 25, 2006, 10:34:56 »
poprawka ten adapter co mialem (jakis standardowy) tylko mi podtrzymuje ale z ladowaniem gorzej

a co sadzicie o czyms takim
http://www.allegro.pl/item93856504_adapter_samochodowy_usb_12_24v.html
czy jak podepne kabel sync&charge
to bedzie mi ladowal zarowno mojego axima jak i GPS na CF??
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 25, 2006, 16:50:45 »
Cytat: "Qbik"
poprawka ten adapter co mialem (jakis standardowy) tylko mi podtrzymuje ale z ladowaniem gorzej

a co sadzicie o czyms takim
http://www.allegro.pl/item93856504_adapter_samochodowy_usb_12_24v.html
czy jak podepne kabel sync&charge
to bedzie mi ladowal zarowno mojego axima jak i GPS na CF??

x50v nie da się jednocześnie używać i ładowac przez USB więc ten "adapter" się nie nadaje. Chyba że skonstruujesz sobie przejściówke usb-wtyk* do ładowania axima.
*chodzi o wtyczke która jest zakończony zasilacz 230V

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 26, 2006, 00:18:09 »
przeciez kabel sync & charge zakonczony jest koncowka do axima bo do niego jest i skoro sie nie da to czemu np przy podlaczeniu do PC sie laduje (jak jest wlaczony).
To czemu nie moze sie ladowac w aucie? za pomoca takiej przejsciowki to po co ona skoro tak

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 26, 2006, 10:06:15 »
Możliwe ze taki kabel umożliwa ładowanie - nie mam takiego, nie sprawdzałem. Tylko jedna rzecz mi nie pasuje. Przecież USB w komputerze ma max 500mA czasem mniej. Wiec podłączając takim kablem axima do PC spali sie USB ?

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 26, 2006, 10:42:56 »
Cytat: "vikelf"
Przecież USB w komputerze ma max 500mA czasem mniej. Wiec podłączając takim kablem axima do PC spali sie USB ?

Przeceiz zsam kable chyba nie ma zbyt duzego wplywu najwazniejsze jest to urzadzenie w jakie wpinam ten kabel czyli PC lub koncowka do gniazdka 230V lub do zapalniczki

I tutaj dpiero jest roznica czy np przejsciowka do zapalniczki ma 500mA,1000mA czy 2000mA

i wlasnie tutaj przewija sie moje pytanie czy ta kprzejscowka do ktorej podalem link spelni moje wymagania czyli bedzie ladowala Axima + GPS na CF w czasie pracy np z automapa

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 26, 2006, 17:49:55 »
I jak wie ktos jak to jest??? z ta przejsciowka, o ktorej pisalem wyzej????

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 26, 2006, 22:48:34 »
Cytat: "Qbik"
Cytat: "vikelf"
Przecież USB w komputerze ma max 500mA czasem mniej. Wiec podłączając takim kablem axima do PC spali sie USB ?

Przeceiz zsam kable chyba nie ma zbyt duzego wplywu najwazniejsze jest to urzadzenie w jakie wpinam ten kabel czyli PC lub koncowka do gniazdka 230V lub do zapalniczki

I tutaj dpiero jest roznica czy np przejsciowka do zapalniczki ma 500mA,1000mA czy 2000mA

i wlasnie tutaj przewija sie moje pytanie czy ta kprzejscowka do ktorej podalem link spelni moje wymagania czyli bedzie ladowala Axima + GPS na CF w czasie pracy np z automapa

Jeśli włączony Axim ładował by się z USB pobierając 1A USB by się spaliło (teoria). Z tego co wiem to x50v można ładować przez usb ale tylko wyłączonego. Dlatego w wtyczce są oddzielnie +5V z USB i 5,6V  
Za kilka dni bede miał kabel USB sync'n'charge i zobaczymy czy ładuje włączonego axima.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 28, 2006, 17:14:31 »
Kupilem kabel sync'n'charge i z włączonym x50v (podświetlanie i procesor na maxa, WiFi i BT włączone) dioda ładowania świeci ale baterii ubywa czyli nie ładuje. Sprawdze w najbliższym czasie czy to wina zbyt małej wydajnosći prądowej USB.

Ogolnie są jakieś dziwne akcje na tym kablu. Jak jest podączony to nie można wejść w ustawienia WIFI i zasilania.

*

Offline Olleo

• *
  • 75
  • Sprzęt: Dell X51v, Samsung Galaxy SII
Odp: LADOWANIE PODCZAS UZYTKOWANIA W SAMOCHODZIE?
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 26, 2007, 11:16:34 »
Up!

Podnosze watek, gdyz mam pytanko o kabel uzywany przez was do ladowania przez zasilacz od GPSa do gniazdka zapalniczki samochodowej - czy to jest ten sam kabel USB dostarczany standardowo razem z Dellem, ktory przy wtyczce do pda ma dodatkowo gniazdo do zasilacza 220V? Czy to jakis inny, specjalny sync'n charge kabel, ktory musze sobie dokupic?

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 26, 2007, 15:28:43 »
trochę zakręciłeś to pytanie ;)
Ale podzielę się moimi doświadczeniami w tym temacie. W samochodzie mam ładowarkę do GPS (czyli do gniazdka samochodowego) zakończoną gniazdem USB. Do tego podłączam kabelek sync&charge. x50v ma uruchomioną AutoMapę, BT, podświetlanie na maxa, procesor na auto. O ile akumulatorek przed podłączeniem miał powyżej ok. 80-85% to wszystko działa bez problemu, dell normalnie pracuje i ładuję aż pojawi się zielona lampka. Jeśli akumulatorek był bardziej rozładowany to dioda od ładowania miga, podobnie ekran. Generalnie prąd ładowania jest większy od możliwości mojej ładowarki.
A co do samego ładowania kablem syn&charge w domu to nie mam z tym problemu. Obojętne czy dell jest włączony (łącznie z wi-fi, BT i procesor max). Ale to raczej kwestia USB w komputerze... poza dellem do jednego USB (przez pasywny hub) mam podłączone głośniki zasilane z USB, dysk 2,5' (zasilany z usb) i nadajnik bezprzewodowej myszy. Oczywiście nie wierze, że wszystko działa z 500 mA ;)

*

Offline Olleo

• *
  • 75
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 26, 2007, 19:03:36 »
No dobrze, to skroce pytanie: czy kabelek dodawany do x51v w zestawie (czyli ten, co opisalem - do synchronizacji i z gniazdkiem do kabla zasilacza we wtyku do Della), to kabel sync'n charge, czy to jeszcze jakis inny kabel?

*

Offline Olleo

• *
  • 75
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 28, 2007, 00:17:44 »
Sprawdzilem i ten kabel nie starcza - laduje z ladowarki samochodowej od GPSa, jak Dell jest wylaczony, ale jak sie wlaczy, to juz nie chce - tak, jak w kompie.